Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Γιάννενα: Πρώτος περιφερειακός προορισμός στο συνεδριακό τουρισμό

 

Μεγάλη επιτυχία το τριήμερο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο

Σημαντική η συνεισφορά της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ταυτότητα ως πόλη-προορισμός στο συνεδριακό τουρισμό απέκτησαν πλέον τα Γιάννενα, επιδεικνύοντας δυνατότητες αλλά και συμπεριφορές των γιαννιωτών επαγγελματιών τουλάχιστον εφάμιλλες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης μας από τους οδικούς άξονες μέχρι την φιλοξενία και τον επαγγελματισμό των γιαννιωτών την κατέταξαν πρώτη στις προτιμήσεις των καρδιολόγων που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία από τον τότε Πρόεδρό της κ. Στέφανο Φούσα και συνεχίστηκε από τον μετέπειτα Πρόεδρο κ. Ιωάννη Γουδέβενο, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και ο νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Κανακάκης, απολήγοντας στο να αναδειχθούν τα Γιάννενα ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στο συνεδριακό τουρισμό, με τη βοήθεια και στήριξη του εκάστοτε Δημάρχου.

Παράλληλα, το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, φιλοξενήθηκε στα χωριά του Πωγωνίου, ξεναγήθηκε από τον π. Πρόεδρο κ. Στέφανο Φούσα, στους "Μελάδες", το ξεχωριστό "σαλόνι" της Ρεπετίστας, στο πατρικό της οικογένειας Φούσα, στον Καλαμά, στη Βελλά.






Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές

 


Η Δ/νση  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, και  το  Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ/νσης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

 Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται µόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία. Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου.

Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα)  και στα δύο ημιμόριά τους καιτην ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:

      Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να φέρουν σφραγίδα ωοειδούς σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού»,( χρωστικής Ε 133 ) στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση(π.χ. καρτελάκι)για την ένδειξη προέλευσης «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»ή σε σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού» εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη  «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 2-3

 


Η ΑΕΚ επικράτησε στο γήπεδο των «Ζωσιμάδες» του ΠΑΣ Γιάννινα με 3-2 για την 5η αγωνιστική των Play Off της Super League.

Ο Τσούμπερ  στο 4' έκανε το γύρισμα προς τον Αραούχο, ο Κάργας βρέθηκε πριν από τον Αργεντινό, αλλά δεν κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα, και ο Κριχόβιακ πλασάρε εύστοχα κάνοντας το 0-1 για την ΑΕΚ.

Ο Αραούχο στο 13΄ έκανε ένα σουτ μέσα από την περιοχή, με τον Λοντίγκιν να μπλοκάρει την μπάλα.

Σε φάση διαρκείας στα καρέ του Λοντίγκι στο 24', ο Σιμάνσκι έκανε το γύρισμα προς τη μικρή περιοχή και ο Αραούχο αφού έκανε το κοντρόλ, δοκίμασε ένα δυνατό σουτ με την μπάλα να πηγαίνει λίγο άουτ.

Ο Περέα στο 26' πρόλαβε τον Στάνκοβιτς στην έξοδο, απέφυγε με τούνελ τον Ρότα και έκανε τη σέντρα από τα αριστερά.

Ο Σάλιακας πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και νίκησε τον Στάνκοβιτς.

Ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε με παρέμβαση του VAR, καθώς ο Περέα ήταν εκτεθειμένος  στην αρχή της φάσης.

Στο 40' ο Καραχάλιος έπιασε  σουτ από καλή θέση με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Στιες καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο  Τσούμπερ είδε την κίνηση του Ρότα, ο οποίος απέφυγε τον Πίρσμαν με υπέροχη προσποίηση και με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-2.

Ο Γκαρντάβσκι  στο 52' έδωσε στον Σάλιακα, αυτός έκανε το γύρισμα προς την περιοχή και ο Περέα με δυνατό σουτ νίκησε τον Στάνκοβιτς μειώνοντας σε 1-2.

Ο Λιβάι Γκαρσία  στο 69' μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, σταμάτησε την κίνησή του, γιατί νόμιζε ότι ήταν οφσάιντ, γυρνώντας για να δει τον βοηθό και στη συνέχεια έκανε το γύρισμα προς τον Αραούχο και αυτός έκανε το σουτ η μπάλα κόντραρε στο Εραμούσπε άλλαξε την πορεία και κατέληξε στα δίχτυα.

Ο Πέδρο Κόντε επέστρεψε στη δράση μετά από επτά μήνες, παίρνοντας τη θέση του Γκαρντάβσκι στο 78΄.

Ο Σάλιακας στο 91' έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Περέα νίκησε τον Σβάρνα στον αέρα και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

ΠΑΣ Γιάννινα: 

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Στάνκο, Γκαρντάφσκι  (Κόντε 78΄), Σνάιντερ (Μορέιρα 62΄), Ντομίνγκεθ, Περέα.

ΑΕΚ:

Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Κριχόβιακ (Σάκχοφ, Σιμάνσκι  (Σιμόες 78΄), Μάνταλος, Τσούμπερ, Γκαρσία  (Σβάρνας 84΄), Αραούχο (Ανσαριφάρντ 88΄)

Σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου

 


Νέα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, αλλά και άμεσης αποκατάστασης ζημιών και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4 εκ. ευρώ προωθούνται, μεταξύ άλλων, με σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα:

Στην Π.Ε. Πρέβεζας:

Τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Π.Ε. Πρέβεζας είναι τα εξής:

 «Ειδική γέφυρα σύνδεσης Αμμουδιάς – Βαλανιδοράχης», προϋπολογισμού 705.000 ευρώ, για την οποία αναδείχτηκε οριστικός ανάδοχος η Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.

 «Βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζα – διακλάδωση Πάργας», προϋπολογισμού 529.000 ευρώ, έργο για το οποίο προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

 «Έργα αντιστηρίξεων, ασφαλτοστρώσεων, καθαρισμού υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευής νέων, σήμανσης και ασφάλειας στην Ε.Ο. Αρχάγγελος – Νεράιδα» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 212.281,59 ευρώ, για τα οποία προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε ο Κώστας Κωνσταντίνος.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

Δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι θα κατασκευαστούν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στο Προδρόμι με την Ε.Ο. Παραμυθιάς- Γλυκής, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και στο Σκάνδαλο με την Ε.Ο. Παραμυθιάς- Γλυκής προϋπολογισμού 390.000 ευρώ, έργα τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα με σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Επίσης η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Εργασίες μετατροπής του παλαιού σχολείου Ελαταριάς σε ορειβατικό καταφύγιο», προϋπολογισμού € 56.800 ευρώ

Συνολικά 13 συρμάτινες θηλιές-παγίδες εντοπίστηκαν στην Άρτα

 


Συνολικά 13 συρμάτινες θηλιές κατασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ

Συνολικά 13 συρμάτινες θηλιές για την παγίδευση τριχωτών θηραμάτων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ στην Π.Ε Άρτας τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση μία περιοχή (αγρόκτημα με ελαιοκαλλιέργεια) στη θέση «Πλατύ» της Τ.Κ. Κομποτίου του Δήμου Νικ. Σκουφά.

Τα ξημερώματα, εντοπίστηκε ένα Ι.Χ φορτηγό, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, αλλοδαπής καταγωγής, τα οποία κινήθηκαν περιμετρικά του αγροκτήματος ελέγχοντας τις θηλιές και επέστρεψαν στο αυτοκίνητο.

Στον έλεγχο που έγινε από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή εντοπίστηκε εντός του οχήματος ένα κυνηγετικό όπλο και οκτώ φυσίγγια.

Το όπλο, τα φυσίγγια και οι συρμάτινες θηλιές κατασχέθηκαν, ενώ σε βάρος των δύο ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία.

Επίσης, σε ένα δεύτερο περιστατικό στη θέση «Αγία Μαύρα» της Τ.Κ Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε διερχόμενο όχημα, που οδηγούσε ένας ημεδαπός, ο οποίος βρισκόταν νωρίτερα σε χώρο εκγύμνασης σκύλων, εντόπισε και κατέσχεσε ένα κυνηγετικό όπλο.

EΟΔΥ: Εξήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 3.868 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 307.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 3.868 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.868.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.242.037 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 85 ενώ από την αρχή της πανδημίας

SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.235 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.652 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 307 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 93.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 167 (54.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (45.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 170 (ημερήσια μεταβολή -21.66%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 246 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Συγχαρητήρια στις ομάδες που ανέβηκαν κατηγορία

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου συγχαίρει:

1. Την Θύελλα Κατσικάς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ Ερασιτεχνικής και της εύχεται καλή επιτυχία στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Γ’ Εθνική.

2. Τους ΠΑΟ Κουτσελιού, Αστήρ Αμφιθέας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και άνοδο στην Α’ Ερασιτεχνική  και την Ηλιόκαλη για την άνοδο στην Α’ Ερασιτεχνική.

3. Την ΑΕ Κρανούλας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και άνοδο στην Β’ ερασιτεχνική και τον  ΑΠΣ Τίγρεις για την άνοδο στην Β’ Ερασιτεχνική.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Αντίο στο δάσκαλο και αγωνιστή Λάκη

 


Αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη το σύντροφο και φίλο Απόστολο (Λάκη) Παπαϊωάννου.

Ο Λάκης Παπαϊωάννου υπήρξε ακαδημαϊκός δάσκαλος με εξαίρετο ήθος και έντιμος αγωνιστής με πολυσήμαντη προσφορά.

Ταγμένος στα ιδανικά της  Αριστεράς δήλωσε "παρών" στο προσκλητήριο της δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς  με την αντιδικτατορική δράση του,  κάτι που πλήρωσε με στρατοδικεία και φυλάκιση. 

Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονταν η σεμνότητα του αγωνιστή, η ανιδιοτέλεια του αριστερού, η αφοσίωση στη δημοκρατία.

Τον αποχαιρετούμε με ανείπωτη θλίψη και απέραντο σεβασμό.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Παραβάσεις την Κυριακή 17 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 89.747 έλεγχοι, από τους οποίους οι 61.733 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 32 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 27 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

10 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 5 στη Δυτική Ελλάδα,

 4 στην Πελοπόννησο και

 1 στη Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.193 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.473 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.720 των 150 ευρώ.

22 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστήματος.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.286 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.043 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΓΆΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00 Η Ακολουθία του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00  Η Ακολουθία του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00 Η Ακολουθία του Νυμφίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:00. Ιερό Ευχέλαιο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΪ

Ώρα 07:45 Ο Εσπερινός και η θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19.45 Η Ακολουθία των Αγίων Παθών.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΠΡΩΪ

Ώρα 09.00  Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

ΕΣΠΕΡΑΣ

Ώρα 19:45  Ο Επιτάφιος Θρήνος.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΪ

Ώρα 07:45  Εσπερινός και  θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

ΒΡΑΔΥ

Παννυχίς- Τελετή Αναστάσεως-Ορθρος & Θεία Λειτουργία  23:15

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 18-22 Απριλίου

 


Όπως έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

2. Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:

138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος.

580.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα.

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

27 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

700.000. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου

 


Την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας -ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08 :30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, Πέρδικα, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 15:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 12:30-14:00.

Ανώδυνη επέμβαση κύστης κόκκυγα με άμεση αποκατάσταση

 


Η κύστη κόκκυγα είναι μια πάθηση του δέρματος και των μαλακών ιστών στην περιοχή του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς (στην «ουρά»). Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παγίδευση τριχών στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα και εντός μίας κύστης, δηλαδή μέσα σε ένα σάκο με ινώδες τοίχωμα.
Λόγω του χρόνιου ερεθισμού, η κύστη κόκκυγα σταδιακά επεκτείνεται κάτω από το δέρμα δημιουργώντας ξεχωριστές επικοινωνίες σαν τούνελ καλυμμένες με ινώδη ιστό (συρίγγια). Η βαθμιαία ανάπτυξή της μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή για αρκετό καιρό μέχρι κάποιο συρίγγιο να διαβρώσει σε κάποιο σημείο το δέρμα ώστε να γίνει εμφανές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κύστη κόκκυγα παρουσιάζεται κατευθείαν με απόστημα.
Οι ασθενείς που εμφανίζονται με συρίγγιο της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην πονούν καθόλου ή να παρουσιάζουν ήπιο ή μέτριο πόνο. Επίσης το συρίγγιο μπορεί να είναι στεγνό, ή να εκκρίνει υγρό. Τα συρίγγια αυτά έχουν την τάση να παρουσιάζουν αυξομείωση των διαστάσεων τους ή να προκαλούν απόστημα κύστης κόκκυγα εάν επιμολυνθούν, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζονται με
laser το συντομότερο δυνατό.

«Η παλαιότερη ανοικτή τεχνική (με νυστέρι) έχει σοβαρά μειονεκτήματα όπως ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος και ένα μεγάλο χάσμα ιστού σαν κρατήρας με βραδεία και επώδυνη επούλωση. Η φροντίδα του τραύματος του ανοικτού χειρουργείου θέτει σημαντικούς περιορισμούς στον ασθενή και την οικογένειά του», επισημαίνει ο κ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς, MD, PhD, FACS, Ειδικός Προηγμένης Λαπαροσκοπικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Laser, Χειρουργός Συνεργάτης του Metropolitan General

Αντίθετα, η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική με laser (FiLaC Technique). 
Η τεχνική αυτή έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα βάσει των οποίων η χρήση ανοικτού χειρουργείου θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Το
laser βασίζεται σε συσκευή κυκλοτερούς εκπομπής συμπυκνωμένου φωτός και εύκολα καταστρέφει την κύστη κόκκυγα χωρίς να αφήσει τραύμα. Δηλαδή, εισέρχεται σε όλες τις κοιλότητες και στα συρίγγια που αποτελούν την κύστη κόκκυγα και τα αδρανοποιεί, ενώ παράλληλα διατηρείται το παρακείμενο δέρμα αποφεύγοντας τη δημιουργία «κρατήρα».