Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ιωάννινα: Συλλήψεις στο πλαίσιο υπόθεσης προώθησης στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί που εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς και 4 παράτυποι μετανάστες

Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες, ο οποίος κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της προώθησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας από την ελληνοαλβανική μεθόριο, συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (25-04-2023) σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων επτά (7) συνολικά αλλοδαποί.

Ειδικότερα, πρόκειται για 49χρονο, 35χρονη και 34χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και -κατά περίπτωση- για κατοχή ναρκωτικών, καθώς και 4 παράτυπους μετανάστες, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ακόμη, για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 39χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο οχήματα και αφού ακινητοποίησαν το πρώτο, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό επέβαιναν ο 49χρονος, ως οδηγός και η 34χρονη, ως συνοδηγός, οι οποίοι λειτουργούσαν ως προπομποί του δεύτερου οχήματος.

Ο 39χρονος, οδηγός του δεύτερου οχήματος, αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο έλεγχο, αποβίβασε από το αυτοκίνητο την 35χρονη συνεργό του καθώς και τους 4 παράτυπους μετανάστες, επιχειρώντας να διαφύγει. Κατά την προσπάθειά του, κινήθηκε με το αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, ο οποίος για το λόγο αυτό πραγματοποίησε εκφοβιστικούς πυροβολισμούς και πυροβολισμούς κατά του αυτοκινήτου, στο οποίο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Ο 39χρονος τελικά, αναπτύσσοντας ταχύτητα, τράπηκε σε φυγή, ενώ το όχημα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην ευρύτερη περιοχή. 

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

τα δύο οχήματα, που χρησιμοποίησαν οι δράστες,

χρηματικό ποσό 3.470 ευρώ,

χρηματικό ποσό 21.100 λεκ Αλβανίας,

12 κινητά τηλέφωνα,

μικροποσότητα κοκαΐνης, στην κατοχή του 49χρονου και

7 ναρκωτικά χάπια, στην κατοχή της 35χρονης.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, την Τετάρτη 26 Απριλίου

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για την Τετάρτη 26 Απριλίου, στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου κατά τόπους πιθανώς να είναι ισχυρά.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια όπου θα φτάσει τους 18 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα κατά τόπους τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα καταιγίδες.

Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εκλογική Επιτροπή Νομού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

 


Με βάση την εγκύκλιο του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων συγκροτήθηκε η Εκλογική Επιτροπή του Νομού για το συντονισμό και τον ενιαίο σχεδιασμό των δράσεων της προεκλογικής περιόδου σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα των Οργανώσεων Μελών σε κάθε Δήμο του Νομού Ιωαννίνων, με τη Ν.Ε. και τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την Εκλογική Επιτροπή του Νομού (51 μέλη) απαρτίζουν οι:

ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Νομού Ιωαννίνων, Πληροφορικός-Εργαζόμενος στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΛΑΣΧΑΣ Αναπληρωτής Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Νομού Ιωαννίνων, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής- Ελεύθερος επαγγελματίας.

ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ Μέλος Κεντρικής Επιτροπής, Οργανωτική υπεύθυνη για την περιοχή της Ηπείρου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός - Ελεύθερος Επαγγελματίας.

ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μέλος Κεντρικής Επιτροπής, Επ. Καθηγητής Ψυχιατρικής Π.Γ.Ν.Ι, μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ.

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών για αποφυγή πυρκαγιών

 


Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Ιωαννίνων, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς σε ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων της ανωτέρω Πυροσβεστικής Διάταξης, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», για παραβάσεις της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. επισκέφτηκαν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

 


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτελούμενο από τους  Υποψηφίους Βουλευτές Αλμπάνη Τριαντάφυλλο και Γιάννη Στέφο, το μέλος της Ν.Ε. και Υπεύθυνο Θεματικής Υγείας Τζιάλλα Δημήτριο, τον Συντονιστή της ΟΜ Υγείας Παπανδρέου Λάμπρο και τα μέλη της Ο.Μ. Υγείας Ιωαννίνων, επισκέφτηκαν σήμερα τις Διοικητικές, Τεχνικές και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες του ΠΓΝΙ προκειμένου να ενημερωθούν και να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Κοινή διαπίστωση όλων των εργαζομένων είναι η τραγική υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό σε όλους τους κλάδους και σε σχέση με το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας το νοσοκομείο καθημερινά, η έλλειψη τεχνικών υποδομών (διασυνδεσιμότητα πληροφοριακών συστημάτων) και διαθέσιμων χώρων (διοικητικές υπηρεσίες).

Θέατρο Actina: Σεμινάριο με τίτλο «Υποκριτική και Σκηνοθεσία - Το κείμενο, ο ρόλος και η ερμηνεία»


Ο Γιάννης Αναστασάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, έρχεται το Μάη για ένα Διήμερο Σεμινάριο με τίτλο «Υποκριτική και Σκηνοθεσία -Το κείμενο, ο ρόλος και η ερμηνεία» στο Θέατρο Actina.

Η διάρκεια του είναι 9 ώρες και θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 17:00 - 21:30  και  Κυριακή 7 Μαΐου 11:30 - 16:00 στο Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8).

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και το Κόστος συμμετοχής 70 ευρώ.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 30 Απρίλη έχουν μειωμένη συνδρομή (60 ευρώ).

Συμμετοχές στο τηλέφωνο 6974865401 και στο e-mail info@theatroactina.gr

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές εργαστηρίων υποκριτικής, ερασιτέχνες ηθοποιοί, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί και φοιτητές που ενδιαφέρονται για τη θεατρική τέχνη.

Άρτα: Συνελήφθη για κλοπή προϊόντων από περίπτερο

 


Συνελήφθη χθες (24-04-2023) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπή, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πρώτες πρωινές ώρες προχθές (23-04-2023) είχε αφαιρέσει από περίπτερο στην Άρτας προϊόντα αξίας -40- ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση Οικονομική Επιτροπής την Τετάρτη 26 Απριλίου, ώρα 09:30

 


Την Τετάρτη 26-04-202 και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Α’ τρίμηνο έτους 2023 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 26-01-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του υποέργου 1γ «Κατασκευή κόμβου στην παραλιακή οδό (Ε.Ο. Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα) προς Βαλανιδοράχη», προϋπολογισμού 3.480.000,00 € με Φ.Π.Α.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 27-01-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του υποέργου 1β «Κατασκευή κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης στη θέση Λαψίστα», προϋπολογισμού 2.000.000,00 € με Φ.Π.Α.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 26-01-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του υποέργου 1δ «Διαμόρφωση κόμβου επί της παραλιακής οδού στη θέση Λούτσα», προϋπολογισμού 2.350.000,00 € με Φ.Π.Α.

Έγκριση του από 11-04-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης παράπλευρων οδών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Άρτα: Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, για απάτη με τη μέθοδο του “phishing”

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης με τη μέθοδο του “phishing”.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ημεδαπός, έλαβε γραπτό μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο που τον ενημέρωνε ότι δήθεν ο τραπεζικός λογαριασμός του έχει μπλοκαριστεί, ενώ περιείχε σύνδεσμο (link), το οποίο τον ανακατηύθυνε σε ψεύτική ιστοσελίδα, που έμοιαζε με αυτή της τράπεζας.

Ακολούθως, εισήγαγε τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τελικά να πραγματοποιηθεί μεταφορά χρηματικού ποσού 800 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 26 Απριλίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην έκτακτη* συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 26 Απριλίου 2023, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4940/2022, του άρθρου 77 του Ν.4555 / 2018 για έκτακτη* σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής και του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Υποβολή αίτησης – ένταξης του Δήμου Πωγωνίου στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση Κτιριακών Υποδομών Δήμου Πωγωνίου».

2. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 5 η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου».

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

* Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα που δεν επιτρέπει την συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων σε τακτική συνεδρίαση, λόγω:

α) Ασφυκτικών χρονικών ημερομηνιών για την έγκαιρη υποβολή αίτησης - ένταξης του Δήμου μας στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ (καταλυτική ημερομηνία 30-04- 2023) και β) αναμορφώσεων που προέκυψαν άμεσα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου - επίκειται συνεδρίαση Δ.Σ..

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός με ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (24-04-2023) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (διά ζώσης) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης την Παρασκευή 28 Απριλίου

 


Σας
καλούμε στις 28 Απριλίου 2023, ημέρα Παρασκευή   και ώρα  11.00  π.μ.. στη συνεδρίαση ( ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση αποφάσεων 4ου/2023  Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

Διατύπωση απόψεων - γνωμοδότηση για τη δημόσια διαβούλευση του έργουΕκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000” και ποιο συγκεκριμένα για τη μελέτη 11Α

Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (μέρους).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΟΡΓΟΛΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 25 Απριλίου

 


Την Τρίτη 25 Απριλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΚΥ Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Οι σύγχρονες θεραπείες

 


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθεια παγκοσμίως, με περισσότερους από 750.000 ανθρώπους κάθε χρόνο να διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Το ευχάριστο είναι πως τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά, εφόσον το συγκεκριμένο νεόπλασμα έχει βρεθεί σε αρχικά στάδια. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, παρατηρείται πως τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του ορθού εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με το παρελθόν.

Με αυτά τα δεδομένα, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Γαστρεντερολόγων έχει εκδώσει κατευθυντήρια οδηγία για τον γενικό πληθυσμό, δίχως οικογενειακό ιστορικό ή συμπτώματα, να ξεκινούν τον τακτικό έλεγχο του παχέος εντέρου και του ορθού από την ηλικία των 45 ετών.

Από τι προκαλείται;

Αν και δεν είναι πλήρως γνωστά τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του, όπως η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, οι πολύποδες, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, αλλά και η παχυσαρκία.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού -του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου με μήκος 15 εκατοστά- είναι διαφορετική από το υπόλοιπο παχύ έντερο. Αυτό συμβαίνει, διότι το ορθό βρίσκεται χαμηλά στην πύελο και έχει εξωπεριτοναϊκή θέση, δηλαδή είναι όργανο εκτός περιτοναϊκής κοιλότητας. 

Κατά συνέπεια, σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο στάδιο νόσου, προσφέρεται προεγχειρητική χημειοθεραπεία καθώς και ακτινοβολία.