Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Άρχισαν οι εργασίες για τον κόμβο εισόδου- εξόδου στην Εγνατία Οδό

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση του κόμβου στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών με την Εγνατία Οδό. 

Η κυκλοφορία γίνεται πλέον χωρίς τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών και  απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν σε απόλυτο βαθμό την εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, ως και της αναδόχου εταιρείας κατά τη διάρκεια των εργασιών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εντοπίστηκαν 3 ημεδαποί, που είχαν συστήσει συμμορία που διέπραττε απάτες στην Ήπειρο

 


Παριστάνοντας υπαλλήλους της Δ.Ε.Η., εξαπατούσαν ηλικιωμένους κατοίκους χωριών

Κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε 4 περιπτώσεις απάτης και 2 απόπειρες

Συνελήφθησαν ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

Εντοπίστηκαν χθες (25-04-2023) στην Άρτα και συνελήφθησαν (3) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση –  συμμορία, απάτες κατ’ εξακολούθηση, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί της Ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ενεργώντας αναζητήσεις, ύστερα από ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσπρωτίας σχετικά με υποθέσεις εξαπάτησης που είχαν λάβει το πρωί της ίδιας ημέρας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, εντόπισαν τους κατηγορούμενους, καθώς και αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσαν και είχαν σταθμεύσει σε κοντινό σημείο, το οποίο κατασχέθηκε.

Λίγο νωρίτερα σε περιοχή της Πρέβεζας, οι κατηγορούμενοι, επιβαίνοντας στο παραπάνω όχημα, δεν είχαν συμμορφωθεί σε σήμα στάσης αστυνομικών της Ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, αποφεύγοντας τον έλεγχο πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας διακριβώθηκε ότι οι τρεις ημεδαποί είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Ειδικότερα, μεταβαίνοντας με το παραπάνω αυτοκίνητο σε χωριά της Ηπείρου, ένας από αυτούς εισέρχονταν σε σπίτια ηλικιωμένων, όπου παριστάνοντας υπάλληλο της Δ.Ε.Η., τους έπειθε να του παραδώσουν προς φύλαξη ή να συγκεντρώσουν σε ασφαλές σημείο χρήματα και χρυσαφικά, προκειμένου να τα προστατέψει από ενδεχόμενο κίνδυνο από τις εργασίες που θα εκτελούσε.

Στη συνέχεια, αφαιρώντας τα παραπάνω, διέφευγε επιβιβαζόμενος στο αυτοκίνητο, όπου ανέμεναν οι συνεργοί του.

Με τον παραπάνω τρόπο διαπιστώθηκε ότι χθες (25-4-2023) το πρωί αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν δύο ηλικιωμένες σε χωριά της Θεσπρωτίας, ενώ αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 1.800 ευρώ και χρυσαφικά από ηλικιωμένη σε χωριό της Πρέβεζας, τα οποία βρέθηκαν εντός κρύπτης στο αυτοκίνητό τους και αποδόθηκαν στην παθούσα.

Ακόμη, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται και στις παρακάτω περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων (σχετικά τα από 18-4-2023, 9-4-2023 και 24-4-2023 Δελτία Τύπου, αντίστοιχα):

την 5-4-2023 σε χωριό της Θεσπρωτίας, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ και χρυσαφικά,

την 6-4-2023 σε χωριό της Άρτας, από όπου αφαίρεσαν 10.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 700 ευρώ και

την 7-4-2023 σε χωριό της Πρέβεζας, από όπου απέσπασαν χρυσαφικά.

Επίσης, εντός του αυτοκινήτου τους βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν 400 ευρώ και 30 γερμανικά μάρκα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 32ης αγωνιστικής της Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής

 


Τα αποτελέσματα της 32ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής 

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 3-0 α.α.     

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ   2-0

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 0-0

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 1-1

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 4-1

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 2-4

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 3-2

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 2-5

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ   1-2

Βαθμολογία  της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας

1.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 89

2.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 87

3.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 81

4.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 67

5.  Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 59

6.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 52

7. Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 53

8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 47

9. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 46 

10. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  43

11. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 37  

12. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 

13. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 28 

14. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 27

15. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 23

16. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 16 

17. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 15

18. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 13

Δημοσκόπηση του www.aftodioikisi.gr για τους Δήμους της Ηπείρου

 


Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του www.aftodioikisi.gr

στους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου

Απρίλιος 2023 (β΄ μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Ηπείρου από τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 75% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 25% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν.

Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 19 έως 23 Απριλίου 2023.

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 24-25 Απριλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 2260 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1650 με την online έρευνα και τα 610 με την τηλεφωνική έρευνα.

Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling).

Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων

Δήμος Πωγωνίου: Η Πωγωνίσια Φορεσιά “ταξιδεύει” στην Άρτα

 


 Στην Άρτα «ταξιδεύει» η παράδοση του Πωγωνίου μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» για παρουσίαση της Πωγωνίσιας Φορεσιάς.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8:30 μ.μ., στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης,  ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης κ. Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών. 

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συλλήψεις για την υπόθεση ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Ιωάννινα ανήμερα του Πάσχα

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων είχαν ταυτοποιηθεί για την εμπλοκή τους στην υπόθεση 7 ημεδαποί, εκ των οποίων είχαν συλληφθεί οι 2.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν στη συνέχεια, συνελήφθησαν ακόμη 4 κατηγορούμενοι

Συνελήφθησαν χθες (25-04-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν έκδοσης σχετικών ενταλμάτων σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες είχαν ταυτοποιηθεί από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την εμπλοκή τους σε υπόθεση ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων το βράδυ της 16-04-2023 (σχετικό το από 19-04-2023 Δελτίο Τύπου).

Εξάλλου, για τα ίδια αδικήματα είχε συλληφθεί προχθές (24-04-2023) από την ίδια υπηρεσία ακόμη ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση (σχετικό το από 25-04-2023 Δελτίο Τύπου).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

 


Ανακοίνωση- απάντηση στη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφορικά με τα σχολικά λεωφορεία (δείτε εδώ) εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Αναλυτικά:

“Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει να καλλιεργεί το μύθο, ότι ανεξάρτητα των νόμων που ισχύουν, για ό, τι γίνεται ή δεν γίνεται στην Ήπειρο ευθύνεται η Περιφερειακή Αρχή. Παρά το γεγονός ότι τα σενάριά της κατ΄ επανάληψη έχουν διαψευστεί, όπως αυτό με τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων και των ΣΜΑ, για τα οποία χθες ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάλεσε τους συμβούλους της να παραδεχτούν και να αποκαταστήσουν τις ανακρίβειες τις οποίες επί μήνες διακινούσαν, σήμερα επανήλθε στο θέμα των σχολικών εκδρομών.

Ούτε η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν εμπλέκονται στους προληπτικούς ελέγχους για τις σχολικές εκδρομές, ούτε η σαφής ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τον τρόπο που ελέγχονται τα λεωφορεία των σχολικών εκδρομών, τους «έπεισαν» για την αστοχία των ισχυρισμών τους περί «αρμοδιότητας». της Περιφέρειας.

Στη σημερινή της ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» συγχέει (σκόπιμα ή όχι αδιάφορο), τη λειτουργία των Μικτών Κλιμακίων με τους γενικούς ελέγχους που αυτά προβλέπεται να εκτελούν σε κάθε όχημα και όχι στοχευμένα για τις σχολικές εκδρομές. Για τις σχολικές εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων πρέπει να απευθύνονται εγγράφως «στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική

άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την

αναχώρηση των εκδρομέων».

Επισκέψεις κλιμακίου του ΣΥΡΙΖA ΠΣ Ιωαννίνων

 

Τη Λαϊκή Αγορά Αμπελοκήπων, καταστήματα της περιοχής και τον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ιωαννίνων επισκέφθηκε στις 25-4 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο πλαίσιο της προεκλογικής εξόρμησης και της ενημέρωσης των πολιτών για τις θέσεις και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Ο Χρήστος Γρίβας, ο Θανάσης Οικονόμου και η Μερόπη Τζούφη, υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ στο Νομό Ιωαννίνων μαζί με τον Συντονιστή της Οργάνωσης Μελών Δυτικού Τομέα Πέτρο Πλιάτσικα και μέλη της Οργάνωσης, συζήτησαν  με πολίτες, παραγωγούς , πωλητές, καταστηματάρχες, συνταξιούχους, υγειονομικούς  από το γειτονικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥΥ και πυροσβέστες που υπηρετούν στον Σταθμό της Λεωφόρου Γράμμου.

Η ακρίβεια και η ουσιαστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, δυσκολεύει όλο και περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών  Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και στην ενέργεια απειλούν την επιβίωση των μικρών παραγωγών. Η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών σημαίνει μείωση του τζίρου, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον κρίσης.  Η εργασιακή ανασφάλεια αλλά και η έλλειψη επαρκούς προσωπικού που στελεχώνει δομές υγείας αλλά και δομές προστασίας , όπως η πυροσβεστική, αποδυναμώνουν την απαιτούμενη ασφάλεια που οφείλει κάθε κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ δεσμεύεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, για ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και τέλος για την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών με μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, με τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας και με την κάλυψη των κενών θέσεων.

Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται πολιτική αλλαγή με νίκη και πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική.

Για Δικαιοσύνη παντού και καλύτερες μέρες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ήπειρος-Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Χαμηλή συσπείρωση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ –«Μάχη» στην Περιφέρεια

 


 Το α΄ μέρος της δημοσκόπησης του www.aftodioikisi.gr   για την Ήπειρο, που αφορά τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την Περιφέρεια.

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του www.aftodioikisi.gr

στην Περιφέρεια Ηπείρου

Απρίλιος 2023 (α΄ μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ηπείρου στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής.

Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 20 έως 24 Απριλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1650 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε συμμετρική μείωση των ποσοστών και των δύο μεγάλων κομμάτων ως αποτέλεσμα μιας μάλλον χαμηλής συσπείρωσής τους (της τάξης του 65%-70%) με συνέπεια η διαφορά μεταξύ τους να μένει στα ίδια επίπεδα με αυτά στα οποία καταγράφηκε το 2019 (3.5% έναντι 8.5% στην επικράτεια).

Βασικός ωφελημένος από αυτή τη μείωση καταγράφεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κερδίζει περίπου 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και περίπου 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με συνέπεια να αυξάνει την ήδη πιο αυξημένη από τον μέσο όρο στην επικράτεια επιρροή του στην Ήπειρο κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγάλων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 5%-6% και αλληλοαναιρούνται.

Εκ των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25), το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζουν μη αμελητέα αύξηση στα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφεται σταθερή (5.5% για το ΚΚΕ, 2.0% για την Ελληνική Λύση και 3.5% για το ΜΕΡΑ25).

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που καταγράφηκε στην παρούσα μέτρηση για το Εθνικό Κόμμα του κ. Ηλία Κασιδιάρη (5.0%), καθώς το κόμμα εμφανίζει υπερδιπλασιασμό του ποσοστού που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019.

Στην έρευνα καταγράφηκε και ποσοστό 2.0% για το κόμμα των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη και 1.0% για το κόμμα των κ.κ. Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου.

Παρατηρείται μια τάση κυριαρχίας του κόμματος του κ. Κασιδιάρη επί των υπολοίπων κομμάτων του ακροδεξιού χώρου. Δεδομένης της πιθανής απαγόρευσης συμμετοχής του κόμματος αυτού στις εκλογές της 21ης Μαΐου ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακατανομή των δυνάμεων των υπολοίπων κομμάτων του χώρου, ακόμα και αν οι περισσότεροι υποστηρικτές του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» επιλέξουν την αποχή.

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ στις ενδιάμεσες και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων 17-34 ετών τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταγράφονται ισόπαλα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρότι η ΝΔ υπερέχει σε όλες τις κατηγορίες μόρφωσης, όμως οι επιδόσεις και των δύο κομμάτων είναι αισθητά χαμηλότερες στην κατηγορία των πτυχιούχων πανεπιστημίου (24.0% για τη ΝΔ και 21.0% για τον ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορία στην οποία εμφανίζει πολύ υψηλό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ (15.0%).

Αναφορικά με τα πιο μικρά κόμματα, αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση της απήχησης του κόμμα του κ. Κασιδιάρη ανά ηλικιακή κατηγορία, καθώς το κόμμα συγκεντρώνει το 8.5% του δείγματος ηλικίας 17-34 ετών, ποσοστό που το κατατάσσει σε απόσταση αναπνοής ακόμα και από την τρίτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία ερωτωμένων.

Επισημαίνεται τέλος ότι το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται υψηλότερο του μέσου όρου στις γυναίκες, στις μικρότερες ηλικίες και στους αποφοίτους λυκείου.

Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας).

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολυεδρική περιφέρεια Ιωαννίνων, όπου η πιθανότητα εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μοιάζει σημαντική, με συνέπεια τη μείωση των εδρών της ΝΔ από 4 ακόμα και σε 2, καθώς και στην περιφέρεια Θεσπρωτίας, η οποία έχει πλέον γίνει μονοεδρική, με συνέπεια την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της μιας πλέον έδρας της περιφέρειας.

Στις διεδρικές της Άρτας και της Πρέβεζας, το ενδιαφέρον είναι μικρότερο, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται  να εκλέξουν από έναν βουλευτή σε κάθε περιφέρεια.

Ιωαννίνων

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, ο οποίος ακολουθείται από την κα. Κεφαλά και τον κ. Αμυρά, εκλεγμένους βουλευτές του νομού, ενώ λίγο χαμηλότερα καταγράφεται ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Δεδομένης της πιθανότητας να εκλεγούν μόνο δύο βουλευτές, αντί για τους τέσσερις που είχαν εκλεγεί το 2019, η πορεία της σταυροδοσίας για την κα. Κεφαλά και τον κ. Αμυρά γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (βλ. Πίνακα 3).

Αναφορικά με διαφοροποιήσεις στην απήχηση των υποψηφίων ανά κοινωνικό-δημογραφική κατηγορία, ο κ. Τασούλας εμφανίζεται ισχυρότερος στα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα και στους συνταξιούχους, ενώ ο κ. Αμυράς και η κα. Κεφαλά έχουν καλύτερες επιδόσεις στις μέσες και στις νεότερες ηλικίες.

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στην κορυφή το νέο πρόσωπο του ψηφοδελτίου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλπμάνης, ο οποίος προηγείται οριακά της βουλευτή του νομού κας Τζούφη και του κ. Στέφου που ακολουθεί με μικρή διαφορά.

Σπύρος Ριζόπουλος: Η Ήπειρος του κ. Καχριμάνη είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στη διαφθορά

 


Στα συμπεράσματα από την έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “EU Regional Competitiveness Index 2.0 - 2022 edition”, που αποτυπώνει τον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στη 215η θέση ανάμεσα στις 234 περιφέρειες της Ευρώπης, την ίδια ώρα που μαζί τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας διατηρεί τον μεγαλύτερο δείκτη φαινομένων διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τα Γιάννενα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

«Στο κομμάτι της ανάπτυξης είμαστε τελευταίοι και στη διαφθορά είμαστε πρώτοι. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί τα πάντα.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι η Ε.Ε. δεν παρακολουθεί ότι κατασκευάστηκαν δύο κόμβοι για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματίες, ότι υλικά για την κατασκευή του προκάτ βρέθηκαν σε ακίνητο του περιφερειάρχη, ότι το πειθαρχικό συμβούλιο δεν συνήλθε ακόμη για να κρίνει τον κ. Καχριμάνη για παράβαση καθήκοντος, ότι  υπάρχει ξεκάθαρη εμπλοκή νέου Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης και δεν προχωρά η καταγγελία μας για την ωμή και παράνομη παρέμβαση Καχριμάνη στην επιτροπή περιβάλλοντος για το θέμα των φωτοβολταϊκών στη Θεσπρωτία», είπε ο κ Ριζόπουλος και πρόσθεσε:

Πολυνίκης ο Ν.Ο.Ι. στην Α’ Φάση του 89ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας

 


Την αγωνιστική του υπεροχή απέδειξε, για μία ακόμη φορά, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων που επέστρεψε με πλειάδα μεταλλίων από την Α’ Φάση του 89ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας.

Στις κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων, Ανδρών-Γυναικών, Ελαφρών βαρών Ανδρών-Γυναικών οι αθλητές του Ομίλου κατέκτησαν 10 Χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα μετάλλια φέρνοντας το Ν.Ο.Ι. ένα βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσει για πολλοστή χρονιά τους τίτλους του Πρωταθλητή και Πολυνίκη στη Β’ φάση, η οποία θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις 15&16 Ιουλίου για τις κατηγορίες Παίδων-Κορασίδων.

Χρυσά μετάλλια:

1.      2-Εφήβων με τους αθλητές Κούτρα Δημήτρη-Κωστούλα Βασίλη

2.      4-Εφήβων με τους Αθλητές Κούτρα Δημήτρη, Κωστούλα Βασίλη, Δημητρίου Στέφανο, Λάππα Αριστοτέλη Ευάγγελο

3.      8+Εφήβων (η Ναυαρχίδα της κωπηλασίας) με τους αθλητές Κούτρα Δημήτρη, Κωστούλα Βασίλη, Δημητρίου Στέφανο, Λάππα Αριστοτέλη-Ευάγγελο, Καραγιάννη Κωσταντίνο, Γκρέμο Νίκο, Μουσελίμη Ιάσονα, Δημητρίου Χρήστο και πηδαλιούχο τη Ντάγκα Κλειώ-Αικατερίνη.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς

 


Μηδενικός απολογισμός έργων από την κυβέρνηση της ΝΔ  για την  Ήπειρο.

Δεν προκάλεσε έκπληξη σε μας, προκάλεσε όμως στην Γιαννιώτικη και Ηπειρωτική κοινωνία, η ακύρωση του διαγωνισμού για τον άξονα "Γιάννενα-Κακαβιά".

Το αιτιολογικό υπονοεί φωτογραφικές διατάξεις, συνήθης τακτική του απερχόμενου Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και των "αρίστων" του.

Η απερχόμενη κυβέρνηση αρχικά πετσόκοψε το φυσικό αντικείμενο του έργου μετατρέποντας τον από Ιόνια Οδό σε εθνική της δεκαετίας του 70. Δεν το έχει εντάξει σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το δημοπράτησε άρον άρον για προεκλογικές σκοπιμότητες ή για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων.

Έτσι χάθηκε μια ολόκληρη τετραετία. Μία τετραετία που κλείνει με ένα τεράστιο μηδενικό απολογισμό έργου για την Ήπειρο.

32η αγωνιστική την Τετάρτη 26 Απριλίου, στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Ο. Κοσμηρας 26-04-23/00:00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 

ΓΗΠΕΔΟ ………

ΩΡΑ: 00:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ

Το πρόγραμμα της 32ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (00:00)      

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (17:30)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (17:30)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Π.Α.Σ.ΜΕΤΣΟΒΟΥ (17:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ(17:30)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:30)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (17:30)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ  (19:45)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 26 Απριλίου

 


Την Τετάρτη 26 Απριλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00

Μύκητες νυχιών: Πώς αντιμετωπίζονται οι υποτροπές;

 


Εξαιρετικά άβολα νιώθουν την άνοιξη όσοι πάσχουν από ονυχομυκητίαση, ιδιαίτερα οι γυναίκες, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας “επιβάλλει” τη χρήση πέδιλων, αντί κλειστών παπουτσιών που κρύβουν το πρόβλημα. Οι λευκές, κίτρινες, καφέ αποχρώσεις στα νύχια που έχουν προσβληθεί από μύκητες, η ανώμαλη επιφάνεια και το πάχος τους, αλλά και η δυσάρεστη οσμή που αναδύουν τους προκαλούν ντροπή και αμηχανία. Γι’ αυτό συχνά επιλέγουν να μην τα εκθέτουν τελικά σε… κοινή θέα.

Το πρόβλημα απασχολεί ακόμα και εκείνους που έχουν καταβάλει πολύμηνες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την πάθηση και είτε δεν καταφέρνουν να θεραπευτούν πλήρως είτε υποτροπιάζουν εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος από την παύση της αγωγής ακόμα και μετά από επίτευξη 100% καθαρού νυχιού!

«Οι μύκητες προσβάλλουν τόσο τα νύχια των χεριών όσο και τα νύχια των ποδιών, αλλά η ονυχομυκητίαση των νυχιών των ποδιών είναι πολύ πιο συχνή. Η χρόνια μυκητιασική λοίμωξή τους αντιπροσωπεύει το 50% του συνόλου των παθολογιών των νυχιών. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρειαστεί κάποια στιγμή να την αντιμετωπίσει.