Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Γ΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία τους από τον Τουρκικό ζυγό»

 

Παρακολουθήστε ζωντανά το Γ΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο

της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ)

στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

synedrio.petheol.gr

ή στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο

Live.petheol.gr 

Πρόγραμμα Γ΄ Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου

της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ) 

Γ΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: 

 «Η συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες των Ελλήνων

για την Ελευθερία τους από τον Τουρκικό ζυγό»

(Εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821) 

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Πρόγραμμα 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/11

10.00-11.00 Έναρξη-Χαιρετισμοί

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΕΜΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ – ΕΥ. ΤΣΕΝΤΟΓΛΟΥ – ΕΛ. ΒΑΣΣΑΛΟΥ

11.00-11.20 Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, «Η Εκκλησία ως μήτρα της εθνικής Παλιγγενεσίας»

11.20-11.40 Κωνσταντίνος Χολέβας, «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»: Το ιδεολογικό και θεολογικό υπόβαθρο του αγώνος 

11.40-12.00 π. Vladimir Goncharenko, «Επιρροή και συμμετοχή Ρώσων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821»

12.00-12.30 Συζήτηση

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΑΘ. ΠΑΠΑΡΝΑΚΗΣ – ΣΠ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΘΕΚΛΑ ΚΑΒΟΥΝΗ

12.40-13.00 Μητροπολίτης Γλυφάδος Αντώνιος, «Η συνεισφορά του Ιερού Κλήρου στην ελληνική επανάσταση του 1821»

13.00-13.20 Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, «Η συμβολή του Αγίου Όρους στην Επανάσταση του 1821»

13.20-13.40 Ηγούμενος Dionisios Shlenov, «Η συμβολή της Ρωσίας στους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία τους από την Τουρκοκρατία»

13.40-14.10 Συζήτηση

Α΄ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα θάνατοι σήμερα, 7.105 νέα κρούσματα

 


5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα θάνατοι σήμερα  7.105 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.105, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 808.297

(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.27 (95% ΔΕ: 1.16 - 1.40).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.493 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.8% έχει

υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +4.38%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 2.400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ

 


Ο ΟΑΕΔ προσφέρει ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό βοήθημα. Δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος ύψους 2.400 ευρώ είναι οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ. Το ειδικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα το χορηγεί ο Οργανισμός σε ανέργους στους οποίους έχει λήξει η 12μηνη τακτική επιδότηση. Οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι περίπου 500.000. Δηλαδή φαίνονται εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Από αυτούς όμως δεν έχουν όλοι το δικαίωμα της λήξης του συγκεκριμένου επιδόματος.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Για να το αποκτήσουν πρέπει να είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας. Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων αφορά σε ηλικίες από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Στα 39 ευρώ το μήνα η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για Νοέμβριο και Δεκέμβριο


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έκανε την Τετάρτη, τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης έκανε την Τετάρτη σημειώνοντας πως "το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη".

Αναλυτικά τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

-Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

-Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Ήπειρο με στόχο την οδική ασφάλεια

 


Συνεχίζονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι με γνώμονα την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, την πρόληψη και εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών οδηγών και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την εβδομάδα 03-09/11/2021 διενεργήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου συνολικά (3.904) έλεγχοι οχημάτων, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά (1.359) παραβάσεις, από τις οποίες ενδεικτικά:

392 για υπερβολική ταχύτητα

151 για μη χρήση ζώνης / προστατευτικού κράνους

61 για αντικανονικό προσπέρασμα/κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

23 για μέθη

18 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

126 για παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑΜΕΑ, πεζοδρόμια, πεζόδρομους και διαβάσεις πεζών.

Η προσπάθεια για ένα ασφαλές οδικό περιβάλλον χωρίς τροχαία ατυχήματα είναι καθημερινή και είναι υπόθεση όλων μας.

 

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ευχαριστήριο

 


Αγαπητοί συγχωριανοί -συνδημότες

Η προσπάθεια συνεχίζεται….

Για τον εντός αγώνα μεταξύ του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά-

Α.Ε. Χουλιαράδων την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15:00

τα μισά έξοδα διαιτησίας τα καλύπτει η κα Μπίκα Όλγα η οποία βρίσκεται δίπλα στην ομάδα του χωριού μας όλα αυτά τα χρόνια (κέρασμα αναψυκτικών κτλ, καθάρισμα αποδυτηρίων, πλύσιμο στολών κτλ) και γι αυτό την ευχαριστούμε όλοι μας (Διοίκηση, προπονητής και ποδοσφαιριστές).

Τα υπόλοιπα μισά έξοδα της διαιτησίας θα καλυφθούν από την συνδρομή των φιλάθλων του προηγούμενου αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο μας.

Ευχαριστούμε όλους τους φιλάθλους για την βοήθεια τους και τους περιμένουμε να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και την επόμενη Κυριακή.

Όλοι μαζί αγαπητοί φίλοι ,μπορούμε να συνεισφέρουμε από λιγάκι ,ώστε να μείνει εν ζωή η ομάδα του χωριού μας.

Με τιμή

Ο πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Τεχνητή νοημοσύνη: Τι προσφέρει στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

 


Ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανοίγει με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τα δύο πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μονάδα Institute of Life στο ΙΑΣΩ μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια ότι οι προσπάθειές τους για την απόκτηση παιδιού θα έχουν άμεσα αποτελέσματα ακόμα και από την πρώτη εμβρυομεταφορά.

«Η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έμβρυο, δεν αλλάζει την εξωσωματική γονιμοποίηση, ούτε τροποποιεί τη διαδικασία. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουμε τον αλγόριθμο της φύσης», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου και ιδρυτικό μέλος της Institute of Life δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας - Χειρουργός,  εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.



Με απλά λόγια, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι έμπειροι ιατροί και εμβρυολόγοι του εργαστηρίου της Institute of Life αξιολογούν το έμβρυο που έχει γονιμοποιηθεί εργαστηριακά και κρίνουν αν θα είναι βιώσιμη η εμφύτευσή του στο ενδομήτριο της υποψήφιας μητέρας, με ποσοστό ακρίβειας που αγγίζει το 92,5%.

Επιπλέον το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο σπερματοζωάριο για επιτυχή γονιμοποίηση του ωαρίου.

 «Πολλές φορές μία επιτυχημένη σε όλα τα στάδια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν καταλήγει σε εγκυμοσύνη γιατί το έμβρυο -για ανεξήγητο λόγο σε αρκετές περιπτώσεις- δεν συνέχισε να αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα.

Είκοσι τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊου

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 83.412 έλεγχοι, από τους οποίους οι 41.552 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 375 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

·         181 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 178 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o     44 στη Θεσσαλονίκη,

o     28 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     27 στη Δυτική Ελλάδα,

o     24 στην Ήπειρο,

o     16 στην Πελοπόννησο,

o     13 στη Θεσσαλία,

o     12 στην Κεντρική Μακεδονία,

o       7 στη Δυτική Μακεδονία,

o       4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       3 στη Στερεά Ελλάδα,

o       1 στα Ιόνια Νησιά,

o       1 στο Νότιο Αιγαίο και

o       1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 73.857 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 70.607 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.250 των 150 ευρώ.

·         11 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     3 στην Ήπειρο,

o     1 στη Θεσσαλία και

o     1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.147 ομοειδείς παραβάσεις.

·         182 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- 30 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων και λαϊκών αγορών,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες Ι.Χ.Ε.

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 αναψυκτήρια, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε 2 πελάτες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ - αναψυκτήριο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον βεβαιώθηκε 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας από οδηγό λεωφορείου.

Στα Ιόνια Νησιά, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων,

- μία παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων,

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε 2 πελάτες,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Αττική, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 21.555 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.656 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 430 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Φωτίου Αθανάσιος: Κάλεσμα για απογραφή των συνδημοτών στα χωριά τους

 

Kάνουμε μια προσπάθεια για περισσότερα έσοδα στον Δήμο μας

Αγαπητοί συμπολίτες μου, Πωγωνήσιοι και Πωγωνήσιες θέλω από την πλευρά μου να σας παροτρύνω όλοι και όλες να συμμετάσχετε στην επερχόμενη Απογραφή Πληθυσμού 2021.

Το κάλεσμά μου αυτό γίνεται γιατί τα οφέλη της συμμετοχής μας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τόπο μας.

Ενδεικτικά αναφέρω πως, αυτομάτως, σε περιοχές με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους οι επιχορηγήσεις από 6 εκατομμύρια ευρώ γίνονται 12 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως μπαίνουμε σε προγράμματα αλλαγής δικτύου ύδρευσης, συντήρησης εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, αντικατάστασης μετρητών ύδρευσης καθώς και συντήρησης και ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενισχύεται επιπλέον, καθώς από 21 τα μέλη γίνονται 25. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα από τη ΣΑΤΑ.

Καθώς επίσης και τακτικά έσοδα, πέρα από τα ανταποδοτικά για υπηρεσίες ύδρευσης, φωτισμού, καθαριότητας και ασφαλτοστρώσεων.

Σας προτρέπω λοιπόν όλοι να έρθετε σε επαφή με τις Αδελφότητες, τους Συλλόγους, τις Ενορίες, τους Προέδρους των Κοινοτήτων, τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων παρατάξεων, τους Αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο. Δε περισσεύει κανένας μας.

Πρέπει ο πληθυσμός μας να ξεπεράσει τους 10.000 κατοίκους. Μην ξεχνάμε πως εκτός από τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις μας απέναντι στο Δήμο ως πολίτες έχουμε και υποχρεώσεις. Μπορούμε απ' την πλευρά μας ο καθένας να βοηθήσει με τη συμμετοχή του.

Είναι κρίμα συμπολίτες μας να μένουν μεγάλο διάστημα στο χωριό και να φεύγουν το χειμώνα και να μην συμπεριληφθούν στον καταγεγραμμένο πληθυσμό των χωριών τους.

Σκεφτείτε πως τα μικρά χωριά του Δήμου μας είναι σαν μια μεγάλη πολυκατοικία της πρωτεύουσας που δε χρειάζονται εργασίες τέτοιου είδους. Σε αντίθεση με τα χωριά μας.

Τα χωριά μας, μας χρειάζονται για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

*Παραθέτω φωτογραφίες με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής, η οποία πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο κάθε 10 χρόνια.


Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου

 


Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, 09:00-15:00

Άρτα, Χαλκιάδες Άρτας, 11:00-14:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Φιλιατών, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πρωτόπαππας Ζίτσας (αίθουσα πνευματικού κέντρου),10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, 09.00-12.00.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δέρμα και τις λειτουργίες του

 


Πόσα γνωρίζετε για το δέρμα σας; Μπορεί να μοιάζει με ένα λεπτό στρώμα ιστού, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την πανίσχυρη πανοπλία του σώματος, η οποία μας προστατεύει από νόσους και λοιμώξεις. Ταυτοχρόνως, όμως, μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με το περιβάλλον και μεταξύ μας, καθώς και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.

«Το δέρμα δεν υπάρχει απλώς για να προστατεύει ή να καλύπτει τους μυς, τα όργανα και τα οστά. Είναι ένα όργανο και μάλιστα το μεγαλύτερο του ανθρώπινου σώματος», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Κατ' αρχάς, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του εξωτερικού κόσμου, ο οποίος είναι γεμάτος με ερεθιστικές ουσίες, αλλεργιογόνα, βακτήρια, ιούς, μύκητες και κάθε είδους παθογόνα. Επιπλέον, διαθέτει εξειδικευμένα ανοσοποιητικά κύτταρα που αναγνωρίζουν οτιδήποτε βλάπτει την επιφάνειά του ή προσπαθεί να εισβάλλει στο σώμα και σημαίνουν συναγερμό ώστε να κινητοποιηθούν οι εσωτερικοί αμυντικοί μηχανισμοί και να προστατεύσουν τον οργανισμό».

Το δέρμα συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας, συμμετέχει στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού, δρα ως αισθητήριο όργανο και προστατεύει τον οργανισμό από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου. Επομένως, «η διατήρηση του φραγμού που δημιουργεί το δέρμα μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος, έχει ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Παρότι όμως είναι τόσο σημαντικό, είναι πολλά όσα δεν γνωρίζουμε ή δεν συνειδητοποιούμε γι' αυτό. Ο κ. Μιχελάκης παραθέτει μερικά βασικά δεδομένα γι' αυτό.

1. Η δομή του δέρματος είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Σε κάθε εκατοστό του υπάρχουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια κύτταρα, 250 ιδρωτοποιοί αδένες και τουλάχιστον 400 νευρικές απολήξεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Υπάρχουν επίσης περίπου οκτώ αιμοφόρα αγγεία και σχεδόν 24.000 μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν μελανίνη, την φυσική χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα από την UV και προσδίδει στο δέρμα το χαρακτηριστικό χρώμα του.

2. Το δέρμα έχει πολλές στοιβάδες. Αν και είναι γνωστές οι τρεις βασικές (από έξω προς τα μέσα είναι: η επιδερμίδα, το χόριο ή κυρίως δέρμα και ο υποδόριος ή λιπώδης ιστός), η επιδερμίδα αποτελείται από 23 διακριτές στοιβάδες, οι 18 εκ των οποίων αποτελούνται από νεκρά δερματικά κύτταρα.