Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 2.260 θέσεις σε Υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Μετανάστευσης και Ασύλου

 


Ξεκίνησαν την  Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο «πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για 2.260 άτομα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης -ΥΠΥΤ)» της ΔΥΠΑ. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:00.

Η δράση, διάρκειας 8 μηνών, έχει ως στόχο την ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τη ΔΥΠΑ.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ

μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

μακροχρόνια άνεργοι

Δολιανά Πωγωνίου: Ενημέρωση μαθητών για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας

 


Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου μαζί με τη Πυροσβεστική Διεύθυνση Ιωαννίνων και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκίνησε κύκλο ενημέρωσης των μαθητών για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε σήμερα στο Γυμνάσιο- Λύκειο Δολιανών, στην οποία στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παρουσίασαν τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσαν τους μαθητές για τα μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την προφύλαξη ή αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών.

Οι ενημερωτικές επισκέψεις με ευθύνη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου σε σχολεία των Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα με τη συνεργασία των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Λειτουργιά αμβυκών μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)

 

Λειτουργιά αμβυκών μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)

Στον όμιλο Grimaldi το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

 


Ο ιταλικός όμιλος Grimaldi θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΗΓ έναντι συνολικού τιμήματος 84.170.000 ευρώ.

“Μια νέα εποχή ξεκινά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία” δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή την ανάδειξη της κοινοπραξίας Grimaldi ως προτιμητέου επενδυτή στην απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗΓ.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το τίμημα για την παραχώρηση για 40 χρόνια του 67% των μετοχών του Οργανισμού, να ξεπερνά τα 84,2 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών δικαιώνεται, αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Επιδόματος παιδιού Α21

 


Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα  7 Οκτωβρίου άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού –  προκειμένου οι δικαιούχοι  που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2022 να υποβάλουν  και να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής της 5ης δόσης.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ www.idika.gr  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr  με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η , α/α 1): «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 28.800 σε 48.400 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Πρωτόπαππα, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η , α/α 1): «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, από 10.000 σε 36.210 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, στην Δ.Ε. Ζίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 9η , α/α 1): «Υφιστάμενο πτηνοσφαγείο, δυναμικότητας 900 πτηνών/hr ή 7.200 πτηνών/day ή δυναμικότητας ζώντος βάρους σφαγίων 15,50 th/day, εγκατεστημένο στη θέση «Κούτσουρα ή Μετζετιές» της Τ.Κ. Ανέζας του Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».(Υπαγωγή στο άρθ. 9 του Ν. 4014/2011).

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η ): «Κτιριακή επέκταση με αύξηση δυναμικότητας χοιροτροφικής μονάδας από 160 σε 300 χοιρομητέρες με τα παράγωγά τους, με υδρογεώτρηση, στη 2 θέση «Μπάστρες» της Τ.Κ. Αμμοτόπου, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 5η , α/α 3): «Λατομείο μαρμάρων στη θέση «Κούτελος» της Τ.Κ. Κληματιάς, Δ.Ε. Ευρυμενών, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου «Τοπογραφική Αποτύπωση, μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και Πολεοδομική Μελέτη επέκτασης οικισμού Μεσοποτάμου Δ.E. Φαναρίου», στο Δήμο Πάργας, Νομού Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ρίψη από αέρος εμβολίων - δολωμάτων για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας

 


Ενημέρωση του κοινού για την από αέρος ρίψη εμβολίων - δολωμάτων για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος καταγγέλλει και ζητά ευθύνες για τα διόδια στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον κ. Αλέκο Καχριμάνη


 

Επιστολή με την οποία ζητά απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε την απόφαση του πρώην Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά το μέρος που παρέλειψε να κρίνει κατά τρόπο ενιαίο και ομοιόμορφο τη θέσπιση απαλλαγής από τα τέλη διοδίων για τους κατοίκους της ΠΕ Ιωαννίνων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου, έστειλε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Αναλυτικά η επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί και σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, αναφέρει τα ακόλουθα:

Προς  κο. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Περιφερειάρχη Ηπείρου                                                                 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Στις 31 Μαρτίου 2021 ανακοινώσατε, πανηγυρικά, στην Οικονομική Επιτροπή την απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε την απόφαση του πρώην Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη απαλλάσσοντας από τα τέλη διοδίων τους κατοίκους στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου.

Θυμίζουμε ότι η προσφυγή σας συνέβη μετά  από παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου που σας καλούσε να προσφύγετε στο ΣτΕ για τα διόδια της Εγνατίας ήδη από τον Αύγουστο του 2017!!! (το link της ανάρτησης https://bit.ly/3SJHNpw)

Από τον Μάρτιο του 2021 φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2022 και η απόφαση αυτή του ΣτΕ δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, με υπαιτιότητα σας.

Ζητάμε και απαιτούμε καθαρές απαντήσεις στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στα εξής ερωτήματα:

Διαγωνισμός «Τοπολατρεία. Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου»

 


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ έχει αναγνωρίσει την σημασία του Οπτικο-Ακουστικού Τομέα στην ανάπτυξη της περιοχής μας και ήδη από την προηγούμενη Προγραμματική περίοδο έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες και έργα.

Για το σκοπό αυτόυλοποιεί στοχευμένες δράσεις, με τη συμμέτοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ADRIONTHEMATIC, ή με την ενθάρρυνση της δημιουργίας Κινηματογραφικών ταινιών όπως το MΠΟΥΤΣΚΟ κλπ.

Ακόμη παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης Οπτικο-Ακουστικών Παραγωγών σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου με το EPIRUSFILMOFFICE, και συνεχίζει με την διερεύνηση περεταίρω ενεργειών και έργων, συμμετέχοντας σε δράσεις προετοιμασίας Προγραμμάτων και Έργων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Διακρατικής ή Διαπεριφερειακής), καθώς και παίρνοντας μέρος σε Κινηματογραφικές Αγορές, όπως την AgoraTIFF-του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, της FOCUSmarket στο Λονδίνο, της MarcheduFILM του Φεστιβάλ των Καννών, κλπ.

Επίσης δεν παραβλέπει πρωτοβουλίες δραστηριοποιούμενων στον Οπτικο-Ακουστικό τομέα και παρέχει την υποστήριξή της σε Τοπικούς φορείς του χώρου, όπως το ZAGORIWOOD, το ZAGORIFICTIONDAYS, κλπ.

Στα πλαίσια των παραπάνω στόχων, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ παρέχει την αιγίδα της και στο διαγωνισμό της ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και γνωστοποιεί την ανακοίνωσή της, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο για συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

 


Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας: Τα οφέλη

 


Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση πρώιμων μορφών κακοήθειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερες απεικονιστικές μέθοδοι. Παρόλα αυτά η μαστογραφία συνεχίζει να αποτελεί τη μέθοδο με την οποία γίνεται η πρώτη διαγνωστική προσέγγιση του μαστού αφού μειώνει τη θνητότητα από καρκίνο του μαστού.
«Συγκεκριμένα, τυχαιοποιημένοι έλεγχοι έχουν αποδείξει ότι με την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού μέσω της μαστογραφίας έχει μειωθεί η θνητότητα κατά 30%. Πλέον οι στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τα προγράμματα προληπτικής απεικόνισης του μαστού η θνητότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερες των 40 ετών», επισημαίνει ο κ. Σταμάτης Μερκούρης, Ακτινοδιαγνώστης, Διευθυντής Κέντρου Μαστού
Metropolitan General.

Τι είναι η τομοσύνθεση

Η τομοσύνθεση ή τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία αποτελεί την εξέλιξη της απλής ψηφιακής μαστογραφίας.

Ο μαστός είναι ένα όργανο τριών διαστάσεων που όμως απεικονίζεται σε ένα φιλμ δύο διαστάσεων. Για την όσο καλύτερη ανάδειξή του κατά τη διάρκεια της απλής ή δισδιάστατης μαστογραφίας, χρησιμοποιούνται δύο λήψεις σε κάθε μαστό, απεικονίζοντάς τον έτσι από δύο διαφορετικές γωνίες. Εντούτοις, υπάρχουν εικόνες που προκαλούν ανησυχία και δημιουργούν ψευδή εικόνα αλλοίωσης, λόγω επιπροβολής των στοιχείων του μαστού που βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος.