Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (Δια Περιφορά), της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 08:30

 


Την 07-06-2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 08:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, με θέμα ημερήσιας διάταξης το εξής:

1.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης μελέτης άνω των ορίων του Ν. 4412/2016 για την εκπόνηση της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Ηπείρου», εκτιμώμενης αξίας 1.928.868,44 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάιο 2023 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάιο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν –17- τροχαία ατυχήματα (έναντι -14- το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

ένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -2- το 2022)

-3- τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2022)

-13- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -12- το 2022)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -25- παθόντες (έναντι –19- το 2022). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

ένας νεκρός (έναντι -2- το 2022)

-3- σοβαρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2022)

-21- ελαφρά τραυματίες (έναντι -17– το 2022)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Υπερβολική ταχύτητα

Παραβίαση προτεραιότητας

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

Καιρικές συνθήκες

Μέθη

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.791) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

–1.657  για υπερβολική ταχύτητα

– 278 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

–256 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

–149 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

– 86  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

–55  για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μέθη)

–26  για φθαρμένα ελαστικά

–17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (100)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (45) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (1.186) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων. 

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Οι λίστες με τους υποψηφίους για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, στην Ήπειρο

 


Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τις λίστες με τους υποψηφίους του για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην επερχόμενη κάλπη δεν υφίσταται σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους και η εκλογή των βουλευτών γίνεται με λίστα.

Οι λίστες με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ήπειρο:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1. ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ του Στεφάνου

2. ΣΤΕΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θεοδώρου

3. ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ του Αθανασίου

4. ΓΡΙΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου

5. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σωκράτη

6. ΣΟΥΛΕΛΕ ΑΓΛΑΪΑ (ΛΙΛΑ) του Ανδρέα

7. ΜΑΚΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ του Γεωργίου

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΤΑΣ

1. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ του Βασιλείου

2. ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου

3. ΒΛΑΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Δημητρίου

4. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του Χρήστου

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

1. ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοφάνη

2. ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ιωάννη

3. ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ευάγγελου

4. ΡΕΒΙΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ του Νικολάου

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

1. ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ του Σπυρίδωνα

2. ΓΟΓΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου

3. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΝΑ του Ιωάννη

Περιφέρεια Ηπείρου: Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «΄Ηπειρος 2014-2020»

 


Η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», διαπιστώθηκε στη σημερινή 7η και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Ευγενία Παπανικολάου  το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει με απορρόφηση 116% επί του σημερινού προϋπολογισμού, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% και οι δαπάνες στο 95%.

 Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Η ανάπτυξη στηρίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών, από την καινοτομία μέχρι την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά, μαζί με την κοινωνική πρόνοια, δίνουν στους τομείς για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.  Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της. Είναι μια περιφέρεια που έχει κάνει πάρα πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς.   Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συγχαίρει τη Θύελλα Κατσικά για την άνοδό της, στη Γ’ Εθνική κατηγορία

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην διοίκηση, τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία και τους φιλάθλους της Θύελλας Κατσικά για την άνοδο της ιστορικής ομάδας στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι κάτι που γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία όλους και αποδεικνύει ότι στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν η προσπάθεια βασίζεται στο αγωνιστικό πνεύμα, στο ήθος και στην δύναμη ψυχής.

«Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα και να στηρίζει τις προσπάθειες της Θύελλας. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και δύναμη για την επάξια εκπροσώπηση της πόλης στο νέο πρωτάθλημα. Πάντα πρωτιές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

31 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν στη Θεσπρωτία

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30χρονου αλλοδαπού, που τους μετέφερε με φορτηγό προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα

Συνελήφθησαν αλλοδαπός και ημεδαπή, οι οποίοι λειτουργούσαν ως προπομποί της μεταφοράς.

Εντοπίστηκαν προχθές (4-6-2023) αργά το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών -31- αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30χρονου αλλοδαπού, ενώ συνελήφθησαν αλλοδαπός και ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ. φορτηγό (τύπου «κλούβας»), που οδηγούσε ο 30χρονος, ο οποίος, αφού δε συμμορφώθηκε σε σήμα τους, ανέπτυξε ταχύτητα και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να διαφύγει τον αστυνομικό έλεγχο, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή πεζός.

Κατά την έρευνα του οχήματος βρέθηκαν στο εσωτερικό του 31 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 30χρονος είχε παραλάβει τους αλλοδαπούς από περιοχή της Πελοποννήσου προκειμένου να τους μεταφέρει πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων, έναντι χρηματικού ποσού 100 ευρώ έκαστος.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι κατά τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών, αλλοδαπός και ημεδαπή, συνεργοί του 30χρονου, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο όχημα, είχαν το ρόλο του προπομπού, ενημερώνοντας για πιθανή αστυνομική παρουσία με σκοπό την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου.

Οι δύο παραπάνω εντοπίστηκαν λίγο αργότερα στην ευρύτερη περιοχή και συνελήφθησαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ξεκινά η ρίψη εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων

 


Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της εαρινής ρίψης – διανομής εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων στις 06/06/2023 έως 09/06/2023, θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολίων δολωμάτων από το αεροδρόμιο του Αγρινίου στις κάτωθι περιοχές της Π.Ε. Ιωαννίνων (με κάθε επιφύλαξη αλλαγής σχεδίων τελευταίας στιγμής λόγω απρόβλεπτων συνθηκών π.χ. καιρικές συνθήκες):

Περιοχές Κάλυψης:

Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

→ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΑΡΤΟΠΟΥΛΑ ,ΠΑΡΔΑΛΙΤΣΑ, ΜΕΛΙΓΓΟΙ, ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ, ΑΣΠΡΟΧΩΡΙΟΝ, ΜΑΝΟΛΙΑΣΑ, ΤΥΡΙΑ, ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΝ, ΜΑΝΤΕΙΝΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΝ, ΔΩΔΩΝΗ, ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΥΜΑΡΙΑ, ΔΡΑΜΕΣΙΟΙ, ΠΥΞΑΡΙΑ, ΚΑΛΟΒΡΥΣΗ, ΞΗΡΟΒΑΛΤΟΝ, ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΝ, ΖΑΒΡΟΧΟΝ, ΧΡΥΣΟΔΟΥΛΗ, ΝΕΟΩΡΙΟΝ, ΨΗΛΟΚΑΣΤΡΟΝ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΞΗΡΙΚΟΝ, ΔΩΔΩΝΟΥΠΟΛΗ, ΡΩΜΑΝΟΣ, ΣΙΣΤΡΟΥΝΙΟΝ, ΚΕΡΑΣΕΑ, ΒΕΡΕΝΙΚΗ, ΑΜΠΕΛΕΙΑ, ΑΓΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΝΕΟΝ ΜΠΙΖΑΝΙΟΝ, ΣΕΝΙΚΟΝ, ΔΟΒΛΑ, ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ, ΨΗΝΑ, ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΝ, ΚΩΣΤΑΝΙΑΝΗ, ΚΟΣΜΗΡΑ, ΔΡΑΓΟΨΑ, ΜΠΑΡΑ, ΠΕΔΙΝΗ, ΡΑΔΟΒΙΖΙΟΝ, ΖΑΛΟΓΓΟΝ, ΛΥΓΓΟΣ, ΓΡΑΝΙΤΣΑ, ΚΑΤΣΙΚΑΣ, ΧΙΝΚΑ, ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΝ, ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΝ, ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ,

Δήμος Ζίτσας: Συλλυπητήρια για το θάνατο της Νίκης Αγνάντη

 


Ο Δήμαρχος Ζίτσας με αφορμή την είδηση του θανάτου της Ομότιμης Καθηγήτριας Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκης Αγνάντη η οποία καταγόταν από τη Ζίτσα  απέστειλε την ακόλουθη συλλυπητήρια επιστολή:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της Νίκης Γύρα – Αγνάντη.

Μια εξαίρετη προσωπικότητα, μια γυναίκα ιδιαίτερα δυναμική, ένα διακεκριμένο μέλος της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας έφυγε από κοντά μας.

Ο Δήμος Ζίτσας είχε την τιμή πριν ένα χρόνο (Μάιο 2022)  να της αποδώσει, εν ζωή, τη δέουσα τιμή με την πραγματοποίηση εκδήλωσης  στο γενέθλιο τόπο της, τη Ζίτσα.

Η Νίκη Γύρα – Αγνάντη υπηρέτησε πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και το κοινωνικό σύνολο με ψηλό αίσθημα ευθύνης, παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα ήθους, ανθρωπιάς και απλότητας.

Η ευγένεια και το ήθος του χαρακτήρα της θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων.  

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει».

Άρτα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος άνδρα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους ο κατηγορούμενος προέβη στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ ημεδαπής σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που είχε αναρτήσει εκείνη στους πραγματικούς της λογαριασμούς.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Γιάννης Μπούκας:«Μήνυμα αλλαγής έστειλαν οι πολίτες στο Δήμο Δωδώνης»

 

Μήνυμα αλλαγής έστειλαν οι κάτοικοι του Δήμου Δωδώνης δίνοντας δυναμικό παρών στην πρώτη συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου κ. Γιάννη Μπούκα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Κρυφοβού.

Οι δημότες έδωσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή τον παλμό,κάνοντας σαφές  ότι έχουν όραμα για την περιοχή που συμβαδίζει απόλυτα με τις θέσεις και το πρόγραμμα της νέας παράταξης του κ. Μπούκα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου έχει αγκαλιαστεί από όλους εσάς, τόσο τους συνδημότες μας αλλά και άλλους που λατρεύουν την Δωδώνη,  και αυτό μας δίνει το κουράγιο και την δύναμη να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις από την συμμετοχή μας στον  αγώνα.Είστε πάρα πολλοί σήμερα παρόντες για να στείλετε ένα μήνυμα. Ήρθαμε εδώ για να διατρανώσουμε την διάθεσή μας για δουλειά, αγώνες, νίκες, έργα»ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μπούκας.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος στο «βάρος» της περιοχής αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται από την Αρχαία Δωδώνη, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στις διατελέσασες δημοτικές αρχές που δεν συνέβαλαν στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με κέντρο την Αρχαία Δωδώνη.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη Νίκη Αγνάντη

 


Η Επιστημονική Κοινότητα και  η κοινωνία της Ηπείρου αποχαιρετά σήμερα με βαθιά θλίψη τη Νίκη Αγνάντη, η οποία ξεχώριζε για την ευγένεια, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση και τη διαρκή διάθεση προσφοράς στον κόσμο.

Η Νίκη Αγνάντη ήταν εξαίρετη Πανεπιστημιακή Δάσκαλος και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Ιατρική Επιστήμη, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο γαλούχησε πλήθος φοιτητών.

Είχα την τιμή και τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά το πάθος της και τη  ανεξάντλητη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο στη διάρκεια της συνεργασίας μας για ζητήματα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωαννίνων, με την οποία είχε ταυτίσει το όνομά της.

Θα τη θυμόμαστε για πάντα.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Καλπάκι Πωγωνίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Καραγιώργου, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 9:00 π.μ.

 


Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες θα πραγματοποιήσει το ΕΚΑΒ την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στις 9 το πρωί, στο Καλπάκι, σε προσωπικό του Δήμου Πωγωνίου, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ηπείρου, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στηρίζει τη δράση αυτή και ότι συμμετέχει με τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας του, όπως και ότι αφιερώνει την εν λόγω δράση στη μνήμη του διασώστη Ιωάννη Καραγιώργου.

Ο Ιωάννης Καραγιώργος, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είχε έντονη και συνεχή δραστηριότητα στα δρώμενα του σωματείου και της ομοσπονδίας, είχε διατελέσει υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών και δημοτικός σύμβουλος Πωγωνίου.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

 


Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 2 έως 5 Ιουνίου 2023, διενεργήθηκαν 62.762 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν συνολικά 18.407 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν:

• 3.643 για υπερβολική ταχύτητα,

• 813 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

• 672 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 570 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

• 568 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 402 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

• 206 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

• 201 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

• 123 για αντικανονικούς ελιγμούς,

• 116 για παραβίαση σηματοδότη,

• 100 για αντικανονικό προσπέρασμα,

• 70 για φθαρμένα ελαστικά,

• 36 για κίνηση στη Λ.Ε.Α.,

• 22 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,

• 21 για παραβίαση προτεραιότητας,

• 21 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων και

• 10.823 λοιπές παραβάσεις.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν αποσκοπώντας στη μείωση των οδικών τροχαίων ατυχημάτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 6 Ιουνίου

 


Την Τρίτη 6 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΓΝ “Γ. Χατζηκώστα”, Λεωφόρος Στρατηγού Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-20:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Στένωση των Καρωτίδων Αρτηριών: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

 


Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Βρίσκονται στην πλάγια τραχηλική χώρα, αριστερά και δεξιά, ως κλάδοι της αορτής που πορεύονται στον τράχηλο, με κατεύθυνση προς το κρανίο και αιματώνουν το πρόσωπο και τον εγκέφαλο. Έχουμε την έσω καρωτίδα που δίνει αίμα στον εγκέφαλο και την έξω καρωτίδα που δίνει αίμα στα ανατομικά στοιχεία του προσώπου.

Στις πιο συνήθεις και συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη στένωση της καρωτίδας αρτηρίας και τις διαθέσιμες θεραπείες, απαντάει ο κ. Γεώργιος Ελευθερίου Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital & Συνεργάτης στα Διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot Κηφισιάς:

Τι είναι η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας;

Η στένωση της καρωτίδας αρτηρίας είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι καρωτίδες αρτηρίες στενεύουν ή αποφράζονται πλήρως λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι στενώσεις των καρωτίδων αποτελούν την πιο συχνή αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, το οποίο καταγράφεται ως τρίτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και η κυριότερη αιτία πρόκλησης σωματικής αναπηρίας.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της στένωσης της καρωτίδας; 

Η νόσος των καρωτίδων στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι ασυμπτωματική. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις με προειδοποιητικά σημάδια, όπως: