Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Έψαλλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Περιφερειάρχη

 


Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς  έψαλλαν σήμερα στον Περιφερειάρχη Περιφέρεια Ηπείρου, ο Σύνδεσμός Καλαρρυτών Ιωαννίνων το παιδικό τμήμα, παρουσία και των Αντιπεριφερειαρχών Ηπείρου και ευχήθηκαν σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά!

Αναφορά του Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μέσω ανάρτησής του στο facebook αναφέρεται στο μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας.

«Στην Αρχαία Αμβρακία στην Άρτα μέσα από το ΕΣΠΑ αναστυλώθηκε ένα μικρό Αρχαίο Θέατρο.

Γύρω γύρω στερεώθηκαν όλα τα σημερινά κτίσματα και το έργο ήταν στην ολοκληρωμένη χωρική Ενότητα των Αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Υπήρχε συνεργασία με την Αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και έτσι το αποτέλεσμα άψογο.

Σπουδαίος και ο ρόλος του Διαζώματος και του κου Σταύρου Μπένου στο όλο γίγνεσθαι της ΟΧΕ».

Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 32,2 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ

 


Ειδικότερα, η πρόσκληση αφορά νέα έκτακτη χρηματοδότηση Δήμων, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Περιφερειών, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με έμφαση στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel» και «Elias».

Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 32,2 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους ΟΤΑ, για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστου Τριαντόπουλου, του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρη Σκάλκου, και σε συνέχεια σχετικής προεργασίας από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, η πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», με τίτλο «Πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού V», η οποία αφορά έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 32,18 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ: ΡΞΔΧ46ΜΤΛ6-1ΩΟ).

Δήμος Πωγωνίου: Ευχαριστήριο

 


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ», την ΒΙΚΟΣ Α.Ε., την Μεταλλουργική Ηπείρου και την Τράπεζα τροφίμων Θεσσαλονίκης για την προσφορά τους σε τρόφιμα για τις ανάγκες του χριστουγεννιάτικου πακέτου για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου.

Οι δύο δομές εξυπηρετούν συνολικά 240 δημότες και υλοποιήθηκαν σε σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου με το Φορέα Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.»).

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο, που εξυπηρετεί 170 περίπου οικογένειες, είναι ανοιχτό σε κάθε προσφορά που θα συνδράμει στο σημαντικό έργο που προσφέρει στους αδύναμους δημότες και απευθύνει έκκληση σε  φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες για έμπρακτη στήριξη.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

 


Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για δύο έργα κατακύρωσε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα για την κατασκευή κόμβων στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού 8 Π.Ε. Πρέβεζας (Λούρος- Πολυστάφυλο) και στο Γοργόμυλο οριστικός ανάδοχος αναδείχτηκε η Α & Π.ΛΑΜΠΡΗΣ Ο.Ε. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.380.000 ευρώ.

Για το έργο της κατασκευής αντιπλημμυρικού έρχου στην περιοχή της Εγνατίας Οδού, (προϋπολογισμού 300.000 ευρώ) οριστικός ανάδοχος αναδείχτηκε η «FERTILISΕΠΕ»

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές εφαρμογές λόγω αλλαγής του έτους

 


Τη λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών, ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών για το κλείσιμο του έτους, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα:

-Η ψηφιακή εφαρμογή «my Property», για την υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2023 και ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος 02/01/2024).

-Η ψηφιακή εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2014 έως και 2023, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2023 και ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος 03/01/2024).

-Η ψηφιακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικών ετών 2015 έως και 2022, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2023 και ώρα 23:00 (ημερομηνία ανοίγματος η 03/01/2024 για τα φορολογικά έτη 2018 έως 2022 και η 10/01/2024 για τα φορολογικά έτη 2015 έως 2017).

Πρέβεζα: Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα, που εμπλέκονται σε κλοπή χρημάτων από σπίτι ηλικιωμένου

 

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών (ενός άνδρα και μίας γυναίκας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, που έγινε το μεσημέρι της 15-10-2023 σε περιοχή της Πρέβεζας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 150 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για οπλοφορία

 


Συνελήφθη χθες (28-12-2023) το μεσημέρι στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται πεζός κρατώντας θήκη μεταφοράς όπλου και όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλο τύπου αεροβόλο, ένας μεταλλικός σωλήνας, διόπτρα και τέσσερα φυσίγγια.

Προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση POS

 


Οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση POS και I.R.I.S. κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο θέλει να επεκτείνει τη χρήση των POS στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε, όριζε τα 35 νέα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου να δέχονται πληρωμές με κάρτα ή μέσω του συστήματος IRIS.

Ταυτόχρονα, από 1/1/2024 γίνεται υποχρεωτική η αποδοχή από μέρους των επαγγελματιών της άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως π.χ. η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση POS και I.R.I.S. κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

Η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Με έξτρα φόρο 22% απειλούνται όσοι δεν καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις

 


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος - που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων - πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι φορολογούμενοι που δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου

 


Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00- 15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή στο ρεβεγιόν!

 


Σύνεση θα πρέπει να επιδείξουν όσοι θα υποδεχθούν τον νέο χρόνο σε πάρτι, καθώς είναι πιθανό να φύγουν από αυτά και… με κάποιο ανεπιθύμητο «δώρο». Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η κάμψη των αναστολών, οι ελλιπείς γνώσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η μη τήρηση προφυλακτικών μέτρων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αποκτήσουν κάποιο από αυτά. Στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει τον ιδιαίτερο κίνδυνο που διατρέχουν τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, κυρίως οι νέοι έως 25 ετών.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά των εορτών και οι προσκλήσεις για συγκεντρώσεις φίλων και συναδέλφων είναι σχεδόν καθημερινές, με αποκορύφωμα το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Η χαρούμενη ψυχική διάθεση εντείνεται μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζοντας τη λήψη των αποφάσεων, μειώνοντας κάθε προσπάθεια αντίστασης και μη υποταγής σε επιθυμίες και ορμές. Έτσι, το ριψοκίνδυνο, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού σεξ, είναι πιθανότερο. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνεται τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνεται», επισημαίνει ο  Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες και αυτό διότι παρασύρονται ευκολότερα, αφού η ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με την κρίση και τον αυτοέλεγχο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη φιλανθρωπική οργάνωση για τη σεξουαλική υγεία FPA (Family Planning Association) ειδικά για τη μετάδοση των εν λόγω νοσημάτων κατά την εορταστική περίοδο, είχε αποκαλύψει ότι σχεδόν το 20% είχε σεξουαλική επαφή με συνάδελφό τους στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου, εκδήλωση που σχεδόν είναι παράδοση γι’ αυτούς. Το 10% κόλλησε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από συνάδελφο ή γνωρίζει κάποιον που του συνέβη. Πιο παρορμητικοί ήταν οι άνδρες, με τους νέους ηλικίας 18-24 ετών να έχουν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί, συγκριτικά με τους ομόφυλούς τους, ηλικίας 45-54 ετών.