Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Νεκρός 62χρονος από φωτιά σε οικία στο Αβγό Ιωαννίνων

 


Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας 62  ετών σε κατοικία που είχε πάρει φωτιά  στην περιοχή του Αβγού.

Ο άτυχος 62χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Προανάκριση για τα αίτια τα οποία προκάλεσαν την φωτιά στο σπίιτι, η οποία  έσβησε γρήγορα, διεξάγεται από την Πυροσβεστική και θα γίνει   νεκροψία- νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του 62χρονου.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος στην Κοινότητα Μαζαρακίου

 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)

β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)

γ) το Ν. 3852/2010

δ) την αριθ. 12/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης

ε) την 177/2021 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

Περιγραφή ακινήτου:

  Ισόγειο δημοτικό κατάστημα  εμβαδού 79,10m2 , αποτελείται από ένα μεγάλο ενιαίο χώρο και WC. Το κτίριο βρίσκεται τοποθετημένο στο κέντρο της Κοινότητας Μαζαρακίου. Συνορεύει νότια και δυτικά με πλατεία , βόρεια με κοινοτικό δρόμο και ανατολικά με ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:

Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου ενώπιον της επιτροπής δημοπρασιών που συγκροτήθηκε με την αρ. 158/2020 απόφαση του Δ.Σ..Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.

Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.

Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.

Στη δημοπρασία μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α). Ταυτότητα του φυσικού προσώπου. Εάν συμμετέχει νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε εταιρικής μορφής ή κοινοπραξίας πρέπει να προσκομίσει επικυρωμένο καταστατικό, το ΦΕΚ από το οποίο να προκύπτει η κατά νόμο δημοσίευση καθώς και το πρακτικό συμμετοχής στη δημοπρασία με εξουσιοδότηση συγκεκριμένου προσώπου.

 β) Δημοτική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του.

 γ) Φορολογική Ενημερότητα του ίδιου και του εγγυητή του.

 δ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 του ίδιου και του εγγυητή του ότι: 1. έλαβαν γνώση των όρων της διακήρυξης τους οποίους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα, 2.έλαβαν γνώση της κατάστασης του ακινήτου, του περιβάλλοντος χώρου, του εξοπλισμού που διαθέτει και την πρόθεσή τους για τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του ακινήτου λαμβάνοντας υπόψη την θέση του Δήμου για χρήση του ως φαρμακείο.

Αποκλείονται από τη δημοπρασία όσοι είναι οφειλέτες του Δήμου Πωγωνίου και όσοι επέδειξαν αντισυμβατική συμπεριφορά σε σχέση με το Δήμο.

Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληρεί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται εφ' απλού χάρτου.

Τόπος και ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας:

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 12/07/2021 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00π.μ., στο Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι.

Ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς:

Κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται το ποσό των σαράντα ευρώ (40,00 €) για κάθε μήνα του πρώτου μισθωτικού έτους.

Εγγυητής:

Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται να παρουσιάσει με φυσική παρουσία αξιόχρεο εγγυητή , ο οποίος θα προσκομίσει ταυτότητα, φορολογική και δημοτική ενημερότητα. Ο εγγυητής θα υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας και ύστερα το συμφωνητικό, ευθύνεται για την καταβολή του μισθίου ως πρωτοφειλέτης  και έτσι καθίσταται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον υπεύθυνος με αυτόν για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης παραιτουμένου τούτου του δικ/τος διαιρέσεως και διζήσεως.

Δικαίωμα αποζημίωσης:

Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά δικαίωμα προς αποζημίωση από τη μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας από το αρμόδιο όργανο του δήμου  ή της διοικητικής αρχής που έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα.

Σύμβαση:

Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται όπως εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση, που ενεργείται με αποδεικτικό παραλαβής, της απόφασης της διοικητικής αρχής περί κατακυρώσεως ή εγκρίσεως του αποτελέσματος της δημοπρασίας, να προσέλθει μαζί με τον εγγυητή του για την σύνταξη και υπογραφή της σύμβασης, άλλως και η κατατεθείσα εγγύηση καταπίπτει υπέρ του δήμου χωρίς δικαστική παρέμβαση.

Ενεργείται δε αναπλειστηριασμός εις βάρος του και του εγγυητή του, οι οποίοι ευθύνονται για το μεγαλύτερο τυχόν οικονομικό αποτέλεσμα της δημοπρασίας από αυτό της προηγούμενης.

Μετά το πέρας της παραπάνω προθεσμίας των δέκα ημερών η σύμβαση θεωρείται ότι καταρτίστηκε οριστικά.

Διάρκεια εκμίσθωσης – αναπροσαρμογή μισθώματος:

Η διάρκεια της εκμίσθωσης ορίζεται για εννέα έτη (9) από την ημέρα υπογραφής του συμφωνητικού μίσθωσης εκ μέρους του τελευταίου πλειοδότη μισθωτή και του εγγυητή του, με δικαίωμα  μετά από αίτηση του μισθωτή και του εγγυητή και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ,  να παραταθεί για ίσο χρονικό διάστημα με την αρχική σύμβαση με τον όρο όμως να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα μισθώματα και οφειλές από την μίσθωση (νερό –ΔΕΗ κλπ) και την υπογραφή έγγραφης σύμβασης παράτασης υπογεγραμμένη από όλους τους συμβαλλόμενους της αρχικής μίσθωσης.

Για κάθε επόμενο μισθωτικό έτος το εκάστοτε καταβαλλόμενο μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται κατά ποσοστό 75% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών καταναλωτή  (ΔΤΚ) όπως καθορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Σαφώς σε κάθε περίπτωση το μηνιαίο μίσθωμα δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο από το καταβαλλόμενο. Οι αυξήσεις θα γίνονται ετησίως ως ανωτέρω έστω και αν ακόμα το ενοίκιο που θα προκύπτει και θα καταβάλλεται θα είναι υπερπολλαπλάσιο του 10% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας του μισθίου.

Προθεσμία καταβολής του μισθώματος:

Το μίσθωμα θα καταβάλλεται στο τέλος εκάστου  μήνα στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, σε περίπτωση δε καθυστερήσεως οιοσδήποτε δόσεως ο εκμισθωτής Δήμος δύναται να κηρύξει τον μισθωτή έκπτωτο της μισθώσεως και ενεργείται σε βάρος του μισθωτή και του εγγυητή αναπλειστηριασμός.

Εγγύηση συμμετοχής:

Ουδείς είναι δεκτός στην δημοπρασία, αν δεν προσαγάγει, για την συμμετοχή του στη δημοπρασία, ως εγγύηση στην επιτροπή διενεργείας της δημοπρασίας, γραμμάτιο συστάσεως παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή εγγυητική επιστολή ανεγνωρισμένης Τράπεζας ή βεβαίωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων περί παρακαταθέσεως σε αυτό από αυτόν που επιθυμεί να λάβει μέρος στην δημοπρασία ή άλλου ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του διαγωνιζομένου, ομολογιών Δημοσίου, Τραπέζης, ή Οργανισμού κοινής ωφελείας, που αναγνωρίζεται για εγγυοδοσίες, ποσό ίσο προς το ένα δέκατο (1/10) του  οριζόμενου ελάχιστου ορίου πρώτης προσφοράς της διακήρυξης ήτοι: 40,00€ Χ 12 μήνες =480,00€ Χ 10% = 48,00€ (σαράντα οκτώ ευρώ).

Η εγγυητική αυτή θα αντικατασταθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης από άλλη, ποσού ίσου και αντίστοιχου με το επιτευχθέν ετήσιο μίσθωμα, για τη εξασφάλιση εντός των υπό της διακήρυξης οριζόμενων προθεσμιών καταβολής του μισθώματος. Σε περίπτωση διακοπή  μίσθωσης νωρίτερα  από την ημερομηνία λήξης της από υπαιτιότητα του μισθωτή, η εγγυητική που καταθέτει κατά την υπογραφή της σύμβασης θα εκπίπτει υπέρ του Δήμου Πωγωνίου.

Υποχρεώσεις μισθωτή:

Ο μισθωτής υποχρεούται να διατηρεί και διαφυλάσσει την κατοχή του μισθίου, τις υπέρ αυτού δουλειές, τα όρια αυτού και εν γένει το μίσθιο, σε καλή κατάσταση, προστατεύοντας αυτό απέναντι σε κάθε καταπάτηση, διαφορετικά ευθύνεται σε αποζημίωση. Για τυχόν αμέλειά του ευθύνεται έναντι του Δήμου, ο οποίος διατηρεί το δικαίωμα άσκησης κάθε ενδίκου μέσου για την περιφρούρηση των συμφερόντων του.

Ο μισθωτής επιβαρύνεται με τα τέλη καθαριότητας, φωτισμoύ, ύδρευσης-αποχέτευσης και οποιοδήποτε άλλο τέλος ή δικαίωμα.

Ο μισθωτής υποχρεούται να ενεργήσει ο ίδιος για οποιαδήποτε αδειοδότηση χρειαστεί για την λειτουργία του καταστήματος.

Ο μισθωτής δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το Δήμο ή μείωσης του μισθώματος για βλάβη του μισθίου ή της επιχείρησης του από θεομηνία ή άλλη τυχαία αιτία, που θα επέλθει σε αυτόν μετά την κατακύρωση της δημοπρασίας, ούτε και απαλλάσσεται της καταβολής του μισθώματος εάν δεν έκανε χρήση του μισθίου χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου.

Ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος του και να τηρεί κατά γράμμα όλες τις ισχύουσες Αστυνομικές και υγειονομικές διατάξεις που αφορούν την υγιεινή και τις περί κοινής ησυχίας διατάξεις. Η μη τήρηση των παραπάνω, θα συνεπάγεται ακύρωση της σύμβασης.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτο, η σύσταση εταιρείας μεταξύ του μισθωτή και τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου και η σιωπηρή ανανέωση της σύμβασης.

Ο Δήμoς δεv ευθύvεται έvαvτι τoυ μισθωτή, oύτε υπoχρεoύται σε επιστροφή ή μείωση τoυ μισθώματoς ή και λύση της σύμβασης άvευ απoχρώvτoς λόγoυ.

Μεταξύ του Πλειοδότη και του Δήμου (εκάστου Προέδρου Κοινότητας που ανήκει το δημοτικό ακίνητο) θα συνταχθεί και θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής των χώρων και όλων των ειδών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς.

Λήξη μίσθωσης:

Ο μισθωτής υποχρεούται με τη λήξη της μίσθωσης, ή την τυχόν παράταση αυτής (σύμφωνα με τον όρο 7) να παραδώσει το μίσθιον στην κατάσταση στην οποία το παρέλαβε, διαφορετικά ευθύνεται σε αποζημίωση. Ο μισθωτής σε περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της μίσθωσης, μπορεί με αίτησή του προς το ΔΣ μετά από το πρώτο έτος της μίσθωσης, να ζητήσει την πρόωρη λήξη της μίσθωσης και μετά την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ να αποχωρήσει πρόωρα από μίσθιο.

Αναμίσθωση – Υπεκμίσθωση

Σιωπηρή αναμίσθωση, ως και υπεκμίσθωση του μισθίου από τον μισθωτή απαγορεύεται απολύτως.

Ευθύνη Δήμου:

Ο Δήμος δεν ευθύνεται έναντι του μισθωτή για την πραγματική κατάσταση την οποία ευρίσκεται το μίσθιο της οποίας τεκμαίρεται ότι έλαβε γνώση αυτός, ούτε συνεπώς υποχρεούται εντεύθεν εις την επιστροφή ή μείωση του μισθώματος ούτε στην λύση της μισθώσεως.

Τυχόν αυθαιρεσιών του ακινήτου θα διευθετηθούν  με ευθύνη του Δήμου.

Άλλοι όροι:

Το δημοτικό κατάστημα θα χρησιμοποιηθεί  αποκλειστικά ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας  Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος καθώς και η τήρηση ωραρίου λειτουργίας του. Πάσα επισκευή ή άλλη συμπληρωματική εργασία – επέμβαση κατά τον χρόνο της μισθώσεως που θα απαιτηθεί να γίνει , θα γίνει μόνο μετά από έγκριση της δημοτικής αρχής  και θα βαρύνει τον μισθωτή ο οποίος δεν δικαιούται να ζητήσει από τον Δήμο καμία αποζημίωση κατά την λήψη του χρόνου της μισθώσεως.

Ο μισθωτής υποχρεούται ακόμη, μόλις λήξει η σύμβαση, να αποδώσει το χώρο ελεύθερο και σε καλή κατάσταση μετά τις τυχόν προσθήκες και βελτιώσεις του, χωρίς να δικαιούται να αφαιρέσει από αυτό κανένα οικοδομήσιμο υλικό. Τα υλικά αυτά θα παραμείνουν για όφελος του Δήμου, χωρίς αποζημίωση. Οιαδήποτε φθορά ή βλάβη θα βαρύνει αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούται να αποζημιώσει το Δήμο, ακόμη δε και αθροιστικά στην καταβολή λόγω συμπεφωνημένης ποινικής ρήτρας ποσού ίσου προς το ημερήσιο μίσθωμα για κάθε μέρα καθυστέρησης παράδοσης του μισθίου για οποιοδήποτε λόγο και αν προήλθε η καθυστέρηση αυτή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο Δήμος καταγγείλει τη σύμβαση για παράβαση των όρων της από το μισθωτή (άρθρο 11).

Δημοσίευση διακήρυξης:

Η διακήρυξη θα δημοσιευθεί με φροντίδα του δημάρχου τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη διενέργεια της δημοπρασίας με τοιχοκόλληση αντιγράφου αυτής στον πίνακα ανακοινώσεων του: α) Δημοτικού Καταστήματος Καλπακίου (έδρα του Δήμου) β) Δημοτικού  καταστήματος  Παρακαλάμου (Δ.Ε. Άνω Καλαμά) και  γ) Κοινότητας Μαζαρακίου. Θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου:  www.pogoni.gr  Περίληψη της διακήρυξης θα δημοσιευθεί μέχρι και την 1/07/2021 σε μία  ημερήσια τοπική εφημερίδα.

Τα έξοδα δημοσίευσης βαρύνουν τον τελευταίο πλειοδότη.

Επανάληψη της δημοπρασίας:

Η δημοπρασία επαναλαμβάνεται οίκοθεν από τον δήμαρχο εάν δεν παρουσιάσθηκε κατ' αυτήν πλειοδότης. Η δημοπρασία επαναλαμβάνεται κατόπιν αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου όταν:

α) το αποτέλεσμα αυτής δεν εγκριθεί από τη Οικονομική επιτροπή ή το δημοτικό συμβούλιο ή την αρμόδια Διοικητική αρχή λόγω ασύμφορου του επιτευχθέντος αποτελέσματος ή σφάλματος στη διενέργεια της δημοπρασίας.

β) μετά την κατακύρωση της δημοπρασίας, ο τελευταίος πλειοδότης και ο εγγυητής του αρνούνται να υπογράψουν τα πρακτικά, ή τη σύμβαση μίσθωσης επίσης όταν μετά την κοινοποίηση στον τελευταίο πλειοδότη της εγκριτικής επί του αποτελέσματος της δημοπρασίας αποφάσεως δεν προσέλθει αυτός εμπροθέσμως για την σύνταξη και υπογραφή της σύμβασης.

Στην περίπτωση (β) η δημοπρασία, επαναλαμβάνεται εις βάρος του τελευταίου πλειοδότη και του εγγυητή αυτού, ως ελάχιστον δε όριο προσφοράς ορίζεται το επ' ονόματι τούτου κατακυρωθέν ποσόν, δυνάμενο να μειωθεί με απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η επαναληπτική δημοπρασία γνωστοποιείται με περιληπτική διακήρυξη του δημάρχου αναφερομένης στους όρους της πρώτης διακήρυξης και δημοσιευομένης, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρας προ της ημέρας της διενέργειας της δημοπρασίας, διεξάγεται δε σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν.

Η επανάληψη της δημοπρασίας ενεργείται με βάση τη δοθείσα τελευταία προσφορά κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

Πληροφόρηση ενδιαφερομένων:

Πληροφορίες για τη δημοπρασία  παρέχονται από το Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα Καλπάκι εργάσιμες ημέρες και ώρες- υπεύθυνη υπάλληλος κ. Γραμμόζη Αναστασία τηλ.2653360105.

Αντίγραφο της διακήρυξης χορηγείται ή αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στην παραπάνω διεύθυνση μέχρι 9/07/2021.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σεισμική δόνηση 4 R, 7 χλμ Δυτικά - Βορειοδυτικά της Πρέβεζας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 4 R σημειώθηκε στις 18:44 το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιουνίου 2021, με επίκεντρο 7  χλμ Δυτικά - Βορειοδυτικά της Πρέβεζας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 15 χλμ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Θέματα Περιφερειακού Συμβουλίου (συνεδρίαση 29 Ιουνίου)

 


Θέματα συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανακοινώσεις  από  Περιφερειάρχη

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης (Τρίτη 29 Ιουνίου) του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε σε διάφορα ζητήματα για τα οποία μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Πρόγραμμα εμβολιασμού: Ο Περιφερειάρχης  ζήτησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. «Είμαστε σε καλή εποχή, αλλά από τις ιχνηλατήσεις βρίσκουμε προβλήματα» ανέφερε για να προσθέσει ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων 10.000 εμβολιασμοί ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για να έχουμε «ένα καλύτερο αύριο».

Πρόγραμμα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19:  Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για πληρωμή 3.200 επιχειρήσεις, από τις οποίες έχουν εξεταστεί 2.500, που έχουν περάσει τη φάση του αρχικού ελέγχου. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκ. ευρώ σε δικαιούχους επί συνόλου 45,6 εκ. ευρώ, με τον Περιφερειάρχη να εκτιμά ότι μέχρι την 15η Ιουλίου θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες για τους περισσότερους εξ αυτών.

 Για τις προσλήψεις ανέργων: Η υλοποίηση του Προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία και όσοι προσλήφθηκαν είναι άνεργοι και απασχολούνται στην Πολιτική Προστασία. «Εμείς ανταποκριθήκαμε, ας ανταποκριθούν κι άλλοι φορείς», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτου Ιωάννου

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε επί θέματα τουρισμού ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με αναφορές στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της κ. Σπ. Ριζόπουλος με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έστειλα το δημοσίευμα στον κ. Θεοχάρη και μιλήσαμε την περασμένη Παρασκευή. Μου είπε ότι ο κ. Ριζόπουλος περιγράφει προσωπικές απόψεις του που δεν ανταποκρίνονται στις δικές μου απόψεις. Δεν χρειάζομαι τον κ. Ριζόπουλο να με βοηθήσει έχω υπηρεσία Τύπου που θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει την άποψή μου. Όλη  η χώρα γνωρίζει τις απόψεις μου, γνωρίζει πόσο πιστεύω στην Ήπειρο, η οποία σαφώς είναι  τουριστικός προορισμός και το έχω πει επανειλημμένως δημοσίως. Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις βλάπτει την Ήπειρο». Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ο οποίος με εξουσιοδότησε να τις πω εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα τρία σημεία της ίδιας ανακοίνωσης της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»  για το επίπεδο φιλοξενίας, για σοβαρό ξένο τουρισμό και τον υπέρμετρο τοπικισμό: «Αυτά κάνουν ζημιά. Είμαστε σε εποχή που οι επιχειρηματίες του κλάδου θέλουν να φέρουν κόσμο στην περιοχή. Και βγαίνει ένας επικεφαλής παράταξης  και λέει ότι δεν είμαστε έτοιμοι. {…} Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμιση, αυτό είναι τραγικό. Η Ήπειρος είναι ο, τι καλύτερο υπάρχει σε φιλοξενία και σε κάθε επίπεδο», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου. 

Μια παράβαση στην Ήπειρο, την Τρίτη 29 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 79.666 έλεγχοι, από τους οποίους οι 40.250 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 31 παραβάσεις, ως ακολούθως:

22 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 11 στη Στερεά Ελλάδα,

   7 στο Βόρειο Αιγαίο,

   2 στη Θεσσαλία,

   1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

   1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.693 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.567 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.126 των 150 ευρώ.

8 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.700 ομοειδείς παραβάσεις.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 252 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΟΔΥ: Έντεκα θάνατοι σήμερα, 633 νέα κρούσματα

 


Ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έντεκα θάνατοι σήμερα, 633 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 633, εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 422.456 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 649 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.8 (95%Crl: 0.14 - 1.84).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.706 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 196 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.684 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 37 (ημερήσια μεταβολή +12.12%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 44 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Ψηφιακή μετάβαση τηλεόρασης στις 13 Ιουλίου

 

Επανασυντονίστε το δέκτη σας


Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα από τα ανωτέρω κέντρα εκπομπής, θα χρειαστεί στις 13 Ιουλίου 2021 να επανασυντονίσουν το δέκτη τους (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες. Διαφορετικά θα χάσουν όλα τα κανάλια και θα βλέπουν μαύρο στις οθόνες τους.

Γιατί γίνεται πάλι μετάβαση; Ποιος το αποφάσισε;

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.

Θα μπορώ να δω τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας και σε υψηλή ευκρίνεια (HighDefinition);

Με την πραγματοποίηση του απαραίτητου επανασυντονισμού του δέκτη στον οποίο θα προβούν οι τηλεθεατές οι οποίοι λαμβάνουν σήμα από τα συγκεκριμένα κέντρα εκπομπής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 13/07/2021 , θα εμφανιστούν αυτόματα και τα κανάλια σε Υψηλή Ευκρίνεια (HighDefinition) εφόσον διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία HD.

Βήματα συντονισμού/ επανασυντονισμού:

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:

(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του,

(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» ή «Ρυθμίσεις» (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη),

(3α) εάν επιλέξει αυτόματο συντονισμό, ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα,

Περιφέρεια Ηπείρου: Ευρεία σύσκεψη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας στην Πάργα

 


Ευρεία σύσκεψη της Δ/σης Πολιτικής Προστασίας στην Πάργα για ζητήματα πυρασφάλειας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.α.

H αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με ζητήματα που επισημάνθηκαν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αποτέλεσε την αφορμή πραγματοποίησης  σύσκεψης Πολιτικής Προστασίας τη Δευτέρα στο Βάλτο του Δήμου Πάργας, με αντικείμενο τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας οχημάτων Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ και εν γένει της ομαλής κυκλοφοριακής κίνησης.

Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και συμμετείχαν ο  Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας- Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, ο  Περιφερειακός Δ/ντης Π. Υ.   Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης,  ο  Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αρχιπλοίαρχος Κων. Κορίζης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πάργας Ν. Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας  πύραρχος Αθ. Μικρούλης, οι Διοικητές των Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού με αρμοδιότητα την Πάργα, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη έχει τα χαρακτηριστικά τοπικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας και είναι σε συνέχεια των Συντονιστικών που έχουν προηγηθεί σε Περιφέρεια, Π.Ε. Πρέβεζας, Δήμο Πρέβεζας και ανάλογες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση. Ειδικά για το Βάλτο της Πρέβεζας, είπε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει ένα δύσκολο ανάγλυφο, συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και επεσήμανε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διαφυλαχθεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και κατ΄ επέκταση ο τουρισμός μας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 30 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Πέρδικας, Θεσπρωτία, 10:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Μεταμόρφωση Ζίτσας,

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα, 09:00.

Επιστολή του Παναγιώτη Κουρουμπλή σε δέκα Πρέσβεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 


Επιστολή προς τους Πρέσβεις δέκα χωρών στην Αθήνα, για την Ποντιακή Υπόθεση απέστειλε, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την οποία ζητεί την παρέμβαση των πρέσβεων στις κυβερνήσεις τους, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η επιστολή του κ. Κουρουμπλή συνοδεύεται από το βιβλίο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με τίτλο «The Pontian Question In The United Nations», έκδοση της “International League For The Right And Liberation of Peoples” ( Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών).

Αποδέκτες της εν λόγω επιστολής είναι οι Πρέσβεις των ακόλουθων χωρών: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Η.Π.Α., Πολωνία, Ρωσία και Σλοβακία.

17ο Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena 2021

 


Το Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena 2021 που διοργανώνει η Α΄ Καρδιολογική Κλινική & το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη, με την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 2 Ιουλίου & το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για το 17ο κατά σειρά Cardio Athena και το πρώτο που διεξάγεται υπό υβριδική μορφή (ταυτόχρονη διαδικτυακή & διαδραστική αναμετάδοση) δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας COVID-19.  

Στο Cardio Athena 2021, όπως επισημάνθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, θα αναπτυχθούν σημαντικά επιστημονικά θέματα για το σύνολο των καρδιαγγειακών παθήσεων με διαλέξεις από καταξιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται οι διεθνούς φήμης Καθηγητές Καρδιολογίας Dr. Stephan Achenbach (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Erlangen, Γερμανία & Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας) και Dr. Tchetche Didier (Δ/ντής του Τμήματος Δομικών Παθήσεων Καρδιάς, Κλινική Pasteur, Τουλούζη, Γαλλία).

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον covid-19

 


Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε σε διάφορα ζητήματα για τα οποία μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Πρόγραμμα εμβολιασμού: Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. «Είμαστε σε καλή εποχή, αλλά από τις ιχνηλατήσεις βρίσκουμε προβλήματα» ανέφερε για να προσθέσει ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων 10.000 εμβολιασμοί ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για να έχουμε «ένα καλύτερο αύριο».

Πρόγραμμα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19: Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για πληρωμή 3.200 επιχειρήσεις, από τις οποίες έχουν εξεταστεί 2.500, που έχουν περάσει τη φάση του αρχικού ελέγχου. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκ. ευρώ σε δικαιούχους επί συνόλου 45,6 εκ. ευρώ, με τον Περιφερειάρχη να εκτιμά ότι μέχρι την 15η Ιουλίου θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες για τους περισσότερους εξ αυτών.

Για τις προσλήψεις ανέργων: Η υλοποίηση του Προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία και όσοι προσλήφθηκαν είναι άνεργοι και απασχολούνται στην Πολιτική Προστασία. «Εμείς ανταποκριθήκαμε, ας ανταποκριθούν κι άλλοι φορείς», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Όγκοι των νεφρών: Δεν είναι πάντα κακοήθεις

 


Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ασθενείς η διάγνωση ενός όγκου στο νεφρό, αλλά η παρουσία του δεν σημαίνει πάντοτε πως κάποιος έχει καρκίνο. Αντιθέτως, οι πιθανότητες να πρόκειται για κακοήθη νόσο εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η ηλικία και το μέγεθος των όγκων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος να πρόκειται για καρκίνο αυξάνεται με την ηλικία - ιδιαίτερα μετά τα 60-65 έτη. Στα νεότερα άτομα, όμως, συχνά διαπιστώνεται πως ο όγκος ήταν καλοήθης.

Αυτό είναι πιθανότερο να συμβαίνει όταν ο όγκος έχει μικρό μέγεθος (συνήθως κάτω από 4 εκατοστά του μέτρου) αλλά και όταν παρατηρείται σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού.

«Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μικρότερη είναι μία μάζα που βλέπουμε στο νεφρό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι καλοήθης», λέει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Οι πιθανότητες αυτές είναι ιδιαιτέρως αυξημένες όταν ο ασθενής είναι μη καπνιστής, ηλικίας κάτω των 60 ετών και όταν δεν πάσχει από ορισμένα γενετικά νοσήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να ζητήσουμε περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις ή ακόμα και βιοψία για να εξακριβώσουμε την φύση του όγκου. Η βιοψία μπορεί να γίνει με αφαίρεση κυττάρων από τη μάζα με τη βοήθεια λεπτής βελόνας. Το δείγμα θα αποσταλεί στη συνέχεια για έλεγχο στο κυτταρολογικό εργαστήριο».