Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ώρα 13.00 στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

                         


                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου  περί εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε,   σας καλούμε  να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις  20 Μαΐου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα  13.00 το μεσημέρι στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Έγκρισηαπολογισμού –ισολογισμού  έτους 2022 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας  Βήσσανης–Δήμου Πωγωνίου.

2.Έγκριση  προϋπολογισμού  έτους 2024του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης–Δήμου Πωγωνίου.

3.Έγκρισηαπολογισμού –ισολογισμού    έτους  2022του Κληροδοτήματος  «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας  Βήσσανης.

4.Έγκριση  προϋπολογισμού  έτους 2024 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης–Δήμου Πωγωνίου–Δήμου Πωγωνίου.

5.Έκθεση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου Β ́ εξαμήνου 2023.

6.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2024 Δήμου Πωγωνίου, για αμοιβές ειδικών για την συγχώνευση του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ –ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ –ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» και  του πρώην Ν.Π.Ι.Δ.  «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ».

7.Σχετικά με  διόρθωση ποσού προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο. 520600012500) κατόπι αιτήματος του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.

8.Σχετικά με  διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο. 520600014458) λόγω εσφαλμένης ειδοποίησης  του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.

9.Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος (πρώην Πνευματικό Κέντρο)της Κοινότητας Χρυσόρραχης.

10.Έγκριση  της αρ. 19/24 μελέτης –τεχνικών προδιαγραφών και όρων διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια μηχανήματος έργου (φορτωτής –εκσκαφέας) –ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» προϋπολογισμού 104.160,00€ με Φ.Π.Α.

11.Περί ακύρωσης του αρ.271/4-12-12 βεβαιωτικού καταλόγου 4ουλογ/σμού του έργου «Αντικατάσταση στέγης Παρθεναγωγείου Βήσσανης» σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης και  εκ νέου βεβαίωσης 4ουαρνητικούλογαριασμού του εν λόγω έργου.

12.Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με εξώδικη σχετικά με εξώδικη δήλωση –πρόσκληση των Χ..... Μ.... και Ε... Μ.....

13.Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Αντιδημάρχου Δήμου Πωγωνίου εκτός έδρας.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Με τα κινητά τηλέφωνα ξεκινάει η μηνιαία καταμέτρηση στους λογαριασμούς ρεύματος

 


Με τα κινητά τηλέφωνα ξεκινάει η μηνιαία καταμέτρηση για 7,5 εκατ. μετρητές.

Το τέλος στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και στους έναντι σχεδιάζεται με τη συγκέντρωση των προσωπικών τηλεφώνων των καταναλωτών που σήμερα αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την επικοινωνία με τους πελάτες του ηλεκτρικού δικτύου.

Προ ημερών δημοσιεύτηκε από τη ΡΑΑΕΥ, η τροποποίηση του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης που εισηγείται η Αρχή και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.

Με την απόφαση αυτή, επιτυγχάνεται η επικαιροποίηση και ταυτοποίηση μέσω κινητού των καταναλωτών του δικτύου, με στόχο ο Διαχειριστής να μπορεί να εξασφαλίσει μια άμεση επικοινωνία με τους πελάτες του και με τον τρόπο αυτό να μπορεί να βελτιώσει την παροχή των υπηρεσιών του.

Στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια ταυτοποίησης και των χιλιάδων «ορφανών» μετρητών.

Με την τροποποίηση που εισηγείται, ο Διαχειριστής εξασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές και έτσι αποφεύγονται άσκοπες μεταβάσεις, διευκολύνοντας σημαντικά και όλες οι άλλες απαραίτητες ενημερώσεις, επικοινωνίες μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και καταναλωτή συμπεριλαμβανομένων και ειδοποιήσεων για διενέργεια επικείμενων καταμετρήσεων.

Πόσο θα αυξηθούν από την 1η Ιουνίου οι τιμές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

 


Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως εκτίμησε ο ενεργειακός επιθεωρητής  Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο OPEN «από την 1η Ιουνίου θα έχουμε 10% με 12% μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος ».

«Πιστεύω πως 1η Ιουνίου όλοι μας θα δούμε μια αύξηση γύρω στα 10% με 12% στη λιανική χρέωση της κιλοβατώρας. Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είχαμε μια πτώση στην τιμή του ρεύματος, τον Απρίλιο και τον Μάιο υπήρξε μια σταθεροποίηση αλλά τον Ιούνιο θα ξανά ανέβει η τιμή του » επανέλαβε και σημείωσε πως « στο τέλος της ημέρας από την 1η Ιουνίου σας λέω ότι θα έχουμε αύξηση της λιανικής στα χρωματιστά τιμολόγια. Ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αυξήθηκε η χονδρική αγορά του ρεύματος, από 60 πήγε 69. Δηλαδή υπήρξε μια αύξηση  γύρω στο 15%.

Παράλληλα εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.  «Πάντα το καλοκαίρι ανεβαίνει η ζήτηση στο ρεύμα διότι μπαίνουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά κλπ. Άρα αυξάνεται η ζήτηση για το ρεύμα αυξάνεται και το κόστος » υπογράμμισε. «Αυξήθηκε η  χονδρική αγορά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών, που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα στην Άρτα

 


Κατηγορούνται η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας και ημεδαπός για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας τρεις υποθέσεις κλοπών, που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα στην Άρτα.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ανήλικου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, ο ανήλικος εισήλθε σε δύο καταστήματα και σε επαγγελματικό χώρο, από όπου αφαίρεσε συνολικά δύο κινητά τηλέφωνα, συσκευή tablet και χρηματικό ποσό -400- ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της μητέρας του ανηλίκου για παραμέληση της εποπτείας του, καθώς και σε βάρος ημεδαπού, στον οποίο ο ανήλικος διέθεσε έναντι χρηματικού ανταλλάγματος το ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε το tablet και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτη, Δια Περιφοράς, Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα 8:00

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 17-05-2024 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 στην ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το εξής:

1.Κατάρτιση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η παρούσα συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, συγκαλείται εκτάκτως, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα λήψης απόφασης επί του ως άνω θέματος, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τροποποίησης του προϋπολογισμού, ενόψει των προσεχών Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Π.Ε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Περιφερειάρχης Ηπείρου

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

ΠΑΣ Γιάννινα: Τέλος συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Μπόρις Κλέιμαν

 


Η ανακοίνωσή του ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει:

«Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει το τέλος της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Μπόρις Κλέιμαν».

Ο δήμος Ιωαννιτών στηρίζει έμπρακτα τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

 

Η τέχνη του ασημιού στα Ιωάννινα και την Ήπειρο ευρύτερα, έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Κομβικής σημασίας στιγμή, υπήρξε η εγγραφή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το 2023.

Με αυτήν την αφορμή, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.), το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν ένα πλέγμα δράσεων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο για την ανάδειξη και ενίσχυση της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταγραφή ζητημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο αργυροτέχνη, η επίλυση των οποίων κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος.

Ιωάννινα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, για διακεκριμένες κλοπές

 


Ταυτοποιήθηκε ύστερα από  έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες κλοπές.

Όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος είχε οργανωθεί με συνεργούς του με σκοπό τις κλοπές ανταλλακτικών και διαφόρων εξαρτημάτων από σταθμευμένα αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, διακριβώθηκε ότι διέπραξαν 4 κλοπές, από όπου αφαίρεσαν διάφορα εξαρτήματα όπως ζάντες, μπαταρίες, κινητήρα κ.ά., συνολικού ύψους τουλάχιστον 1.650 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συστάσεις για είσοδο στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Η Διοίκηση του Γ.Ν.Ι. “Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” σας ενημερώνει ότι:

Η διενέργεια rapid test δεν είναι υποχρεωτική για την είσοδο ασθενών/επισκεπτών στο Νοσοκομείο (μέχρι νεοτέρας).

Για την διασφάλιση της υγείας των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας συστήνεται η διενέργεια rapid test η οποία παρέχεται δωρεάν στο προάυλιο του Νοσοκομείου απο τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, απο Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 έως 14:00.

Η χρήση μάσκας συστήνεται σε όλους τους χώρους του Νσοκομείου.

Το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα απαγορεύεται.

Αποκλειστικά οι Δ/ντες των Ιατρικών Τμημάτων κρίνουν την αναγκαιότητα  παρουσίας συνόδου σε ασθενείς των Τμημάτων τους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 16 Μαΐου

 


Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Αυτοάνοσα και αλλεργίες: Ομοιότητες και διαφορές

 


Οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι και οι δύο καταστάσεις που προκύπτουν από μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Στην περίπτωση της αυτοανοσίας, παρατηρείται μία υπερβολική αντίδραση σε κάποιο αυτοαντιγόνο, ενώ στην περίπτωση της αλλεργίας παρατηρείται μία ακατάλληλη απάντηση σε κάποιο περιβαλλοντολογικό αντιγόνο, όπως για παράδειγμα η γύρη ή το τρίχωμα γάτας», επισημαίνει η κ. Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General και συνεχίζει:

«Μια ομοιότητα στις οδούς ανάπτυξης μεταξύ αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η εμπλοκή των ανοσοκυττάρων στην ανοσολογική απόκριση.

Με τις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αβλαβείς ουσίες ή αλλεργιογόνα, γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ομοίως, στα αυτοάνοσα νοσήματα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να αναγνωρίσουν τους ιστούς του εαυτού τους ως ξένους και να δημιουργήσουν μια ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα τη βλάβη των ιστών και τη φλεγμονή.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως αλλεργιογόνα, φάρμακα και τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ λοιμώξεις, στρες και έκθεση σε ορισμένες περιβαλλοντικές τοξίνες έχουν εμπλακεί στην πυροδότηση ή την επιδείνωση αυτοάνοσων νοσημάτων.