Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Οι 30 δήμοι που ξεκινά η διαθεσιμότητα

Οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας, Πρεβέζης βρίσκονται στη λίστα!

Σε 30 δήμους επικεντρώνεται το «ενδιαφέρον» των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων.
Πρόκειται για δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους δήμους:
Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων, Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.

Επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 450 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νοκολάου Κράψης Ιωαννίνων, από τον Μακαριστό Κραψίτη Πατριάρχη Ιωάσαφ Β' (1556-1565), διοργανώνονται το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιουλίου 2013

Επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 450 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νοκολάου Κράψης Ιωαννίνων, από τον Μακαριστό Κραψίτη Πατριάρχη Ιωάσαφ Β' (1556-1565), διοργανώνονται το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιουλίου 2013.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρισόστομος.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κράψης, χτισμένος το 1563 από τον κραψίτη Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάσαφ, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κράψη με τις εξαιρετικές ενυπόγραφες τοιχογραφίες των Γεωργίου και Φράγκου Κονταρή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Οι δυο καλλιτέχνες ανήκουν στην λεγόμενη «σχολή των Θηβών» που έδρασε τον 16ο αι. στην Βορειοδυτική Ελλάδα και στα Βαλκάνια και άφησε εξαιρετικά δείγματα στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου της μονής Λαύρας του Αγίου Όρους (Φράγκος Κατελάνος υπογράφει), στην μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων (αποδίδεται στον Κατελάνο), στην μονή Μυρτιάς, κοντά στην Τριχωνίδα (αποδίδεται στον Κατελάνο), στην μονή Ντίλιου στο νησί των Ιωαννίνων (άγνωστος καλλιτέχνης), στην μονή Γαλατάκη στην Εύβοια (άγνωστος), στον Όσιο Μελέτιο του Κιθαιρώνα(άγνωστος) και στον ναό Αγίου Δημητρίου της Κληματιάς Ιωαννίνων.

Οι αδελφοί Κονταρή συνδέονται με την αγιογράφηση του δυτικού εξωνάρθηκα και του βόρειου και νότιου νάρθηκα της περίφημης μονής Φιλανθρωπηνών στο νησί των Ιωανίνων , ενώ ο Φράγκος Κονταρής υπογράφει τις αγιογραφίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κληματιά Ιωαννίνων.
Το ύφος συνδυάζει αριστοτεχνικά τις παραδόσεις του 14 και 15ου αι από την μακεδονία και την βόρεια Βαλκανική με την σύγχρονη κρητική σχολή και την δυτική τέχνη.
Η  Κράψη, όπως προαναφέρθηκε, είναι το χωριό από το οποίο κατάγονταν ο Μακαριστός Πατριάρχης Ιωάσαφ Β΄ ο επονομαζόμενος Μεγαλοπρεπής ο οποίος ανήγειρε και το Ναό. Ο Ιωάσαφ Β΄ ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1556 ως το 1565. Γεννήθηκε στην Ήπειρο. Σπούδασε στη Μονή Φιλανθρωπινών στα Γιάννενα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Έμαθε αραβικά, περσικά και τουρκικά. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας Α΄ τον χειροτόνησε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως το 1535. Παρέμεινε στη θέση αυτή 20 χρόνια και μετά τη δολοφονία του Πατριάρχη Διονυσίου Β΄ τον Ιούλιο του 1556, τον διαδέχτηκε στον Οικουμενικό Θρόνο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Είδη διατροφής για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πενήντα (50) κιβώτια με είδη διατροφής παρέδωσε στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το τοπικό τμήμα της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ που δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας.
Η παράδοση έγινε από τον επικεφαλής του παραρτήματος κ. Δεβελέγκα για τις ανάγκες των ενοριακών συσσιτίων του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγοράς, του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων, του Γηροκομείου Ιωαννίνων, του Γηροκομείου Κόνιτσας και της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας ευχαριστούν θερμά την ΑΧΕΠΑ για την συνεχή της στήριξη στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγχαίρουν τα μέλη της για την ανεξάντλητη φιλανθρωπική τους δράση.

Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκέντρωσης Ηπείρου

«Ηθικοί, πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν την αποχώρηση μου», είπε ο Ηλίας Θεοδωρίδης , ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την υποβολή παραίτησης στον υπουργό Εσωτερικών.
Ο κ. Θεοδωρίδης, αφού έκανε απολογισμό έργου, της 10μηνης παραμονής του στην θέση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε, ότι θα συνεχίσει την πολιτική του ζωή ενώ άφησε αιχμές για την προσφορά και τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα αφού προηγουμένως, απέδωσε τα εύσημα στους τοπικούς σταθμούς και τα κανάλια της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

ΚΟΝΙΤΣΑ: Σύλληψη φυγόποινου

Συνελήφθη χθες (26-06-2013) το πρωί στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, 45χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Έδεσσας, ποινής φυλάκισης δύο (2) μηνών και είκοσι (20) ημερών, για παραβάσεις του ΚΟΚ. 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη ημεδαπού για οπλοκατοχή

Συνελήφθη, στις (25-06-2013) λίγο μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 46χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκε στο πορτ-μπαγκάζ ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα.
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πως θα κατανεμηθούν οι πόροι από τα προσδοκώμενα κοιτάσματα πετρελαίου

Συζήτηση για την κατανομή των πόρων από τον Περιφερειακό φόρο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο έγινε χθες το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρόταση που κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ψηφίστηκε τελικά μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας, αν και αρχικά διαφάνηκε ότι υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα σημεία με την αντιπρόταση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.
Η υποβολή πρότασης, υπαγορεύτηκε από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης, αυτή είναι χρήσιμη να γίνει ενόψει της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα πραγματοποιήσει τις έρευνες και της σύνταξης της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα τεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, ο περιφερειακός φόρος ανέρχεται σε 5%, ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας, θα πρέπει να υπολογίζεται επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του αναδόχου.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο εργοτάξιο Τύρια-Σιστρούνι

Την πρόοδο των εργασιών στο έργο Τύρια-Σιστρούνι, επιθεώρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνέλευση των μελών και φίλων την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 και ώρα 2:30 μ.μ. στα Κάτω Ρεβένια

Καλούνται τα μελή και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Πωγωνίου στη συνέλευση την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, στις 2:30 το μεσημέρι, στα Κάτω Ρεβένια.
ΘΕΜΑΤΑ
1ον: θέσεις και προτάσεις για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
2ον: Διαμόρφωση του καταστατικού για ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
3ον: Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
4ον: Τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.
Θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Χρήστο Μαντά.

MRB: Προβάδισμα για την ΝΔ με 22%, έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ

Στις εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB και στην έρευνα που έγινε μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκύπτει, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου
ΝΔ: 22%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,8%
Χρυσή Αυγή: 9,1%
ΠΑΣΟΚ:  6,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,5%
ΚΚΕ: 5,1%
Δημοκρατική Αριστερά: 3%
Το ποσοστό της "Αδιευκρίνιστης Ψήφου" αγγίζει το 21,7%.
Όπως επισημαίνει η MRB: «Η μέτρηση του Ιουνίου κατέγραψε όλες τις πολιτικές εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο την ΕΡΤ καθώς η συλλογή των στοιχείων διήρκεσε 13-21 Ιουνίου.
Όσον αφορά στις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης η MRB Hellas διεξήγαγε εκτός από την έρευνα των 2000 συνεντεύξεων Face to Face και τηλεφωνική έρευνα 1000 συνεντεύξεων μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού».
Έτσι λοιπόν, στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το διάστημα από 13-21 Ιουνίου, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 21,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στο 0,3%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη δημοσκόπηση συγκέντρωνε ποσοστό 5,1%.
Στην Εκτίμηση Ψήφου, μετά και την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης,
ΝΔ: 28,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 26,6%
Χρυσή Αυγή: 11,6%
ΠΑΣΟΚ: 7,8%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,0%
ΚΚΕ: 6,5%
Δημοκρατική Αριστερά:  3,8%
Οικολόγοι Πράσινοι:  2,7%
Άλλο Κόμμα: 5,9%.

Δόθηκε και επίσημα η παράταση φορολογικών δηλώσεων

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, έπειτα από καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε, αναγκάστηκε να απαντήσει πως όντως θα δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει έως την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ για τα νομικά πρόσωπα η νέα προθεσμία είναι η 8η Ιουλίου.
Παράλληλα ο κ. Θεοχάρης έκανε γνωστό, μέσω Twitter, ότι όποιος κάνει τη δήλωση τον Ιούλιο θα μπορεί να πληρώσει το φόρο σε τρεις δόσεις, ενώ όσοι περιμένουν ως τον Αύγουστο θα καταβάλουν το ποσό σε δύο δόσεις.
Λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε επίσημη αναλυτική ανακοίνωση με τις νέες προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
 Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ΚΦΕ (φυσικά πρόσωπα), παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:
Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,
για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.
Παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η πιο πάνω προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή στην Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. ( περιπτώσεις δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).

7η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης, στο Λιμανάκι της Λυγιάς την Παρασκευή 12 Ιουλίου

Ηγουμενίτσα: Πιάστηκαν να μεταφέρουν παράνομα 107 χελώνες σε φορτηγό όχημα

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στο λιμένα Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, δύο αλλοδαποί ηλικίας 38 και 48 ετών, οδηγός και συνοδηγός φορτηγού οχήματος, διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρουν παράνομα 107 χελώνες ξηράς.
Συγκεκριμένα, εντός του Φ/Γ οχήματος υπήρχαν δυο όνοι στην ταΐστρα των οποίων βρέθηκε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, όπου εντοπίστηκαν οι ανωτέρω χελώνες.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ οι χελώνες και οι όνοι παραδόθηκαν προς φύλαξη στο Φιλοζωικό Σωματείο Ηγουμενίτσας.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο διακινητές, για μεταφορά παράνομης αλλοδαπής

Συνελήφθησαν, προχθές (25-06-2013) αργά το βράδυ, στη διασταύρωση Δελβινακίου της Ε.Ο. Κακαβιάς - Ιωαννίνων, από αστυνομικούς των Α΄ και Β΄ Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 25χρονος υπήκοος Γεωργίας, κατηγορούμενοι για μεταφορά παράνομης αλλοδαπής.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 24χρονος με συνοδηγό τον 25χρονο και διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν από κοινού προς το εσωτερικό της χώρας, μία 53χρονη λαθρομετανάστρια (υπήκοο Αλβανίας).
Το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 24χρονου, κατασχέθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ταξίδι στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό στην Αρχαία Κασσώπη, διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο Σύλλογος Κρυοπηγητών Αθήνας, το βράδυ της 27ης Ιουλίου 2013

Ένα μοναδικό ταξίδι στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό φιλοδοξεί να προσφέρει στους λάτρεις του είδους ο Σύλλογος Κρυοπηγητών Αθήνας, στοχεύοντας στη διοργάνωση μιας βραδιάς Αστρονομίας.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το βράδυ της 27ης Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και σε σημεία που θα υποδείξουν οι υπεύθυνοι, θα εγκατασταθούν δέκα περίπου τηλεσκόπια με τα οποία όποιος επιθυμεί θα μπορέσει να παρατηρήσει τον κόσμο των αστεριών.
Οι επαφές του Συλλόγου έχουν ήδη γίνει τόσο με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όσο και με την ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και με τους ερασιτέχνες αστρονόμους της Ηπείρου και αυτή την στιγμή διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες με τους τοπικούς φορείς.
Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά με μεγάλη επιτυχία στην Αρχαία Δωδώνη, από την Αδελφότητα αποδήμων Δωδώνης Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκου Ματσόπουλου.
Ο Σύλλογος Κρυοπηγητών της Αθήνας εκτιμά ότι με την συνεργασία όλων θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διοργάνωση μιας εκδήλωσης που θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία για την τοπική κοινωνία.