Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 26χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ο Δήμος Ιωαννιτών, λόγω κρουσμάτων

 

Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες,  κλπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέοι θάνατοι σήμερα, 303 νέα κρούσματα


25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ νέοι θάνατοι, 303 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 303 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

Περιφέρεια Ηπείρου: Άδειες φύτευσης νέων οινάμπελων για το έτος 2021

 


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται ότι για  το έτος 2021 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης οιναμπέλων, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ  Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου http://e-services.minagric.gr  & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540. 

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Στην αίτηση − υπεύθυνη δήλωση προσδιορίζεται το μέγεθος (σε στρέμματα) και η τοποθεσία της έκτασης για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, η οποία είναι τουλάχιστον ίση της αιτηθείσας έκτασης.

Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2651 0 87114 της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων.

Επίσης η σχετική Υ.Α 866/86629/18-3-2020 (ΦΕΚ 1422Β/15-4-2020) και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  http://www.php.gov.gr/

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Νοεμβρίου 2020

Από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου στους δικαιούχους – συνταξιούχους.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Εάν όμως αποφασιστεί ξανά οι συντάξεις ΙΚΑ να καταβληθούν σε δύο δόσεις, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ για αποφυγή συνωστισμού, οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής είναι:

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 (εάν το ΙΚΑ πληρώσει τις συντάξεις με βάση το ΑΜΚΑ)

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 π.μ.

 

Την Τρίτη  06-10-2020, και ώρα 09:30, συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατάρτιση σχεδίου του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2021 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-07-2020ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού Ρετσιανά – Καστανιά και διακλάδωση προς Ελάτη», προϋπολογισμού 650.000,00 € με ΦΠΑ.

3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 08-01-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή πεζοδρομίων από Ιωάννινα – Αεροδρόμιο – Άγιο Ιωάννη στον αριστερό κλάδο της Ε.Ο. 20», προϋπολογισμού 260.000,00 € με ΦΠΑ.

4. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 30-07-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση - βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας - Όρια Νομού», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ.

5. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 08-01-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση σύνδεσης διακλάδωσης δρόμου Ζωτικό – Μπεστιά με Κάτω Ζωτικό», προϋπολογισμού 140.000,00 € με ΦΠΑ.

Ακυρώνονται οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου λόγω κορονοϊού

 

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κ. Στέλιος Πέτσας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι μαθητικές και η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, λόγω κορονοϊού. 

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και δεν θα μπορούσαν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι ούτε την 25η Μαρτίου είχαν γίνει παρελάσεις εξαιτίας του κορονοϊού.

Ράγιο Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν πάνω από -29- κιλά ακατέργαστης κάνναβης καθώς και πιστόλι που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του δράστη

Στο πλαίσιο επιχειρησιακών δράσεων του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθη χθες (04-10-2020) το μεσημέρι στο Ράγιο Θεσπρωτίας, αλλοδαπός, που κατηγορείται για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψή του όταν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε, βρήκαν και κατέσχεσαν στο χώρο των αποσκευών:



·         -2- ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν συνολικά -14- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -29- κιλών και -200- γραμμαρίων και

·         πιστόλι μάρκας «ZASTAVA» με γεμιστήρα και -7- φυσίγγια.

Κατασχέθηκαν επίσης το παραπάνω αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δέκα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (48.328) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (14) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και (1) στη Δυτική Ελλάδα.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (779) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (67) άτομα.

·         (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (146) σχετικές παραβάσεις.

·         (2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (208) σχετικές παραβάσεις.

·         (174) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

·         (40) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (26) στη Θεσσαλονίκη,

·         (22) στη Στερεά Ελλάδα,

·         (14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (14) στην Κρήτη,

·         (13) στην Ήπειρο,

·         (10) στο Βόρειο Αιγαίο,

·          (9) στα Ιόνια Νησιά,

·          (7) στη Δυτική Ελλάδα,

·          (7) στην Πελοπόννησο,

·          (6) στην Αττική,

·          (4) στη Θεσσαλία και

·          (2) στη Δυτική Μακεδονία

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (18.549) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (18.533) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στέφανος Φούσας: «Η εκπαίδευση δεν πρέπει να σταματήσει"


"Τα νέα δεδομένα στην Καρδιολογία για τον κορωνοϊό"

Στο Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής ο Στέφανος Φούσας

Αντίδοτο στο -προκαλούμενο από τα μέτρα αντιμετώπισης του covid-19- «εκπαιδευτικό χρέος λόγω πανδημίας», όπως επισημαίνει το ανεξάρτητο ίδρυμα για την εκπαίδευση Insights for Education (IfE), αποτελεί η εξασφάλιση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα για τους μαθητές-σπουδαστές αλλά και επιστήμονες. Δείγμα της μελέτης του ιδρύματος, με έδρα τη Ζυρίχη, αποτέλεσαν 191 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι το εκτεταμένο άνοιγμα των σχολείων μετά τα lockdowns και τις θερινές διακοπές δεν συνδέεται άμεσα με τα αυξανόμενα κρούσματα του Covid-19.

Κατά συνέπεια, "η εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, με τις προσαρμογές που επιτάσσει η γνώμη των ειδικών", όπως τόνισε και ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας. Συνεπής στις αρχές του για τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General συμμετείχε στο Πανελλήνιο Υβριδικό (με ταυτόχρονη διαδικτυακή και διαδραστική αναμετάδοση) Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διαδικτυακά επιστήμονες από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας και ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην Καρδιολογία για τον κορωνοϊό. "Ο ρόλος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η δραστηριότητα της χώρας δεν μπορεί να σταματήσει, χρειάζεται, όμως, να σεβόμαστε τις προτάσεις των ειδικών, τις οδηγίες, να τηρούμε τις αποστάσεις, να χρησιμοποιούμε μάσκα, να επενδύσουμε στη διαδικτυακή συμμετοχή", τόνισε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Φούσας.

«Έφυγε» από την ζωή η μητέρα του Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη

Έφυγε» από την ζωή  την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020  σε ηλικία 92 ετών η Χρυσάνθη Καψάλη μητέρα του Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

***

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Καλπακίου, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ώρα 4:00 μ.μ..

9 αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση στο δέρμα


Μπορεί η αυτοπεποίθηση και η σοφία μας να αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις ορμόνες μας. Έτσι, πολλές γυναίκες που ούτε καν σκέπτονται το ενδεχόμενο της εμμηνόπαυσης, ανακαλύπτουν ξαφνικά στα 40 και στα 50 τους ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο δέρμα τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι γυναίκες στη χώρα μας μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 46-49 ετών κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες θα περάσουν αρκετά χρόνια στην προ- και μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, βιώνοντάς την με μοναδικό τρόπο η κάθε μία. Τα συμπτώματα, όμως, που θα έχουν για πολλά ή λίγα από αυτά τα χρόνια δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με τις εξάψεις και τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης. Πολύ συνηθισμένα είναι και διάφορα δερματολογικά προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι και τόσο γνωστά.

«Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στο δέρμα. Ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, χάνουμε υποδόριο λίπος και η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική). «Όλ' αυτά, σε συνδυασμό με τις καταιγιστικές ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης, ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη προβλημάτων (π.χ. ξηροδερμία, σημάδια ηλικίας, ρυτίδες, ακμή) που κάνουν το δέρμα να δείχνει γερασμένο και πραγματικά ενοχλούν τις γυναίκες».

Τα εμφανή σημάδια της γήρανσης, όμως, δεν σχετίζονται τόσο με τη χρονολογική μας ηλικία, όσο με τα χρόνια που περνούν από την εμμηνόπαυση. Οι νεαρές γυναίκες οι οποίες για ιατρικούς λόγους μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση, συνήθως παρουσιάζουν τις ίδιες ενδείξεις δερματικής γήρανσης με τις μεσήλικες γυναίκες που μπαίνουν φυσικά στην εμμηνόπαυση.