Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι ισχύει τελικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου

 


Από το υπουργείο Μεταφορών δόθηκαν  διευκρινίσεις σχετικά με το πότε οι οδηγοί έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα παρόμοια μέσα στα οχήματα τους, καθώς ξεκινά η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης (Οκτώβριος – Απρίλιος).

Συγκεκριμένα, η τήρηση των αντιολισθητικών μέσων (αλυσίδες, κουβέρτες, χιονολάστιχα) καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), καθώς σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΚOK, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν οι οδηγοί να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.