Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Παντελεήμονος Παρακαλάμου: Ευχαριστήριο

 


Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παρακάτω χωριανούς μας, Μπίκα Κωνσταντίνο του Χρήστου (Πρόεδρο Τ.Κ. Παρακαλάμου), Μπραχόπουλο Μιχάλη, Μπίκα Βασιλική, Όλγα Μπίκα-Ντρουμπάλη, Κουρή Ελένη και Παρασκευά Χαλιγιάννη!!! Έκοψαν το γκαζόν στον αύλειο χώρο του Ναού μας αλλά και τον εμπλούτισαν με λουλούδια τα οποία οι ίδιοι αγόρασαν!!!

ΙΕΛΚΑ: Πόσο θα στοιχίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

 


Στα 45,35 ευρώ υπολογίζεται το μέσο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι του 2022, για δύο άτομα, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων, αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το 2021 (41,70 ευρώ).

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2022 που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Σημειώνεται ότι η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας καθώς και από στοιχεία από την εφαρμογή e-katanalotis. Τα προϊόντα που αναλύθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού για τους Έλληνες καταναλωτές και η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στον χώρο.

Τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι: αυγά 6άδα, τσουρέκι, ξίδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο, μπύρες, πατάτες, ντομάτες, βούτυρο, μαρούλι, φύλλο κρούστας, αναψυκτικό τύπου Cola.

Η αύξηση του καλαθιού κατά 9% το 2022 σε σχέση με το 2021 είναι αναμενόμενη με βάση την εικόνα εικόνα των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ. Παράλληλα το μέσο εύρος τιμών (διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) εντός των εξεταζόμενων κατηγοριών παραμένει υψηλό με 35%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών (διαφορετικές ποικιλίες, ποιότητες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα επτά θάνατοι σήμερα, 8.223 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα επτά θάνατοι σήμερα, 8.223 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 8.223.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.224.479 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 180 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.902(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.488 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329 (64.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 93.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 177 (53.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 152 (46.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.556 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 262 (ημερήσια μεταβολή +6.94%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δικαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη μεταφορά υπολείμματος από τη ΜΕΑ - Δηλώσεις για τις έρευνες για το φυσικό αέριο

 


Επιβεβαίωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ για  τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΥ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε  ερωτήσεις δημοσιογράφων,  μεταξύ άλλων,  ανέφερε:

«Εγώ ήμουν σίγουρος από την ημέρα που έγινε το Δικαστήριο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τοποθετήθηκαν από έδρας ο εισηγητής και οι υπόλοιποι, ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αρμοδιότητα του έργου μεταφοράς του υπολείμματος ανήκει στην Περιφέρεια.  

Έστω και αυτή την ώρα, πρέπει να έρθουν οι του ΦΟΔΣΑ για να συζητήσουμε. Δεν έχουμε να το δικαίωμα να μην δρούμε υπέρ των δημοτών της Ηπείρου. Εγώ δεν έχω τίποτα με κανέναν. Αναλάβαμε κάποιες υποχρεώσεις. Στην τρέχουσα  θητεία τις έχω αναλάβει προσωπικά  και θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να κάνω τα πρέποντα».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα  ανέφερε πως είναι υποχρεωμένος ως Περιφερειάρχης να κάνει αυτά που πρέπει, εφαρμόζοντας τους κανόνες που υπάρχουν.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε άλλη δήλωσή του, ανέφερε   για  πρόσφατη επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Λιγοψάς Δήμου Ζίτσας.

Κιβωτός του Κόσμου: Πασχαλινό Bazaar 18 & 19 Απριλίου, από τις 10:00 έως τις 18:00, στην Πλατεία Πύρρου (Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων) & στην κεντρική Πλατεία Κόνιτσας

 


Αξιότιμοι φίλοι και συμπαραστάτες,

θερμοί χαιρετισμοί από την Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου!

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου σας προσκαλεί στο Πασχαλινό BAZAAR που διοργανώνει για εσάς & θα περιλαμβάνει λαμπάδες, διάφορες κατασκευές και άλλα προϊόντα, φτιαγμένα με πολύ αγάπη από τα χεράκια των παιδιών μας.

Ημερομηνίες 18 & 19 Απριλίου, από τις 10:00 έως τις 18:00, στην Πλατεία Πύρρου (Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων) & στην κεντρική Πλατεία Κόνιτσας.

Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς να σας δούμε εκεί!

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση με Υγεία, Ειρήνη, Αγάπη & Ευτυχία!

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε στα τηλέφωνα 26570 31005-6 & στο παρόν email.

Με εκτίμηση,

Βαρτζιούμα Μαρία

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου

Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Τ.Κ. 44002

Τηλ.: 26570 - 31005 & 31006

www.kivotostoukosmou.org

Κατηγορηματική αντίθετη η Περιφερειακή Αρχή σε κάθε συζήτηση για μεταφορά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας

 


Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πιθανή ενσωμάτωση της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Άρτα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο που έχει υποβάλλει σχετική πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, αμέσως μετά την δημοσίευση σε Μέσα Ενημέρωσης της σχετικής πληροφορίας είχαν διαδοχικές επικοινωνίες με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ανακίνηση του συγκεκριμένου ζητήματος και ζήτησαν τη απόρριψη της πρότασης χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Οργάνωση της νέας αντιπυρικής περιόδου με οδηγό την περυσινή χρονιά

 


Η περυσινή επιτυχημένη  αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών,  αποτελεί τον «οδηγό» και για την ερχόμενη, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του 2021 και συζήτηση για το σχεδιασμό της νέας.

Όπως ανέφερε ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, η φετινή χρονιά, ήταν η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας από πλευράς δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου κ. Απ. Βασδέκης το 2021 εκδηλώθηκαν 217 δασικές πυρκαγιές (73 Π.Ε. Ιωαννίνων, 61 Π.Ε. Άρτας, 38 Π.Ε. Θεσπρωτίας, 45 Π.Ε. Πρέβεζας) με τον μέσο όρο της εικοσαετίας να ανέρχεται σε 416. Οι δε καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε περίπου 6.000 στρέμματα, έναντι μέσου όρου 20ετίας 8.000 στρεμμάτων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο περιλαμβάνεται πλέον και η στενή συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις Δασικές Υπηρεσίες.

Δήμος Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

 

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, 

το Δημοτικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Δήμου 

σας εύχονται 

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων

 


Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με συντελεστή 2% επί του τζίρου βάσει ΦΠΑ ή φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν οι κρατικές ενισχύσεις για ζωοτροφές, που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους της χώρας. 

Το ανώτατο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίζεται στο ποσό των 50.000.000 ευρώ, με την ενίσχυση να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας.

Είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και την 31.12.2021 ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, για τα οποία ισχύουν επιπλέον και τα εξής:

Μια παράβαση στην Ήπειρο, την Πέμπτη 14 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 93.065 έλεγχοι, από τους οποίους οι 54.037 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 94 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 32 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

29 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 26 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

11 στη Θεσσαλονίκη,

  6 στη Δυτική Ελλάδα,

  4 στη Δυτική Μακεδονία,

  2 στο Βόρειο Αιγαίο,

  1 στο Νότιο Αιγαίο,

  1 στην Ήπειρο,

  1 στη Στερεά Ελλάδα,

  1 στην Κρήτη,

  1 στην Πελοπόννησο και

  1 στη Θεσσαλία.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 17 Απριλίου (των Βαΐων)

7:30 π.μ. Όρθρος και θεία λειτουργία

7:30 μ.μ. Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας-Ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου

7:30 μ.μ. Όρθρος Μεγάλης Τρίτης- Ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου

7:30 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου-Τροπάριο Κασσιανής

Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου

6:00 μ.μ. Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης και ακολουθία  του Ευχελαίου

Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου

7:30 π.μ. Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου

7:30 μ.μ. Ακολουθία των Παθών (12 Ευαγγέλια-Σταύρωση)

Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου

11:00 π.μ. Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως  

7:30 μ.μ. Όρθρος και περιφορά του επιταφίου-Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών

Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου

7:30 π.μ. Εσπερινός του Πάσχα και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου

11:30 μ.μ. Ακολουθία Αναστάσεως

Κυριακή 24 Απριλίου  Άγιο Πάσχα

Ιερά Μονή Σωσίνου

7:00 μ.μ. Εσπερινός της Αγάπης

Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων Παρακαλάμου

7:30 π.μ. Όρθρος και Θεία λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Παρασκευή 29 Απριλίου

Αγία Παρασκευή Παρακαλάμου

7:30 π.μ. Όρθρος και Θεία λειτουργία προς τιμήν Ζωοδόχου Πηγής.

Τέλος από την Παρασκευή 15 Απριλίου, το πρόστιμο των €100 για τους μη εμβολιασμένους

 


Παρελθόν αποτελεί από την Παρασκευή 15 Απριλίου το πρόστιμo των 100 ευρώ για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, το οποίο αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας, καθώς η επιβολή του θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας από 60 ετών και πάνω, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου εναντίον της πανδημίας του Covid-19.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι από την 1η Μαΐου αίρεται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

26η αγωνιστική την Σάββατο 16 Απριλίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Π.Α.Σ. Κάστρου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 16-04-22/17:15)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ    ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ

ΩΡΑ: 17:15

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ


Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, maison Β΄ ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:15)    

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:15)

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ   (17:15)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ  (17:15)

Λήψη αυξημένων μέτρων από την Τροχαία κατά την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

 


Λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει από τις 15/4 έως και τις 3/5 στη λήψη αυξημένων μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

– Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

– Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους – εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

– Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

– Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

– Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 15 Απριλίου

 


Την Παρασκευή 15 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Άρτα, Ροδαυγή Άρτας, 09:00-13:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Νεοκαισάρεια, Περιφερειακό Ιατρείο, 09:00 – 15:00

Ιωάννινα, Χρυσοβίτσα, Πνευματικό Κέντρο, 10:00 – 13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-14:00.

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: Οι κίνδυνοι από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

 


7 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Οι ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής αδένας έχουν ζωτική σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Κατά τους πρώτους μήνες της κύησης, το έμβρυο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη μητέρα για να τροφοδοτηθεί με αυτές.

Η επαρκής παροχή των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να διαταραχθεί από ποικίλους παράγοντες, όπως α) η λειτουργικότητα του θυρεοειδούς πριν από την εγκυμοσύνη, β) ορισμένες φυσιολογικές μεταβολές κατά την κύηση που επηρεάζουν τη θυρεοειδική λειτουργία και γ) εξωγενείς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι η δεύτερη συχνότερη ενδοκρινική παθολογία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να εκδηλωθούν πριν ή στη διάρκεια της κύησης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της μητέρας και του παιδιού.

Νεότερες μελέτες καταδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θυρεοειδικής δυσλειτουργίας. Έχει βρεθεί ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχών του θυρεοειδούς στην πορεία της κύησης.

Από τους ρύπους, πιο επιβαρυντικά για τη θυρεοειδική λειτουργία φαίνεται να είναι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που αποτελούνται από εκατοντάδες διαφορετικά χημικά. Τα έως τώρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ορμονική διαταραχή στη μητέρα μπορεί να είναι ένας από τους συμβάλλοντες παράγοντες για τις αρνητικές επιδράσεις της ρύπανσης στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνουν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, που εφέτος επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.