Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΕΟΔΥ: Ογδόντα θάνατοι σήμερα, 1.317 νέα κρούσματα

 

7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα θάνατοι, 1.317 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.087 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 811 (63.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.050 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 470 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Τέλη ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Δελβινακίου και Κουκλιών

 


ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΤΟΠ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ/ΟΙΚΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΟΔΟΣ-ΑΝΑΦΟΡΑΣ-ΗΜ. ΛΗΞΗΣ

1.    ΚΟΥΚΛΙΟΙ    Α' ΚΑΙ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ 2020    31/5/2021

2.    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ    ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2019-2020    31/5/2021

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ευχαριστήριο για την συμμετοχή των συνδημοτών, στο προληπτικό έλεγχο Covid-19

 


Σας ευχαριστούμε όλους, για την συμμετοχή στο σημερινό έλεγχο rabit τεστ που διενεργήθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για άλλη μια φορά να δείξουμε πειθαρχία σε όλα τα μέτρα που ορίζουν οι αρχές και οι επιστήμονες.

Κατά το  σημερινό έλεγχο rabit τεστ που διενεργήθηκε όλα τα δείγματα βγήκαν αρνητικά.

Με τιμή

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για τη λειτουργία παιδικών χαρών

 


Με την υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17974/22.03.2021 (Β' 1119) ΚΥΑ, αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊου COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία οι παιδικές χαρές, εφόσον πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις καταλληλότητας και ασφαλούς λειτουργίας, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παραμονή σε παιδικές χαρές, οι επισκέψεις ομάδων έως τριών ατόμων, ή οικογενειών και με αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ..

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

 

Εκ του Δήμου

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε λαϊκές αγορές του Δήμου Ιωαννιτών

 


Αντιπροσωπεία των Οργανώσεων Μελών Δυτικού Τομέα και Κέντρου Πόλης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων, στην οποία συμμετείχαν η βουλευτής Μερόπη Τζούφη και το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος επισκέφτηκαν τις Λαϊκές Αγορές Αγίας Μαρίνας, Αμπελοκήπων και Δροσιάς – Πεντέλης του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να ενημερώσουν παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές για τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Στο σχέδιο της Κυβέρνησης καταργείται ουσιαστικά η έννοια της άδειας του παραγωγού και του πωλητή που χορηγείται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ένα νέο σύστημα μοριοδότησης θα λαμβάνει υπόψη και μια σειρά άλλων κριτηρίων.

Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερος είναι ο τίτλος σπουδών όσων διεκδικούν άδεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μοριοδότηση (πτυχίο Πανεπιστημίου 20 μόρια, πτυχίο Γυμνασίου 5 μόρια). Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές οι Λαϊκές Αγορές εκχωρούνται πλέον στους ιδιώτες μεγαλέμπορους, η είσοδος των οποίων θα επιφέρει αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δυο ποτιστικών αγρών στις θέσεις Βάλτος & Μπουλιανίνες

 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)

β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)

γ) το Ν. 3852/2010

δ) την αριθ. 28/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης

ε) την 83/2021 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση δύο ποτιστικών αγρών που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

ΑΡΘΡΟ 1) Περιγραφή της  έκτασης

α)Ποτιστικός αγρός εκτάσεως (50)πενήντα στρεμμάτων  που βρίσκεται στη θέση «Βάλτος»  της Kοινότητας Κουκλιών και β) ποτιστικός αγρός εκτάσεως (3) τριών στρεμμάτων που βρίσκεται στη «Μπουλιανίνες»  της Κοινότητας  Κουκλιών.

ΑΡΘΡΟ 2) Τρόπος Διενέργειας της Δημοπρασίας

Η δημοπρασία είναι πλειοδοτική ,φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ’ όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται στα πρακτικά.

Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αυτή μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.

Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου ,οφείλει να δηλώσει τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή ,προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.

Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληροί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται σε απλό χαρτί.

Στην α’ δημοπρασία γίνονται δεκτοί δημότες κάτοικοι της Κοινότητας Κουκλιών του Δήμου Πωγωνίου. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτελέσματα επαναλαμβάνεται και γίνονται δεκτοί δημότες του Δήμου Πωγωνίου και τέλος αν η επαναληπτική δημοπρασία είναι άγονη επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτήν οποιοσδήποτε.

ΑΡΘΡΟ 3) Τόπος και ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι, στις 7/05/2021 ημέρα Παρασκευή και από ώρα 10:00 π.μ. ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής που ορίστηκε με την 158/20 Α.Δ.Σ  (ΑΔΑ: ΨΓ0ΦΩ1Ω-Β1Σ)Α.Δ.Σ. και μπορεί να συμμετάσχουν  σε αυτήν οι δημότες κάτοικοι της Κοινότητας Κουκλιών Δ.Ε. Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου.

Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετάσχουν σε αυτήν δημότες κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου, στις 14/05/2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ., στον ίδιο χώρο και ενώπιον της ίδιας επιτροπής.

Αν η επαναληπτική δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτή οποιοσδήποτε, στις 21/05/2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00  π.μ. στον ίδιο χώρο.

Λήξη προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών –προσφορών συμμετοχής στην επιτροπή: ώρα 9:45π.μ.

ΑΡΘΡΟ 4) Κατώτατο όριο της πρώτης προσφοράς

Κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται το συνολικό ποσό των χιλίων διακοσίων ογδόντα  ευρώ (1.280,00 €) ετησίως και για τους   δύο ανωτέρω αγρούς.

ΑΡΘΡΟ 5) Εγγυητής

Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται να παρουσιάσει αξιόχρεο εγγυητή, ο οποίος θα υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας και έτσι καθίσταται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον  υπεύθυνος με αυτόν για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης.

ΑΡΘΡΟ 6) Δικαίωμα αποζημίωσης

Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά δικαίωμα προς αποζημίωση από τη μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας από το αρμόδιο όργανο του δήμου ή της διοικητικής αρχής που έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα.

Σαράντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 25 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.057 έλεγχοι, από τους οποίους οι 14.554 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.548 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

 674 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 119 στη Θεσσαλονίκη,

   94 στην Αττική,

   66 στην Κεντρική Μακεδονία,

   62 στην Πελοπόννησο,

   54 στην Κρήτη,

   47 στη Δυτική Ελλάδα,

   45 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   41 στην Ήπειρο,

   35 στη Στερεά Ελλάδα,

   33 στη Θεσσαλία,

   25 στη Δυτική Μακεδονία,

   24 στο Βόρειο Αιγαίο,

   17 στα Ιόνια Νησιά και

   12 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 183.126 ομοειδείς παραβάσεις.

 144 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 140 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 31 στη Θεσσαλονίκη,

 19 στην Αττική,

 14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 11 στην Ήπειρο,

 11 στη Στερεά Ελλάδα,

   9 στην Κρήτη,

   9 στο Νότιο Αιγαίο,

   7 στο Βόρειο Αιγαίο,

   7 στη Θεσσαλία,

   7 στη Δυτική Ελλάδα,

   5 στην Πελοπόννησο,

   5 στα Ιόνια Νησιά,

   5 στη Δυτική Μακεδονία και

   4 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 51.629 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 49.573 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.056 των 150 ευρώ.

35 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 κομμωτήρια για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου για παραμονή 2 πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ στους πελάτες.

Στην Κρήτη , σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε πρόεδρο αθλητικής ομάδας για μη τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καφετέριας – μπαρ, για παραμονή 7 πελατών στον εσωτερικό του χώρο και από 300 ευρώ στους πελάτες.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 5.300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 9 παρευρισκόμενους.

Στη Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 παρευρισκόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.710 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.871 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ευχές για το Πάσχα

 

Από τη διεύθυνση και το προσωπικό του Ζωγράφειου Σχολείου

                                θερμές ευχές για

                     Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

               με υγεία, ευτυχία, πρόοδο και επιτυχίες!

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας σε χωριό του Δήμου Ιωαννιτών

 


Συνελήφθη χθες (25-04-2021) το μεσημέρι σε χωριό του Δήμου Ιωαννιτών, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή τροχοφόρου.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος προχθές (24-04-2021) αφαίρεσε από χωριό του Δήμου Ιωαννιτών δίκυκλη μοτοσικλέτα ενώ στη συνέχεια τη μετέφερε και την απόκρυψε σε στάβλο ιδιοκτησίας του.

Η κλεμμένη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Εορταστικό μήνυμα για Πάσχα, του κ. Ζηκόπουλου Κωνσταντίνου, στο www.tzourlakos.com/

 


Εορταστικό μήνυμα για Πάσχα, του Προέδρου Ηπειρωτών Ασπροπύργου και μέλους του Δ.Σ της Π.Σ.Ε., κ. Ζηκόπουλου Κωνσταντίνου, στο www.tzourlakos.com/

Εορταστικό μήνυμα για Πάσχα, της κας Γκόνη Μαρίκας στο www.tzourlakos.com/

 


Εορταστικό μήνυμα για Πάσχα, της εφόρου δημοσίων σχέσεων της Π.Σ.Ε. και Γραμματέας της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου κας Γκόνη Μαρίκας, στο www.tzourlakos.com/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου

 


Τη Δευτέρα 26 Απριλίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου  στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα

ΚΑΠΗ Βουνοπλαγιάς, Ιωάννινα

Κοινοτικό Κατάστημα Τυριας, Ιωάννινα

Κοινοτικό Κατάστημα Βουτσαρά, Ιωάννινα

Κοινοτικό Κατάστημα Παρακαλάμου, Ιωάννινα

Κοινοτικό Κατάστημα Κεφαλόβρυσου, Ιωάννινα

Drive through στη Φιλιπιάδα, Πρέβεζα

Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Εορταστικό μήνυμα για Πάσχα, του κ. Άρμπιρου Γρηγόρη, στο www.tzourlakos.com/

 


Εορταστικό μήνυμα για Πάσχα, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Άρμπιρου Γρηγόρη, στο www.tzourlakos.com/

Καρκίνος των όρχεων: Ο συχνότερος εχθρός των νέων ανδρών

 


Κάθε μία ώρα, κάπου στον κόσμο, ένας νέος άντρας διαγιγνώσκεται με καρκίνο του όρχι και κάθε μέρα μια ζωή χάνεται από την ίδια αιτία.

Ο Απρίλιος είναι παγκόσμια ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του όρχι. Δυστυχώς στη χώρα μας η ενημέρωση για αυτό το είδος καρκίνου είναι ελλιπής. Το θέμα θεωρείται ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων, παρόλο που αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στους νέους άνδρες.

Ο καρκίνος του όρχι είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και τους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών, επισημαίνει ο Ιωάννης Μπουζαλάς Ουρολόγος - Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης Metropolitan General. Θεωρείται σήμερα η πλέον θεραπεύσιμη μορφή κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος και τα ποσοστά επιβίωσης στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%.

Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση είναι η ανώδυνη διόγκωση του όρχι, την οποία ο ασθενής διαπιστώνει συνήθως μόνος του ή ανακαλύπτεται από την ερωτική του σύντροφο.

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι απλή και συστήνεται να γίνεται μία φορά το μήνα στους νέους άνδρες.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του όρχι;

Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες συγγενείς ή επίκτητοι, όπως κακώσεις και τραύματα στην περιοχή, επανειλημμένες λοιμώξεις, έκθεση σε διάφορες ουσίες κ.ά., ωστόσο η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχι.