Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Άρτα: Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διωκτικό έγγραφο για ληστεία


Συνελήφθη, χθες (15-03-2018) το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 36χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, για το αδίκημα της ληστείας.
Αναλυτικότερα, ο 32χρονος μαζί με συνεργό του, την 06-09-2014 στην Άρτα, αφαίρεσαν, με τη χρήση σωματικής βίας, από 84χρονο ημεδαπό, χρηματικό ποσό.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Ανοικτή πρόσκληση Περιφερειάρχη για την αυριανή (Σάββατο 17 Μαρτίου) εκδήλωση για τη φέτα


Ανοικτή πρόσκληση προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν στην  ημερίδα για τη φέτα που διοργανώνεται αύριο Σάββατο  στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Du lac, ώρα 10.30 π.μ.) με τη συνεργασία του «Ομίλου Φίλων Φέτας», απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Είναι μια εκδήλωση, που μεταξύ των ομιλητών,  είναι και ο  ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, που- όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης-  συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί η φέτα ως Π.Ο.Π. 
Πρόκειται- τόνισε μεταξύ άλλων- για εθνικό θέμα. Για  ένα προϊόν, που έχει μεγάλη αξία για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο, του οποίου όμως η υπεραξία δεν φαίνεται γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά της χωρίς όμως να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι υγιείς επιχειρήσεις.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι ως Περιφερειάρχης δεν μπορεί να στηρίζει κερδοσκόπους, αλλά  τους κτηνοτρόφους και τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ στο σύνολό τους δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό.
 Αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας, ανέφερε ότι ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας της, προσθέτοντας ότι αυτή ορίζεται από τον Υπουργό, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μιας και ενιαίας.
 «Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να γίνει η συζήτηση για να μπουν παράμετροι, ώστε να μη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο κωδικός για τη φέτα που έχουν οι επιχειρήσεις και για τυχόν διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό. Και ακόμη να μην επιτρέπεται η παραγωγή απομίμησης φέτας με τη χρήση της τεχνικής της συμπύκνωσης»,  υπογράμμισε  σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, καταθέτοντας ως πρόταση και την  εφαρμογή  ισοζυγίου εκτός από τα προϊόντα ΠΟΠ και για τα άλλα είδη που παράγονται και ειδικά για τα λευκά τυριά.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο Ε.Μ.Υ. για επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο 17 Μαρτίου


Με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει για επιδείνωση του καιρού, από τo Σάββατο (17-03-2018) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που στο Ιόνιο θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους κατά διαστήματα και την μεταφορά, το Σάββατο, σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική.
Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστάται η  προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων-Δήμων-πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες στις Υπηρεσίες για σωστή ενημέρωση των Υποψήφιων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Νέων Γεωργών»


Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στη συμπληρωματική προκήρυξη του προγράμματος των «Νέων Γεωργών» εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μεγάλο αγώνα που έγινε το περασμένο καλοκαίρι από την Περιφέρεια, τους συλλόγους των κτηνοτρόφων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα οι νέοι για τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, το οποίο για την Ήπειρο ανέρχεται σε 8.196.000 ευρώ.
«Δεχόμαστε πλέον αιτήσεις, μέχρι τις 15 Απριλίου.  Έχει δοθεί εντολή στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων να βοηθήσουν τα μέγιστα όλους  ώστε να υποβάλλουν σωστά   τις αιτήσεις. Επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στο παρελθόν αλλά και στην πρώτη φάση του προγράμματος στην Ήπειρο, θα πρέπει  να προσέχουν πάρα πολύ. Και καλά θα είναι προτού  καταθέσουν ηλεκτρονικά την πρόταση, να έχουν μια επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ


Τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, που επισκέπτεται τα Ιωάννινα, συνάντησε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Είναι τιμή  η επίσκεψή του στην Ήπειρο. Συζητήσαμε για ζητήματα ανάπτυξης στον τόπο μας καθώς και για θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας ως σημείο της Βαλκανικής και της Ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδηλώσεις τιμής για την 25η Μαρτίου


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας της εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνων
στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου
Τηλέφωνο: 26510 87202, 76620
Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κυριακή 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
07.30 Εορταστικό πρωινό με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών, με τη φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και τη Στρατιωτική Μουσική να παιανίζουν στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων
10.30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, Ομιλία από την κ. Μαρία Τσουμελέκα, Δ/ντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής Ιωαννίνων
11.15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων
12.00 Παρέλαση τμημάτων μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, αντιστασιακών, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας
Παράλληλες Εκδηλώσεις
• Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών, κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., τραπεζών και οικιών από το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
• Φωταγώγηση δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Θανατηφόρο τροχαίο στην Κατσικά, στο ύψος της Γαλακτοκομικής Σχολής


Σήμερα  (16-03-2018) και ώρα 03.20΄, στον Κατσικά Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 21χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαιναν δύο 19χρονοι ημεδαποί, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε στύλο φωτισμού.
Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 19χρονου καθώς και ο τραυματισμός των άλλων δύο επιβατών.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν από τη νύχτα του Σαββάτου στα βορειοδυτικά που θα επηρεάσουν:
Την Κυριακή 18 Μαρτίου
Μέχρι το απόγευμα και ξανά από τη νύχτα το Ιόνιο.
Μέχρι το απόγευμα τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο (κυρίως τη βορειοδυτική).
Κατά διαστήματα την Ήπειρο.
Από τις πρωινές ώρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Πιθανόν τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου
Το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και βόρεια).
Από το απόγευμα τη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης.
Την Τρίτη 20 Μαρτίου
Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Β) Τους θυελλώδεις ανέμους κατά διαστήματα στα πελάγη. Το Σάββατο στο Ιόνιο πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Την Κυριακή μέχρι το απόγευμα στο Αιγαίο (κυρίως στο ανατολικό) τοπικά 9 μποφόρ.
Γ) Τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια.

24η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ε. Μικρασιατών-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 18-03-18/16:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (16:30)
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (16:30)
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:30)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (16:30)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Ο.ΚΡΥΑΣ (16:30)  
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (16:30)  

Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου οι δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές


Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου έως και τις 29 του τρέχοντος μηνός θα μπορούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών να υποβάλουν δηλώσεις-αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:
Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Η προθεσμία ορίζεται από την Παρασκευή 16 ως και την Πέμπτη 29 Μαρτίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr , στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

24η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Α.Ο. Κόντσικας 17-03-18/16:30), εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Α.Ε. Κληματιάς-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 18-03-18/16:30)


ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ 
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 24ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (16:30) 
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:00)
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:30) 
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (16:30) 
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:30) 
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:30) 

Εξωσωματική: Καλύτερα φρέσκα ή κατεψυγμένα έμβρυα;


Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν πολλές και συχνά δύσκολες αποφάσεις να λάβουν στο δρόμο προς τη δημιουργία της οικογένειάς τους. Μία από αυτές είναι αν η γονιμοποίηση θα γίνει με φρέσκα έμβρυα ή έπειτα από την κρυοσυντήρησή τους.
Πριν εξελιχθούν οι μέθοδοι κρυοσυντήρησης, η εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας αμέσως μετά τη δημιουργία τους στο εργαστήριο αποτελούσε τη μοναδική επιλογή για τα ζευγάρια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μπορούν να επιλέξουν την κατάψυξη όλων ή ορισμένων εμβρύων, για να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το αν, όμως, επιτυγχάνονται με τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα τα ίδια ποσοστά εγκυμοσύνης και γέννησης υγιούς μωρού με τα φρέσκα, παρέμενε ασαφές.
Τώρα, δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine αποκαλύπτουν ότι η χρήση κρυοσυντηρημένων και φρέσκων εμβρύων είναι εξίσου αποτελεσματική.
Στις μελέτες συμμετείχαν σχεδόν 3.000 γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική. Οι γυναίκες κάθε μελέτης χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε να λάβουν είτε φρέσκα έμβρυα είτε κατεψυγμένα.
Στην πρώτη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μία κλινική γονιμότητας του Βιετνάμ, το ποσοστό εγκυμοσύνης ήταν 36% στις γυναίκες στις οποίες εμφυτεύθηκαν έμβρυα που είχαν κρυοσυντηρηθεί και 34% σε εκείνες που είχαν δεχθεί φρέσκα έμβρυα. Τα αντίστοιχα ποσοστά όσον αφορά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης και τη γέννηση ζώντων βρεφών ήταν 34% στην ομάδα των κατεψυγμένων εμβρύων και 31% στην ομάδα των φρέσκων.