Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για την κατολίσθηση στα Πηγάδια

 


Μέσω των social media ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξηγεί τι συνέβη με την κατολίσθηση στα Πηγάδια.

«Όταν Γίνεται κάτι Μεγάλο θα έχεις και επικρίσεις από Κοντόφθαλμους και ειδικά από Αυτούς που τέτοια Εργα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ.



Έκανε μια ολίσθηση μεγάλη στο πρανές που όπως μας είπαν οι ειδικοί, η περιοχή έχει ρήγμα και κατέβηκε ένα τεράστιο κομμάτι και σκέπασε και μέρος του Δρόμου.

Δυο μέρες καθαρίσαμε το μέρος αυτού του δρόμου που ΔΕΝ  ΕΠΑΘΕ ΚΑΜΙΑ ΖΗΜΙΑ και είδαμε ότι στον Πόδα  της Κατολίσθησης έχει οριζόντια τα  Πετρώματα η Ολίσθηση του Πρανούς.

Ήλθαν οι Γεωλόγοι και εδαφολόγοι και μας είπαν προφορικά τις σκέψεις τους ζητήσαμε αυτά να γίνουν γραπτά και κλείσαμε προσωρινά τον δρόμο, δώσαμε κίνηση μέσα από τα Πηγάδια και τους λέμε «οι Κρίνοντες  Κρίνονται» μου θυμίζουν όμως την παροιμία «ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ».

Και μια Ενημέρωση σχετική: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  «ΠΗΓΑΔΙΑ-ΠΛΑΚΑ» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα υπογράφει η Σχετική Σύμβαση».

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη χθες (24-12-2023) το απόγευμα στην Άρτα από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας άνδρας, διότι ύστερα από αλκοολομέτρηση στην οποία υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Ευχές για τις γιορτές

 

Ευχές για τις γιορτές από την  Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης.

Παρακάλαμος: Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία

 

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος

 


Συνελήφθη χθες (24-12-2023) τις πρώτες πρωινές ώρες στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο κατά τη διαδικασία εισόδου του αλλοδαπού στη χώρα, σε βάρος του εκκρεμούσαν (α) απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με ποινή φυλάκισης 3 ετών για ληστεία και κλοπή και (β) ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Αθηνών για τα ίδια αδικήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο, τις συντάξεις και σε ορισμένα επιδόματα από το νέο έτος

 


Αυξήσεις και νέες παροχές σε χιλιάδες δικαιούχους από το νέο έτος.

Ειδικότερα, το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ αλλά και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Παράλληλα καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των 150.000 voucher αγοράς βιβλίων

 


Στις 31 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των 150.000 voucher αγοράς βιβλίων 2023 της ΔΥΠΑ, αξίας 25 ευρώ η καθεμία, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν 766 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι, με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και τη στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με έκπτωση τουλάχιστον 10% σε όλα τα βιβλία (εκτός από τα ξενόγλωσσα).

Έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά 117.000 voucher από 45.000 δικαιούχους.

 

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2024», αφιερώνεται στα «Μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου»

 

«ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2024»

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2024» με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

Στα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου

Μια φωνή, μια κραυγή για τη θηριωδία που υπέστη ολόκληρη η Ήπειρος. Μια επίκληση δικαίου. Το δίκαιο που φωνή δεν έχει, αλλά ακούγεται στους γκρεμούς και στα φαράγγια των Ηπειρώτικων βουνών, στα λημέρια της κλεφτουριάς και στα απόσκια της ηπειρώτικης αντρειοσύνης.  Εκεί όπου λιπάστηκε με τα  σώματα  αγωνιστών και ποτίστηκε με τα δάκρυα μαυροφορεμένων  γυναικών.

Η εποποιία του 1940, η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της τριπλής κατοχής που επιβλήθηκε, το αγωνιστικό φρόνημα του Έλληνα και της Ελληνίδας που αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο στον φασιστικό εισβολέα και τους συνεργάτες του, δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός. Είναι μάθημα ζωής.

Η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι παρούσα.

Η Ήπειρος κατέστη παράδειγμα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Τα βουνά της Ηπείρου είναι ποτισμένα από το αίμα των ηρώων που «έπεσαν» εκεί υπέρ της πατρίδας.

 «Σύμφωνα με την έκθεση“ των γενομένων ζημιών εν γένει Ηπείρου” από την κήρυξη του πολέμου μέχρι και την Απελευθέρωση που εκδόθηκε το 1987 στην Ήπειρο στους νομούς Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Άρτης και Θεσπρωτίας κάηκαν συνολικά 12978 σπίτια και εκτελέστηκαν 7936 άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι.

Αν στους αριθμούς προσθέσουμε και τα θύματα ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων στις 25 Μαρτίου του 1944 που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου τότε ο απολογισμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο».

Αναγκαστικά η  εκδήλωση αυτή είναι και ένα βροντερό ΟΧΙ στο φασισμό. Μια φωνή, ένα δίδαγμα στη νέα γενιά πως ο φασισμός είναι απάνθρωπος και όχι μόνο ευτελίζει, αλλά και αφαιρεί τη ζωή του ανθρώπου. Ταπεινά και ευλαβικά κλίνουμε το γόνυ σε όλους και όλες τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες  που έχασαν τη ζωή τους από τις φασιστικές ορδές.

Μια δυνατή κραυγή θύμησης και ευγνωμοσύνης προς όλα τα θύματα του ναζισμού: Δεν σας ξεχάσαμε!

Με έκπτωση το Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους

 


Η Κυβέρνηση, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, θεσπίζει μία νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες, που αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Για την ένταξη σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο προβλέπονται διευρυμένα, εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου υπέγραψαν τη σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία εισάγεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ Γ - Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων.

Στο πλαίσιο αυτού, παρέχεται στους δικαιούχους του -δηλαδή σε οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω- μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση.

Ειδικότερα, πρόκειται για έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh που αφορά, αποκλειστικά, σε κύρια κατοικία.

Σε σχέση με τα διευρυμένα, εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ Γ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.

Αδελφότητα Κάτω Λάβδανης Πωγωνίου: Ευχές για τις γιορτές

 

Ευχές για τις γιορτές από την Αδελφότητα Κάτω Λάβδανης Πωγωνίου.


Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00

 


Έχοντας υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  11 του  Ν. 5043/2023και της  ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  577 / Α.Π. 41109/9-5-2023 καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί  την  ΠΕΜΠΤΗ 28η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 και ώρα  18.00.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ[ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ.  [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ].

 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

ΜΟΝΟ  ΘΕΜΑ ΕΓΚΡΙΣΗ  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΠΩΓΩΝΙΟΥ  ΕΤΟΥΣ  2024.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΜΑΤΣΙΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά: Ευχές για τις γιορτές

 


Ο Σύλλογος μας εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με Υγεία, Ευτυχία, Ομόνοια και Ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου Ιωαννίνων: Ευχές για τις γιορτές

 

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Στρατίνιστας ο «Άγιος Νικόλαος», σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2024.

Υγεία, Αγάπη και Χαρά όλοι να έχουμε πάντα, όλοι στην όμορφη Στρατίνιστα να βρισκόμαστε αντάμα!

Δήμος Κόνιτσας: Ορκωμοσία Νέας Δημοτικής Αρχής

 

Με κάθε επισημότητα και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 η τελετή Ορκωμοσίας του Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων και των Μελών των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Κόνιτσας.

Την ορκωμοσία τέλεσαν οι ιερείς της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης π. Κωνσταντίνος Μήτσιος, π. Απόστολος Νάκος και π. Βασίλειος Αθανασόπουλος.

Ακολούθησε η διαδικασία του πολιτικού όρκου του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας» και σύντομος χαιρετισμός του.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νυν Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο οποίος συνεχάρη τη νέα Δημοτική Αρχή και πρόσφερε στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο μια φωτογραφία με ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Κόνιτσας, ευχόμενος καλή και δημιουργική θητεία.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και τους δημότες για την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους προς τον συνδυασμό του, τόνισε μεταξύ άλλων την επιβεβλημένη ανάγκη για ενότητα και συνέργεια με στόχο το καλό του τόπου.