Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Παρακάλαμος: Προσοχή στην άσκοπη χρήση του νερού

 


Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες

Σήμερα το βραδάκι  δέχτηκα τηλεφώνημα από τον κ. Μανούρη Βασίλειο και τον φίλο Πέτρο Ντίμο (ο οποίος μένει δίπλα στην εκκλησία) όπου με πληροφόρησαν ότι δεν έχουν νερό στα σπίτια τους.

Αμέσως πήγα και έκανα έλεγχο στην δεξαμενή του Αγίου Παντελεήμων και διαπίστωσα ότι η στάθμη του νερού είναι εντελώς χαμηλή.

Το νερό που εισέρχεται είναι στην σωστή ποσότητα.

Το πρόβλημα είναι στην υπερκατανάλωση.

Θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στην χρήση του νερού, ώστε να μην προκύπτει ζήτημα στα σπίτια (ιδίως αυτά που είναι πέριξ της εκκλησίας λόγω υψομέτρου).

Σας παρακαλώ λοιπόν για την στοχευμένη χρήση του νερού και να μην γίνεται άσκοπη σπατάλη.

Φυσικά θα υπάρξει και έλεγχος από τους υδραυλικούς του Δήμου για παν ενδεχόμενο.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ιωάννινα: Σε λειτουργία η παραλίμνια ποδηλατική διαδρομή

 


Την έναρξη λειτουργίας της ποδηλατικής διαδρομής στο παραλίμνιο μέτωπο ανακοίνωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος. Η διαδρομή θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιούνται και οι εκδηλώσεις από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Στον Δήμο μας, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών διαμορφώνουμε ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Επιδιώκουμε την εξασφάλιση της μετακίνησης με το ποδήλατο σε κάθε πολίτη, όπου και αν βρίσκεται η κατοικία του και όποιος και αν είναι ο προορισμός του, με λύσεις κατάλληλες για τα χαρακτηριστικά κάθε δρόμου, υποκαθιστώντας με αυτό το ήπιο μέσο ποσοστό των μετακινήσεων που σήμερα γίνονται με το αυτοκίνητο.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν για τη νέα ΚΑΠ σε ημερίδα του Δήμου Ζίτσας

 


Το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών, κτηνοτρόφων και εκπροσώπων πιστοποιημένων φορέων προσέλκυσε η ενημερωτική ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας με αντικείμενο τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (07/06/2023) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν.

«Είναι σημαντικό και  πρέπει να στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Εμείς στο Δήμο, προσπαθούμε να είμαστε πάντα στο «πλευρό» τους είτε εξυπηρετώντας τους μέσω  της υπηρεσία μας και του αρμόδιου γραφείου Αγροτικής και ζωικής παραγωγής, είτε φροντίζοντας να τους ενημερώνουμε για τα νέα δεδομένα  με την διοργάνωση θεματικών  ημερίδων σαν την σημερινή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ευχαρίστησε τόσο τους ομιλητές όσο και τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου.

Κώστας Γιαννάκος: Το μοναδικό κόμμα που παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος είναι το ΚΚΕ


Στο κατάμεστο θεατράκι του γνώριμου από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ Πάρκου «Αντ. Τρίτσης», σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και θέμα «Πόσο πράσινη είναι η πράσινη ανάπτυξη; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος», μίλησε χτες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση παρέμβαση έκανε ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ που αναφέρθηκε στο ζήτημα της Πολιτικής προστασίας σημειώνοντας τις ευθύνες για την απαξίωσή της που έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Εναλλασσόμενοι στην εξουσία, συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εμπορευματοποιήσει περισσότερο το περιβάλλον, τα δάση, τους αιγιαλούς, τα ποτάμια και γενικά καθετί το ζωογόνο.

Ιωάννινα: 1ο Chorus Lake Fest στις 17 και 18 Ιουνίου, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

 


Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδικής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνουν στις 17 και 18 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το πρώτο Chorus Lake Fest of Ioannina.

Ώρα έναρξης: 19:30.

Συμμετέχουν:

Σάββατο 17 Ιουνίου

Μικτή Χορωδία Cantus Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων,

Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου»,

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης»,

Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος».

Άρτα: Συνελήφθη άντρας, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας

 


Συνελήφθη χθες 06-06-2023 το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, άντρας, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, καθώς διαπιστώθηκε να διαθέτει προς πώληση προϊόντα (υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων), χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Ιωάννινα: 314 αδέσποτα περισυνελέγησαν από την αρχή του έτους


Η φροντίδα και η προστασία των αδέσποτων ζώων σε συνάρτηση με την υγιεινή και την ασφάλεια των πολιτών, εντάσσεται στην καθημερινότητα από το γραφείο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο εκτός από το διοικητικό προσωπικό στελεχώνεται από τρεις κτηνιάτρους, τους περισυλλογείς, το συνεργείο καθαρισμού στο κυνοκομείο ενώ αμέριστη είναι και η βοήθεια εθελοντών και των φιλοζωικών σωματείων.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων γίνεται  απαρέγκλιτα βάση της κείμενης νομοθεσίας και είναι οι περισυλλογές,  οι κτηνιατρικές εξετάσεις, οι εμβολιασμοί, οι στειρώσεις, οι υιοθεσίες ή επιστροφή των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον όπως ορίζει ο νόμος.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Πωγωνίου

 


Με στόχο την ορθή εκπαίδευση του προσωπικού για την καίρια αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πωγωνίου Σεμινάριο «Πρώτων Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ και ορθής χρήσης απινιδωτή», σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων που  μετέφεραν στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών, ορθής χρήσης απινιδωτή, καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και επειγουσών παθολογικών καταστάσεων.

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία για κατάρτιση του προσωπικού έχοντας σκοπό αφενός τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις δομές που παρέχουν φροντίδα σε συνδημότες μας κι αφετέρου την προετοιμασία όλων των υπαλλήλων ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν άμεσα και ορθά σε κάθε επείγουσα ανάγκη» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν και άλλοι κύκλοι εκπαίδευσης ώστε να καλυφθούν όλες οι Δημοτικές Ενότητες και οι σχολικές μονάδες του Δήμου Πωγωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό σεμινάριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αδικοχαμένου Γιάννη Καραγιώργου που είχε εργαστεί επί 26 χρόνια ως διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου κι είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος του πρ. Δήμου Δελβινακίου και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου. «Είχα την τύχη να συνεργαστώ με το Γιάννη Καραγιώργο, έναν από τους στυλοβάτες του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών. Ήταν άνθρωπος δραστήριος, φιλότιμος και κάθε του κίνηση χαρακτηριζόταν από αλτρουισμό» τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Τσοβίλης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Πωγωνίου για την πρόταση χαρακτηρίζοντας απαραίτητες τις γνώσεις που αποκομίζονται, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά από τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στον εργασιακό χώρο και τα πρώτα λεπτά είναι καθοριστικά.

Για το Γιάννη Καραγιώργο μίλησε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ο Ταμίας κ. Παύλος Βασιλείου σημειώνοντας: «Ο τομέας ΕΚΑΒ Δολιανών έμεινε φτωχότερος μετά την αιφνίδια απώλεια του Γιάννη Καραγιώργου που είχε αφήσει το αποτύπωμά του στα χωριά του Πωγωνίου αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης του Τομέα. Είναι δύσκολο να βρεις τέτοιους συναδέλφους και συνεργάτες και το θεωρούμε χρέος μας να τον τιμήσουμε με αυτή τη δράση» τόνισε μεταξύ άλλων.

Εκπαιδευτές του σεμιναρίου, εκ μέρους του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Ιωαννίνων, ήταν οι κ.κ. Σιώλος Χρήστος, Σιούλα Όλγα και Οικονόμου Αθανασίου, ενώ συμμετείχε επίσης η κ. Γερασίδη Ελένη Ουρανία, υπεύθυνη γραφείου εκπαίδευσης. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε Ιερό Ναό στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας διάρρηξη, που έλαβε χώρα σε Ιερό Ναό στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, οι κατηγορούμενοι παραβίασαν την πλαϊνή είσοδο του ναού, από όπου αφαίρεσαν από το παγκάρι το συνολικό χρηματικό ποσό των -720- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πρέβεζα: Συνελήφθη άνδρας, σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη σήμερα (7-6-2023) μετά τα μεσάνυχτα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας άνδρας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για ληστεία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αλλαγή ημερομηνίας στο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Ιωαννιτών, λόγω εκλογών

 


Κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 18 Ιουνίου, μετατίθεται η πραγματοποίηση της δωρεάν ξενάγησης στο Σπήλαιο Περάματος και το μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων, που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω για την πόλη μου».

Η αλλαγή στην αρχική ημερομηνία γίνεται λόγω της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Αδελφότητα Ψηλοκάστρου Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

 


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Ψηλοκάστρου  Πωγωνίου.

Το νέο ΔΣ έχει ως εξής:

Πρόεδρος:  Αποστόλου Παύλος

Αντιπρόεδρος: Οικονόμου Φάνης

 Γραμματέας: Ματθαίου Μερσίνα

Ταμίας: Γάτσιου Αθανασία (Σίσσυ)

Μέλη:

Οικονόμου Αγγελική

Μπίλης  Ιωάννης 

Αποστόλου Ουρανία (Ράνια)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 7 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 7 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γ.Ν Χατζηκώστα, Λεωφόρος Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΠΓΝ Εξωτερικά Ιατρεία, Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-20:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Κυστική ακμή και ουλές: Αντιμετώπιση με εξατομικευμένες θεραπείες

 


Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως εφήβους και των δύο φύλων. Είναι μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια νόσος που προκαλεί πολύ συχνά ουλές στο σώμα και το πρόσωπο των πασχόντων, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους.

«Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH), περίπου το 80% των ατόμων μεταξύ των ηλικιών 11 ως 30, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή έξαρση ακμής. Αν και συνηθέστερα η ακμή υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 30, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να επιμένει ακόμη και μέχρι τα 40 ή 50 χρόνια, και το 20% των ατόμων που προσβάλλονται, να αναπτύξει σοβαρή ακμή που δημιουργεί ουλές.
Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και να δώσουν αυτοπεποίθηση στα άτομα που υποφέρουν», τονίζει o κ. Κωνσταντίνος Μηλεούνης Διευθυντής Δερματολόγος στο
Metropolitan Hospital, ο οποίος και απαντά στα συχνότερα ερωτήματα που απασχολούν τους πάσχοντες:

Σε ποιες περιπτώσεις η ακμή αφήνει ουλές στο πρόσωπο;

«Όταν η ακμή είναι κυστική, εμφανίζονται κύστες γεμάτες πύον, βαθιά κάτω από το δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πόροι του δέρματος μπορεί να φράξουν από την υπερβολική λιπαρότητα και τη συγκέντρωση των νεκρών κυττάρων, καθώς βακτήρια εισέρχονται στους πόρους του δέρματος και αναμιγνύονται με το σμήγμα, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής, με μολυσμένα, ερυθρά, διογκωμένα ογκίδια, με μαλακή ή σκληρή σύσταση, τα οποία πονούν και όταν τα πιέσουμε εκκρίνουν το έλαιο-πυώδες περιεχόμενο τους. Πολλές από αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες και δημιουργούν αποστήματα. Επιπλέον, κατά την ρήξη των κύστεων, μπορεί να δημιουργηθούν ουλές», εξηγεί ο ιατρός.