Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΕΟΔΥ: θάνατοι σήμερα, 1.558 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα  θάνατοι σήμερα, 1.558 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.558, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 457.312 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.557 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.850 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 87.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.757 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 132 (ημερήσια μεταβολή +8.2%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 109 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός κατόπιν εντάλματος σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (17-07-2021) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, αλλοδαπός, που διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης.

Ειδικότερα, σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Σύρου, σύμφωνα με το οποίο διατάσσεται η σύλληψή του για αγορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Νίκη Κεραμέως Περικοπή μισθού σε όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται την αξιολόγηση

 


Μιλώντας στην «Καθημερινή», η κ. Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε περικοπή μισθού στους αρνητές, καθώς η αξιολόγηση, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική περίοδο, θα είναι υποχρεωτική.

Μάλιστα, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι εκτός από την παρακράτηση μισθού έως κι ενός μήνα θα προβλέπεται και «φρένο» στην μισθολογική εξέλιξη, ενώ όσοι περνούν την αξιολόγηση θα επιβραβεύονται είτε με μόρια είτε με προγράμματα επιμόρφωσης.

Στόχος του υπουργείου είναι η αξιολόγηση να εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα, όπως γίνεται και στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η κ. Κεραμέως δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για το θέμα του εμβολιασμού, καλώντας τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους μαθητές άνω των 15 ετών να εμβολιαστούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιά, τονίζοντας ότι τα 3/4 των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί.

Πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, από τις 19 έως τις 23 Ιουλίου

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τα 105,5 εκατ. ευρώ σε 171.000 περίπου δικαιούχους θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, την εβδομάδα 19-23 Ιουλίου.

Ειδικότερα:

1.Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα προχωρήσει τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις εξής καταβολές:

40 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 84.692 δικαιούχους ως αποζημίωση ειδικού σκοπού (για το μήνα Μάιο) σε εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο τουρισμού, σε συνέχεια υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων.

6,4 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 25.330 εργαζομένους ενταγμένους στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για τον Ιούνιο.

762.694 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.181 δικαιούχους για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021, μετά την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων.

2.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 19-23 Ιουλίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

12,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 22.571 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

14,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

25.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 43 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

3.Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

10 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

20 εκατ. ευρώ σε 8.800 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

800.000 ευρώ σε 700 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

500.000 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς).

Για την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους

Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σήμερα Κυριακή 18 Ιουλίου και αύριο Δευτέρα 19 Ιουλίου με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, Τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, μέχρι τις απογευματινές ώρες τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Έντεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 17 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 107.162 έλεγχοι, από τους οποίους οι 51.911 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 174 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις, ως ακολούθως:

112 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102 πρόστιμα των 300 ευρώ και 10 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

30 στη Στερεά Ελλάδα,

17 στη Θεσσαλονίκη,

14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

12 στο Βόρειο Αιγαίο,

11 στην Ήπειρο,

  8 στη Πελοπόννησο,

  8 στα Ιόνια Νησιά,

  6 στο Νότιο Αιγαίο,

  4 στη Δυτική Ελλάδα,

  1 στη Θεσσαλία και

  1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.197 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58.981 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.216 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.871 ομοειδείς παραβάσεις.

53 παραβάσεις και 11 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε νόμιμο εκπρόσωπο εστιατορίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε νόμιμο εκπρόσωπο καφέ-μπαρ εστιατορίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κέντρο διασκέδασης, για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στην Αττική,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο εστιατορίου- καφέ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη αίθουσας εκδηλώσεων, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε αναψυκτήριο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε αναψυκτήριο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση σφραγίδων,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε υπεύθυνο εστιατορίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα μαζικής εστίασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καφέ- μπαρ, για μη χρήση μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, σε καφέ μπαρ, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερωμένο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Ήπειρο, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 κέντρα διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Θεσσαλία, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.543 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.221 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 308 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιστροφή στα γήπεδα από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου

 


Θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 η παρουσία θεατών σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

«Με συντεταγμένα και σταθερά βήματα επιστρέφουμε στην πλήρη κανονικότητα και στον αθλητισμό» επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι «έπειτα από 17 μήνες οι εξέδρες στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα αποκτήσουν ξανά ζωή και παλμό, κάτι εντελώς αναγκαίο για την ολοκληρωμένη διεξαγωγή των αγώνων, για την προσπάθεια και τον κόπο των αθλητών» και τόνισε:

«Η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της αθλητικής οικογένειας, που έχει αποδείξει πόσο καλά ξέρει να προσπαθεί και να πειθαρχεί για την επίτευξη κάθε στόχου, είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει στην πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, που είναι κρισιμότατος παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος. Δεν έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία, αλλά καθημερινά κερδίζουμε και μια επιπλέον μάχη εναντίον της. Κι είναι ακόμα μία νίκη η επιστροφή των εμβολιασμένων φιλάθλων στα γήπεδα, εφόσον τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3117, 16/07/2021) για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Από τις 19 Ιουλίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

ΣΕΚ: Μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία

 


Ο ΣΕΚ για μια ακόμη φορά, μετά τα επανειλημμένα διαβήματα στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ζητάει από την Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία.

Η κτηνοτροφία- πτηνοτροφία και γεωργία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών, πάνω από 40% και των αναλώσιμων, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις κτηνοτροφικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ίδιους τους παραγωγούς (έξοδος από το επάγγελμα) αλλά και στην παραγωγή κτηνοτροφικών – αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και την αγροτική μας οικονομία γενικότερα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 18 Ιουλίου

 


Την Κυριακή 18 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-13:30

Υπεριδρωσία: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο;

 


Η υπεριδρωσία είναι η παθολογική κατάσταση αυξημένης μέχρι υπερβολικής εφίδρωσης που συναντάται τουλάχιστον στο 1-1,5% του πληθυσμού, και «προσβάλλει» εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας.

Η αιτία δημιουργίας της υπεριδρωσίας φαίνεται να είναι η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Βέβαια υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες η υπεριδρωσία είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου, οπότε τότε την ονομάζουμε και δευτεροπαθή, εξηγεί ο κ. Χριστόφορος Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς-Θώρακος Metropolitan General.

Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή ή σε όλο το σώμα. Οι περιοχές του σώματος που συνηθέστερα εστιακά προσβάλλονται είναι οι παλάμες, οι μασχάλες και σπανιότερα το πρόσωπο. Χαρακτηριστικό της παρουσίας αυξημένου ιδρώτα στις περιοχές αυτές είναι ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα καταστάσεων στρες, αλλά συνήθως δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα που να το προκαλεί. Αποτέλεσμα των καταστάσεων αυτών είναι σημαντικές δυσμενείς ψυχολογικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές επιπτώσεις. Πολλά άτομα αισθάνονται μειονεκτικά όταν είναι υποχρεωμένα να κάνουν χειραψία με έντονα υγρές παλάμες, γι' αυτό αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα μπορεί να αλλάξουν επάγγελμα. Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επιτείνει την υπεριδρωσία.

Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).
Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.


Αντιμετώπιση

Πέρα από τη συντηρητική αντιμετώπιση της εστιακής υπεριδρωσίας με τοπικά σκευάσματα ή ενέσεις, τη χρήση laser, την επαναλαμβανόμενη χρήση ενέσεων botox με πρόσκαιρα αποτελέσματα, η μοναδική αντιμετώπιση που παρέχει πιθανότητες μακροχρόνιας μόνιμης θεραπείας είναι η χειρουργική θεραπεία. Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση, η θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή, αποσκοπεί είτε στην απομόνωση με την τοποθέτηση συνδετήρων, είτε με διατομή και διακοπή των δύο συμπαθητικών αλύσων που βρίσκονται μέσα στο θώρακα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης, διαμέσου μικρών τομών στις δύο μασχάλες.