Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Η λίμνη Ζαραβίνα στο Πωγώνι

 


Το υδάτινο τοπίο καλύπτει περίπου 300 χιλιαδες τετραγωνικά μέτρα

Στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, 14 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο συνοριακό σταθμό, η διαδρομή επιφυλάσσει στον ταξιδιώτη, το όμορφο φυσικό τοπίο της λίμνης Ζαραβίνα, που ξεπροβάλλει μέσα από δάσος με βελανιδιές.

Η ιστορία της λίμνης «έρχεται» από την αρχαιότητα, την συναντάμε στην Τουρκοκρατία, στην εποχή του Αλή Πασά, στις αναφορές των περιηγητών εκείνης της εποχής, στην νεότερη ελληνική ιστορία, στην 1η γραμμή του μετώπου το 1940, στον αγώνα των κατοίκων του ομώνυμου χωριού για την προστασία του.

Το υδάτινο τοπίο καλύπτει περίπου 300 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και όπως πληροφορούμαστε, δημιουργήθηκε από σεισμική δραστηριότητα πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο πυθμένα της λίμνης, έχει σχήμα κωνικό. Τα νερά της είναι καθαρά και βαθαίνουν απότομα, ενώ το βάθος της υπολογίζεται στα 31 μέτρα ίσως και περισσότερο.

Οι κάτοικοι της περιοχής, από το βάθος του χρόνου για να ξεχωρίζουν το χωριό τους από τη λίμνη της έχουν αποδώσει τις ονομασίες Νιτζερός λατινικής προέλευσης σύμφωνα με ερευνητές -ιστορικούς, και Νεζερός που στα σλάβικα σημαίνει λίμνη. Ωστόσο το ερώτημα εάν το χωρίο Ζαραβίνα πήρε την ονομασία από την λίμνη, η αντίστροφα, δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα.

ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία 1-1

 

Ισοπαλία στην σκιά του σοβαρού τραυματισμού του Κόντε

 

Ισόπαλη με 1-1 έληξε στους Ζωσιμάδες η αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τη Λαμία για τη δεύτερη αγωνιστική της Super League.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα άνοιξε το σκορ στο 13΄ όταν ο Σόρια σέντραρε από τα δεξιά, ο Εραμούσπε με κεφαλιά-ψαράκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου  ο Κορνέζος πήρε την κεφαλιά, μετά από κόρνερ, αλλά ο Κιάκος έδιωξε πριν να περάσει η μπάλα την γραμμή.

Στο 58΄ ο Σιμόν γέμισε στην περιοχή από τα δεξιά, ο Νούνιες πρόλαβε τον Παντελάκη και με γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σούλη για το 1-1.

Στο 70΄ ο Κόντε τραυματίστηκε σε μία του προσπάθεια να κλέψει την μπάλα.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:

Πριόρ (Σούλης 52'), Εραμούσπε, Κιάκος, Παντελάκης, Σόρια, Καραχάλιος, Ροσέρο, Μπιλμπάο (Τζίμας 80'), Παμλίδης (Μορέιρα 80'), Κόντε (Λώλης 70'), Ριένστρα (Λιάσος 70')

ΛΑΜΙΑ:

Σαράνοφ, Κορνέζος, Αντέτζο, Σιμόν, Γκοράνοβ, Μπεχαράνο (Μπάμπης 87'), Νούνιες, Τσιλούλης, Ντε Βινσέντι (Τζανδάρης 69'), Σλίβκα, Μανούσος (Γιακουμάκης 69')

Γιάννενα: Τιμήθηκαν οι 19 εκτελεσθέντες συμπολίτες μας στο Σταυράκι

 


Τη μνήμη των 19 εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 στα Γιάννενα τίμησαν με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων της πόλης.

74 χρόνια μετά οι οικογένειες των εκτελεσθέντων συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.

Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος επιχείρησε όπως ανέφερε, να προσεγγίσει την πολιτική  διαχείριση μιας άκρως τραυματικής μνήμης, όπως είναι η μνήμη ενός εμφυλίου πολέμου. «Και με άλλα λόγια ποια είναι ή ποια οφείλει να είναι η κουλτούρα μιας τραυματικής μνήμης της χειρότερης, όπως είναι η μνήμη μετά από έναν εμφύλιο σπαραγμό» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Νάμαστε ξανά στη μαύρη επέτειο. Σήμερα όμως, θα μου επιτρέψετε να παρακάμψω το  «πώς έγινε το αποτρόπαιο γεγονός της εκτέλεσης», αλλά και το «γιατί συντελέστηκε αυτό το τερατούργημα, ανάμεσα σε τόσα και τόσα άλλα». Και  ο λόγος είναι ο εξής: Ήδη, μπαίνουμε σε μια πλανητική πλέον αβεβαιότητα. Ο πλανήτης όλος με κομμένη την ανάσα  παρακολουθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον νέο Αρμαγεδδόνα  που συντελείται  και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης. Σαν να μη μάθαμε τίποτα από τους δύο Παγκοσμίους πολέμους του αιώνα των άκρων» ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Είναι γνωστή η διάσημη πρόταση του Χέγκελ που έλεγε ότι ‘η ιστορία ένα διδάσκει ότι δεν διδάσκει τίποτε’.

ΕΜΕΚΑ: Αποχαιρετισμός στον καθηγητή Ιωάννη Νανά

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και ενεργού μέλους της Εταιρείας μας, καθηγητή Ιωάννη Νανά. Μαζί μας πενθεί  η καρδιολογική κοινότητα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αλλά και όλη η Ελληνική κοινωνία.

Ανυστερόβουλος υπηρέτης της ιατρικής επιστήμης σημάδεψε, όσο λίγοι, την καρδιολογία της χώρας.

O Δρ. Ιωάννης Ν. Νανάς ήταν Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.

Με παρότρυνση του μέντορα του Καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα τεχνητών οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα»  όπου συνέχισε το κλινικό έργο και όπου οργάνωσε το πρώτο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) : Αντισυνταγματική η Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά των ορθοδόξων μαθητών που προτείνει η ΑΠΔΠΧ!

 


Αντισυνταγματική η Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

των ορθοδόξων μαθητών που προτείνει η ΑΠΔΠΧ!

Που οδηγούμαστε άραγε με τέτοιες «ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ»;

Τον Ιούλιο του 2022, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 1478/2022 απόφασή της, ακύρωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2021, κατά το μέρος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσης της ΚΥΑ η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για αυτό το θέμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, η ΑΠΔΠΧ εκδίδει τη ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 2/2022, σύμφωνα με την οποία προτείνει να δίνεται απαλλαγή στο Μάθημα των Θρησκευτικών, σε όλους τους αιτούντες, ακόμη και στους Ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές, με επίκληση απλώς και μόνον λόγων συνείδησης.

Με τη γνωμάτευση αυτή το Μάθημα των Θρησκευτικών χάνει την υποχρεωτικότητά του και, για πρώτη φορά στην ιστορία της Παιδείας της χώρας, μετατρέπεται από υποχρεωτικό σε προαιρετικό.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), μετά από αυτήν την αυθαίρετη παρέμβαση της ΑΠΔΠΧ, θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας προφανώς και οφείλει να μην εφαρμόσει την ως άνω ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ, διότι:

α) Είναι αντισυνταγματική, καθώς, με τις συστάσεις που εμπεριέχονται σε αυτήν, καταλύονται ολοφάνερα οι πρόνοιες των άρθρων 3 και 16, παρ. 2  του Συντάγματος του Ελληνικού κράτους.

β) Έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πρόσφατες σχετικές με το Μάθημα των Θρησκευτικών, Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όπως την 1479/2019, όπου ξεκάθαρα τονίζεται ότι η δήλωση απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών  θα πρέπει να έχει το εξής περιεχόμενο: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών» η οποία και «δεν παραβιάζει τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του Συντάγματος, εφ’ όσον γίνεται χάριν απαλλαγής των μαθητών αυτών από την, επιβαλλόμενη κατ’ αρχήν από το Σύνταγμα και το νόμο, υποχρέωση παρακολουθήσεως του μαθήματος αυτού».

Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα που κατηγορείται για κλοπή και οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες (26-08-2022) το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε αναδιπλούμενος σουγιάς και επιπλέον συσκευή πλοήγησης (GPS), την οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αφαιρέσει πρόσφατα μέσα από σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, ενώ η δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα εκκλησιασμού ενορίας Αγίου Παντελεήμονα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την  Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 Θεία λειτουργία, ώρα 7:30 π.μ., στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Την  Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου, Θεία λειτουργία, ώρα 7:30 π.μ., στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Κόνιτσα: Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού


ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΟΝΙΤΣΑ 2022

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (29/08 - 04/09/2022)

 

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (29 Αυγούστου έως 04 Σεπτεμβρίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/08/2022

 Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 30/08/2022 

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 31/08/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2022

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/09/2022

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00-01:00 

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/09/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/08/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 30/08/2022 

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 31/08/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/09/2022

Συρράκο - Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00 – 01:00 

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/09/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι - Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/08/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 30/08/2022 

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 31/08/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/09/2022 

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/09/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/08/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 30/08/2022 

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

31/08/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 02/09/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 04/09/2022

 Καστροσυκιά - Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας –Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς- Νεοχώρι. 08:00-15:00 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/08/2022 

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 30/08/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 31/08/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 01/09/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/09/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/09/2022 

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 27 Αυγούστου

 


Το Σάββατο 27 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Πάρεση Προσώπου: Αίτια, θεραπεία και πρόγνωση

 


Η πάρεση προσώπου είναι μια νευρολογική πάθηση που εκδηλώνεται ως αδυναμία κίνησης των μυών της μιας πλευράς, δηλαδή του μισού, προσώπου. Οφείλεται σε μια προσβολή του προσωπικού νεύρου (VII εγκεφαλική συζυγία) και μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη.

«Το προσωπικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την κινητική νεύρωση μυών του προσώπου, για την αισθητική νεύρωση μικρού τμήματος του έξω ακουστικού πόρου, για την αίσθηση της γεύσης στα πρόσθια 2/3 της γλώσσας, καθώς και για την παραγωγή δακρύων (δακρυϊκούς και ρινικούς αδένες) και σάλιου (σιελογόνους αδένες, υπογνάθιο και υπογλώσσιο)», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Τάκης, Νευρολόγος, Διευθυντής Τμήματος Αγγειακών Παθήσεων του Εγκεφάλου
Metropolitan General.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κατά την πάρεση του προσώπου ο ασθενής είναι:

  • Ασυμμετρία στο πρόσωπο με έλξη της γωνίας του στόματος προς την υγιή πλευρά
  • Εξαφάνιση ρυτίδωσης
  • Λαγόφθαλμο (μικρή πτώση βλεφάρου)
  • Σιελόρροια
  • Αδυναμία σύσφιξης του βλεφάρου
  • Αδυναμία ανύψωσης φρυδιών
  • Αδυναμία επίδειξης δοντιών
  • Αδυναμία σφυρίγματος
  • Αδυναμία να «φουσκώσει» το στόμα

Αιτίες εμφάνισης της πάρεσης προσώπου

Η πιο συχνή είναι η ιδιοπαθής πάρεση προσώπου ή πάρεση του Bell. Δεν εντοπίζεται κάποιο αίτιο κατά τη διερεύνηση, αν και υπάρχει συσχέτιση με ιογενή προσβολή του νεύρου. Στην πλειοψηφία των περιστατικών η πάρεση είναι παροδική και σε μεγάλο ποσοστό η αποκατάσταση της βλάβης είναι πλήρης.