Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος

 


Πρόγραμμα

  1. Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, Α΄ Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, ώρα 6:00 μ.μ..
  2. Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Σωσίνου, ώρα 7:30 π.μ..
  3.  Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, ώρα 7:30 π.μ..

Τροποποιούνται οι αναρτημένοι/κυρωμένοι Δασικοί Χάρτες των Τοπικών/Δημοτικών Κοινοτήτων ΠΕ Ιωαννίνων

 


Τροποποιούνται οι αναρτημένοι/κυρωμένοι Δασικοί Χάρτες των Τοπικών/Δημοτικών Κοινοτήτων ΠΕ Ιωαννίνων

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι με την με αρ. πρωτ. 29451/9-3-2022 (ΑΔΑ: ΩΤΧΥΟΡ1Γ-5ΑΓ) απόφαση της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, τροποποιούνται οι αναρτημένοι/κυρωμένοι Δασικού Χάρτες των Τοπικών/Δημοτικών Κοινοτήτων ΠΕ Ιωαννίνων, λόγω ενσωμάτωσης διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα των Δασικών Χαρτών της ΠΕ Ιωαννίνων, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Ταχ. Δ/νση Μ. Κοτοπούλη 62- Τ.Κ. 45445, τηλ. 2651088030, 2651088031, 2651088041, 2651088042 & 2651088044, δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (email): ddioa@apdhp-dm.gov.gr , όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών και του τρόπου υποβολής αντιρρήσεων τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 07.30 π.μ. – 15.30 μ.μ.

Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. δύναται να δέχεται κοινό, μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, με βάση τους τιθέμενους περιορισμούς, που ισχύουν ανά περιοχή και τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Οι ανωτέρω Δασικοί Χάρτες είναι προσβάσιμοι για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικού Κτηματολογίου” (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx ), και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr ).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για έργα αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων κ.α.

 


Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης ζημιών και βελτίωσης του Οδικού δικτύου έλαβε – μεταξύ άλλων- στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα:

Α. Κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα:

• «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 124.000 €. Ανάδοχος Ι. Καλλίας & ΣΙΑ Ο.Ε.

• «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής ορεινής Πρέβεζας», προϋπολογισμού 111.600 €. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.

Επίσης αναδείχτηκε ο προσωρινός ανάδοχος (Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.) για το έργο κατασκευής«Ειδικής γέφυρας σύνδεσης Αμμουδιάς – Βαλανιδοράχης» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 705.000.

Β. Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:

• Κατασκευή ζώνης στράγγισης και ανακούφισης για την αποφυγή κατολίσθησης επί της 3ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 186.000 €.

• Έργα αντιστηρίξεων, ασφαλτοστρώσεων, καθαρισμού υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευής νέων, σήμανσης και ασφάλειας στην Ε.Ο. Αρχάγγελος – Νεράιδα Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 212.281,59.

EΟΔΥ: Πενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 21.863 νέα κρούσματα

 


25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα έξι θάνατοι σήμερα 21.863, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.863, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.583.366 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.077 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.424 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 237 (66.02%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (33.98%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.324 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 357 (ημερήσια μεταβολή +36.78%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στη Γαλλία το Ζωγράφειο Σχολείο για διακρατική εκπαιδευτική συνάντηση του Erasmus+

 


Στο δυτικό άκρο της Ευρώπης που βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και συγκεκριμένα στις εκβολές του ποταμού Λίγηρα στη Γαλλία βρέθηκε από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2022 αντιπροσωπεία τριών εκπαιδευτικών του Ζωγράφειου Σχολείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης διακρατικής συνάντησης εκπαιδευτικών από τα σχολεία-εταίρους έξι χωρών που συμμετέχουν τη διετία 2021-23 στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Erasmus+ μέσα από το έργο με τίτλο: “SmARTourism”. Οικοδεσπότης ήταν το Γαλλικό Λύκειο “Lycee Professionnel “ Guérande-O.Guichard”, στην πόλη Guérande, στην Περιφέρεια Pays de la Loire, μια περιοχή με πολλά κάστρα που μέσα από την αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία αντιπροσωπεύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη γαλλική αναγέννηση.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η δια ζώσης γνωριμία μεταξύ των συντονιστών και των εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που πρόκειται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και φυσικά ο καθορισμός και η προεργασία των συναντήσεων και των διαδικτυακών μαθημάτων που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Δήμος Πωγωνίου: Ευχαριστήριο στη ΒΙΚΟΣ ΑΕ για τη δωρεά υλικών για το στέγαστρο Ι.Ν. Θεοτόκου Νεγράδων

 


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως ΒΙΚΟΣ Α.Ε.   για την προσφορά των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του στεγάστρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοινότητας Νεγράδων.

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στέκεται σταθερός αρωγός στην τοπική κοινωνία ανταποκρινόμενη θετικά στα αιτήματά της. Η ενέργεια εταιρείας εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας υπό το τίτλο «Δύναμη Προσφοράς».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΙΑΚΟΣ: «Ζήτημα επιβίωσης για τους αγρότες οι μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος»

 


Άμεσα μέτρα «θωράκισης» και στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων από την παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ζητά από την κυβέρνηση η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (10/03/2022) στη διάρκεια της οποίας τα μέλη της κατέθεσαν τις απόψεις τους και υιοθέτησαν την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Δημήτριου Τζιαχρήστα σύμφωνα με την οποία ζητείται μεταξύ άλλων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να καλυφθεί στο 100% το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος.

"Η Τέχνη του Δρόμου" της ΕΡΤ3 στα Χανιά, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 12:00 και στις 18:00 στην ΕΡΤ3

 


“Η Τέχνη του Δρόμου” της ΕΡΤ3 στα Χανιά

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 στις 12:00 και στις 18:00

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά συνεχίζει το ταξίδι της “Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ”.

Ο Insane51 ή Στάθης Τσαβαλιάς όπως είναι το κανονικό του όνομα, πιάνει τα σπρέι του αυτή την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 12:00 και 18:00 στην ΕΡΤ3, για να αφήσει το δικό του σημάδι σε έναν τοίχο της οδού Βενιζέλου στα Χανιά.

Κι όλα αυτά, όσο ο Στάθης επισκέπτεται τους ανθρώπους της πόλης και των γύρω περιοχών για να ανακαλύψει από πρώτο χέρι ξεχωριστές ιστορίες του τόπου που θα τον εμπνεύσουν για να ολοκληρώσει το έργο του. Αφού ακούσει τις ιστορίες του Φάρου στο παλιό λιμάνι, θα πάρει τη μηχανή του για την Κίσσαμο όπου θα συναντήσει τον μεγάλο παραδοσιακό Κρητικό τραγουδιστή Αντώνη Μαρτσάκη, θα δει εικόνες από το μέλλον στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, θα περιπλανηθεί στα Στιβανάδικα και θα μπει στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Τροπαίου στο δημοφιλές μουσείο της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου.

Αυτές κι άλλες τόσες μικρές ιστορίες, τον οδηγούν στο να ξετυλίξει τον δικό του μίτο της Αριάδνης, έναν μίτο όπου θα ζωντανέψει με τη ξεχωριστή 3D τεχνική του, στην τοιχογραφία που θα μας αποκαλύψει στο τέλος του επεισοδίου.

Ορίζοντες Ηπείρου: «Ουκρανία: The Day After» την Κυριακή 13 Μαρτίου, στο THE LAKE HOTEL, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 


Οι Ορίζοντες Ηπείρου στην προσπάθεια επιμόρφωσης των πολιτών ξεκινούν μια σειρά πολιτικών και ακαδημαϊκών συζητήσεων με θέματα ευρύτερα των αυτοδιοικητικών ζητημάτων.

Ο κύκλος εγκαινιάζεται με μια πρώτη συζήτηση την Κυριακή 13/3/22 στις 11:00 π.μ στο ξενοδοχείο «THE LAKE HOTEL» (Αχέροντος 4, Ιωάννινα) με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «Ουκρανία: The Day After».

Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθούν  κατ' ελάχιστον τα παρακάτω θέματα:

1. Αξιολόγηση των παγκόσμιων συσχετισμών μετά την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

2. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Τα δεδομένα στα Βαλκάνια.

4. Η επιρροή της εισβολής στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Οι συμμετέχοντες είναι (με αλφαβητική σειρά):

-κ. Δημήτρης Απόκης: Διεθνολόγος, αρθρογράφος και δημοσιογράφος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Επισυνάπτεται το πλήρες βιογραφικό.

- κ. Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλος: Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής , Co-Chair του Athens Hub του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς Οργανισμού Geneva Centre for  Security Policy.

Επισυνάπτεται το πλήρες βιογραφικό.

Τη συζήτηση «Ουκρανία: The Day After**» θα συντονίσει ο Επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος.

*Η συζήτηση «Ουκρανία: The Day After» δεν θα μεταδοθεί μέσω FACEBOOK.

*Οι θέσεις λόγων των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού θα είναι περιορισμένες. Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή καλώντας στο τηλ. του γραφείου της παράταξης 26510 39931 από τις ώρες 10:00 π.μ-13:00 μ.μ μέχρι και τη Παρασκευή 11/3/22.

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 61.843 έλεγχοι, από τους οποίους οι 33.126 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 111 παραβάσεις και 1 αναστολή λειτουργίας καταστήματος. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 12 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

41 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 9 στη Δυτική Ελλάδα,

 8 στη Θεσσαλονίκη,

 7 στην Ήπειρο,

 6 στην Αττική,

 3 στην Πελοπόννησο,

 2 στη Θεσσαλία,

 2 στο Βόρειο Αιγαίο,

 2 στη Δυτική Μακεδονία,

 1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

 1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.498 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 100.933 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.565 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.754 ομοειδείς παραβάσεις

63 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων και 1 παράβαση σε επιβάτη οχήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον 1 παράβαση σε χώρο αναμονής λεωφορείων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 32.929 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.024 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 610 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 10 Μαρτίου

 


Την Πέμπτη 10 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας- ISO BOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 11:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 11:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, 11:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, Λούρος, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, Θεσπρωτικό, 11:00-12:30.

Χειρουργική αντιμετώπιση υπερπλασίας προστάτη

 


Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται η αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα, χωρίς να υποκρύπτεται κακοήθεια. Η διεργασία της αύξησης του μεγέθους του προστάτη ξεκινά ήδη από την ηλικία των 35 ετών και εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Στην ηλικία των 50 ετών το 50% των αντρών εμφανίζει υπερπλασία του προστάτη, ενώ στην ηλικία των 70 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 70-75%. Από τους άντρες αυτούς οι μισοί έχουν κλινικά σημαντική νόσο και πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση της ουρήθρας και την μερική απόφραξή της. Κατά συνέπεια αυξάνεται η αντίσταση στην έξοδο των ούρων και η ουροδόχος κύστη προκειμένου να ωθήσει τα ούρα προς τα έξω συσπάται με μεγαλύτερη πίεση. Αυτό οδηγεί αρχικά σε υπερτροφία των μυϊκών ινών της κύστης (κύστη προσπάθειας) ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια οδηγεί σε αστάθεια της κύστης και μετά σε πλήρη ατονία της.
«Στο στάδιο αυτό η ουροδόχος κύστη αδυνατεί πλέον να ωθήσει τα ούρα προς τα έξω ακόμα και αν εκλείψει το εμπόδιο του προστάτη. Η στάση των ούρων εντός της κύστης οδηγεί σταδιακά σε καταστροφή των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Αναπτύσσονται μικρόβια εντός του ουροποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα συχνές και επίμονες ουρολοιμώξεις. Συμβαίνει επίσης ανάπτυξη λίθων εντός της ουροποιητικής οδού με συνοδό πόνο κατά την ούρηση και αιματουρία», αναφέρει ο δρ Κωνσταντίνος Παίδαρος,
MD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος και Διευθυντής Τμήματος Λιθίασης στο Metropolitan Hospital.

Συμπτωματολογία: Τα συμπτώματα ονομάζονται και συμπτώματα κατωτέρου ουροποιητικού (LUTS). Χωρίζονται σε συμπτώματα αποθήκευσης των ούρων (ερεθιστικά) και σε συμπτώματα εξόδου των ούρων (αποφρακτικά).