Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Δελτίο τύπου για τις απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στην 5η/26-11-2024  

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου

Καταθέσαμε σήμερα 26 Νοεμβρίου το θέμα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου .

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε εδώ και πέντε χρόνια να υλοποιήσει δεν προχώρησε. Είχαμε επισημάνει επανειλημμένα τον λανθασμένο σχεδιασμό για το έργο.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δημόσια διαβούλευση και ένταξη του Πάρκου Τεχνολογίας και Έρευνας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα μπορούσαν να ενσωματωθούν: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητές/τριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι δήμοι και όσοι φορείς έχουν σχέση με την παραγωγή και την τεχνολογία.

Σήμερα στη συνεδρίαση λογοδοσίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, 5 χρόνια μετά, εξακολουθεί να επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό του που ουσιαστικά θεωρεί ότι καινοτομία και έρευνα είναι η ενοικίαση γραφείων και η στέγαση εταιρειών. Δήλωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα δεν θέλει να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και ενημέρωσε ότι έχει διατεθεί ήδη από την Περιφέρεια για μελέτες και έκδοσης άδειας το ποσό των 200.000 ευρώ.

Πώς μπορούν οι παθήσεις του θυρεοειδή να επηρεάσουν τα μάτια

 


Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικές και δομικές αλλαγές που επηρεάζουν πολλά όργανα και ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.  

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (ή οφθαλμοπάθεια του Graves) είναι μία αυτοάνοση, φλεγμονώδης νόσος των ματιών και των ιστών γύρω από αυτά. Συνήθως παρατηρείται σε πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό. Ωστόσο μερικές φορές παρατηρείται και σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, που είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.

«Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο πρόσθιο τμήμα του λαιμού, ο οποίος παράγει ορμόνες απαραίτητες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και πολλών άλλων λειτουργιών στο σώμα. Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλέσει βλάβες στον θυρεοειδή αδένα. Οι βλάβες αυτές είναι πιο συχνές όταν υπερλειτουργεί ο θυρεοειδής. Μερικές φορές, όμως, παρατηρούνται και όταν υπολειτουργεί ή πολύ σπάνια όταν παράγει φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Σε όλες τις περιπτώσεις το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους οφθαλμικούς μυς και τους ιστούς γύρω από τα μάτια», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές. Περισσότερο από το 12% των ενηλίκων θα εκδηλώσουν κάποια διαταραχή στον αδένα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναίκες ασθενείς είναι πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες από τους άνδρες, κυρίως μετά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Παρότι, όμως, οι θυρεοειδοπάθειες είναι τόσο συχνές, το σχεδόν 60% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτές διότι δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις.