Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Σε εφαρμογή από σήμερα το νέο σύστημα διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ


Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο σύστημα διακανονισμών με μικρότερη προκαταβολή και μέχρι 24 δόσεις από τη ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο, όπως επισημαίνει, να δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να κάνουν μια νέα αρχή.
Το ύψος της προκαταβολής και οι δόσεις κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ως εξής:
-Για χρέος έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10 % και 5 μηνιαίες δόσεις.
-Από 500 ως 1.000 ευρώ, προκαταβολή 10 % και 8 μηνιαίες δόσεις.
-Από 1.000 ως 2.000 ευρώ, προκαταβολή 15 % και 12 μηνιαίες δόσεις.
-Από 2000 ως 3.000 ευρώ, προκαταβολή 20 % και 18 μηνιαίες δόσεις.
-Από 3.000 ευρώ και πάνω υπάρχουν δύο εναλλακτικές: προκαταβολή 20 % και 18 μηνιαίες δόσεις ή προκαταβολή 30 % και 24 μηνιαίες δόσεις.
Έτσι, για οφειλή 500 ευρώ η προκαταβολή είναι 50 ευρώ και η μηνιαία δόση 90 ευρώ, για 1000 ευρώ προκαταβολή 100 ευρώ και δόση 113 ευρώ κ.ο.κ.
Το νέο σύστημα διακανονισμών είναι απλούστερο σε σχέση με αυτό που ίσχυε ως τώρα, το οποίο λάμβανε υπόψη και το ιστορικό του καταναλωτή (αν ήταν συνεπής, αν είχε κάνει διακανονισμούς και τους τηρούσε, αν είχε κάνει ρευματοκλοπή κλπ.) και γι αυτές τις περιπτώσεις έθετε ως προϋπόθεση μεγαλύτερη προκαταβολή (έως 40 - 50 %) την οποία χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούσαν να καλύψουν.
Στο πλαίσιο της απλούστευσης προβλέπεται επίσης αυτοματοποιημένη διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων ρύθμισης η οποία θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης.
Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Επιπλέον από την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770 ενώ σε επόμενη φάση στόχος είναι η διαδικασία να διεκπεραιώνεται και ηλεκτρονικά.

Συνάντηση εργασίας με τους Προέδρους των Τ.Κ. της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου


Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης είχε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 ο Αντιδήμαρχος Δελβινακίου κ. Νίκος Γαλίτσης με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής του Ενότητας.
Ο κ. Γαλίτσης ενημέρωσε τους Προέδρους για τις νέες του αρμοδιότητες και υπογράμμισε ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι στενός τους συνεργάτης σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις 4ετία. «Ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων είναι σημαντικός και αναβαθμισμένος. Είστε οι εκπρόσωποι των δημοτών και πολύτιμοι συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του παραμεθορίου Δήμου μας και την ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε.
Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι ευχαρίστησαν το Δήμο για τη συνεργασία και έθεσαν επί τάπητος ζητήματα καθημερινότητας και επιμέρους θέματα που αφορούν τα 22 χωριά και οικισμούς της Δ.Ε. Δελβινακίου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης, Αναστάσιος Γιούνης, Βασίλειος Μάτσιας και Γρηγόριος Μποτίνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ηγουμενίτσα: Ανακοίνωση σχετικά με περιστατικό εντοπισμού νεκρού ανήλικου αλλοδαπού


Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για περιστατικό εντοπισμού νεκρού ανήλικου αλλοδαπού, βραδινές ώρες χθες (30-09-2019) στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, σε καρότσα φορτηγού που μετέφερε βαμβακόσπορο.
Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ανήλικος είχε επιβιβαστεί μαζί με ομοεθνή του στο φορτηγό, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Μαγνησία με ενδιάμεσο προορισμό την Ηγουμενίτσα και τελικό την Ιταλία.
Για την υπόθεση αναμένονται αποτελέσματα ιατροδικαστικής εξέτασης.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 4ο χμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Γέφυρας Καλογήρου


Χθες (30-09-2019) και ώρα 20.10΄, στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Γέφυρας Καλογήρου, λεωφορείο το οποίο οδηγούσε 55χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 26χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε  ένας 27χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 27χρονου συνεπιβάτη του μοτοποδηλάτου και ο σοβαρός τραυματισμός του 26χρονου οδηγού του μοτοποδηλάτου.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Σπύρος Υφαντής: Από σήμερα επίσημα η εγγραφή μελών στους Ορίζοντες Ηπείρου


Ο Σπύρος Υφαντής, ασκών καθήκοντα αντιπροέδρου στους Ορίζοντες Ηπείρου ανακοίνωσε ότι από σήμερα 1η Οκτωβρίου ξεκινά και επισήμως η εγγραφή μελών στους Ορίζοντες Ηπείρου, με βάση το καταστατικό που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σημείωσε:
Βασική προϋπόθεση για να αποχωρήσεις από κάπου είναι να βρίσκεσαι εκεί.
Σε απάντηση, λοιπόν, για όσους ελάχιστους δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι αποχωρούν από τους Ορίζοντες Ηπείρου σημειώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η διαδικασία με τους υποψήφιους των εκλογών της 26ης Μαΐου έληξε την ημέρα των εκλογών.
Περαιτέρω συγκροτήθηκε μια συμπαγής ομάδα μελών που κλήθηκε να υπογράψει το καταστατικό των Οριζόντων Ηπείρου.
Τα μέλη μας σε πλήρη συνεργασία με τους εκλεγμένους μας εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα αγωνιστούν για μια δυνατή παράταξη για το καλό της Ηπείρου και των κατοίκων της.
Σημειώνεται ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών θα λειτουργήσει εντός των προσεχών ημερών.

Από το γραφείο Τύπου

Διάρρηξη σε δύο εκκλησίες στο Ελεύθερο Κόνιτσας


Καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας διάρρηξη στους Ιερούς Ναούς Αγίου Μηνά και Αγίου Νικολάου, στο Ελεύθερο Κόνιτσας Ιωαννίνων. 
Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 18-08-2019 έως 29-09-2019, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά και αφαίρεσαν τρεις αγιογραφίες σε μουσαμά και ένα επάργυρο ευαγγέλιο.
Επίσης, κατά το χρονικό διάστημα από 25-09-2019 έως 29-09-2019, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι.
Ενεργείται προανάκριση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 3:00 μ.μ.


Συνεδριάζει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 3 μ.μ. το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με τα εξής θέματα στην Ημερήσια Διάταξή του.
1. Επικύρωση πρακτικών – αποφάσεων 10ης /28-8-2019 τακτικής και 11ης/1-9-2019 ειδικής συνεδρίασης Π.Σ.
2. Ορισμός εκπροσώπων της Π.Ε. Θεσπρωτίας στην ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. Α.Ε.
3. Σύστααη Επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκλογή των μελών τους
4. Υποβολή αιτημάτων των εργαζομένων κοινωφελούς προγράμματος της Δημόσιας Πρόσκλησης νο8/2018/ΟΑΕΔ  στις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας προς έκδοση σχετικού ψηφίσματος. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες

Από την Παρασκευή, 4/10/19, μέχρι και την Κυριακή, 6/10/19, θα πραγματοποιηθεί το 28ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (www.hsfn.gr)  είναι μια επιστημονική εταιρεία η οποία έχει πάνω από 30 χρόνια δράσης. Η Εταιρεία έχει σκοπό την προώθηση της γνώσης γύρω από το νευρικό σύστημα, την προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ ερευνητών των επιστημονικών κλάδων των νευροεπιστημών και την απαρτίωση της έρευνας σε όλα τα επίπεδα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροεπιστημονικών Εταιρειών (FENS, www.fens.org) και του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Εγκεφάλου (IBRO, www.ibro.org).
Η νευροεπιστημονική κοινότητα στην Κρήτη αποτελείται από ερευνητές/τριες του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Βιολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας) και του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών), που μελετούν το νευρικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα: αναπτυξιακό, μοριακό/κυτταρικό, κυκλωμάτων/συστημάτων, γνωσιακό/συμπεριφοράς, υπολογιστικό.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περίπου 300 νευροεπιστήμονες (ερευνητές και φοιτητές όλων των επιπέδων) από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Φινλανδία. Η Carmen Sandi, πρόεδρος της FENS, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Θα παρουσιάσει το ρόλο του κυτταρικού μεταβολισμού και των μιτοχονδρίων στην απόκριση στο στρες. Ο Eero Castren, γενικός γραμματέας της FENS, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Θα παρουσιάσει μελέτες του εργαστηρίου του για τους μηχανισμούς που επιτρέπουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Η Julie Bakker είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και θα μας μιλήσει για τη σχέση της φυλετικής ταυτότητας, των φυλετικών ορμονών και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η Rosa Cossart είναι διευθύντρια ερευνών στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Νευροβιολογίας στη Μασσαλία και η ομιλία της θα αφορά στο ρόλο των αναπτυξιακών διεργασιών στη λειτουργία του ιπποκάμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και μάθηση. Ο Gregoire Courtine είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και θα μας παρουσιάσει τις νευροτεχνολογίες που αναπτύσσει στο εργαστήριό του για την αποκατάσταση της κίνησης μετά από παράλυση.
Στα συμπόσια του συνεδρίου  ερευνητές από πολλές χώρες θα αναπτύξουν τις σύγχρονες απόψεις για μια ποικιλία τομέων αιχμής στην έρευνα του νευρικού συστήματος, ενώ νεότεροι ερευνητές θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αναρτημένες ανακοινώσεις (posters).
Το συνέδριο υποστηρίζει και αναδεικνύει ενεργά τους νέους ερευνητές, δηλ. μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες, με ποικίλους τρόπους:
1)      Η οργανωτική επιτροπή επέλεξε 10 εργασίες νέων ερευνητών για προφορική παρουσίαση.
2)      Μια κριτική επιτροπή θα κρίνει τις αναρτημένες ανακοινώσεις και οι 4 καλύτερες θα βραβευτούν με €500 από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες. Σκοπός των βραβείων είναι η μερική κάλυψη των εξόδων για την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού συνεδρίου FENS2020 στη Γλασκώβη.
3)      Το κόστος εγγραφής για τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές είναι 10 ή 20 ευρώ, με στόχο να προσελκύσει πολλούς από αυτούς να παρακολουθήσουν το συνέδριο.
4)      Όλοι οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συμμετέχουν στο συνέδριο δωρεάν.
Εκτός από το ΙΤΕ και την Περιφέρεια Κρήτης, το συνέδριο υποστηρίζουν οι εταιρείες Analab, ELPEN pharmaceutical, LabSupplies καθώς και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Νέα μεταγραφική ενίσχυση με τον μεσοεπιθετικό Αντώνη Κωστή


Η διοίκηση της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοίνωσε και νέα μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας.

«Μια ακόμα μεταγραφή για την ομάδα μας με τον  μεσοεπιθετικό Αντώνη Κωστή από τον Ατρόμητο Τριανδρίου με συμμετοχές  σε μικρές τις  Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και στην Κ-16 της εθνικής Ελλάδος τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε τα καλύτερα».

Πρωκτικά αποστήματα/συρίγγια: Παίζει ρόλο το κάπνισμα;


Παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του πρωκτικού αποστήματος και συριγγίου αποτελεί το κάπνισμα. Όπως συμβαίνει και με άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη κακή αυτή συνήθεια, η επίδρασή του στην πιθανότητα εμφάνισης των συγκεκριμένων παθήσεων επανέρχεται στα επίπεδα εκείνων που έχουν όλοι οι άνθρωποι μετά από αρκετά χρόνια διακοπής του καπνίσματος. Επομένως, τα περιεδρικά (πρωκτικά) αποστήματα/συρίγγια μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των χρόνιων, φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με τη χρήση καπνού.
«Τα πρωκτικά αποστήματα/συρίγγια είναι συνήθεις διαταραχές του ορθού που μπορεί να εμφανιστούν σε υγιείς κατά τ’ άλλα ανθρώπους. Στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους προκαλούνται από φλεγμονή και απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων, η οποία προκαλεί διόγκωση και τελικά δημιουργία αποστήματος. Ο ασθενής τότε νιώθει πόνο, μερικές φορές ανεβάζει πυρετό, ενώ τοπικά παρουσιάζεται ερυθρότητα και οίδημα. Το 35% των αποστημάτων εξελίσσονται σε συρίγγια, εάν δεν υπάρξει αυτόματη διάνοιξη ή χειρουργική παροχέτευση», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο  www.axiarchos.gr
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα περιεδρικά αποστήματα/συρίγγια επηρεάζουν 2-4 φορές συχνότερα στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες, ηλικίας κυρίως από 20 έως 60 ετών. Παρόλο που οι παθήσεις αυτές δεν θεωρούνται απειλητικές, μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία και την ποιότητα ζωής, καθώς και να αποτελέσουν αιτία οικονομικής αιμορραγίας τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τα συστήματα υγείας. Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισής τους, λίγα είναι γνωστά για τους παράγοντες κινδύνου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η αναζήτηση τρόπων πρόληψης αλλά και η εύρεση κατάλληλων θεραπευτικών αγωγών.
Δεδομένου ότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη φλεγμονωδών δερματικών συριγγίων, φάνηκε λογικό το ενδεχόμενο να έχει την ίδια επίδραση και στην εμφάνιση πρωκτικών αποστημάτων/συριγγίων.