Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Παρακάλαμος: Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην σημερινή εθελοντική αιμοδοσία

 


Το  Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου «Το Σώσινο», ευχαριστεί όλους αυτούς που δήλωσαν παρών στην σημερινή εθελοντική αιμοδοσία του χωριού μας.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας αίματος, πολλοί ήταν οι συγχωριανοί και συνδημότες που χρειάσθηκαν την βοήθειά της.

Για να συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα μας σε μια δύσκολη στο στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου

«Το Σώσινο»

Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για θανάτωση ζώου

 


Συνελήφθη σήμερα (20-02-2024) το μεσημέρι σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς προέβη την προηγούμενη ημέρα στη θανάτωση ζώου (ελαφιού), που είχε στην κατοχή του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Έρχεται νέο μοντέλο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας

 


Σε νέα βάση θα καταβάλλεται εφεξής το επίδομα ανεργίας καθώς επέρχονται σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθούν η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση θα δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στη συνέχεια θα πέφτει σταδιακά στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 479 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια είτε για 1 χρόνο.

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία οι νέες εκδόσεις για myDATA και timologio

 


Τις νέες εκδόσεις v1.0.8 του myDATA και v1.5.0 για το timologio θέτει σε λειτουργία από την Τρίτη 20/02/2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για την προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών της πλατφόρμας στις σχετικές επικαιροποιήσεις της απόφασης Α. 1138/2020.

Οι προσθήκες στις νέες εκδόσεις είναι αποτέλεσμα της διαρκούς συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τους φορείς της αγοράς, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Ειδικότερα, με τη νέα έκδοση v1.0.8 του myDATA:

• ενεργοποιούνται οι διαδικασίες διασύνδεσης ταμειακών συστημάτων με τα POS,

• διατίθενται νέα παραστατικά, όπως Δελτίο Αποστολής, Δελτίο Παραγγελίας Εστίασης, Απόδειξη Είσπραξης και Απόδειξη Επιστροφής POS με επιλογή ένδειξης «Εισπράξεις Τρίτων»,

1η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου και τοποθέτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»

 


Στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου το Κοινό των Ηπειρωτών κατέθεσε τις απόψεις του για τη λειτουργία και τις προτεραιότητες της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξής μας Σάββας Δημητριάδης επισήμανε ότι ως Κοινό των Ηπειρωτών συμμετέχουμε στην Επιτροπή με καλή προαίρεση και τοποθετούμαστε θετικά στα θέματα που εξυπηρετούν τους σκοπούς συγκρότησης της, προάγουν και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη, υποστηρίζουν τον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και προσθέτουν στην πολιτιστική μας παράδοση. Σε αυτό το πνεύμα ψηφίζουμε τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης με την κατάθεση πρότασης – συμβολή στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής μας: «Να ενημερώνονται τα μέλη της Επιτροπής για το σύνολο των αιτημάτων που υποβάλουν οι Φορείς και να έρχονται προς έγκριση εκείνα που θα έχουν αξιολογηθεί και ιεραρχηθεί προηγουμένως, από το Προεδρείο και την αρμόδια θεματική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Ως αξιολογικά κριτήρια νοούνται ο σκοπός πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, η ποιότητα τους και το ιστορικό του σωματείου/ Συλλόγου ή Φορέα, συνυπολογιζομένου του κόστους σε καιρούς ακρίβειας.

Η οργή των αγροτών ξεχειλίζει στον κόμβο Καλπακίου

 


Με 3ωρους επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς στο ύψος του κόμβου Καλπακίου, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Πωγωνίου.

Ο αποκλεισμός του κόμβου ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου και επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται και πάλι στο σημείο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα διαμαρτυρόμενοι έτσι για τα προβλήματα του κλάδου και δείχνοντας την συμπαράστασή τους σε συναδέλφους τους από όλη την χώρα που μετέχουν στην μεγάλη κινητοποίηση της Αθήνας.

Η κυκλοφορία τόσο προς την Κακαβιά όσο και προς την Κόνιτσα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων με την συνδρομή της Αστυνομίας.

Πλήρες σύστημα εσωτερικής καλλιέργειας ναρκωτικών εντοπίστηκε σε σπίτι στα Ιωάννινα

 

Συνελήφθη ημεδαπός για την υπόθεση, ενώ κατασχέθηκαν 10 δενδρύλλια και ποσότητες κάνναβης σε διάφορες μορφές

Συνελήφθη χθες (19-02-2024) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του ημεδαπού και κατασχέθηκε μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα»).

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου εντοπίστηκε πλήρες σύστημα εσωτερικής καλλιέργειας ναρκωτικών σε λειτουργία με ανάλογο εξοπλισμό. 

Στο πλαίσιο της κατ’ οίκον έρευνας βρέθηκαν συγκεκριμένα και κατασχέθηκαν:

·         10 δενδρύλλια κάνναβης σε ανάπτυξη, με ύψος από 30 έως 90 εκατοστά,

·         ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 162,4 γραμμαρίων,

·         κατεργασμένη κάνναβη («σοκολάτα»), βάρους 24,5 γραμμαρίων,

·         κατεργασμένη κάνναβη σε μορφή σκόνης, βάρους 1,4 γραμμαρίων,

·         αποξηραμένοι κλώνοι και αποξηραμένα φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, βάρους 112,2 και 30,4 γραμμαρίων, αντίστοιχα και

·         εξοπλισμός για εσωτερική καλλιέργεια, αποτελούμενος από τέντες,  ανακλαστήρες με λαμπτήρα, μετασχηματιστές ρεύματος, θερμόμετρα – υγρόμετρα, συσκευές εξαερισμού, χρονοδιακόπτες ρεύματος, ανεμιστήρες, σωλήνες εξαερισμού κ.ά..

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού

 


Τα πρώτα βήματα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού έγιναν σήμερα στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με τον αντιδήμαρχο Λεμεσού, Νεόφυτο Χαραλαμπίδη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του κυπριακού δήμου, Κώστα Γιαλλούρο.

Η παρουσία των δύο εκπροσώπων του δήμου Λεμεσού στα Γιάννενα ήταν αποτέλεσμα πρόσκλησης του δημάρχου Ιωαννίνων προκειμένου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία μετείχαν και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Τουρισμού, Μηνάς Πασχόπουλος και Χρήστος Τάτσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητας υλοποίησης μιας σειράς δράσεων με σκοπό την πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ιωαννίνων και Λεμεσού σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Αδελφότητα Κεφαλοβρυσιτών Αθηνών: Ετήσιος χορός και κοπή πίτας την Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 11:00, στις Αίθουσες Δεξιώσεων "Μεντής" - Κτήμα Φυλλίδος Γη

 


Η Αδελφότητα Κεφαλοβρυσιτών Αθηνών θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό της και την κοπή πίτας, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00 στις Αίθουσες Δεξιώσεων "Μεντής" - Κτήμα Φυλλίδος Γη στη Παλλήνη, Εθνικής αντιστάσεως 50.

Ελάτε να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να γλεντήσουμε παρέα με την ορχήστρα του Αποστόλης Πότσης.

Στο τραγούδι ο Ανδρέας Μετσοβίτης και ο Adriatik Bibe.

Διεύρυνση του επιδόματος παιδιού στις αγρότισσες μητέρες με ένα και δύο παιδιά

 


Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας αλλά και τη στήριξη του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευρύνει τη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες καταβάλλεται ήδη στις εν λόγω δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ. Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

 


Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09;00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ατοπική δερματίτιδα: Από τι άλλο κινδυνεύουν οι μικροί ασθενείς;

 


Σε περαιτέρω κλινικές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν συνύπαρξης άλλων δερματικών παθήσεων θα πρέπει να υποβάλλονται τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα. Διαπιστώθηκε, μέσω μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology, ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και για αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να προκληθεί από την επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο.

Τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης που αφορούσε στο ίδιο θέμα, έδειξαν ότι οι επιδερμικές δοκιμασίες (patch tests) πρέπει να διεξάγονται σε όλα τα παιδιά για τα οποία υπάρχει υποψία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, ανεξάρτητα από το ατοπικό υπόβαθρο. Τα ευρήματά της, που έγιναν γνωστά μέσω δημοσίευσης στο περιοδικό International Journal of Dermatology, υποστηρίζουν επίσης ότι μια μόνο μέτρηση στις 72 ώρες, αντί στις 48 που συνηθίζεται, μπορεί να χαρακτηρίσει ως θετικούς το 95% των ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

«Η ατοπική δερματίτιδα, η συχνότερη  μορφή εκζέματος, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης και ιδιαίτερα ενοχλητική πάθηση με άγνωστα αίτια, που η ανάπτυξή της επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά κάτω των 5 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας και σε κάθε σημείο του σώματος. Χαρακτηριστικό της είναι η ερυθρότητα του δέρματος και ο κνησμός, καθώς και το εξάνθημα που παρουσιάζει εφελκιδοποίηση (κρούστα αίματος) από το ξύσιμο για την ανακούφιση από τη φαγούρα.