Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

''Με την ηπειρώτικη λαλιά''. Το υπό έκδοση βιβλίο του Χρήστου Τούμπουρου που πλημμυρίζει, από Ήπειρο, παράδοση, πολιτισμό, λαογραφία, ασυμβίβαστη σκέψη, Τζουμέρκα, ηπειρώτικη ντοπιολαλία, ηπειρώτικα θέλω....


Γη φτενή, χώμα λίγο.
Περισσεύουν τα τσόκαλα.
Και οι κοφτερίδες σκίζουν τα αγριοπόδαρα.
Φτενά χωράφια κρατημένα σε πεζούλια
 κι άπιαστες γίδες που κρεμιούνται σε γκρεμνούς,
ετούτ’ είν’ η πατρίδα μας  μα η πούλια
 δε λάμπει πιο καθάρια σ’ άλλους ουρανούς.
Γιώργος Κοτζιούλας
Να! ξεμυτίζει το κεχρί, ροδίζει το σταφύλι,
κορφοπρασίνισε η συκιά, κατάπεσε ο θρακιάς,
το στάχυ γέρνει προς τη γη, προς το φιλί τ’ αχείλι,
προς τ’ ουρανού τα ολάνοιχτα,καπνέ,φιδογλιστράς.
Κωστής Παλαμάς
Η Ήπειρος, η Άπειρος Χώρα με τη μακρά ιστορία και τους θρύλους, με το άγριο τοπίο, τα ψηλά κυκλωτικά βουνά, τα ποτάμια και τις χαράδρες της, η Ήπειρος της μουσικής πεντατονίας, των ανώνυμων λαϊκών μουσικών και των θεόπνευστων κλαρίνων του Πωγωνίου, η Ήπειρος των ηρώων, των δασκάλων και των Γραμμάτων, των κτιστάδων, των ασημοσκαλιστών και των αγιογράφων, η Ήπειρος των μεγάλων ευεργετών, ψυχωμένη και μεγαλειώδης, φτωχή και πλούσια μαζί, είναι η πατρίδα και πολλών σύγχρονων Ελλήνων που εξακολουθούν να καταγράφουν ιστορία σε ότι και με ότι καταπιάνονται. Και του Χρήστου Τούμπουρου, του Αγναντίτη, αυτού του μάχιμου υπηρέτη της παράδοσης και του πολιτισμού, αυτού που αντιπαλεύει, το κάθε ξενόφωρτο, το κάθε φθηνό. Λαϊκός συγγραφέας, ''ποιητής'' λόγου της παράδοσης , μας διδάσκει, γιατί είναι βίωμα του και τρόπος ζωής, ότι ηπειρώτικη ψυχή είναι αυτό που κατεβαίνει κατευθείαν απ’τα Τζουμέρκα… Που κλαίει και συγκλονίζεται μ’ένα ηπειρώτικο σκοπό. Που επιμένει να βαστιέται λεύτερη κι απροσκύνητη στα κελεύσματα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών επιρροών. σαν τον Άραχθο που κατεβαίνει, μουγκρίζοντας και παρασέρνοντας στο διάβα του όσα η μάνα- Φύση τον προστάζει.
Τον Χρήστο Τούμπουρο, με την καθάρια γραφή του, έγραψε και τι δεν έγραψε, πάνω από 1000 άρθα, γιά ότι ηπειρώτικο και παραδοσιακό τον ενδιαφέρει, τον παρακολουθώ χρόνια και αισθάνομαι περήφανος που με καταττάσει στους φίλους του. Τα κείμενα του, όσα τουλάχιστον έχω διαβάσει εγώ, είναι κομψοτεχνήματα λόγου και διδαχή σε αυτούς που ασχολούνται με την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 8 Μαΐου, ώρα 19:00


Συνεδριάζει την  Τρίτη   8   Μαΐου   2018   και ώρα  19.00   το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  ΚΑΛΠΑΚΙ  -  ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ].
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Συζήτηση και κατάθεση απόψεων Δ.Σ. για το νέο Νόμο «Μεταρρύθμιση του Θεσμικού πλαισίου της Τ.Α. – Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  Ι. »
2. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.
3. Έγκριση τροποποίησης μελέτης αριθμ. 9/2017  «Αποκατάσταση οδών Τ.Κ. Κάτω Μερόπης – Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη, εντός Οικισμού.
4. Έγκριση τροποποίησης μελέτης αριθμ. 9/2016  «Αποκατάσταση οδών Δήμου Πωγωνίου.
5. Έγκριση πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής έργου: «Εργαστήρι   ψηφιδωτών Γ. & Ν. Κολέφα.»
6. Έγκριση πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής έργου: «Βελτίωση Αγροτικών δρόμων Δ.Ε. Καλπακίου».

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής (16ης/04-05-2017)


Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 04-05-2018, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 27-04-2018 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 16/04-05-2018
Αρ. Απόφασης/Θέμα
845.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 15-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 521.000,00 με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
846.Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναστύλωση οικίας Πλακίδα στο Τ.Κ. Κουκουλίου (Β΄φάση)», προϋπολογισμού € 247.340,00 με Φ.Π.Α.
847.Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εκπόνηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Πέτρινου γεφυριού Κόνιτσας» του έργου της ΣΑΕΠ530 Ηπείρου με Κ.Α2014ΕΠ53000007, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΕΜΠ (ΕΛΚΕ-ΕΜΠ) και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
848.Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Κόνιτσας», αναδόχου «Σ. ΦΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 16-07-2018.
849.Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού πλησίον του κυρίως φράγματος στη Λίμνη Μετσόβου», αναδόχου «ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 30-11-2018.

Αυξάνονται οι επισκέψεις στο Campervan stop του Δήμου Πωγωνίου


Όλο και περισσότερους επισκέπτες δέχεται το πρώτο campervan stop που έχει διαμορφώσει ο Δήμος Πωγωνίου.
Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος βρίσκεται στο Καλπάκι, δίπλα στο Νηπιαγωγείο και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν με αυτοκινούμενα και να απολαύσουν την μοναδική φυσική ομορφιά του Πωγωνίου, να γνωρίσουν την τοπική φιλοξενία και τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα.
Στόχος του Δήμου Πωγωνίου είναι η δημιουργία ανάλογων χώρων στάθμευσης και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τέρενς Κουίκ: Το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» και οι δηλώσεις στην Αγία Αικατερίνη Σινά


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΜΠΙΛΑ ΜΑΚΡΑΜ: «ΟΙ ΛΑΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ. ΤΩΡΑ ΤΟ «ΝΟΣΤΟΣ» ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ»

ΕΚΠΡ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΙΝΑ: «ΕΔΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΣ: «ΟΙ 180 ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΔΩ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ»
«Απ’ την αρχή ένοιωθα, ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και όπως τρεις υπουργοί διαφορετικών κρατών, που μοιραζόμαστε κοινές αξίες, γίναμε «ένα» στην επίτευξη του κοινού στόχου για το ΝΟΣΤΟΣ, έτσι επιθυμούμε οι λαοί μας & οι πολιτισμοί που μοιράζονται ίδιες αρχές, να καλλιεργούν φιλία & συναδέλφωση».
Αυτή τη δήλωση έκανε η Αιγύπτια Υπουργός Διασποράς κα Ναμπίλα Μάκραμ, υποδεχόμενη στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, τους 120 Έλληνες και Κύπριους Αιγυπτιώτες, που μετέχουν στο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ. Και εξαίροντας την αγαστή συμβολή κρατών και υπουργών στη τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, συμπλήρωσε:

Ο Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε στο Ε΄ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης στο Βούπερταλ της Γερμανίας


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε, μετά από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, στο Ε' Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης που έγινε στις 4 με 6 Μαΐου στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Το Αντάμωμα των Ηπειρωτών της Ευρώπης αποτελεί κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση των απόδημων Ηπειρωτών, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι της Ευρώπης.
Ο κ. Καραγιάννης, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δήμητρα Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα Θωμά Γκίνη, από τους οποίους ενημερώθηκε λεπτομερώς για όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες των Ηπειρωτών ομογενών της Ευρώπης, που εστιάζονται κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, ζητήματα ψήφου ομογενών καθώς και ζητήματα ίσης φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων της Διασποράς με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.
Ο βουλευτής ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας για το έργο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στους τομείς προσέλκυσης επενδύσεων και εξαγωγών, παιδείας, πολιτισμού και ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Βούπερταλ, όπου και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην ομογένεια.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, τον Έλληνα Δήμαρχο του Schwetre - με καταγωγή από τους Λογγάδες Ιωαννίνων - Δημήτρη Αξουργό και τον οικονομολόγο Γιάννη Στεργιόπουλο, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Βούπερταλ.

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου , δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Απρίλιο.
Συνελήφθησαν συνολικά (821) άτομα και ειδικότερα: 
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -647- (εκ των οποίων -9- διακινητές)
Για εγκληματική οργάνωση: - 10 -
Για ληστεία: - 2 -
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -38-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -8-
Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: -3-
Για κλοπές - διαρρήξεις: - 15 -
Για απόδραση κρατουμένου: -1-
Για παραβάσεις της δασικής Νομοθεσίας: -4-
Για πλαστογραφίες: -6-
Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί παιγνίων: -8-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -13-
Για ενδοοικογενειακή βία: - 12 -
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -31-
Για υπεξαίρεση: -1-
Για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση: -6-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -16-
Εξαρθρώθηκαν:

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στην Έκθεση "Ελλάδος Γεύση", 10 έως και 13 Μαΐου, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου


H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία  Ελλάδος  με περίπτερο και τη διοργάνωση ηπειρώτικης βραδιάς, τη Παρασκευή 11 Μαΐου, ώρα 19:00

Η Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» επιστρέφει για τρίτη χρονιά, φέτος από τις 10 ως τις 13 Μαΐου 2018, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από την προβολή της γαστρονομίας, του τουρισμού & του πολιτισμού της!

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετέχει στην Έκθεση "Ελλάδος Γεύση" και το 2018, όπως και τα 2 προηγούμενα χρόνια, στον εκθεσιακό χώρο Περιστερίου, που θα εγκατασταθούν και εκθέσουν τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις της Ηπείρου και η Περιφέρεια Ηπείρου-Region of Epirus.
Με αυτοτελή παρουσία, περίπτερο και ηπειρώτικη βραδιά, το τετραήμερο, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 10 έως και 13 Μαΐου 2018.
Τα εγκαίνια της ''Ελλάδος Γεύση'' και του περιπτέρου της  ΠΣΕ, θα γίνουν τη Πέμπτη 10 Μαΐου, μετά τις 19.00'.
Η Ηπειρώτικη βραδιά θα διοργανωθεί στον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος της έκθεσης, τη Παρασκευή 11 Μαϊου, στις 19.00΄.  Συμμετέχει η κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον ίδιο στο κλαρίνο, τον Μιχάλη Ζάμπα στο λαούτο και το τραγούδι, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί, τον Σάκη Κάκο στο ντέφι και τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Γεώργιο Κόντη στο τραγούδι.
Θα χορέψουν ηπειρώτικους χορούς, η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών και ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής, που θα παρουσιάσει και ένα παραδοσιακό δρώμενο. Και βέβαια θα ακολουθήσει χορός για όλους.
Το εκθεσιακό περίπτερο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, θα συνδράμουν με εκθέματα αντικειμένων της καθημερινότητας και εργασίας των Ηπειρωτών αλλοτινών εποχών και οι: Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής, Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας, Ένωση Ηπειρωτών Περοστερίου.
Δείτε το trailer  της ''Ελλάδος Γεύση 2018''

Live Εκδηλώσεις Μαγειρικής, Κεράσματα, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Τουριστικές προτάσεις για τις επόμενες αποδράσεις σας, παιδικές δραστηριότητες & εκθέματα από λαογραφικά μουσεία είναι λίγα μόνο από τα events - δράσεις που θα εντοπίσετε στην Παραδοσιακή Γειτονιά «Ελλάδος Γεύση» και θα γεμίσουν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου με αρώματα, γεύσεις & εικόνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η Παραδοσιακή Γειτονιά «Ελλάδος Γεύση» συμπεριλαμβάνει το Παντοπωλείο, το Παραδοσιακό Καφέ, την Πλατεία του χωριού και κάθε χρόνο ανανεώνεται με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τραβάει τα βλέμματα και γίνεται σημείο αναφοράς των επισκεπτών.
Επισκεφθείτε την Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» και γνωρίστε τους παραγωγούς με τα εξαιρετικά τους παραδοσιακά προϊόντα, οργανώστε την επόμενή σας εκδρομή στην Ελλάδα και ελάτε σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό.

Επισκεφθείτε το www.elladosgefsi.gr  για το πρόγραμμα.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 17.00-22.00 ΠΣΚ 10.30-22.00

Η Αδελφότητα Βησσανιωτών Πωγωνίου διοργανώνει εκδρομή στο χωριό για την γιορτή του Αγίου Πνεύματος


Καρκίνος του προστάτη: 10 πράγματα που κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει


Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, με σχήμα καρυδιού, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους, έτσι και σε αυτόν η νόσος αρχίζει όταν ένα κύτταρό του πολλαπλασιάζεται  (διαιρείται) πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, με τα καρκινικά κύτταρα να συσσωρεύονται και τελικά να δημιουργούν έναν όγκο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας  Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, εξηγεί μερικά βασικά δεδομένα για τον καρκίνο αυτό, τα οποία πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας.
1.  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος στους άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) και η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
2.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να τον εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του και μία στις 39 να πεθάνει από αυτόν.
3.  Στην Ευρώπη καταγράφονται κάθε χρόνο 417.000 νέα περιστατικά (μεταξύ αυτών 3.500 στην Ελλάδα). Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται πάνω από 1,1 εκατομμύριο νέα περιστατικά (αντιπροσωπεύουν το 15% όλων των κρουσμάτων καρκίνου στους άνδρες) και 307.000 θάνατοι (αντιπροσωπεύουν το 6,6% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες). Το σχεδόν 70% των περιστατικών ανιχνεύονται στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).
4.  Ο καρκίνος του προστάτη πολύ σπάνια παρατηρείται στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI). Τα έξι στα δέκα κρούσματα παρατηρούνται σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών (η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη).