Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Κόνιτσα: Εργαστήριο «Παραδοσιακής Οικοδομικής της Πέτρας» από 18-23 Μαρτίου 2023

 


Το ερευνητικό εργαστήριο CRISIS του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι και τον Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνει στην Κόνιτσα για το διάστημα 18–23 Μαρτίου 2023, εξαήμερο εργαστήριο «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» – (“Stone Masonry Workshop”) στο πλαίσιο του έργου «STONE ART – Ανάπτυξη του Θεματικού Πολιτιστικού Τουρισμού μέσω της Διαφύλαξης της Οικοδομικής Τέχνης της Πέτρας».

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες από τους κλάδους της αρχιτεκτονικής, της αρχαιολογίας, της ανθρωπολογίας και εν γένει σε ερευνητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ασχολούνται με την παραδοσιακή οικοδομική της πέτρινης δόμησης.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει:

        Διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, της ανθρωπολογίας και της ιστορίας της τέχνης.

        Πρακτική εξάσκηση σε κοινόχρηστο χώρο βόρεια της εισόδου της Οικίας Χουσεΐν Σίσκο υπό την καθοδήγηση έμπειρων τεχνιτών από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και της Ηπείρου.

        Καθοδηγούμενη περιήγηση σε επιλεγμένα μνημεία και τοπόσημα της πόλης της Κόνιτσας όπως ο ναός του Αγίου Νικολάου, η Οικία της Χάμκως, το τζαμί της κάτω Κόνιτσας και το γεφύρι.

        Εκδήλωση αφιερωμένη στην μαστορική τέχνη της πέτρας με διαγωνισμούς και βιωματικά δρώμενα για παιδιά.

Στόχος της υλοποίησης του εργαστηρίου είναι η διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς ποικίλων περιοχών της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας. Βασικοί άξονες του εργαστηρίου είναι η διεπιστημονική προσέγγιση της λιθοτεχνίας μέσω των διαλέξεων, η επαφή με την ιστορική σημασία της Κόνιτσας και των μνημείων της, καθώς και η πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων μέσω της άσκησης στο πεδίο. 

Η ενεργή αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με τους τεχνίτες-εκπαιδευτές, τους προσκεκλημένους ομιλητές, τους οργανωτές και τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου εξασφαλίζει μια κρίσιμη και σημαντική ανταλλαγή γνώσης και συμβάλλει στη βιωσιμότητα της τέχνης της πέτρας στις επόμενες γενιές.

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Έναρξη υποβολής αιτήσεων από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους του έτους 2021 στο Μέτρο 22 για την αγορά ζωοτροφών

 


Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Στύλιου διευρύνεται η επιλεξιμότητα του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Με την 4η τροποποίηση στην υπ' αριθμό 3148/18-11-2022 (Β' 5873) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ του έτους 2021 εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000€.

Ειδικότερα, αντικαθίστανται τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο άρθρο 6 ως  εξής:

«Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

 


Ανυποψίαστοι πολίτες – κυρίως ηλικιωμένοι – καλούνταν να καταβάλουν χρηματικά ποσά για την αποφυγή συνεπειών του νόμου μέλους της οικογένειάς τους, δήθεν λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει

Στην κατοχή της συλληφθείσας βρέθηκαν 1.300 ευρώ και χρυσαφικά, που είχε παραλάβει προηγουμένως από εξαπατηθείσα ηλικιωμένη

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε τουλάχιστον (6) ακόμη απόπειρες εξαπάτησης

Η μεθοδική έρευνα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οδήγησε στη σύλληψη χθες (16-03-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα αλλοδαπής, μέλους εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών ότι από το μεσημέρι της 15-03-2023, άγνωστοι τηλεφωνούν σε πολίτες στα Ιωάννινα και επιχειρούν να τους εξαπατήσουν, συστάθηκαν ειδικές ομάδες αστυνομικών, οι οποίοι, αξιοποιώντας τις πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές που είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν – λόγω των κινήσεων και της εν γένει συμπεριφοράς της – την αλλοδαπή.

Στο έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 1.300 ευρώ και χρυσαφικά, που, όπως προέκυψε, είχε αποσπάσει λίγο νωρίτερα από ηλικιωμένη, στην οποία και αποδόθηκαν στη συνέχεια.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, διακριβώθηκε η δομή και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από (4) άτομα. Αναλυτικότερα:

Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης τυγχάνουν αλλοδαπός και αλλοδαπή, οι οποίοι πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές κλήσεις σε σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις ανυποψίαστων – ηλικιωμένων κυρίως – πολιτών. Προσποιούμενοι στη συνέχεια τους αστυνομικούς, προσπαθούσαν να τους πείσουν ότι μέλος της οικογένειάς τους είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Για να γίνονται περισσότερο αληθοφανείς, σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν ότι το υποψήφιο θύμα είχε κόρη, ανέθεταν σε έτερη αλλοδαπή να παριστάνει την κόρη τους, η οποία εκλιπαρούσε κλαίγοντας για βοήθεια.

Ρόλο «εισπράκτορα» είχε η συλληφθείσα, η οποία θα παραλάμβανε τα χρήματα που θα εξασφάλιζε η οργάνωση από τους εξαπατηθέντες πολίτες.

Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία («modus operandi»), ταυτοποιήθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη (6) πολίτες στα Ιωάννινα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι ανοιξιάτικες επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

 


Με τους χαμογελαστούς μαθητές του  1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων ξεκίνησαν οι εαρινές επισκέψεις σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου.

Οι μικροί μαθητές αψήφησαν το πρωινό κρύο και με καλή διάθεση και όρεξη για «μάθημα οδήγησης» άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τον Αρχιφύλακα του Α.Τ. Πωγωνίου Σπύρο Θεοδώρου που τους μίλησε για την ορθή οδηγική συμπεριφορά και τη σωστή συμπεριφορά των πεζών ενώ στη συνέχεια οδήγησαν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος. Μάλιστα όλα τα παιδιά έλαβαν από μια όμορφη «Βεβαίωση άριστου μελλοντικού οδηγού».

Όποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής μπορεί να κλείσει ραντεβού στο τηλ. 2653360129 (κ. Σοφία Τσέπα).

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, από 5.000 σε 22.620 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δυο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 12.760 ορνίθια κρεατοπαραγωγής η πρώτη και 9.860 ορνίθια κρεατοπαραγωγής η δεύτερη, στην Τ.Κ. Βαπτιστής, Δ.Ε. Τζουμέρκων, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». 

«Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, από 17.800 σε 23.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Στρούγκα» της Τ.Κ. Καστρίτσας, Δ.Ε. Παμβώτιδας, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.

«Οριοθέτηση ρεμάτων Πλαταριάς», Δ. Ε. Συβότων, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.

Άρτα: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αλλοδαπής για απάτη με τη μέθοδο του «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing) προσωπικών στοιχείων

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπής, η οποία εμπλέκεται σε περίπτωση ηλεκτρονική απάτης, που έλαβε χώρα σε βάρος ημεδαπού στην Άρτα τον Ιούνιο του 2022.

Ειδικότερα, ο ημεδαπός έλαβε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλέν από εταιρεία ταχυμεταφορών, το οποίο περιείχε σύνδεσμο (link), που τον ανακατηύθυνε σε απατηλή ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτή της τράπεζάς του, όπου στη συνέχεια του ζητήθηκε να καταχωρήσει τους προσωπικούς του κωδικούς (e-banking).

Ακολούθως, με τη χρήση των υποκλεμμένων κωδικών, πραγματοποιήθηκαν 4 μεταφορές χρημάτων από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε αυτόν της κατηγορούμενης, συνολικού ύψους 4.676 Ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Τι είναι το phishing προσωπικών στοιχείων;

Το phishing πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam e-mails, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κτλ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια, οι εγκέφαλοι της απάτης χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. 

Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφάλειας, όπου στο τέλος οδηγείται μέσω συνδέσμων σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.

Συμβουλές

Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούν μέσω μεμονωμένων e-mail προσωπικές πληροφορίες

Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων

Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links)

Με κλιμάκιο της Digea συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου – επί τάπητος τα προβλήματα με το τηλεοπτικό σήμα

 


Τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα λυθούν τα προβλήματα που υφίστανται στο τηλεοπτικό σήμα της περιοχής έλαβε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης από τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Digea κ. Νίκο Μαστοράκη κατά την επίσκεψή στο Δήμο, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της εταιρείας.

Ο κ. Καψάλης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι διττό κι αφορά τόσο το προβληματικό σήμα σε πολλά χωριά του Δήμου όσο και την ένταξη Κοινοτήτων στο πρόγραμμα  «Λευκών Περιοχών». Όπως υπογραμμίστηκε, η εταιρεία αναμένει την έκδοση Κ.Υ.Α. για να καλύψει τις λευκές περιοχές ενώ άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία προκειμένου να δοθεί τεχνική λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο σε χωριά της περιοχής όσο και σε μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στυλιανός  Κουκουλάρης και Αναστάσιος Γιούνης ενώ από την πλευρά της Digea παρευρέθηκαν η κ. Ιωάννα Κολιάδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και οι Τεχνικοί Διευθυντές κ.κ. Χρήστος Ασημακόπουλος και Βασίλης Καλογήρου.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της Digea, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επισκέφθηκε τις δομές φιλοξενίας παιδιών που λειτουργούν στην Κοινότητα Πωγωνιανής μοιράζοντας δώρα στους μικρούς φίλους.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην 3η διαδοχική αύξηση κατά 9,4% από 1η Απριλίου θα φτάσει 780 ευρώ.

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

«Δεν έχω αυταπάτες ξέρω ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και η νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Το τελικό ποσό που συμφωνήθηκε είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας αλλά είναι εντός των δημοσιονομικών Ορίων.

Τώρα είναι η ώρα να στηρίζουν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται όλοι», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης.

24η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου, στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εκτός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 19-03-23/17:15)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ  ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ          

ΩΡΑ: 17:15

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ        

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής    

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023  

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (16:00)

Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (16:00)

Α.Ο.ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:00)

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ(16:00)

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:00)

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023  

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (16:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (16:00)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (16:00)

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:15)

17η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου, στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Σ. Αλμυρός-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 17-03-23/16:00)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023   

ΓΗΠΕΔΟ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ

ΩΡΑ: 16:00

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

 

Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (16:00)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:00)

 Κυριακή 19 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (16:00)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (16:00)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (16:00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 17 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή 17 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Γλαύκωμα: O «ύπουλος εχθρός» της όρασης

 


Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA), με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Το γλαύκωμα αποτελεί συχνό παράγοντα οφθαλμικής νοσηρότητας αφού, μετά τον καταρράκτη, αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Η συχνότητα εμφάνισης του γλαυκώματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 2% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από γλαύκωμα.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου) ο κος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ΜD, FEBO Οφθαλμίατρος του Metropolitan General ενημερώνει για τους παράγοντες κινδύνου, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτού του «ύπουλου» εχθρού της όρασης:

«Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένου τύπου βλάβες στο οπτικό νεύρο, ενώ στη πλειονότητα των περιπτώσεων συνυπάρχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.