Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ώρα 19:00

 


Έχοντας   υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  78  του  Ν. 4954 / 2022  και της  εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  375/Α.Π.39167/ 2-6-2022  καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για  τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου,  σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί   τη  Δευτέρα      Μαρτίου  2023   και ώρα  19.00.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ-[ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΜΑΤΣΙΑΣ

 

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Έγκριση  υποχρεωτικής αναμόρφωσης  προϋπολογισμού οικον.  έτους  2023 και υποχρεωτικής αναμόρφωσης Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης [Ο.Π.Δ.] Δήμου Πωγωνίου έτους 2023.

2. Επί αιτήσεως του Συλλόγου  «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ  ΧΑΒΑΔΙΑ», με έδρα την Κοινότητα Βροντισμένης, για παραχώρηση αίθουσας, στο παλιό Δημ. Σχολείο Βροντισμένης.

3. Επί αιτήσεων Πολιτιστικών  Συλλόγων, για πολιτιστικές δραστηριότητες.

4. Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων.

5. Έγκριση διαγραφής τελών ύδρευσης στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου.

6. Έγκριση  Απόφασης  Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.  του Δήμου Πωγωνίου:  «Πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού ΝΠΔΔ. Δήμου Πωγωνίου  2024-2027. »

7. Έγκριση Απόφασης  Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου: «Προγραμματισμός έκτακτου προσωπικού έτους  2023 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».

8. Έγκριση επέκτασης Φωτισμού Οδών Πλατειών  [Φ.Ο.Π.]

9. Επί αιτήσεως Αθλητικής Ένωσης Κεφαλοβρύσου  «Η Αναγέννηση» για την παραχώρηση Δημοτικού Γηπέδου Κεφαλοβρύσου.

10.    Έγκριση πρόωρης λύσης  ή  μη  της σύμβασης μίσθωσης του Δημοτικού Ακινήτου – Κατάστημα Υ.Ε. – Ξενώνας – στην Κοινότητα Κάτω Λάβδανης.

11.    Έγκριση Απόφασης Δ.Σ.  22/2023 της Οικονομικής Επιτροπής «Έκθεση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου Β΄ εξαμ. 2022».

Αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια Ιωαννίνων

 


Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων προέβησαν σήμερα (03-03-2023) το πρωί στην κατάσχεση αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, που εντοπίστηκαν σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε παράπλευρο σημείο επαρχιακού δρόμου δύο σακίδια, εντός των οποίων βρέθηκαν τα παραπάνω αντικείμενα.

Κατόπιν εκτίμησής τους από αρμόδιο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναλυτικότερα ότι πρόκειται για:

• τμήμα πήλινου αγγείου – πιθανόν αμφορέα ή υδρίας – με παραστάσεις διονυσιακού θιάσου (σάτυροι και γυναικείες μορφές), ύψους (45) εκατοστών (πιθανόν 3ου – 4ου αιώνα π.Χ.),

• χάλκινη πλάκα ρωμαϊκής εποχής, με ανάγλυφη παράσταση (3) ερωτιδέων που χορεύουν, διαστάσεων μήκους (34) εκατοστών και ύψους (32) εκατοστών,

• χάλκινο ομοίωμα φιδιού με μολύβδινο στέλεχος για προσάρτηση, διαστάσεων ύψους (11) εκατοστών,

• (8) αργυρά οθωμανικά νομίσματα,

• χάλκινο οθωμανικό νόμισμα,

• χάλκινο επάργυρο οθωμανικό νόμισμα και

• απολίθωμα άνθους.

Τα παραπάνω αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση συνεχίζεται.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: Ετήσιο μνημόσυνο για τον Αντώνη Φούσα, την Κυριακή 5 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο του συνδημότη και τέως υπουργού Αντώνη Φούσα και η οικογένειά του τελεί μνημόσυνο την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, στις 10:00 π.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Ρεπετίστα Πωγωνίου.

Συνελήφθη άνδρας, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

 


Συνελήφθη χθες  αργά το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας άνδρας,  σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό εννιά -9- αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν των απαιτούμενων διατυπώσεων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Γιάννενα: Νέες οδηγίες για το επισκεπτήριο στο «Χατζηκώστα», έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου

 


Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση τόσο την αύξηση των κρουσμάτων covid 19 και της διασποράς από συνοδούς των ασθενών, όσο και την έξαρση της εποχικής γρίπης, το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ενημερώνει ότι έως και 19/03 ισχύουν τα εξής:

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Διευθυντή του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού ως ακολούθως,

– Οι εμβολιασμένοι συνοδοί:

Από Δευτέρα έως Παρασκευή κρίνεται υποχρεωτική η διενέργεια rapid test ανά 48ωρο από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο στο Νοσοκομείο

Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

– Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί:

υποχρεούνται πριν την έλευσή τους στο Νοσοκομείο, να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) ισχύος 48 ωρών

Υπενθυμίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς. Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Ημερήσιο Σεμινάριο Πρακτικής Εκπαίδευσης Χειρουργικής Άνω Άκρου για Ορθοπαιδικούς ή Πλαστικούς στις 8 Μαρτίου στο ATTC CENTER στο Μαρούσι

 


Ημερήσιο Σεμινάριο Πρακτικής Εκπαίδευσης Χειρουργικής Άνω Άκρου για Ορθοπαιδικούς ή Πλαστικούς (σε συντηρημένα παρασκευάσματα) θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στο ATTC CENTER στο Μαρούσι.

«Το συγκεκριμένο σεμινάριο φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς τέτοιων σεμιναρίων άσκησης χειρουργικής για το χέρι, που γίνονται σ’ ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο (ATTC) διαφόρων ειδικοτήτων που λειτουργεί από διετίας στο Μαρούσι με μεγάλη επιτυχία» αναφέρει ο βασικός εκπαιδευτής και εξειδικευμένος στη χειρουργική χεριού Μικροχειρουργός κος Ιωάννης Ιγνατιάδης, διευθυντής της κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Ψυχικού.

Ο κύριος Ιγνατιάδης με τους συνεργάτες του και φυσικά με την συμβολή της διεύθυνσης και του προσωπικού του ATTC CENTER, θα εκπαιδεύσουν πέντε ομάδες νέων γιατρών που ενδιαφέρονται για την χειρουργική των παθήσεων αυτού του τόσο χρήσιμου λειτουργικού οργάνου, του χεριού.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του σεμιναρίου το λειτουργικό μας χέρι, μαζί με την ομιλία και την σύνθετη σκέψη μας είναι ένα από τα τρία χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν από τα άλλα είδη στο ζωϊκό βασίλειο.

15η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαρτίου, στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ο. Ζωοδόχος-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 5-03-23/16:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 16:00

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

 

Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  (16:00)      

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (17:15)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023  

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (16:00)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (16:00)

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:00)

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαρτίου, στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Θύελλα Κατσικάς 4-03-23/16:00)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΩΡΑ: 16:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ              

 

Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:00)

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (16:00)

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:00)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (19:30)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (19:30)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (16:00)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ  (16:00)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 3 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή 3 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-14:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Μήπως ευθύνεται o θυρεοειδής;

 


Μια από τις σημαντικότερες οργανικές αιτίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχει αποδειχθεί ότι είναι οι ενδοκρινικές διαταραχές. Μελέτες σε ανθρώπους και σε ζώα έχουν δείξει ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης και ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της. Οι ειδικοί προτείνουν να διενεργούνται εξετάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας και του θυρεοειδούς αδένα, προτού αποφανθούν για την αιτία της και δώσουν θεραπεία, αλλά και οδηγίες στους ασθενείς.

«Το ενδοκρινολογικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική υγεία. Ειδικά οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα φαίνεται ότι επηρεάζουν πολλές πλευρές της. Για παράδειγμα, οι άνδρες με υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν συχνά στυτική δυσλειτουργία, διαταραχή της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας και πρόωρη εκσπερμάτιση. Εκτός από τις ορμόνες του αδένα αυτού, στην εύρυθμη λειτουργία συμβάλουν οι ορμόνες της υπόφυσης, των επινεφριδίων, όπως επίσης των όρχεων στους άνδρες και των ωοθηκών στις γυναίκες», μας εξηγεί ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή των ανδρών, δεδομένου ότι περίπου το 30% παγκοσμίως πάσχουν από αυτήν. Ορισμένες ανασκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 75%. Πρόκειται για μια κατάσταση που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ως την εμφάνιση εκσπερμάτισης πριν ή λίγο μετά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής ή την αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης αρκετά ώστε να απολαύσει κανείς τον έρωτα, η οποία εκδηλώνεται με εκσπερμάτιση που συμβαίνει ελλείψει επαρκούς στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.