Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μειώθηκε ελαφρώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2022 από τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο ανήλθε σε 944.588 από 948.930 τον Ιούλιο, εμφανίζοντας πτώση 0,4%. 

Αναλυτικά: 

1. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2022, ανήλθε σε 938.361 άτομα.

Από αυτά 519.606 (ποσοστό 55,37%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο  της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 418.755 (ποσοστό 44,63%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 305.938  (ποσοστό 32,60%) και οι  γυναίκες ανέρχονται σε 632.423  (ποσοστό 67,40%). 

2. Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2022, ανήλθε σε 6.227 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 2.268 (ποσοστό 36,42%) και οι γυναίκες σε  3.959  (ποσοστό 63,58%). 

Ρίψεις εμβολίων για τη λύσσα των αλεπούδων στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας

 


Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο (2) εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα της χώρας μας το 2012 και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα [σαράντα (40) σε αλεπούδες, πέντε (5) σε σκυλιά, δυο (2) σε βοοειδή και ένα (1) σε γάτα].

Το φθινόπωρο του 2022 και με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων, από τις αρχές έως και τα τέλη του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. 

Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου: Ανακοίνωση για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο (ΦΠ) στην Κοινότητα Μαργαριτίου

 


Αυτό έκανε πράξη η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, όταν γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου (ΦΠ) στην Κοινότητα Μαργαριτίου, στο οποίο ιδιοκτήτες είναι μέλη της φυσικής αλλά και της πολιτικής οικογένειας του κ. Περιφερειάρχη.

Για να διασφαλίσει την υλοποίηση αυτής της επένδυση πριν λίγους μήνες η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για έργο αντίστοιχης ισχύος στο ίδιο σημείο που συμμετείχε άλλη επιχείρηση με το σκεπτικό ότι θα δεσμευτεί το δίκτυο της ΔΕΗ και θα είναι αδύνατη η τοποθέτηση ΦΠ από ΤΟΕΒ ή κτηνοτρόφους που θα θελήσουν φτηνή ενέργεια.

Σε συνέχεια του προηγούμενου αφηγήματος, η επιχειρηματική επένδυση βαφτίστηκε συνεργασία αγροτών ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι και τοπογράφους μηχανικούς. Οι συνοπτικές διαδικασίες για τις οποίες έχει ενημερωθεί και συμφωνεί και το Υπουργείο -όπως ανέφερε ο μελετητής του έργου- βαφτίστηκαν αγώνας δρόμου της υποψήφιας με την πλειοψηφία υπέρ των αγροτών, και η επένδυση έκτασης 870 στρεμμάτων απασχόλησε την επιτροπή από φιλοπεριβαλλοντικά κίνητρα, αφού θα μπορούσαν να πάρουν απαλλαγή οι ιδιοκτήτες αν κατέθεταν ο καθένας ξεχωριστά αίτηση.

Ιωάννινα: Ημερίδα στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα την Υγιή Γήρανση, την Πρόληψη και Προαγωγή υγείας στην Τρίτη Ηλικία, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00

 


Το Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 διοργανώνει Ημερίδα στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα την Υγιή Γήρανση, την Πρόληψη και Προαγωγή υγείας στην Τρίτη Ηλικία.

Αναλυτικότερα στη διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιαστούν και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

Α. ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ με ομιλητές:

• κα Τσιώτση Ευθαλία, Φυσικοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.».

• κα Μαρκούλα Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νευρολογίας του Π.Γ.Ν.Ι.

• Δρ. Ευάγγελο Ηλ. Παππά, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – ΕΨΕΠ.

B. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με ομιλητές:

• κα Νούσια Αναστασία MSc, PhD, Λογοθεραπεύτρια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γ. ΥΓΙΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΥΓΙΟΥΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ με ομιλητές:

• κα  Μπουζούκη Ελένη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc Διατροφικές διαταραχές –Παχυσαρκία, Υποψήφια μεταπτυχιακού Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

• κα Μωραΐτη Ζωή & κα. Ρουμελιώτη Μαρία Ψυχολόγοι – Υπεύθυνες Σχεδιασμού- Συντονισμού φυσικού αντικειμένου έργου Κοινωνικό Δίκτυο προώθησης της συμμετοχής στα κοινά των ατόμων μεγαλύτερης Ηλικίας στο Δήμο Ιωαννιτών– IOANNINA SILVER COMMUNITY ACTION NETWORK.

Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει:

Στρογγυλό τραπέζι

Συζήτηση – ερωτήσεις

Ιωάννινα: Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

 


Στο πλαίσιο δράσεων για την πάταξη της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων τρία άτομα σε ισάριθμες διαφορετικές περιπτώσεις για παραβάσεις τις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό, οι οποίοι κατά τη διάρκεια στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων διαπιστώθηκε ότι κατείχαν -κατά περίπτωση- μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ναρκωτικά χάπια, τα οποία κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 37/2022 (12 Σεπτεμβρίου 2022 - 18 Σεπτεμβρίου 2022)


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 36.146 κρούσματα COVID-19 (3.465 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 7% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 24% των λοιμώξεων. 

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.875.215 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.91 (95% ΔΕ: 0.78 - 1.05).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 818 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 117, 4% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 754 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 108, -13% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 82 (64.6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.3% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ιωάννινα: Σύλληψη τριών ανήλικων αλλοδαπών για υπόθεση ληστείας σε περιοχή των Ιωαννίνων

 


Άμεσος ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη τριών ανήλικων αλλοδαπών από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων για υπόθεση ληστείας που έγινε χθες  το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι με τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν από ανήλικο αλλοδαπό κινητό τηλέφωνο και χρηματικό ποσό 60 ευρώ.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να τους εντοπίσουν άμεσα και να τους συλλάβουν.

Στην κατοχή ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο, το οποίο αποδόθηκε στην παθόντα.

Προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Κόνιτσας: Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα, «Πρόταση προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας του ποταμού Αώου, του τελευταίου ποταμού ελεύθερης ροής στην Ευρώπη» την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου

 


Ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα, «Πρόταση προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας του ποταμού Αώου, του τελευταίου ποταμού ελεύθερης ροής στην Ευρώπη» την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός που κατηγορείται για κατοχή, διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών

 


Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 5,8 κιλά παραισθησιογόνου μανιταριού

 

Συνελήφθη χθες (19-09-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος το οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή, διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο και σε έλεγχο που διενήργησαν βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα παραισθησιογόνου μανιταριού.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

ποσότητα παραισθησιογόνου μανιταριού βάρους (5) κιλών και (819) γραμμαρίων,

ποσότητα σπόρων παραισθησιογόνου μανιταριού βάρους (2) κιλών και (595) γραμμαρίων,

ακατέργαστη κάνναβη βάρους (36) γραμμαρίων,

κοκαΐνη βάρους (1) γραμμαρίου,

(2) μεταλλικοί τρίφτες,

αποξηραμένος καρπός παραισθησιογόνου μανιταριού βάρους 12,02 γραμμαρίων,

υδάτινο διάλυμα σπόρων παραισθησιογόνου μανιταριού σε σύριγγα 7,5 ml ,

σπόροι κάνναβης βάρους 11,29 γραμμαρίων,

λίπασμα διαφόρων τύπων συνολικού βάρους -15- κιλών και -200- γραμμαρίων και

χρηματικό ποσό -1.000- ευρώ.

Ο κατηγορούμενος με τη σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του συλλόγου

 


Μετά το πέρα της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη την 11η Σεπτεμβρίου 2022 στο κοινοτικό κατάστημα Δολιανών το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Γιάννης Δ. Λίτσας

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Π. Τζούμας

Γραμματέας: Παναγιώτα Τζαβέλλα

Ταμίας: Μελίνα Αποστόλου

Μέλος: Καβάκου Μαριάννα

Αναπληρωματικά μέλη:

Απόστολης Τζούμας

Λάζαρος Π. Σιώζος

Εποπτικό:

Μαρία Ντούρου Δόκου

Φερενίκη Φαρμάκη Παπασπύρου

Μαρία Τασινού Μπενέκου

Θερμά  συγχαρητήρια στο νέο Δ.Σ καλή θητεία, καλή δύναμη με θέληση, δημιουργικότητα, συνεργασία για ένα καλύτερο αύριο για το χωριό μας!

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου

 


Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου

 


Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΚΥ Δερβίζιανα, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Τριχόπτωση: Μήπως ευθύνονται οι ορμόνες σας;

 


Η αραίωση των μαλλιών προκαλεί μεγάλο πλήγμα σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αφού αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της εμφάνισης ακόμα και των πεποιθήσεων του κάθε ανθρώπου. Αν και είναι ένα πρόβλημα που απαντάται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση ακόμα και φαλάκρα στις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση προκαλεί αναστάτωση και φόβο για το μέλλον, με συνέπεια οι ασθενείς να αναζητούν συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, εκτός από την καλή διατροφή και την άσκηση, που προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και επαρκή αιμάτωση αντίστοιχα, λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν, τα οποία θα συνέβαλαν ουσιαστικά στην πρόληψη της τριχόπτωσης, ειδικά εάν οι αιτίες της υποχώρησης της γραμμής των μαλλιών ή της αραίωσής τους είναι ορμονικοί.



«Τα αραιά μαλλιά είναι ένα σύμπτωμα εσωτερικών αλλαγών στο σώμα. Μπορεί να οφείλονται σε μεταβολές της ίδιας της τρίχας, του κύκλου της ή του θύλακά της. Ο τελευταίος υποβάλλεται συνεχώς σε κύκλους ανάπαυσης, αναγέννησης και εκφυλισμού, οι οποίοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες ορμόνες. Το ίδιο ισχύει και για τη δομή του θύλακα της τρίχας», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Ο κύκλος του θύλακα χωρίζεται σε τρεις κύριες διακριτές φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Η πιο παρατεταμένη φάση είναι η αναγενής, η οποία διαρκεί 2-7 χρόνια. Ονομάζεται επίσης φάση ανάπτυξης. Η καταγενής φάση είναι μια σύντομη μεταβατική περίοδος, που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Η τελογενής φάση ή φάση ηρεμίας ή αδράνειας μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Μετά από αυτή οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν. Ανά πάσα στιγμή, έως και το 85-90% των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής παραμένει στην αναγεννητική φάση. Το 1% έως και 3% των τριχών βρίσκονται στην καταγενή φάση και το 10-15% στην τελογενή.