Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου


Με δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης έβαλε τέλος στα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του (στο ρ/σ news247) ξεκαθάρισε το τοπίο υπογραμμίζοντας πως «όπως προβλέπει ο νόμος, ο πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές», προσθέτοντας ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό.

Συνελήφθη στο Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε σημαντικές ποσότητες ηρωίνης


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη της οργάνωσης
Κατασχέθηκαν -21- κιλά και -399,7- γραμμάρια ηρωίνης

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο στην διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Συνελήφθησαν έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, βραδινές ώρες της 27-2-2019, σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Μελίσσια, τρείς (3) αλλοδαποί ηλικίας 40, 42 και 48 ετών μέλη της σπείρας, ενώ πρώτες πρωινές ώρες της επομένης (28-2-2019) συνελήφθη στο Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τ.Δ.Ε. Κακαβιάς, ένα επιπλέον μέλος της σπείρας, που πρόκειται για 32χρονο αλλοδαπό. Επιπλέον συνελήφθη και μία 43χρονη ημεδαπή, για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, κατόπιν συστηματικής έρευνας για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και μετά από εξακριβώσεις χώρων, στοιχείων ατόμων και δημιουργίας προφίλ, επετεύχθη ο εντοπισμός τους και διαπιστώθηκε η εγκληματική τους δράση.
Επιπλέον αποκαλύφθηκε ο ρόλος εκάστου στη δράση της οργάνωσης και ειδικότερα ο αρχηγικός ρόλος του 32χρονου στην εύρεση των ποσοτήτων ηρωίνης και στην καθοδήγηση των υπολοίπων μελών. Ο 40χρονος ήταν υπεύθυνος για τη διακίνηση των ναρκωτικών, σε διάφορους άλλους διακινητές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ ο 42χρονος και ο 48χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των ποσοτήτων της ηρωίνης στην οικία τους.
Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες, χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα ηρωίνης βάρους -21- κιλών και -399,7- γραμμαρίων
Ποσότητα κοκαΐνης βάρους -1- γραμμαρίου
Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -2,6- γραμμαρίων
Τρεις (3) ζυγαριές ακριβείας
Το χρηματικό ποσό των -920- ευρώ
Εννέα (9) κινητά τηλέφωνα
Ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Άρτα: Συνελήφθη 37χρονη σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (28-02-2019) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 37χρονη αλλοδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε εντάλματα σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε αρμοδίως.

Αυξημένες προσδοκίες για τον τουρισμό της Ηπείρου από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε τέσσερις μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις


Με τη συμμετοχή σε τέσσερις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις «έκλεισε» ο Φεβρουάριος για την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Πρόκειται για αγορές- «στόχους» που εντάσσονται στο πλαίσιο του Στρατηγικού της  Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης που υλοποιείται  με θετικά αποτελέσματα για την τοπική μας οικονομία.
Η πρώτη χρονικά έκθεση έγινε στο Μιλάνο της Ιταλίας (ΒΙΤ). Στη συγκεκριμένη έκθεση  η Περιφέρεια συμμετείχε μετά από ένα «διάλλειμα» ετών,  έχοντας στόχο την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Ιταλών για τουρισμό στην Ήπειρο, το οποίο ήταν και συνεχίζει να είναι έντονο κυρίως για  καλοκαιρινές διακοπές. Στην αποστολή της Περιφέρειας συμμετείχαν κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες από  παράκτιες  περιοχές καθώς και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.
Η δεύτερη έκθεση στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια ήταν  του Τελ Αβίβ. Η αγορά του Ισραήλ είναι προνομιακή για την Ήπειρο, καθώς μετά την πρώτη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη συγκεκριμένη έκθεση το 2011 μέχρι και σήμερα  παρατηρείται συνεχής αύξηση επισκεπτών.
Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και  από το μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρηματιών  από την Ήπειρο που έδωσαν το «παρών» στην Έκθεση, καθώς ήταν η μεγαλύτερη αποστολή που έχει γίνει έως τώρα με συμμετοχή 40 επαγγελματιών. Για την «εξαιρετική προσπάθεια» που κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου στην προώθηση του τουρισμού, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά επισκεπτόμενη το περίπτερο της.  «Σύμμαχος» στην προώθηση της Ηπείρου, ήταν και ο Έλληνας προπονητής μπάσκετ της Μακάμπι Τελ Αβίβ Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος μετά από πρόσκληση της επικεφαλής της Αποστολής, Δ/τριας Τουρισμού της Περιφέρειας Ιουλίας Μαρκούλα, επισκέφθηκε το περίπτερο της Ηπείρου και προέβη σε  δηλώσεις  στα Ισραηλινά ΜΜΕ  προτρέποντας τους Ισραηλινούς να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της Ηπείρου.

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, ρεπό ο Αγροτικός Αστέρας


Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 2 Μαρτίου 2019
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (15:30)
Κυριακή 3 Μαρτίου 2019
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:30)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:30)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:30)
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:30)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:30)

Περιφέρεια Ηπείρου: Σημερινές αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής


Δημοπρατείται η Μονάδα Κομποστοποίησης Π.Ε. Άρτας
Ένα ακόμη έργο, με το οποίο επιλύονται προβλήματα περιβαλλοντικής φύσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση οργανικών αποβλήτων, προωθεί προς υλοποίηση η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για την κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης στην Π.Ε. Άρτας, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.478.000 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, που συνεδρίασε σήμερα με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου που περιλαμβάνει, κατασκευή, εξοπλισμό και δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας.
H κατασκευή της Μονάδας, για την οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής περιοχής Νομού Άρτας, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IΡΑ CBC “Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020», στο πλαίσιο του έργου «WASTE PREACT».
Σύμφωνα με την εγκριθείσα διακήρυξη, η  συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δεκαπέντε  μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης, εκ των οποίων 12 μήνες αντιστοιχούν στην κατασκευή του έργου και τρεις μήνες στη δοκιμαστική λειτουργία του.
Προσωρινοί ανάδοχοι έργων
Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν τα πρακτικά και αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των παρακάτω έργων:
«Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου – Β΄ φάση» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.
«Κατασκευή κόμβου Λουτρότοπου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ι. Καλλιας & ΣΙΑ Ε.Ε.
«Άμεσες επεμβάσεις στατικής ενίσχυσης του δημοτικού σχολείου Κράψης», προϋπολογισμού 61.600 ευρώ. Ανάδοχος: Εντι Ι. Ράφτης

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 39χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Ακυρώνεται η δημοπρασία εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη θέση Λιβαδάκια Αρετής



Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ανακοινώνει ότι:
          Σύμφωνα με την αρ.25/2019 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ:Ω6ΟΒΩ1Ω-ΩΦ3), με την οποία ανακαλείται η αρ.4/2019 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: Ω8Β4Ω1Ω-ΣΩ4), ακυρώνεται η δημοπρασία εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη θέση Λιβαδάκια Αρετής η οποία θα διεξαγόταν στις  4/03/2019.

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 3-03-19/15:30), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε. Λαψίστας 2006-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 3-03-19/15:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΤΩ ΛΑΨΙΣΤΑΣ    
ΩΡΑ: 15:30

Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ.

Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 2 Μαρτίου 2019
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:30)
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:30)
Κυριακή 3 Μαρτίου 2019
Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:30)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:30)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:30)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (15:30)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:30)

Έβαλε τέλος στην ζωή του ένας 66χρονος Πολιτικός Μηχανικός στη Ρεπετίστα Πωγωνίου


Έβαλε τέλος στην ζωή του χθες το βράδυ ένας 66χρονος Πολιτικός Μηχανικός στη Ρεπετίστα Πωγωνίου.
Ο 66χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, από συγγενικό του πρόσωπο.
Είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Καλαμά.
***
Η εξόδιος ακολουθία  θα ψαλλεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 και ώρα 4:00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό  Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας Πωγωνίου.
***
θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής λόγω δημοπράτησης που έχει ορισθεί στις 04-03-2019 για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Αρετής – θέση Λιβαδάκεια, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 01 η Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή & ώρα 10.00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ με μοναδικό θέμα συζήτησης :

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ανάκληση της αρ.4/19 Α.Ο.Ε. με θέμα «Kαθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Αρετής – θέση Λιβαδάκια».
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ανοικτή επιστολή Κονιτσιωτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Ανοιχτή επιστολή προς την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο
25-2-2019
Εξοχότατε κ.κ. Πρόεδρε

Επισκεφθήκατε την ακριτική Κόνιτσα χτες, Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019, που γιόρταζε με δική της πρωτοβουλία την 106η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Είχαμε, εμείς ο ακριτικός λαός, την προσδοκία πως ο ερχομός σας θα άφηνε ελπιδοφόρα μηνύματα για τις κρίσιμες στιγμές που περνάει το έθνος μας.
Οι ελπίδες μας όμως, κ. Πρόεδρε, θρυμματίστηκαν, όταν ακούσαμε από τα τηλεοπτικά κανάλια αποσπάσματα της ομιλίας σας στο επίσημο γεύμα. Και μας δημιουργήθηκε το παράπονο∙ γιατί τόση επιμονή στη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα ότι « προασπίζει τη χώρα μας από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων»;
Δεν είχατε πληροφορηθεί ότι μόλις το πρωί της ίδιας Κυριακής (24-2) είχε ανακοινώσει επίσημα το BBC ότι «στην Ελλάδα ζει μακεδονική μειονότητα καταπιεσμένη από τους Έλληνες»; (!!!!). Εξάλλου πριν λίγες μέρες οι Γερμανοί δήλωσαν στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι Έλληνες είναι μείγμα από Τούρκους, Σλάβους και Αλβανούς».
Ούτε μήνας δεν πέρασε από την υπογραφή της Συμφωνίας και ήδη άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα σε βάρος της πατρίδας μας: «εθνικά και πολιτισμικά είμαστε Μακεδόνες! Tο ορίζει η Συμφωνία» είπε ο κ. Ζάεφ στα Σκοπιανά ΜΜΕ. Το όνομα μόνο, κ. Πρόεδρε, δεν άνοιξε την όρεξη και την βουλιμία των γειτόνων μας, ώστε, πριν ακόμη την εσπευσμένη επικύρωση της....
Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, να αυτοαποκαλούνται εδώ κι εκεί προκλητικά Μακεδόνες και ο κ. Ζάεφ Μακεδόνας πρωθυπυργός;
Κι όταν η Συμφωνία πήρε την υπογραφή (!) των 153 Ελλήνων βουλευτών, τότε τα όργανα ήχησαν για τα καλά. 
Άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπηρετεί και η συμπατριώτισσά μας κα. 
Τζούφη Μερόπη, έσπευσε να αφαιρέσει την παράγραφο από το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας του ΓΕΛ για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά. Είναι ή δεν είναι αυτό πρόκληση και εθνική υποχώρηση;
Κε Πρόεδρε, περιμέναμε ότι δεν θα υπογράφατε εσείς, μια Συμφωνία ,που το 80% των πολιτών δεν ενέκρινε, με χαρισμένο όχι μόνο το όνομα αλλά και τη γλώσσα και την εθνότητα.

Χολοκυστεκτομή: Είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Η επέμβαση για την αφαίρεση της χολής στις έγκυες γυναίκες ενέχει κινδύνους τόσο για τη γυναίκα όσο και εμμέσως για το μωρό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Παρά τις κατευθυντήριες οδηγίες της SAGES (Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons) που υποστηρίζουν ότι όλες οι έγκυες γυναίκες με συμπτωματικούς χολόλιθους πρέπει να υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστοεκτομή, τα νέα δεδομένα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτήν την πρακτική.
«Η χολοκυστεκτομή είναι μια πολύ απλή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, ενός οργάνου που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας. Σ’ αυτό αποθηκεύεται η χολή, ένα υγρό που βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών. Η επέμβαση συστήνεται σε ασθενείς που βιώνουν πόνο, ναυτία, εμετό και μερικές φορές πυρετό,  εξαιτίας της παρεμπόδισης της ροής της χολής, από την παρουσία κάποιας πέτρας. Φυσιολογικά, η επέμβαση πραγματοποιείται σε 30 λεπτά, δεν εγκυμονεί κινδύνους και ο χειρουργημένος ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, εφόσον η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις έγκυες γυναίκες», μας εξηγεί ο  γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).