Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Πρέβεζα: Δύο συλλήψεις μελών από τη σπείρα της Πολυτεχνειούπολης

 


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πρέβεζα, δύο άτομα, μέλη συμμορίας που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και κλοπές οχημάτων, σε Αττική, Λαμία, Κόρινθο και Ναύπακτο.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν ως μέλη μίας απ’ τις εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν με έδρα και ορμητήριο την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (σχετ. το από 28-09-2022 Δελτίο Τύπου).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συμμορίας τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2022, δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών σε καταστήματα, ενώ προέβαιναν και στην κλοπή οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούσαν ως μέσα μετάβασης και διαφυγής από τα σημεία των ληστειών.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ενόπλων ληστειών και μία απόπειρα ληστείας σε καταστήματα, καθώς και 2 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: υποπολυβόλο, 2 γεμιστήρες, 50 φυσίγγια, 535 ευρώ, ρολόι χειρός, είδη ρουχισμού και παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες, αυτοκίνητο και 3 κινητά τηλέφωνα.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, περιλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα τα οποία είναι έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι ισχύει τελικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου

 


Από το υπουργείο Μεταφορών δόθηκαν  διευκρινίσεις σχετικά με το πότε οι οδηγοί έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα παρόμοια μέσα στα οχήματα τους, καθώς ξεκινά η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης (Οκτώβριος – Απρίλιος).

Συγκεκριμένα, η τήρηση των αντιολισθητικών μέσων (αλυσίδες, κουβέρτες, χιονολάστιχα) καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), καθώς σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΚOK, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν οι οδηγοί να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Οκτώβριο

 


Νέες αυξήσεις έρχονται σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τον Οκτώβριο, ενώ δεν αποκλείεται τον χειμώνα η φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και 15 ευρώ το κιλό λόγω της μείωσης της παραγωγής του γάλακτος και του κινδύνου ελλείψεων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη στα χέρια τους τις λίστες με τις νέες τιμές των προϊόντων για τον Οκτώβριο και όπως φαίνεται έρχεται ακόμη ένας δύσκολος μήνας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, υποστήριξε ότι «οι αυξήσεις είναι γενικά κάθε μήνα στα προϊόντα που μας έρχονται περίπου από 4% έως 12%», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο είναι ότι θα έχουμε αυξήσεις στα αυγά, σε κάποια κατεψυγμένα λαχανικά, σε ορισμένα αλλαντικά σε τυροκομικά, απορρυπαντικά και καλλυντικά».

Έως τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές αυξήσεις έχουν καταγραφεί σε όλες τις κατηγορίες των αλλαντικών τον Σεπτέμβριο (και έρχονται και νέες τον Οκτώβριο), στα τυροκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, όπου ήδη έχουν γίνει δύο ανατιμήσεις και έρχεται και νέα αύξηση.

Ο κ. Πηλίδης επεσήμανε και τον κίνδυνο για ελλείψεις γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων τον χειμώνα λόγω της μειωμένης παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα το προϊόν να γίνεται δυσέρευτο και να ανεβαίνει η τιμή του.

Δεν απέκλεισε έτσι, το ενδεχόμενο η φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και στα 15 ευρώ το κιλό.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Μετέφεραν το Απόρρητο και στον ΕΟΔΥ

 


Η πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι υπόθεση διαφάνειας

Για το μείζον θέμα του αποκλεισμού των επιστημόνων από την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφόρηση των επιδημιολογικών στοιχείων, τα οποία διαθέτει ο ΕΟΔΥ στα αρχεία του, σύμφωνα και με την καταγγελία του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «τα επιδημιολογικά αυτά στοιχεία, κάθε φορά, πρέπει να είναι στη διάθεση όλων των ερευνητών – επιστημόνων γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξάγονται χρήσιμα και ωφέλιμα συμπεράσματα, τόσο για την επιστήμη, όσο και για την κοινωνία» και υπογραμμίζει στην ερώτησή του πως «Η απόφαση αυτή του ΕΟΔΥ, δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και ιδιαίτερη ανησυχία στον χώρο της επιστήμης. Η μεταφορά του απορρήτου και στον χώρο του ΕΟΔΥ, είναι μια επικίνδυνη και αδιανόητη επιλογή, γιατί η σωστή επιστημονική αξιοποίηση των δεδομένων που διαθέτει, μπορεί να καθοδηγήσει, για καλύτερες μέρες, την επιστήμη. Κάθε είδους μυστικοπάθεια που επιβάλλεται σε φορείς όπως ο ΕΟΔΥ, στρέφεται κατά της ίδιας της κοινωνίας, καθώς εμποδίζονται, με αυτόν τον τρόπο, τα συμπεράσματα που αφορούν στην ίδια της την  υγεία».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες οι οποίες περιρρέουν στον χώρο της επιστημονικής κοινότητας, ότι ο ΕΟΔΥ έχει κλείσει τις διόδους πληροφόρησης, προς τους επιστήμονες, με ποιο δικαίωμα και στηριζόμενη σε ποιες διατάξεις, η ηγεσία του ΕΟΔΥ προβαίνει σε μια επιλογή, η οποία απειλεί ανθρώπινες ζωές και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να αρθεί αυτή η πρωτόγνωρη, αντιεπιστημονική και οπισθοδρομική απόφαση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ειδική Προωθητική Εκδήλωση στη Σόφια


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», πρόκειται να διοργανώσει εκδήλωση παρουσίασης του Προορισμού στη Σόφια, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022.

Στο πλαίσιο της προωθητικής ενέργειας η Περιφέρεια Ηπείρου, σχεδιάζει την οργάνωση Β2Β συναντήσεων των επαγγελματιών Τουρισμού της Ηπείρου με τους τουριστικούς πράκτορες της Βουλγαρίας.

Η παρουσίαση και οι συναντήσεις Β2Β θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Sofia Balkan Hotel σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να συμπληρώσουν και να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail: e.chanoglou@encore.com.gr , την παρακάτω φόρμα συμμετοχής ως την 3 Οκτωβρίου 2022.

Για περαιτέρω πληροφορίες κα Ελένη Χανόγλου στο τηλ. 2310407071 ή στο e.chanoglou@encore.com.gr

(Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Β2Β είναι δωρεάν. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής βαρύνουν τον συμμετέχοντα.)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό αλλοδαπός για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη σήμερα (29-09-2022) πρώτες πρωινές ώρες στην Εγνατία Οδό από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, εντός του οποίου βρέθηκαν και συνελήφθησαν 4 αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο οδηγός είχε παραλάβει νωρίτερα από περιοχή της Αθήνας τους αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν εισέλθει σε προγενέστερο χρόνο παράνομα στη χώρα, με σκοπό να προωθηθούν στην Αλβανία. 

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΔ

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΔ, με θέμα "3ος Δρόμος της Νίκης" - ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Γιορτή Τσίπουρου 2022, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 μ.μ.


Αγαπητοί συγχωριανοί, απανταχού Δολιανίτες και φίλοι του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δολιανών «Ο Γεννάδιος», μετά από μια μακροχρόνια περίοδο κοινής αποχής από συνευρέσεις και εκδηλώσεις, σας προσκαλούμε με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλο ενθουσιασμό στη φθινοπωρινή μας Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, στις 9 το βράδυ στα όμορφα Δολιανά.

Συνεχίζοντας την παράδοση των παλιότερων γενεών του τόπου μας, έτσι και φέτος, με την Γιορτή Τσίπουρου αναβιώνουμε γνώριμα και αγαπημένα έθιμα και συνήθειες.

Η αγάπη για το αμπέλι, το κοινό μεράκι και όρεξη για την διατήρηση των παραδόσεών μας, όπως τα πατροπαράδοτα ρακοκάζανα, ώθησαν όλο το χωριό να κινηθεί σε ρυθμούς, συνεργασίας, αλληλεγγύης και προσφοράς ώστε να διοργανωθεί το φετινό μας αντάμωμα.

Σας περιμένουμε να περάσουμε όλοι μαζί μια όμορφη βραδιά με παραδοσιακή μουσική, γλέντι, χορό, εκλεκτούς μεζέδες, και ποιοτικό τσίπουρο.

Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε.

«Πλαφόν» στο περιθώριο μικτού κέρδους στα καυσόξυλα

 


Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα προβλέπει το περιθώριο μικτού κέρδους σε καυσόξυλα, πέλετ και άλλα στέρεα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους προ της 1ης Νοεμβρίου 2021.

Για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης στερεών καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση χώρων στην ελληνική επικράτεια, υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δυο ημερών δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

α) καυσόξυλα παντός είδους,

β) πέλλετ

γ) μπρικέτες,

δ) προσάναμμα

ε) δαδί

Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται ανώτατο όριο κέρδους, με βάση τα καταγεγραμμένα επίπεδα της 31/12/2021, και στους προμηθευτές ή εμπόρους λιανικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς

και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 - 100.000 ευρώ, ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

 Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Γραμμενίτσα Άρτας, 09:00-11:00

Άρτα, Καλαμιά Άρτας, 11:30-14:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Προσοχή στον ιό της νόσου του φιλιού -ebstain barr- συνιστούν οι επιστήμονες

 


Οροθετικοί στον ιό Epstain Barr (EBV) που προκαλεί τη «νόσο του φιλιού» (λοιμώδη μονοπυρήνωση) είναι κατά προσέγγιση το 90-95% των ενηλίκων παγκοσμίως!

Μάλιστα σύμφωνα με Φινλανδική επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Journal of Medical Virology, ο ιός παραμένει στη ρινοφαρυγγική περιοχή μετά την αρχική μόλυνση και μπορεί να αναπτύξει αρκετές ασθένειες!

«Τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο συγκεκριμένος ιός εντοπίστηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) (74%), όσο και στις αμυγδαλές (71%)» αναφέρει ο διακεκριμένος Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της Ω.Ρ.Λ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Όσον αφορά στη διάγνωση του ιού, όπως εξήγησε ο κ. Αρτόπουλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γίνεται μόνο με τεστ (τεστ μονοπυρήνωσης) και αντισώματα έναντι του ιού.

Κι αυτό γιατί οι συμπτωματικοί ασθενείς (τα παιδιά μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά) συνήθως εμφανίζουν πυρετό, κακουχία και γενικευμένη κόπωση.

Τα συμπτώματα αυτά στην πορεία συνοδεύονται από οξεία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λεμφαδενοπάθεια και σπληνομεγαλία η οποία διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα.

Πολύ συχνά η λοιμώδης μονοπυρήνωση εμφανίζεται με γενικευμένο εξάνθημα, παρόμοιο με εκείνο της ιλαράς, του οποίου η εμφάνιση αυξάνεται δραματικά ύστερα από χορήγηση αμπικιλλίνης ή αμοξυκιλλίνης.

Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά χορηγούνται για τη θεραπεία της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας, η οποία πολύ συχνά αποτελεί εσφαλμένη διάγνωση κατά την πρώτη επίσκεψη στον θεράποντα. 

Για την αποφυγή του σφάλματος αυτού, συστήνεται η διενέργεια μόνο-τεστ (τεστ μονοπυρήνωσης), μια εξέταση που ανιχνεύει γρήγορα τα ετερόφιλα αντισώματα (συγκολλητίνες).

Σκοπός της διάγνωσης, σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ είναι η διάκριση της λοιμώδους μονοπυρήνωσής που προκαλείται από EBV ή από άλλα αίτια. Κι αυτό γιατί η λοίμωξη προκαλείται και από: