Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΙΤΣΑΣ: Πόλος έλξης εκπαιδευτικών- μαθητικών εκδρομών

 


Με τους μικρούς μαθητές του 23ου Νηπιαγωγείου Δροσιάς – Ιωαννίνων να κάνουν ποδαρικό, το Λαογραφικό Μουσείο στην Κοινότητα Καρίτσας του Δήμου Ζίτσας  άνοιξε για πρώτη φορά, τις πόρτες του σε επισκέπτες.

Τους μικρούς μαθητές με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους ξενάγησε στους χώρους του μουσείου ο δωρητής της συλλογής Μητς Μήτσης, παρουσία του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου.

Τα παιδιά άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις περιγραφές του κ. Μήτση για τα αντικείμενα που έβλεπαν και τη χρηστικότητά τους και με τη βοήθεια της Νηπιαγωγού Ελένης Βασιλείου προσπάθησαν να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των προγόνων τους και να το συνδέσουν με το σήμερα.

«Υποδεχθήκαμε σήμερα το πρώτο σχολείο μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Το λαογραφικό μουσείο που σήμερα δέχθηκε τους πρώτους του επισκέπτες, με το Μουσείο Ευεργετών στο Γραμμένο, το εκθετήριο οινικών προϊόντων και την Πινακοθήκη χαρακτικής στη Ζίτσα καθιστούν το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή σημείο αναφοράς για σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον κ. Μήτση που δώρισε την τεράστια λαογραφική συλλογή του και επιμελείται τη διαμόρφωση των χώρων του μουσείου.  

EΟΔΥ: Πενήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 23.106 νέα κρούσματα

 


20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα  τρεις θάνατοι σήμερα, 23.106 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.106, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.861.993 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 158 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.385 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.04 (95% ΔΕ: 0.95 - 1.13).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.083 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (63.9% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 210 (62.13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (37.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.414 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 434 (ημερήσια μεταβολή +29.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο Δήμος Πωγωνίου στηρίζει τον αγώνα των αμβυκούχων - αμπελοκαλλιεργητών

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα των αμβυκούχων - αμπελοκαλλιεργητών και στα δίκαια αιτήματά τους.

Ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την επίμαχη διάταξη, η οποία στρέφεται κατά των διήμερων αποσταγματοποιών και να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα που έχουν καταθέσει οι σύλλογοι αμβυκούχων πανελλαδικά ζητώντας:

Το δικαίωμα στην ονομασία του προϊόντος που παράγουν σε Τσίπουρο ή Τσικουδιά, όπως είναι ιστορικά και πρακτικά ορθό και όχι σε «Προϊόν Διήμερων Αποσταγματοποιών», όπως προτείνεται.

Την διατήρηση του ΕΦΚ στα 0,59 λεπτά από την απίστευτη αύξηση στο 1,48 που προτείνει το νομοσχέδιο.

Το δικαίωμα απόσταξης καθ’ όλη τη διάρκεια της αποσπασματικής περιόδου κι όχι μόνο για οκτώ (8) 24ωρα.

Τη δυνατότητα να αποστάζονται τα στέμφυλα μαζί με χυμό (σύζουμο).

Να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τσίπουρου με συγκεκριμένες τιμές ορίων.

Την ένταξη του τσίπουρου και του κρασιού στην κατηγορία των προϊόντων οικοτεχνίας, προκειμένου να μπορούν οι μικροί παραγωγοί να διαθέτουν στην ανοιχτή αγορά τα προϊόντα τους.

Το 1917 με μια ιστορική απόφαση ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε το δικαίωμα στους αμπελοκαλλιεργητές να παράγουν Τσίπουρο. Το προϊόν αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα συμπλήρωμα της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών και έτσι πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται, διατηρώντας πρώτα απ όλα την παραδοσιακότητά του, αλλά και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκεται η εξόντωση των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αποσταγματοποιών, η παράδοση του εθνικού παραδοσιακού προϊόντος στα μεγάλα οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, η αύξηση της τιμής του προϊόντος στην αγορά και στον καταναλωτή σε ίδιες τιμές με τα εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά

Το κράτος μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει το παραδοσιακό τσίπουρο και τους αγρότες που το παράγουν ελέγχοντας και το προϊόν και την αγορά.

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στους Βουλευτές Νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην Περιφερειακή ‘Ένωση Δήμων Ηπείρου και στους Δημάρχους Νομού Ιωαννίνων.

                                     Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου

Επίσκεψη κλιμακίου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, την Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ.

 


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων θα επισκεφτεί το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου την Κυριακή 27 Μαρτίου στις 11:00 π.μ..

Στο κλιμάκιο θα συμμετέχουν η βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο  συντονιστής της Ν.Ε. Σάββας Δημητριάδης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ιωάννης Στέφος, αντιπροσωπεία της οργάνωσης μελών Πωγωνίου και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων.

e-learning ΕΚΠΑ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής πρόγραμμα "Θεαίτητος"

 


Κατά το διάστημα 22/02/2021 – 11/04/2021 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Θεαίτητος», ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής μη τυπικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης ενηλίκων, του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα «Θεαίτητος» έχει στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων σχετικών με την επιστήμη της διατροφής, της άσκησης και γενικότερα με τις επιστήμες υγείας, μέσα από μαθήματα που φέρουν την υπογραφή διακεκριμένων Καθηγητών και επιστημόνων.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιούνται είναι:

Βασικές Αρχές Διαχείρισης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων

Βασικές Αρχές Αθλητικής Διατροφής

Εργογόνα Συμπληρώματα για Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης

Ανάλυση Ιατροβιολογικών Δεδομένων με τη Χρήση του Στατιστικού Προγράμματος SPSS

Βασικά Θέματα Διατροφής του Ανθρώπου

Ειδικά Θέματα Διατροφής και Άσκησης στην Παιδική Ηλικία

Στρατηγικές Πρόληψης και Διαχείρισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Οι εκπαιδευόμενοι, μέσα από την παρακολούθηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιημένη γνώση και κατάρτιση σε θέματα που άπτονται των επιστημών υγείας, καθώς και να καλλιεργήσουν δεξιότητες και ικανότητες στον ευρύτερο τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3218-e-learning-ekpa-enarksi-ypovolis-aitiseon-symmetoxis-programma-theaititos

Δήμος Πωγωνίου: Ντοκιμαντέρ "Μνήμες Ελευθερίας... Γένους Ελληνικού" αφιερωμένο στους ένδοξους αγώνες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης παρακολούθησαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου

 


Ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους ένδοξους αγώνες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης παρακολούθησαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, το Δήμο Πωγωνίου και το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κόνιτσας.

Το Αφιέρωμα με τίτλο «Μνήμες Ελευθερίας… Γένους Ελληνικού» είναι μία παραγωγή του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κόνιτσας με στόχο, όπως τόνισε η Πρόεδρός του κ. Λάκκα Δήμητρα, την απόδοση τιμών στους ήρωες και την ανάδειξη της Ηπείρου.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Γιούνης στον χαιρετισμό του έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορικότητα της περιοχής επισημαίνοντας ότι χωριά του Δήμου Πωγωνίου κατέχουν ξεχωριστή θέση στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας και συνεχάρη το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κόνιτσας για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

«Το Δελβινάκι, η ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, κατέχει ξεχωριστή θέση σε αυτές τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας με πολλούς  Δελβινακιώτες να γίνονται μέλη της Φιλικής Εταιρείας και 100 άντρες να πολεμούν με γενναιότητα κι αυταπάρνηση. Παράλληλα, από τα Δολιανά κατάγονταν ο Γεώργιος Γεννάδιος ενώ ο Μάρκος Μπότσαρης εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Κακόλακκο. Ο καθένας μόνος και όλοι μαζί έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να υψωθεί η ελληνική ψυχή και να αντιμετωπίσει το ζυγό της σκλαβιάς. Το τηλεοπτικό αφιέρωμα που παρακολουθούμε σήμερα έχει σκοπό να μας υπενθυμίσει τον ιερό αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας και να σας γεμίσει µε υπερηφάνεια, αισιοδοξία, ελπίδα και δύναµη για το µέλλον. Γιατί όπως είχε πει ο  Λόρδος Βύρων: «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό»» σημείωσε.

Χαιρετισμό απεύθυναν  επίσης ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος, ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλος του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κόνιτσας κ. Αθανάσιος Λάκκας και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου κ. Μίλτος Μάστορας ενώ τη εκδήλωση παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πωγωνίου κ. Σταύρος Βιρβίλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ορίζοντες Ηπείρου: Απορρίμματα-Οι Ηπειρώτες πληρώνουν την πολιτική ξεροκεφαλιά του κ. Καχριμάνη

 


Τις τραγικές συνέπειες που καλείται να πληρώσει ο λαός της Ηπείρου εξαιτίας του πολιτικού εγωισμού του περιφερειάρχη και ορισμένων δημάρχων μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη νομική κόντρα με την εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα ΑΣΑ καθώς και όλες τις θεσμικές κινήσεις που έχουν κάνει οι «Ορίζοντες Ηπείρου» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος.

Τεκμηριώνοντας για μια ακόμα φορά ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» εμφανίστηκαν στην πολιτική ζωή του τόπου για να τιμήσουν τη σωστή και διάφανη διακυβέρνηση και τον σεβασμό στους θεσμούς, ο κ. Ριζόπουλος στάθηκε αρχικά στις κινήσεις που ο ίδιος έκανε στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

«Είμαστε η μόνη παράταξη που προεκλογικά ανοίξαμε το θέμα των σκουπιδιών με την κοινωνική διαβούλευση που κάναμε στο Ελληνικό, όπου θέσαμε τρία σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, γιατί το δεύτερο κύτταρο έπρεπε να γίνει στον ΧΥΤΗ Ελληνικό. Δεύτερον, γιατί το εργοστάσιο έγινε πριν τους ΣΜΑ και τρίτον, την επικινδυνότητα της μεταφοράς των απορριμμάτων με βυτία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Επιβεβαιώνοντας το συνεχές ενδιαφέρον των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν από την πρώτη μέρα, ο επικεφαλής της παράταξης θύμισε και την συνάντηση που είχε το Νοέμβριο του 2020 με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ του κ. Καλαντζή και οποιασδήποτε περιφερειακής παράταξης.

ΣΤΗΝ ΑΠΟ 18/11/2020 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΔΣΑ

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 22 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 60.130 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.670 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 149 παραβάσεις και 3 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων και 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 9 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

63 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

25 στη Θεσσαλονίκη,

11 στη Δυτική Ελλάδα,

  8 στην Ήπειρο,

  6 στο Βόρειο Αιγαίο,

  5 στην Πελοπόννησο,

  3 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στην Κρήτη,

  1 στην Αττική και

  1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.217 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.596 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.621 των 150 ευρώ.

4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.842 ομοειδείς παραβάσεις.

82 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 3 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 3 παραβάσεις στους πελάτες,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση κανόνων λειτουργίας,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων και 1 παράβαση σε ιδιοκτήτη καταστήματος για απασχόληση εργαζομένου χωρίς μάσκα. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο εγκαταστάσεων ΚΤΕΛ,

- 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, σε πεζό σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό και 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας σε δημόσια υπηρεσία.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας.

Στην Πελοπόννησο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και εργοδότη καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 33.911 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.031 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κεφάλα Μαρία: Δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της εθνικής σύνταξης των ομογενών μας

 


Σειρά στοχευμένων ευεργετικών ρυθμίσεων περιέχει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστική είναι η κάλυψη και των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας (λευκές περιοχές) με τηλεοπτικό σήμα, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ενημέρωσης όλοι ανεξαιρέτως. Τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήρθε σε συνέχεια σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης της Βουλευτού Ιωαννίνων Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα και προβλέπει τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ για εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης. ”Στο νομό Ιωαννίνων, υπάρχουν αρκετά απομακρυσμένα χωριά με ασθενές σήμα γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην τηλεοπτική κάλυψη. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση στοχεύουμε να λυθεί το πρόβλημα δια παντός” ανέφερε η Βουλευτής.

Επιπλέον, επιλύεται το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο της κυριότητας των δασωθέντων αγρών. Εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψή τους, αποχαρακτηρίζονται ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μελλοντική αξιοποίησής τους.

Η κ. Κεφάλα εξαπέλυσε και δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της εθνικής σύνταξης των ομογενών μας με αλβανική ιθαγένεια και αυτών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όπως τόνισε “ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει σήμερα τα ρέστα για τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε όταν ήταν κυβέρνηση. Η απαράδεκτη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, που κατακρεουργούσε συνταξιοδοτικά τους ομογενείς μας είναι παρελθόν. Ήταν μια ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού και γίνεται πράξη.

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2022

 


Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 24 έως 27 Μαρτίου 2022, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

·         αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

·         αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

·         αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

·         ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

·         συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση),

·         αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

·         κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,

·         παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και

·         ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:

·         να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,

·         να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,

·         να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

·         να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,

·         σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Επίσκεψη κλιμακίου στο Πέραμα Ιωαννίνων

 


Με πρωτοβουλία της οργάνωσης μελών Δυτικού Τομέα  του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ επισκέφτηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου τη Δημοτική Ενότητα Περάματος και είχε συνάντηση-συζήτηση με τοπικούς εκπροσώπους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβούλιου Βαγγέλης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλτιάδης Ντόβας, ο Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Σταύρος Ιορδανίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, το μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Οργανισμού Σπηλαίου Κων/νος Γούσιας, το μέλος του Τοπικού Συμβούλιου Σταύρος Γεωργίτσης και πολίτες του Περάματος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συμμετείχαν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Στέφος, ο Αναπληρωτής Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέτρος Παλάσχας, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λίλα Σουλελέ , Φίλιππος Φίλιος, Θωμάς Ρέκατας, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Γιώργος Ζάψας και της Δημοτικής Παράταξης Λάζαρος Νάτσης.

 Τη συζήτηση άνοιξε ο Συντονιστής της οργάνωσης μελών Δυτικού Τομέα Πέτρος Πλιάτσικας που μετέφερε και το χαιρετισμό της βουλευτή του Νομού Μερόπης Τζούφη.

Εκτέθηκαν από τους τοπικούς εκπροσώπους τα βασικά προβλήματα της κοινότητας με κυριότερα τη διάνοιξη της Εθνικής οδού στα δυο σημεία που στενεύει και είναι αίτια πολλών ατυχημάτων, τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στην είσοδο της κοινότητας, τον καθαρισμό της βλάστησης από τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων ως τον αθλητικό πυρήνα, τη σηματοδότηση επί της Εγνατίας για την δυνατότητα προσέγγισης του Περάματος και της Κακαβιάς δια μέσου της παλαιάς Εθνικής οδού Μετσόβου Ιωαννίνων, την άμεση και ταχυτάτη έναρξη των εργασιών επέκτασης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού κ.α., και ακολούθησε ευρύτατος διάλογος.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεσμεύτηκαν να καταθέσουν σχετικές ερωτήσεις στα όργανα της συμμετοχής τους, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να εξεταστούν τα θέματα και να δοθούν απαντήσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τόνισε την αναγκαιότητα των συναντήσεων με φορείς και πολίτες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ανάδειξης των προβλημάτων και διεκδίκησης λύσεων.

Η σύσκεψη χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική και θα επαναληφτεί με νεώτερα δεδομένα σε εύλογο χρόνο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου

 


Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

1. Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 22:00 και την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00, θ α ισχύουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ).

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από την αερογέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας).

2. Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16:00 έως 23:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι κόμβο τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 23 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 23 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISOBOX), 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Χρυσορράχη Πωγωνίου, Κοινοτικό Κατάστημα, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου Παργας, Πάργα, 11:00-12:00.

Σκωληκοειδής απόφυση: Τι προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

 


Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας σωλήνας περίπου 10 εκατοστών και διαμέτρου κάτω των 8 χιλιοστών που εξορμάται από το τυφλό, κοντά στη συμβολή λεπτού και παχέος εντέρου. Επικοινωνεί, στην έκφυσή της, με τον αυλό του παχέος εντέρου, ενώ το άλλο άκρο της είναι κλειστό (τυφλό) και ελεύθερο (κινητό).

Παλαιότερα πιστευόταν ότι δεν παίζει κάποιο ρόλο στη φυσιολογία του πεπτικού, όμως όλο και περισσότερες πρόσφατες έρευνες τείνουν να αποδείξουν ότι η πλούσια λεμφαγγειακή της οχύρωση την καθιστά σημαντική στην άμυνα του πεπτικού μας συστήματος, εξηγεί ο δρ Ιωάννης Κ. Κοζαδίνος, Διευθυντής Α’ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Είναι η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη διαδικασία αρχικό αίτιο της οποίας θεωρείται η απόφραξη του αυλού της απόφυσης, που μπορεί να προκληθεί από υπερπλασία του λεμφικού ιστού που φυσιολογικά υπάρχει στον υποβλεννογόνιο χιτώνα του οργάνου ή ακόμα και από σκληρά κόπρανα, ύπαρξη βαρίου μετά από κάποια εξέταση, συμφύσεις ή ξένο σώμα.

Η απόφραξη προκαλεί οίδημα και διόγκωση του οργάνου που καταλήγει σε διαταραχή της αιμάτωσης, με είσοδο διαφόρων μικροοργανισμών στο μυϊκό τοίχωμα. Έτσι η φλεγμονή εξελίσσεται σε ισχαιμία, νέκρωση και διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Από ‘κει και πέρα ο οργανισμός ή θα περιχαρακώσει τη φλεγμονή δημιουργώντας μια φλεγμονώδη μάζα με τη συμμετοχή γειτονικών οργάνων ή θα έχουμε εξέλιξη σε γενικευμένη περιτονίτιδα. Τελευταία πιθανολογείται επίσης ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκληθεί αιματογενώς, από απομακρυσμένη λοιμογόνο εστία, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφραξη.

Οι σταδιακές αυτές αλλαγές που καταλήγουν στη διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης, πραγματοποιούνται μέσα σε μια μέρα στο 10% των ασθενών και σε 2 μέρες, στο 50% των ασθενών. Γίνεται κατανοητό ότι η ταχύτητα στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εξαιρετικής σημασίας.

Τα στάδια εξέλιξης (σταδιοποίηση) της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

·       οιδηματώδες στάδιο (ή εξιδρωματικό): μπορεί να παρουσιάσει ύφεση ή να εξελιχθεί στο

·       πυώδες στάδιο: εξελίσσεται σχεδόν 100% σε

·       γαγγραινώδες στάδιο: συνυπάρχει σχεδόν πάντοτε με ρήξη-διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης και περιτονίτιδα, (τοπική ή γενικευμένη), απόστημα ή πλαστρόν (φλεγμονώδης μάζα από εντερικές έλικες).

Είναι παιδική ασθένεια;