Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς: Νέα άρση περιορισμών από το Σάββατο 12 Ιουνίου

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 ανακοίνωσε την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι με δεδομένους τους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου και έπειτα από τις αποφάσεις που πήρε η επιτροπή των επιδημιολόγων στη σημερινή συνεδρίασή της, από το Σάββατο επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας, επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση και αυξάνονται οι καλεσμένοι στις δεξιώσεις.

Από την 1η Ιουλίου μπαίνει οριστικά τέλος και στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά μία ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

ΕΟΔΥ: Δέκα πέντε θάνατοι σήμερα, 890 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα πέντε θάνατοι σήμερα, 890 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Ιουνίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 890, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 412.420

(ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 39 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.604 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.81 (95%Crl: 0.17 - 1.55)

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.346 θάνατοι. 

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (65.0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.532 ασθενείς. Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 106 (ημερήσια μεταβολή -16.54%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 139 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων

 


Εκδόθηκαν τα  τέλη ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.

Παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων Δασικών Χαρτών όλων των προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων

 


Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι με την με αρ. πρωτ. 59258/31-5-2021 (ΑΔΑ: ΨΜ3ΠΟΡ1Γ-8ΦΠ) απόφαση της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, τροποποιείται η με αρ. πρωτ. 19448/19-2-2021(ΑΔΑ:6ΑΕΘΟΡ1Γ-ΝΑΩ) απόφαση της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, όσον αφορά τις προθεσμίες και τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αντιρρήσεων.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα των Δασικών Χαρτών της ΠΕ Ιωαννίνων, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Ταχ. Δ/νση Μ. Κοτοπούλη 62- Τ.Κ. 45445, τηλ. 2651088030, 2651088031, 2651088041, 2651088042 & 2651088044, δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (email): ddioa@apdhp-dm.gov.gr , όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών και του τρόπου υποβολής αντιρρήσεων τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 07.30 π.μ. – 15.30 μ.μ.

Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. δύναται να δέχεται κοινό, μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, με βάση τους τιθέμενους περιορισμούς, που ισχύουν ανά περιοχή και τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Οι ανωτέρω Δασικοί Χάρτες είναι προσβάσιμοι για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικού Κτηματολογίου” (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx ), και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr ).

Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των Δασικών Χαρτών ΠΕ Ιωαννίνων πραγματοποιείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία την 17η Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Παρασκευή.

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές σε χωριά της Άρτας

 


Συνελήφθησαν τρία μέλη της, εκ των οποίων τα δύο κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που επιχειρούσαν να διαρρήξουν μονοκατοικία

Εξιχνιάστηκαν -7- περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπών

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησε, με τη συνδρομή και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, στην εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές σε χωριά της Άρτας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές (07-06-2021) στους Κιρκιζάτες και στην Περάνθη Άρτας από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας (Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας και Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί ως μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη ημεδαπός συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές.

Για τη σύλληψη των μελών της συμμορίας είχε συσταθεί ειδική ομάδα του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, η οποία εντόπισε και κατέλαβε επ’ αυτοφώρω -2- από τα μέλη της, κατά τη στιγμή που επιχειρούσαν να διαρρήξουν μονοκατοικία στους Κιρκιζάτες Άρτας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από τέλη Απριλίου τρέχοντος έτους, είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών κυρίως από σπίτια σε διάφορα χωριά της Άρτας.

Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στις ακόλουθες περιπτώσεις, όπου συμμετείχαν με εναλλασσόμενη κάθε φορά σύνθεση:

·         -4- κλοπές από μονοκατοικίες στα χωριά Ακροποταμιά, Λιμίνη, Άγιοι Ανάργυροι και Γραμμενίτσα, από όπου αφαίρεσαν συνολικά χρυσαφικά, διάφορα τιμαλφή, χρηματικά ποσά, είδη ένδυσης και υπόδησης,

·         κλοπή πορτοφολιού και κινητού τηλεφώνου μέσα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στο Πολύδροσο,

·         -2- απόπειρες κλοπών από μονοκατοικίες στους Κιρκιζάτες και στον Αμμότοπο.

Επίσης, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο διευκόλυνσης για την τέλεση των αξιόποινων πράξεών τους καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν στο εσωτερικό του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας για τη συμμετοχή των κατηγορουμένων και σε άλλες υποθέσεις είναι σε εξέλιξη.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Να μεριμνήσουμε όλοι μας για τον καθαρισμό των οικοπέδων μας, από χόρτα, δέντρα κτλ.

 


Καλημέρα σε όλους τους συγχωριανούς-συνδημοτες.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας παρακαλέσω όλους, να μεριμνήσουμε για τον καθαρισμό των οικοπέδων μας, από χόρτα, δέντρα κτλ.

Φυσικά ως Κοινότητα με την συνεργασία του Δήμου μας, θα προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις και σε αυτό το ζήτημα.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Με τιμή

Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ικανοποίηση Σπύρου Ριζόπουλου για την ένταξη του Τεχνολογικού Πάρκου στο Ταμείο Ανάκαμψης

 


Ζητά την ανάληψη του master plan από εξειδικευμένους επαγγελματίες 

 

Η ένταξη της Ηπείρου στον χάρτη της ψηφιακής ανάπτυξης αποτελεί στόχο των «Οριζόντων Ηπείρου» από τον φθινόπωρο του 2019, όταν με δική μας πρωτοβουλία ξεκίνησε η συζήτηση για το τεχνολογικό πάρκο και την προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου στην περιοχή μας.

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ο επικεφαλής μας, Σπύρος Ριζόπουλος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε το Σάββατο 29 Μαΐου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται για την Ήπειρο, στη βάση της αξιοποίησης των νέων δεδομένων που διαμορφώνει στη χώρα η στροφή στην ψηφιακή πολιτική.

Το μοντέλο αυτό, όπως το παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος βασιζόταν στους ακόλουθους άξονες:

α) Κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις για να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας – Τεχνολογικό Πάρκο.

β) Εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου

γ) Αλλαγή ακαδημαϊκού πλαισίου στην Ήπειρο

δ) Data centers

ε) Νομάδες

Ένας από τους βασικούς άξονές του δηλαδή, ήταν και η ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου και για το λόγο αυτό οι «Ορίζοντες Ηπείρου» χαιρετίζουν την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε, η παράταξή μας ήταν η πρώτη που διαφώνησε με την χρηματοδότηση του από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, πιστεύοντας ότι, μεταξύ άλλων, η αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής μας είναι και εθνική υπόθεση.

Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό πως η εκπόνηση του master plan για την υλοποίηση του έργου αυτού πρέπει να αναληφθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία.

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 8 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 62.096 έλεγχοι, από τους οποίους οι 25.076 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 175 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         127 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 125 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         31 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         23 στη Στερεά Ελλάδα,

·         17 στην Κεντρική Μακεδονία,

·         13 στα Ιόνια Νησιά,

·         12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·          9 στην Ήπειρο,

·          6 στην Κρήτη,

·          5 στη Θεσσαλονίκη,

·          4 στην Αττική,

·          2 στη Θεσσαλία

·          2 στη Δυτική Μακεδονία,

·          1 στη Δυτική Ελλάδα,

·          1 στην Πελοπόννησο και

·          1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 57.874 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 55.775 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.099 των 150 ευρώ.

·         40 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         6 στην Αττική,

·         6 στο Νότιο Αιγαίο,

·         5 στην Πελοπόννησο,

·         4 στην Κεντρική Μακεδονία,

·         4 στη Δυτική Ελλάδα,

·         3 στη Θεσσαλονίκη,

·         3 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         2 στη Θεσσαλία,

·         2 στην Κρήτη,

·         2 στα Ιόνια Νησιά και

·         1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.019 ομοειδείς παραβάσεις.

·         παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου – ουζερί για χρήση μουσικής.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για χρήση μουσικής.

Στο Νότιο Αιγαίο, 6.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ – μπαρ για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε γυμναστήριο για χρήση μουσικής.

Στην Δυτική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο για χρήση μουσικής.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.691 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.050 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τετάρτη 9 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 9 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 12:00-14:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 08:00-16:00

Δημαρχείο Παραμυθιάς, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Φιλιατών, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα

Παραλία Πρέβεζας.

Πρέβεζα: Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος 89χρονος

 

Νεκρός εντοπίστηκε ο 89χρονος αλλοδαπός, ο οποίος αγνοείτο από την Κυριακή (6/6/2021) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου.

Τον 89χρονο εντόπισε ιδιωτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της μαρίνας «Κλεοπάτρα» Πρέβεζας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας,  ενώ το πτώμα του πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση  διενεργείται  από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Βιταμίνη D: «Βασικός παίκτης» στην Αυτοανοσία

 

Σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αποτελεί η ανεπάρκεια ή η έλλειψη της βιταμίνης D, καθώς  έχουν αυξηθεί στον γενικό πληθυσμό. Η βιταμίνη D χαρακτηρίστηκε αρχικά σαν βιταμίνη τον 20ο αιώνα και τώρα αναγνωρίζεται σαν ισχυρός ανοσοτροποποιητικός παράγοντας, επισημαίνει η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

Δύο σημαντικές μορφές βιταμίνης D υπάρχουν: η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Η βιταμίνη D3 συντίθεται στο δέρμα των ανθρώπων και προσλαμβάνεται στη διατροφή μέσω της πρόσληψης ζωικών τροφών, κυρίως ιχθυελαίων, ενώ η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές, δεν συντίθεται σε μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο σώμα και προσλαμβάνεται κυρίως από τα τρόφιμα. Οι μορφές βιταμινών D2 και D3 διαφέρουν μόνο στη δομή της πλευρικής αλυσίδας τους.

Εκτός από τον ρόλο της στην ομοιόσταση ασβεστίου, η δραστική μορφή της βιταμίνης D έχει ανοσορυθμιστικές επιδράσεις σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα των Τ λεμφοκυττάρων, και συμμετέχει στην παραγωγή και τη δράση αρκετών κυτοκινών.

Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D παίζει εκτεταμένο ανοσορυθμιστικό ρόλο σε ανοσοδιαμεσολαβούμενες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, αυτοάνοσων παθήσεων και κακοηθειών.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για το Ανοσοποιητικό Σύστημα.

Εξισορροπεί τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία και επηρεάζει τη φλεγμονώδη διαδικασία. Η σημασία της βιταμίνης D στον έλεγχο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος έχει μελετηθεί ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη δεκαετία με την ανακάλυψη του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) που επικοινωνεί με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτελεί μέλος της υπεροικογένειας των πυρηνικών Υποδοχέων και εδράζεται σε όλα τα όργανα του σώματος.

Η βιταμίνη D έχει πλειοτροπικές δραστηριότητες σε πολλές χρόνιες ασθένειες. Οι τρέχουσες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με διαφορετικές Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως:

Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου (IBD), Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (SLE), Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (RA), Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης (IDDM), Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) κ.ά.