Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Και νέες φορολογικές ανατροπές

"Τίτλοι τέλους", σε λίγο καιρό για τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων
*Του Κοκολάκη Κ. Γρηγόρη Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Τους τελευταίους μήνες ζωής ... μετρούν τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Από την Πρωτοχρονιά του 2014 πέφτουν ... οι τίτλοι τέλους.
Αμερικανική συνταγή
Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο απλοποιείται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές Ιουλίου, καταργεί τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης ούτε για τις αποδείξεις.
Νέες φορολογικές ανατροπές
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος είναι απλούστερος σε σχέση με τον ισχύοντα φέρνει σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών και νομικών προσώπων.

Τρία λουκέτα στο Νομό Ιωαννίνων τη νέα σχολική χρονιά

Δε θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, τα Γυμνάσια Μηλιωτάδων και Δερβιζιάνων, καθώς και οι λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Πωγωνιανής

Με τρία σχολεία λιγότερα θα ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά στο νομό Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρά τελικά στην κατάργηση τριών σχολικών μονάδων, οι οποίες παρουσίαζαν συνεχή διαρροή μαθητικού δυναμικού και ήταν ελάχιστοι οι μαθητές που είχαν απομείνει.
 Ο λόγος για το Γυμνάσιο Μηλιωτάδων στο Δήμο Ζαγορίου, το Γυμνάσιο Δερβιζιάνων στο Δήμο Δωδώνης και τις Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Πωγωνιανής, τα οποία δεν κατάφεραν να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο, με την απειλή να υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια.
Χάρη στις προσπάθειες των δήμων και στις αντιδράσεις, τα τρία αυτά σχολεία κατάφεραν να διατηρηθούν ζωντανά, ωστόσο σε εποχές μνημονίου και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν σημάδια ανάκαμψης του μαθητικού δυναμικού στο άμεσο μέλλον, η απόφαση για το κλείσιμό τους ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν υπήρξαν ουσιαστικά αντιδράσεις κατά τη χθεσινή ημέρα, με πολλούς από τους γονείς των μαθητών να είχαν ήδη κάνει τα σχέδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Μηλιωτάδων θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε Γυμνάσια των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, αυτοί του Γυμνασίου Δερβιζιάνων το πιθανότερο είναι να βρεθούν στο Γυμνάσιο Θεσπρωτικού, ενώ αυτά των λυκειακών τάξεων της Πωγωνιανής στο Καλπάκι.
Στον αντίποδα, κατά τη νέα σχολική χρονιά στην Ήπειρο ιδρύονται μόνο δύο λυκειακές τάξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη λυκειακή στο Μουσικό Σχολείο της Άρτας και την πρώτη λυκειακή στο Μουσικό της Πρέβεζας.

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας

Σε εξέλιξη είναι από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια των οδηγών και του επιβατικού κοινού.
Το έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου και η ανάδειξη του αναδόχου έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2012. Τμήματα στα οποία γίνονται αποκαταστάσεις φθορών, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Βασίλειο Παπαχρήστου.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής:
«Η εθνική οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, με την λειτουργία της Εγνατίας Οδού, σήμερα έχει μειωμένη κυκλοφορία οχημάτων, αλλά εξυπηρετεί πολλές τοπικές κοινότητες.
Παρά ταύτα, το οδόστρωμά της παρουσιάζει μεγάλες φθορές, τις οποίες η Περιφέρεια αποκαθιστά προκειμένου να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν καλύτερα η ασφαλής κίνηση των οχημάτων. Παρόμοιες βελτιωτικές παρεμβάσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν και σε άλλα σημεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Ηπείρου, το οποίο απαιτεί εκτεταμένες εργασίες, που δεν τις επιτρέπει η σημερινή οικονομική κατάσταση, καθώς υπάρχει δραστικός περιορισμός των χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία προς τις Περιφέρειες στο τομέα των δημοσίων επενδύσεων. Με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτουμε προσπαθούμε να λύσουμε τα πλέον επείγοντα προβλήματα και για αυτό είμαστε σε καθημερινή ετοιμότητα».

Ως τις 12 Ιουλίου τα μηχανογραφικά δελτία

Υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2013

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι από την Παρασκευή 28-6-2013 έως και την Παρασκευή 12-7-2013, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr  και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.)
Τις πρώτες ημέρες, δηλαδή ως και την Δευτέρα 1-7-2013, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το Μ.Δ., αλλά μόνο να το επεξεργαστούν και να κάνουν Προσωρινή Αποθήκευση, ώστε, αφού εξοικειωθούν με την εφαρμογή, από την Τρίτη 2-7-2013 να μπορούν και να οριστικοποιήσουν το Μ.Δ.
Οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.
Στάδια υποβολής Μ.Δ.
Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr .
Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, συχνές ερωτήσεις, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ.
Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους, την ειδική περίπτωση, στην οποία τυχόν ανήκουν και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο (για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄) ή ανά τομέα (για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ-Α΄).
Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν

Έφοδος της αστυνομίας στη φοιτητική εστία ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Διέμενε οικογένεια αλλοδαπών μέσα

 Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, στις 6 τα ξημερώματα, σε χώρους της φοιτητικής εστίας των ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, που την τελευταία 3ετία είχαν καταληφθεί από αντιεξουσιαστές.
Κατά την έφοδό τους, οι αστυνομικοί δεν βρήκαν τους καταληψίες, αλλά μια τετραμελή οικογένεια από την Αλβανία, η οποία διέμενε παράνομα σε αίθουσα του ΤΕΙ, καθώς επίσης πανό, έντυπο υλικό, μπουκάλια και 10 ξύλινα κοντάρια.
 Κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες για δολιοφθορές στους χώρους του ΤΕΙ. Ο χώρος επιτηρείται από την αστυνομία.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Έρχονται «μεταγραφές» για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Τη μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο άμεσης εφαρμογής της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν για την κινητικότητα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να πείσει τους δανειστές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή της κινητικότητας προκειμένου να λάβει παράταση για την αρχική εφαρμογή της, παρουσίασε το πρόγραμμα κινητικότητας 5.000 εκπαιδευτικών που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα κινητικότητας στην Παιδεία αφορά συνολικά 8.500 εκπαιδευτικούς που αναμένεται να κριθούν πλεονάζοντες, εκ των οποίων οι 5.000 θα μετακινηθούν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου: Αλήθειες και μυθεύματα για τους Καλαμιώνες Αμφιθέας και τον στίβο θαλασσίου σκι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2-7-2013

Δημόσια παραδοχή από τη δημοτική αρχή δια στόματος του Δημάρχου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με θέμα –εκτός ημερήσιας διάταξης– την κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι ότι η συνολική «αναμόρφωση» της περιοχής που θα περιλαμβάνει και πισίνα (για τα μπάνια του λαού) στα καθαρά νερά από την πηγή Σεντενίκου, επιβεβαιώνει τα σενάρια επέκτασης της αστικοποίησης της πόλης των Ιωαννίνων, τώρα πλέον και στο παραλίμνιο τόξο Περάματος-Αμφιθέας για μια αναδυόμενη αγορά αναψυχής, αδιαφορώντας πλήρως για την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και την προκείμενη σοβαρή περιβαλλοντική ζημία που ήδη προκαλείται.
Από τις αρχικές δηλώσεις του κ. Δημάρχου ότι το μηχάνημα Watermaster στην Αμφιθέα προορίζονταν για εκπαίδευση των χρηστών κοπής καλαμιών από τον Φιλανδό εκπαιδευτή μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου τσιμεντοποίησης μιας περιοχής του πανευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 που περιλαμβάνει στίβους σκι, διεθνείς αγώνες, πισίνες, απορρόφηση λάσπης πυθμένα και πλαζ, έχει κυλήσει πολύ «νερό στ’ αυλάκι». Έχουν προηγηθεί έργα φαραωνικών διαστάσεων για την κλίμακα της περιοχής, καταστρατηγώντας κάθε νομιμότητα κι όχι μόνο «διαχείριση καλαμιώνα» δε έγινε, αλλά είδαμε και εκβαθύνσεις με βυθοκόρο και εκτεταμένα μπαζώματα, μετατρέποντας την περιοχή σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο και αποστερώντας ουσιαστικά τη λίμνη από το καθαρό νερό των πηγών της, εγκλωβίζοντάς το για πάντα προς χάριν του «στίβου» και της «πισίνας». Κατά τα άλλα διαφημίζει ότι έχει πάρει τη μοναδική άδεια χρήσης νερού στην Ελλάδα!

Ηπειρώτικη βραδιά, από τον Σύλλογο Νέας Πεντέλης και Πεντέλης, το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013, ώρα 20:30' στην Κεντρική πλατεία Πεντέλης, για να ανταμώσουμε, χορέψουμε και διασκεδάσουμε με ηπειρώτικα ακούσματα

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η είσοδος της πόλης των Ιωαννίνων

Παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας, παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία η είσοδος της πόλης των Ιωαννίνων.
 Πρόκειται για έργο μήκους 2,7 χιλιομέτρων (από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού μέχρι τον κόμβο Ανατολής), που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 14.540.854,57 ευρώ και ύψος σύμβασης 7.990.777,29 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κεντρική νησίδα, πεζοδρόμια, λωρίδα βραδυπορίας, φωτισμό, και λωρίδα εξυπηρέτησης κίνησης των οχημάτων για πρόσβαση στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
 

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
 «Σήμερα παραδίνεται το έργο της εισόδου της πόλης των Ιωαννίνων. Ένα έργο που εντάχθηκε από την πρώην κρατική Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ, και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την αιρετή Περιφέρεια, η οποία ανέλαβε τη σχετική αρμοδιότητα την 1η/7/2011. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι δεν ήταν ολοκληρωμένα τα όρια των ιδιοκτησιών από τα σημεία που περνούσε ο δρόμος, με αποτέλεσμα εκεί να χρειάζονται συνέχεια συνεννοήσεις για να προχωρήσει το έργο. Θέλω να ευχαριστήσω την ανάδοχο εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (Προϊσταμένη– τμηματάρχη- επιβλέποντες), τη Διαχειριστική Αρχή και όσους είχαν σχέση με το έργο. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους παρόδιους για τα εξής: Πρώτον γιατί μας ανέχθηκαν. Δεύτερον, γιατί δεν χρειάστηκε να γίνει ούτε ένα δικαστήριο, αλλά με συνεννόηση της υπηρεσίας και του αναδόχου λύσαμε τα θέματα που αφορούσαν τα όρια της απαλλοτρίωσης και του έργου».
 Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αφού ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπιστούν και ορισμένες μικρολεπτομέρειες, όπως είναι η σήμανση που αυτή τη στιγμή είναι εργοταξιακή, τόνισε:
«Στην εποχή της κρίσης και της μη παραγωγής έργων, η πατρίδα μας θέλει, όχι μόνο αυτά, αλλά πολλά έργα. Με τέτοια έργα και με άλλα που εκτελούνε όλοι οι φορείς, εμείς ως αιρετή Περιφέρεια είμαστε περήφανοι, γιατί υλοποιούμε το ΕΣΠΑ με τέτοια ταχύτητα, που η Ήπειρος είναι η πρώτη στην Ελλάδα και σε αυτό συμβάλλουν όλοι. Είναι έργο όλων και με αυτή την προϋπόθεση τους ευχαριστώ».
 

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας, μίλησε ο κ. Περικλής Σιώλος Διευθυντής του έργου, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρξαν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες. Εκείνο που προκάλεσε προβλήματα – πρόσθεσε- ήταν η διαχείριση του κυκλοφοριακού φορτίου και ευτυχώς που δεν υπήρξαν σοβαρά ατυχήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Σε πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2013

Κλειδώνει ο φόρος ακινήτων με 33 συντελεστές

Πέντε διμηνιαίες θα παραμείνουν οι δόσεις για το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013 και δεν θα μειωθούν στις 4 δόσεις, όπως ζητούσε η τρόικα, όπως έγινε γνωστό μετά την πρώτη συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
«Κλειδώνουν», κατά πάσα πιθανότητα, τόσο οι πέντε δόσεις στην αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα εφέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε λακωνικά, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο μετά από την περίπου 2,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές». Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα μειωθεί εφέτος ο αριθμός των δόσεων σε τέσσερις, όπως φέρεται ότι αρχικά ζητούσε η τρόικα, ενώ από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά τού ακινήτου και 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας και κυρίως οι εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013- 2014, το οποίο προκύπτει κυρίως από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς για τον φόρο στα ακίνητα.

Η ΕΚΑ Δωδώνης και οι Σύλλογοι της Δωδωναίας κοιλάδας διοργανώνουν το 1ο Νάιο ημιμαραθώνιο δρόμο, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00 π.μ.

Η ΕΚΑ Δωδώνης και οι Σύλλογοι της Δωδωναίας κοιλάδας διοργανώνουν το 1ο Νάιο ημιμαραθώνιο δρόμο, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00 π.μ.