Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Συλλυπητήρια στους οικείους του, για τον αδόκητο θάνατο του Αντρέα Φιλιππούση

 


Τα μέλη του  Διοικητικού  Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας συγκλονισμένα από τον αδόκητο θάνατο του Αντρέα Φιλιππούση εκφράζουν την ανείπωτη  θλίψη τους και διατυπώνουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στους οικείους και ιδιαίτερα στη μητέρα του Μαρία Καραγιώργου, η οποία υπήρξε πρόεδρος της Αδελφότητας Ελληνικού Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ.

Ο Αντρέας «έφυγε» ξαφνικά 5.12.2022, μόλις 36 ετών, από κοντά μας αφήνοντας θλίψη και βαθιά στενοχώρια.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα γίνει αύριο Παρασκευή 9.12.2022 στο νεκροταφείο Καλλιθέας και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Πιστώθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες

 


Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η επιστροφή αφορά στους αγρότες που ενεγράφησαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, δυνάμει της με αριθμό Α.1164/2022 κοινής απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, κ. Θεοδ. Σκυλακάκη, του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή (Β’ 6016), με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. Α. 1115/22.08.2022 κοινή απόφαση των άνω Υπουργών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.  (Β΄ 4485).

Τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο ο Αθλητικός Σύλλογος Άτρωτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2022 Combat JuJitsu - Κλάδου Άθλησης ΕΦΕΟΖ-Ζ

 


Πολυνίκης παραμένει ο Αθλητικός Σύλλογος Άτρωτος που κατέκτησε τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2022 Combat JuJitsu - Κλάδου Άθλησης ΕΦΕΟΖ-Ζ.

Η ομάδα του Άτρωτου αγωνίστηκε με πέντε αθλητές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι: Μπάτζιου Αικατερίνη, Μπαλας Στραπελης Στέργιος, Χαρά Δημητρούλα και Άρης Κυμπιρτσης καθώς και ο Τσιόγκας Ιωάννης που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του και ασημένιο στην κατηγορία open.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Άτρωτος συνεχίζει τη δυναμική του παρουσία και αξίζει να σημειωθεί ότι «καλλιεργεί» με μεγάλη επιτυχία οκτώ αθλήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο Σύλλογος συγχαίρει όλους τους αθλητές για τις επιτυχίες του καθώς και τους διοργανωτές και την Ελληνική Ομοσπονδία JuJitsu.

Επίσκεψη της Πληρεξουσίου της Αναγνωστοπουλείου Γεωργικής Σχολής στον Δήμαρχο Κόνιτσας

 


Το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2022 ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου δέχτηκε στο γραφείο του την Πληρεξούσιο της Αναγνωστοπουλείου Γεωργικής Σχολής κυρία Ματώ Μπασά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις  εν εξελίξει κοινές δράσεις του Δήμου, της Αναγνωστοπουλείου Γεωργικής Σχολής και άλλων φορέων.

Ο Δήμαρχος εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την κυρία Μπασά και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και στη συνέχεια μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία, ώστε οι εν εξελίξει επενδύσεις της Αναγνωστοπουλείου να συμβάλουν στην αναβάθμιση της περιοχής μας.  

Από το Γραφείο Δημάρχου

Ο Δήμος Ιωαννιτών διαπραγματεύεται επίσημα την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκινά επίσημα την συζήτηση και την διαπραγμάτευση με το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από πολύμηνες συζητήσεις που είχε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στο Δήμο (το τμήμα που είναι ανενεργό) όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης» που εκπονήθηκε.

Το σχέδιο αυτό μελετάται από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία είναι πρόθυμη να βοηθήσει από την πλευρά της ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη «FOOD EXPO 2023»

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να συμμετάσχει στην μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Ν.Α. Ευρώπη «FOOD EXPO 2023» την περίοδο 18-20/03/2023 στην Αθήνα στο Metropolitan Expo.

Η FOOD EXPO αποτελεί μοναδική ευκαιρία για κάθε επιχείρηση να προωθήσει τα προϊόντα της σε χιλιάδες αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Β2Β και όχι μόνο συναντήσεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σημειώνεται ότι το κόστος του περιπτέρου επιβαρύνει την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην Έκθεση πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους το αργότερο ως τις 15-12-2022 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Θεσπρωτίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (07-12-2022) το απόγευμα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο κατηγορούμενος διότι διαπιστώθηκε ότι στο σπίτι του κατείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης -40- γραμμαρίων και δύο τρίφτες κάνναβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση και καταγράφησαν 39 εκατομμύρια ιδιοκτησίες

 


Ιστορική η χθεσινή ημέρα για το Ελληνικό Κτηματολόγιο καθώς υπεγράφη η τελευταία σύμβαση με τον ανάδοχο που θα αναλάβει την κτηματογράφηση της περιοχής «Θεσπρωτίας – Κέρκυρας».

Πρόκειται για μία από τις πέντε «ορφανές» μελέτες, οι οποίες λόγω δικαστικών εμπλοκών, η ανάθεσή τους καθυστέρησε για χρόνια _ οι προκηρύξεις των μελετών είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2016 και η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν στα τέλη Μαΐου του ίδιου χρόνου.

Έτσι, μετά από πολλές περιπέτειες, στα τέλη Μαΐου 2021 κρίθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ασκήσει  ο ένας εκ των δύο υποψηφίων αναδόχων για την μελέτη «Θεσπρωτίας – Κέρκυρας», οπότε άνοιξε ο δρόμος για να  προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του μειοδότη.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι η σύμβαση υπεγράφη χθες, η κτηματογράφηση αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2023 καθώς απαιτείται οκτάμηνη προετοιμασία έως ότου εγκατασταθεί ο μελετητής   για να ξεκινήσει τη συλλογή δηλώσεων των περίπου 458.540 ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που εκτιμάται ότι απομένουν στην περιοχή.

Ηλιοφάνεια στην Βόρειο Ήπειρο, σκοτάδι στο Βορειοηπειρωτικό

 


Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Με μεγάλη προσμονή ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου περίμενε να υποδεχθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Χιμάρα είχαν έτοιμες τις τιμητικές πλακέτες, η Λιβαδειά σημαιοστολίστηκε, στην Δερβιτσάνη οι κοπέλες φόρεσαν τις νυφιάτικες στολές για το μεγάλο γεγονός.

Όμως ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήρθε. Ανέβαλλε την επίσκεψη για αργότερα λόγω των «δυσμενών καιρικών συνθηκών» που θα επικρατούσαν αυτή την ημέρα, κατά την οποία  Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν ξανά την Βόρειο Ήπειρο μετά από 32 χρόνια.

Ειδικά για την Χιμάρα, αυτή η επίσκεψη θα είχε μεγάλη συμβολική αξία, μιας και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως ελληνική μειονοτική περιοχή από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί λίκνο διεκδικήσεων από τον Ελληνισμό και στόχος καταπατήσεων από τα Τίρανα.

Από την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης όταν και ανακοινώθηκε η «αναβολή», σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από την βορειοηπειρωτική κοινή γνώμη για την απόφαση αυτή.

Τελικά στις 7 Δεκεμβρίου 2022 δεν έβρεξε. Ούτε στην Χιμάρα, ούτε στον Βούρκο, ούτε στην Δρόπολη.

Η Βόρειος Ήπειρος είχε ηλιοφάνεια, αλλά το Βορειοηπειρωτικό παρέμεινε στο σκοτάδι.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου περίμεναν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, έστω και ως προεκλογική, έστω ως μία συμβολική κίνηση, για να αισθανθούν ότι το «εθνικό κέντρο» δεν τους έχει εγκαταλείψει, ότι μεριμνά γι’ αυτούς και ότι κάποια στιγμή θα ενδιαφερθεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την αλβανική εξουσία.

Όμως για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι η «μητέρα Ελλάδα» έχει άλλες προτεραιότητες.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Είσοδος Τμήματος Μηχανικών ΗΥ και Πληροφορικής 09:00-13:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Πως επηρεάζουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς το δέρμα

 


Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή, η πέψη, η σωματική θερμοκρασία και ο καρδιακός παλμός. Οι ορμόνες αυτές, όμως, υποστηρίζουν και τη λειτουργία του δέρματος, με αποτέλεσμα συχνά να αποτελεί αυτό το πρώτο τμήμα του σώματος όπου γίνεται εμφανής η διαταραχή των επιπέδων τους. 

Είναι ένας αδένας με σχήμα σαν πεταλούδα που βρίσκεται στο λαιμό. Η υπερλειτουργία και η υπολειτουργία του είναι αρκετά συχνές. Υπολογίζεται ότι στις ηλικίες άνω των 12 ετών ένα άτομο στα 100 έχει υπερθυρεοειδισμό και πέντε στα 100 έχουν υποθυρεοειδισμό.

«Οι δερματικές εκδηλώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα εξαρτώνται από το είδος της θυρεοειδοπάθειας», αναφέρει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Σε αδρές γραμμές μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: α) Σε εκείνες που οφείλονται στην απευθείας επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών στο δέρμα και τα εξαρτήματά του (μαλλιά, νύχια), β) σε εκείνες που οφείλονται στις επιδράσεις των ορμονών σε μη-δερματικούς ιστούς (π.χ. στα νεύρα) και γ) στις αυτοάνοσες δερματικές εκδηλώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες».

Οι πιο συχνές δερματικές εκδηλώσεις του υπερθυρεοειδισμού είναι το ζεστό, υγρό και απαλό δέρμα (σαν του μωρού). Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, το 85% των πασχόντων από τη νόσο εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα. Η αυξημένη θερμότητα εκδηλώνεται ως συνέπεια της αυξημένης ροής αίματος στο δέρμα και της περιφερειακής αγγειοδιαστολής, που προκαλούν επίσης κοκκίνισμα του δέρματος στο πρόσωπο, στους αγκώνες και στις παλάμες.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα. Τα μαλλιά, π.χ., γίνονται λεπτά και μαλακά. Μερικές φορές παρατηρείται διάχυτη απώλειά τους (αλωπεκία) ή ακόμα και πρόωρο γκριζάρισμα. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να ιδρώνουν πολύ (υπεριδρωσία), να παρουσιάσουν γενικευμένη ή τοπική υπερμελάγχρωση (σκουραίνει το δέρμα, π.χ. στις πτυχές του δέρματος στα δάκτυλα) ή να εκδηλώσουν λευκό αποχρωματισμό των νυχιών που μπορεί να είναι ένδειξη ονυχόλυσης (τα νύχια «ξεκολλούν» από τη βάση τους).