Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

ΕΟΔΥ: Εξήντα επτά θάνατοι σήμερα, 3.491 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα επτά θάνατοι, 3.491 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.491, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561(ημερήσια μεταβολή +17.12%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών

 


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται  πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N8) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Η.Β., Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν και τα πρώτα περιστατικά σε νοτιότερες περιοχές (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία).

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών.

Με βάση τα παραπάνω  επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη "Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών".

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

1.       Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2.      Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3.      Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4.      Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5.      Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Άλλαξαν την 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας

 


Άλλαξαν από την 1η  Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς ξεκινάει η θερινή περίοδος η οποία θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη  οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας κατά την θερινή περίοδο είναι οι ακόλουθες: από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Τι απαγορεύεται όμως κατά τις ώρες της μεσημβρινής και της νυκτερινής ησυχίας;

α. Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

β. Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

Καραμπίνα έτοιμη για εκπυρσοκρότηση στη θέση «Μακρυχώραφα» της ΤΚ Λάβδανης του Δήμου Πωγωνίου



Μία από τις πλέον σοβαρές περιπτώσεις άσκησης παράνομης θήρας των τελευταίων ετών στα όρια ευθύνης και αρμοδιότητάς της, που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για οποιονδήποτε πολίτη, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Το απόγευμα της Κυριακής κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ κατά τη διάρκεια περιπολίας και ελέγχου σε διάφορες περιοχές βρέθηκε στη θέση «Μακρυχώραφα» της ΤΚ Λάβδανης του Δ. Πωγωνίου.

Κατά την περιπολία του κλιμακίου σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό επαρχιακό οδικό άξονα, οι Θηροφύλακες εντόπισαν πέντε αυτοσχέδιες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων, με συρματόσχοινο, ενώ στο σημείο, ο δράστης είχε ρίξει και καλαμπόκι για την προσέλκυση των θηραμάτων.

Εξήντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 31 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (63.220) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.340) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.189) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(889) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(165) στη Θεσσαλονίκη,

(102) στη Δυτική Ελλάδα,

(99) στην Αττική,

(85) στην Κεντρική Μακεδονία,

(69) στην Ήπειρο,

(66) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(54) στην Πελοπόννησο,

(51) στη Στερεά Ελλάδα,

(50) στην Κρήτη,

(48) στο Βόρειο Αιγαίο,

(43) στα Ιόνια Νησιά,

(31) στη Θεσσαλία ,

(22) στη Δυτική Μακεδονία και

 (4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (161.941) ομοειδείς παραβάσεις.

(177) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (175) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(28) στη Θεσσαλονίκη,

(20) στην Αττική,

(17) στην Κεντρική Μακεδονία,

(16) στην Πελοπόννησο,

(15) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στην Ήπειρο,

(14) στη Δυτική Ελλάδα,

(13) στην Κρήτη,

(10) στη Στερεά Ελλάδα,

(8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(8) στη Θεσσαλία,

(7) στο Βόρειο Αιγαίο,

(4) στη Δυτική Μακεδονία και

(2) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.945) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (45.016) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.929) των (150) ευρώ.

(123) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- 8 πρόστιμα σε ισάριθμα κομμωτήρια εκ των οποίων 7 των 1.000 ευρώ και 1 των 2.000 ευρώ για πελάτες χωρίς ραντεβού,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υποδημάτων και 300 ευρώ σε έναν πελάτη,

- 2 πρόστιμα των 1.000 ευρώ σε ισάριθμα παντοπωλεία για υπέρβαση ωραρίου,

- 5 πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμα παντοπωλεία για μη αναρτημένο αριθμό ατόμων και ένα πρόστιμο 300 ευρώ σε πελάτη,

- 4 πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμα κομμωτήρια και ένα πρόστιμο 300 ευρώ σε πελάτη χωρίς ραντεβού,

- 2 πρόστιμα 1.000 ευρώ σε ισάριθμα κομμωτήρια και δύο πρόστιμα 300 ευρώ σε πελάτες,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ.

- σύλληψη και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. με 15νθημερης αναστολής λειτουργίας 15 ημέρες και 5 πρόστιμα των 300 ευρώ σε πελάτες.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο καταστήματος,

- σύλληψη ιδιοκτήτη γυμναστηρίου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ.,

- σύλληψη για παράβαση 285 Π.Κ και πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Στην Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε 8 άτομα για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ., με επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 52 συμμετέχοντες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε συνεργείο και από 300 ευρώ σε 4 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στο Βόρειο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 2 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.639) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.674) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση του Παρακαλάμου- Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της δεξαμενής του Άνω Παρακαλάμου

 


Η δεξαμενή της Αγίας Παρασκευής καθαρίστηκε από ειδικό συνεργείο και ήδη η αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού έχει αποκατασταθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση σας.

*******

Θα ήθελα να ενημερώσω επίσης πως αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της δεξαμενής και στο Πάνω χωριό του Άνω Παρακαλάμου και θα παρακαλέσω κι εκεί τους συγχωριανούς να ενημερώσουν ο ένας τον άλλο ώστε να ταχτοποιήσουν τις δουλειές τους  και να δείξουν κι αυτοί επίσης κατανόηση.

                      

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών

 


Συνελήφθη προχθές (30-03-2021) το απόγευμα σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν 2 συσκευασίες με μικροποσότητα κοκαΐνης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση ισχύος αδειών οδήγησης αγροτικών μηχανημάτων

 


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους Αδειών Οδήγησης Αγροτικών Μηχανημάτων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Γ2/397/86292/29-3-2021 και θέμα «Παράταση ισχύος αδειών οδήγησης και πτυχίων χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων και λοιπές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των κατ’ εξακολούθηση έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της νόσου COVID-19»:

Παρατείνεται για δέκα (10) μήνες η ισχύς των Αδειών οδήγησης και πτυχίων χειριστών αγροτικών μηχανημάτων με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2021, για οδήγηση αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Παράδειγμα: Η ισχύς άδειας οδήγησης με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης την 15η Δεκεμβρίου 2020 παρατείνεται έως την 15η Οκτωβρίου 2021.

Παρατείνονται εκ νέου, για 6 μήνες ή έως την 1η Ιουλίου 2021, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι μεταγενέστερη, οι άδειες οδήγησης και τα πτυχία χειριστών αγροτικών μηχανημάτων των οποίων η καταληκτική ημερομηνία ισχύος, μετά την εφαρμοζόμενη 7μηνη παράταση, που είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ (δηλαδή για άδειες οδήγησης με καταληκτική ημερομηνία ισχύος που ήταν εντός του διαστήματος από 1-9-20 έως 31-3-2021) βρίσκεται εντός του χρονικού διαστήματος που 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2021 όπως ορίζει ο νέος Κανονισμός.

Δελβινάκι: Αίτημα κάλυψης κενής θέσεως Φιλολόγου καθηγητή στο Γυμνάσιο Δελβινακίου

 

ΔΕΗ: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021

 


Η ΔΕΗ παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε την Τετάρτη  31 Μαρτίου 2021, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Η ΔΕΗ καλεί εκ νέου τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για την εκκαθάριση του Μητρώου των δικαιούχων του αγροτικού τιμολογίου, ξεκίνησε τη διαδικασία από το 2014.

Ακμή: Τι να προσέξετε την άνοιξη

 


Αλλαγές στη συνολική υγεία και ειδικότερα στο δέρμα μπορεί να φέρει μαζί της η άνοιξη. Η βελτίωση του καιρού, η εφίδρωση και η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν σημαντικά όσους έχουν δερματικά προβλήματα και κυρίως ακμή. Όσο οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και η θερμοκρασία να ανεβαίνει, οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν ότι το δέρμα τους γεμίζει σπυράκια.

Παρότι παλαιότερα δεν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένο, μελέτες έχουν καταδείξει ότι πράγματι αυτές οι περιοδικές εξάρσεις οφείλονται στη αλλαγή των εποχών. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τον καιρό, η αποφυγή τους είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

«Η ακμή είναι μια πολύ συχνή πάθηση, αφού περίπου το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από αυτή. Κυρίως είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από τα νεογέννητα έως τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν φαγέσωρες (λευκά σπυράκια ή μαύρα στίγματα), βλατίδες (μόνιμες προεξοχές του δέρματος που δεν υποχωρούν στην πίεση), φλύκταινες (σπυράκια με πύον), κύστες ή οζίδια στο πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος, το λαιμό, τους ώμους και τους άνω βραχίονες», σημειώνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, και μας εξηγεί τις αιτίες εμφάνισής της: 

«Η ακμή προκύπτει όταν η ποσότητα του σμήγματος, που φυσιολογικά εκκρίνεται από το δέρμα για την προστασία του, αυξάνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της ζωής, όπως στην εφηβεία. Η υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, εμποδίζει την αποβολή των νεκρών κυττάρων (που σημειωτέον όταν υπάρχει ακμή είναι περισσότερα) και έτσι προκαλείται φραγή των πόρων.

Και επίσημα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης ο οδικός άξονας «Ιωάννινα-Κακαβιά»

 


Η κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ονομασία «Ελλάδα 2.0».

Από τα μεγάλα έργα υποδομής του εθνικού σχεδίου, απουσιάζει όπως ήταν γνωστό από καιρό, ο οδικός άξονας «Ιωάννινα-Κακαβιά».

Τελικά το πράσινο φως πήραν δύο οδικά έργα: ο Ε65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.

Επένδυση-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε-65 ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ (452 εκατ. ευρώ):

Αυτοκινητόδρομος Τρίκαλα – Γρεβενά – Εγνατία Οδός (κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης/δρόμοι σύνδεσης και συμπληρωματικές εργασίες), συνολικού μήκους 70,47 χλμ. Ολοκληρώνεται έτσι, με την κατασκευή του βόρειου τμήματός του, ο Ε65, ένας από τους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά ολόκληρη τη νότια Ελλάδα με τα βόρεια σύνορά μας και την Ευρώπη.

Ενημέρωση ζητά ο Σταύρος Καλογιάννης για την υλοποίηση του οδικού άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα

 


Ο κ. Σταύρος Καλογιάννης με νέα Ερώτησή του (αρ. πρωτ. 5476/2021), που κατέθεσε στη Βουλή ζητάει να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, για την πορεία υλοποίησης των μελετών βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα και την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στην Ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το 2012 είχε εγκριθεί από το ενιαίο, τότε, Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, η διάθεση πίστωσης 2.000.000 ευρώ για την εκπόνηση των μελετών βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα. Ακολούθησε διαγωνισμός και η ανάθεση των μελετών σε ανάδοχο. Δυστυχώς την περίοδο 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, κανένα νέο έργο υποδομής στη χώρα δεν ωρίμασε, από τεχνική και χρηματοδοτική άποψη, ούτε ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Το έργο Καλπάκι – Κόνιτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ο βελτιωμένος, από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών και σε επίπεδο οδικής ασφάλειας, άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, θα δώσει ώθηση στην διαπεριφερειακή σύνδεση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, θα τονώσει τις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού.

Εντοπισμός και κατάσχεση ιχθυοπαγίδων στην Ηγουμενίτσα

 


Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες χθες, κατά τη διάρκεια συντονισμένου ελέγχου από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας, στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βάλτου Θεσπρωτίας (ΒΑΤΑΤΣΑ), ποντισμένες έντεκα (11) ιχθυοπαγίδες (ΝΤΑΟΥΛΙΑ) μήκους περίπου έξι  μέτρων και είκοσι εκατοστών (6,2 μ.) έκαστη.

Μέσα στις ιχθυοπαγίδες βρέθηκαν περίπου δύο κιλά (02 kg) ζωντανά μπλε καβούρια, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα

 


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, επί της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Ηγουμενίτσα, όταν δίκυκλο όχημα με 35χρονο οδηγό συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. όχημα με 41χρονο οδηγό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.

Ο 35χρονος διεκομίσθη αρχικά με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Άγνωστης προέλευσης "κήτος" κόβει βόλτες στη λίμνη Ζαραβίνα

 


Με κομμένη την ανάσα η τοπική κοινωνία του Πωγωνίου παρακολουθεί (αρχικά τις φήμες και τις διαδόσεις) με το άγνωστης προέλευσης  "κήτος" -δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για είδος καρχαρία- που κόβει βόλτες στη λίμνη Ζαραβίνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων έχει γίνει αντιληπτός  στα νερά της λίμνης  Ζαραβίνας Πωγωνίου εδώ και αρκετές ημέρες.

Ερασιτέχνης ψαράς μπόρεσε να φωτογραφίσει το "κήτος".

Πολλές είναι οι συζητήσεις και οι απόψεις για το πώς έφτασε στη λίμνη και ποιος κρύβεται πίσω από μια πιθανή «απελευθέρωση»  του "κήτους", που σήμερα όπως υπολογίζουν ξεπερνά τον μισό τόνο!

Η εμφάνιση του "κήτους",  στα νερά της λίμνης Ζαραβίνας, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων των γύρω χωριών, αλλά και ευρύτερα του Νομού Ιωαννίνων που αψηφούν τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού  και σπεύδουν στην περιοχή για αποθανατίσουν τον "παράξενο επισκέπτη".

Ακόμη ακούγονται και ακραίες απόψεις που θέλουν το "κήτος" να έφτασε στην εν λόγω λίμνη από μόνο του, από τη θάλασσα, καθώς όπως υποστηρίζουν η λίμνη επικοινωνεί με υπόγειο ποτάμι με τη θάλασσα.

Εκείνοι που γνωρίζουν καλά την λίμνη είναι καθησυχαστικοί και μιλούν για ένα μεγάλο ντόπιο ψάρι, που κάποιοι μεγαλοποίησαν σκόπιμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το όλο θέμα θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες που έκαναν λόγο για την επίσκεψη στην περιοχή του  υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση δεν έχουν διασταυρωθεί.

Συνίσταται ψυχραιμία και προγραμματίζονται  συσκέψεις προετοιμασίας της προσπάθειας  εντοπισμού και αιχμαλωσία του.