Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ψήφισμα του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την έρευνα υδρογονανθράκων


Αθήνα  21-3-2018
ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Διοικητικού Συμβουλίου της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο των δύο ημερίδων με θέμα:
«Ήπειρος και Υδρογονάνθρακες» που η ίδια διοργάνωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2014 και της πρόσφατης της 12 Μάρτη του τρέχοντος έτους 2018
Το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, η ΠΣΕ το αντιμετώπισε πρώτη, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο φορέα και στις 2/12/2014 διοργάνωσε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που έγιναν γνωστά σε όλους τους Ηπειρώτες είναι:
«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».
Η ΠΣΕ μετά την έναρξη των ερευνών διαπιστώνει ότι, καθίσταται αναγκαία η διερεύνηση, το κατά πόσον εφαρμόζονται οι συναφθείσες συμβάσεις μετά του Ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας. Διοργανώνει ειδική ημερίδα στις 12/3/2018 με ειδικούς επιστήμονες για το θέμα.
Στην ημερίδα αυτή διαπιστώνεται η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της Ηπείρου με κάθε πρόσφορο μέσον και ειδικά η αναγκαιότητα για την έρευνα ύπαρξης και σε ποιες ποσότητες ορυκτού πλούτου της χώρας και εν προκειμένω των υδρογονανθράκων. Να μη προχωρήσει η έρευνα  εάν δεν τηρηθούν οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες και νόμοι  προστασίας του απείρου ομορφιάς ηπειρώτικου τοπίου.
Από τη συζήτηση προέκυψε ακόμη ότι η περιβαλλοντολογική μελέτη δεν απαντά πλήρως στις ανησυχίες τους φόβους και τις αιτιάσεις της Ηπειρωτικής Αποδημίας και των Ηπειρωτών γενικότερα, όχι τόσο ως προς την έρευνα όσο ως προς την εξόρυξη,
Προτείνουμε να συσταθεί από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ΕΠΙΤΡΟΠΗ παράλληλα με την έρευνα, από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες που θα τροποποιήσει και θα συμπληρώσει την περιβαλλοντολογική μελέτη, έτσι ώστε να απαντά πλήρως στα ερωτήματα που έθεσε η ΠΣΕ προς τους ομιλητές στις 12 Μαρτίου 2018.
Στο βαθμό που αυτό δεν συμβεί η Πανηπειρωτική μαζί με τις αποδημικές οργανώσεις θα προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της σύμβασης.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 23 Μαρτίου, ώρα 9:00 π.μ.




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής (λόγω προθεσμίας καταθέσεων στον Πταισματοδίκη Ιωαννίνων) σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 23η Μαρτίου 2018, ημέρα Παρασκευή & ώρα 09.00 π.μ. στο Δημαρχείο-Καλπάκι με θέματα συζήτησης.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά αίτημα δημοτικών υπαλλήλων και
Δημάρχου Πωγωνίου για ορισμό δικηγόρων σύνταξης έγγραφων εξηγήσεων.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Άρτα: Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου με το πρόσχημα ενοικίασης ακινήτου


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 28χρονης αλλοδαπής

Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 52χρονης ημεδαπής, που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 28χρονης υπηκόου Ινδίας, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 28χρονη αλλοδαπή ανάρτησε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου αγγελία σχετικά με υποτιθέμενη ενοικίαση ακινήτου σε περιοχή της Αττικής και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθινά, έπεισε την 52χρονη να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των (1.100) ευρώ, για την ενοικίαση του ακινήτου.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: «Κοινοποίηση 2ης πρόσκλησης για το Υπομέτρο 6.1: «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020»


Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η 2η πρόσκληση του προγράμματος Νέων γεωργών (Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδος 2014-2020, με την  υπ’ αρ. 2022/8-3-2018 (ΦΕΚ 885/Β΄/14-03-2018) Υπουργική Απόφαση.
Η 2η πρόσκληση αφορά στις Περιφέρειες στις οποίες μετά την 1η Πρόσκληση προέκυψε υπόλοιπο δημόσιας δαπάνης δηλαδή στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.
Το ποσό ενίσχυσης για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι  8.196.000 €
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από 15-03-2018 έως και 16-04-2018 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 16-04-2018.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, δηλαδή από τις 17-4-2018 έως και τις 30-4-2018, οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων.
Κύρια χαρακτηριστικά της πρόσκλησης και του μέτρου είναι τα εξής:
1.      Δικαιούχοι της 2ης προκήρυξης του μέτρου είναι νέοι γεωργοί, που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2017 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί και αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 €
2.      Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2017. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2017.
3.      Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (δηλαδή ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).
4.      Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4.
5.      Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.
6.         Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται ως εξής: Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά:
  α. κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών και
  β. κατά 2.500 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.
Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους ανωτέρω συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.
7.        Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις ενώ η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης.
Αναλυτικότερα στοιχεία για τους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις αναφέρονται στην πρόσκληση του μέτρου, η οποία έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, www.minagric.gr   και www.agrotikianaptixi.gr  , καθώς και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (www.php.gov.gr  ) (στο Υπομέτρο 6.1 και στην «Ενημέρωση αγροτών»).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 57χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 46χρονου ημεδαπού.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 46χρονος πραγματοποίησε συναλλαγή μέσω διαδικτύου σε ηλεκτρονικό κατάστημα και κατέθεσε την 09-03-2018 σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των (999,99) ευρώ για την αγορά γεννήτριας πετρελαίου, χωρίς ουδέποτε να παραλάβει το προϊόν.
Μετά από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 57χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:
Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Παρακάλαμος: Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ευαγγελισμό και την Απελευθέρωση του έθνους, την Κυριακή 25 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου


Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Δήμο Πωγωνίου οργανώνουν Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ευαγγελισμό και την Απελευθέρωση του έθνους, την Κυριακή 25 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου.
Την Κυριακή από τις 7:30 π.μ. θα τελεστούν διαδοχικά Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στο προαύλιο, ομιλία, κατάθεση στεφάνων και απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές για τον διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού και την Απελευθέρωση του έθνους.

Επίσκεψη του Γιάννη Στέφου στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας και την συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Πλιάκο

Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Μαρτίου, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεων με τοπικές αρχές και φορείς.
Ο κ. Στέφος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Αντιδημάρχους και συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν το Δήμο.
Ειδικότερα, ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Δημοτική αρχή προς τα αρμόδια Υπουργεία και αφορούν στη χρηματοδότηση της μελέτης για το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Ζίτσας καθώς και στο αίτημα για μείωση των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου.
Στη συνάντηση, ωστόσο, κυριάρχησε το θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής δυναμικότητας 10 MW, εντός της ΒΙ.ΠΕ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Πλιάκος ενημέρωσε τον βουλευτή πως θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα για να καταρριφθεί η εν λόγω απόφαση και ζήτησε τη στήριξή του.
Ο κ. Στέφος από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει προσωπικά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζίτσας, καθώς θεωρεί δίκαιη την αντίδραση κατά της εγκατάστασης των μονάδων βιοαερίου, που εγείρουν τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για χρηματοδότηση της μελέτης για εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στον δήμο Ζίτσας δεσμεύτηκε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και τον αρμόδιο Υπουργό Αλ. Χαρίτση προκειμένου να εγκριθεί, γιατί εκτιμά πως, με τη χρηματοδότηση και κατασκευή του, δεν θα εξυπηρετούνται μόνο οι μη συνδεδεμένες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας με το υφιστάμενο δίκτυο ακαθάρτων, αλλά δημιουργούνται και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, της τάφρου Λαψίστας και του ποταμού Καλαμά.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Εγκύκλιος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Παράταση έως τις 2 Μαΐου για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης


Μετά την παράταση που αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπέγραψε ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης προθεσμία έως τις 2 Μαΐου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα σχέδια βελτίωσης (δράσεις 4.1.1. και 4.1.3.).
Όπως αναφέρει η απόφαση, στο δεύτερο στάδιο οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά συμπληρωματικά στοιχεία τεκμηρίωσης του αιτήματος έως τις 5 Ιουνίου, ενώ ο φυσικός φάκελος θα μπορεί να κατατεθεί έως τις 20 Ιουνίου.
Οι έγγραφες αιτήσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) του τόπου της μόνιμης κατοικίας του φυσικού προσώπου ή της έδρας του νομικού προσώπου ή του συλλογικού σχήματος, σύμφωνα με τη απόφαση.

Ιωάννινα: Τίθεται σε λειτουργία τη Δευτέρα 26 Μαρτίου το θερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων


Από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή  το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην πόλη των Ιωαννίνων.
Τα καταστήματα την Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 8:30 μέχρι τις 14:30 και το απόγευμα θα παραμένουν κλειστά.
Την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα καταστήματα θα λειτουργούν από 8:30 μέχρι τις 14:00 και από τις 17:30  ως τις 21:00.
Τις Κυριακές τα εμπορικά θα παραμένουν κλειστά.
Το θερινό ωράριο θα ισχύει μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου.

Εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε μαθητές σχολείων στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα για την οδική ασφάλεια


Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις κυκλοφοριακής αγωγής από αστυνομικούς των Τμημάτων Τροχαίας σε μαθητές σχολείων, στοχεύοντας στην ενημέρωσή τους για τη σπουδαιότητα των κανόνων οδικής ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, στις παρουσιάσεις αυτές, που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο δημοτικό σχολείο Άνω Καλεντίνης, στο γυμνάσιο Παναγιάς Διασέλλου Άρτας και στο 2ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πρακτική χρηστικότητα καθημερινών κανόνων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Μέσα από τις συγκεκριμένες παρουσιάσεις, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αντλούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ορθή συμπεριφορά τους, είτε ως πεζοί, είτε ως επιβάτες οχημάτων, είτε ακόμη ως οδηγοί ποδηλάτων. Ενδεικτικά ενημερώνονται:
πώς να βαδίζουν σε δρόμο με ή χωρίς πεζοδρόμιο,
πώς να διασχίζουν κάθετα το οδόστρωμα με ή χωρίς διαχωριστική νησίδα.
πως να ερμηνεύουν τα χρώματα στους φωτεινούς σηματοδότες,
για ποιους λόγους δεν επιτρέπονται η διέλευση ανάμεσα από σταθμευμένα οχήματα, αλλά και τα παιχνίδια γύρω ή εντός των σιδηροδρομικών γραμμών,
πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ως «οδηγοί ποδηλάτων» και ποια μέσα προστασίας οφείλουν να χρησιμοποιούν (κράνος, επιγονατίδες, αντανακλαστικά ρούχα και φώτα στα ποδήλατά τους). Επίσης μαθαίνουν πως όταν κυκλοφορούν στο δρόμο με το ποδήλατό τους υπακούουν τους κανόνες κυκλοφορίας των οχημάτων και ενημερώνονται για την ύπαρξη των ποδηλατοδρόμων.
πώς πρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται από ένα όχημα, καθώς και για το πού πρέπει να κάθονται και πώς. Ακόμη μαθαίνουν τους κανόνες που πρέπει να τηρούν όταν χρησιμοποιούν λεωφορεία.
Οι εκπαιδευτικές διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής θα συνεχιστούν από αστυνομικούς της Τροχαίας, καθόλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, σε όλη την περιφέρεια της Ηπείρου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 11η/23-03-2018 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής


Την 23-03-2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 16-03-2018 έκτακτηςσυνεδρίασης.
1.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 29-08-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Αποκατάσταση Κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Καρυών», προϋπολογισμού 25.000,00 με Φ.Π.Α με ΦΠΑ.
2.Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κυκλικού κόμβου καμπής – Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 000,00 με Φ.Π.Α.
3.Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση λειτουργίας δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Βράχου», προϋπολογισμού 111.600,00 € με Φ.Π.Α.
4.Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια αμμοχάλικου για τη δημιουργία προσωρινής διάβασης από τα στρατόπεδο Πετροπουλάκη έως την είσοδο της Φιλιππιάδας για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη», του έργου της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου, με Κ.Α. 2014ΕΠ53000006.
5.Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας-Καρδίτσας», προϋπολογισμού 150.000,00 € με τον Φ.Π.Α.
6.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16 για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων«Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης - λοιπές εργασίες στην επαρχιακή οδό Χουλιαράδων – Βαπτιστού της Π.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 120.000,00 € με Φ.Π.Α.

Ρινοπλαστική και γυαλιά: Τι επιλογές υπάρχουν;


Απαλλαγή από την αγωνία αναζήτησης σκελετού γυαλιών προσφέρει η ρινοπλαστική στους ανθρώπους που λόγω του πλάτους της γέφυρας της μύτης τους δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα γι’ αυτούς γυαλιά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν λίγο υπομονή μέχρι την αποθεραπεία τους, όπως και όλοι όσοι χρειάζονται γυαλιά στην καθημερινότητά τους και υποβάλλονται σε ρινοπλαστική.
«Στην ηλιόλουστη χώρα μας τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα σε πολλούς ανθρώπους, όπως είναι και τα γυαλιά οράσεως για εκείνους που αντιμετωπίζουν διαθλαστικά προβλήματα. Η ανάγκη αυτή συχνά αναγκάζει τους υποψήφιους για ρινοπλαστική ασθενείς να έχουν ενδοιασμούς για την επέμβαση, ιδιαίτερα όταν η χρήση των γυαλιών είναι απολύτως αναγκαία για την εκτέλεση ακόμα και των πλέον βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων τους», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καιρό μετά την επέμβαση επιτρέπεται στους ασθενείς να φορέσουν τα γυαλιά τους και εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις είναι συχνές στους ρινοπλαστικούς. «Το είδος της επέμβασης στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής καθορίζει το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει έως ότου καταστεί δυνατή η χρήση γυαλιών οράσεως ή ηλίου. Μια επέμβαση στο ακρορίνιο όπου αναδιαμορφώνεται μόνο ο χόνδρινος σκελετός επιτρέπει τη χρήση γυαλιών νωρίτερα από μια ρινοπλαστική που περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση των οστών, ενώ το ίδιο ισχύει και για μια επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με ρινογλυπτική χωρίς να απαιτηθεί να γίνουν οστεοτομίες οπότε η μετεγχειρητική πορεία είναι αισθητά ελαφρύτερη σε όλους τους τομείς. Η πίεση που προκαλούν τα γυαλιά λόγω του βάρους τους μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση ή και μετατόπιση στο πρόσφατα διαμορφωμένο οστό ή χόνδρο και να αλλάξει το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης», διευκρινίζει ο Δρ. Μοιρέας.