Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση «Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη», του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων και του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς»

 


Περισσότεροι από 600 μαθητές γυμνασίων ενημερώθηκαν για την μικροκινητικότητα και τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα (5-12-2023) η εκπαιδευτική δράση, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία διήρκησε από την προηγούμενη Τετάρτη (29-11-2023) και έλαβε χώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας στα Ιωάννινα.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπήρξε η αυξανόμενη χρήση των ποδηλάτων και των πατινιών στις ηλικίες των μαθητών γυμνασίου.

Έτσι λοιπόν, επίκεντρο του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η μικροκινητικότητα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη».

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 μαθητές και μαθήτριες από 20 γυμνάσια των Ιωαννίνων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη της μικροκινητικότητας, τους κανόνες που διέπουν τη χρήση των ποδηλάτων και των πατινιών και τις βέλτιστες πρακτικές οδικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, να «περιπλανηθούν» με ποδήλατο ή πατίνι σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, ώστε να αντιληφθούν ακόμη καλύτερα τη σημασία της τήρησης των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ακόμα και με τα μεταφορικά αυτά μέσα.



Επισημαίνεται, ότι από την έναρξη και της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, οι υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου βρίσκονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να υιοθετήσουν από μικρή ηλικία σωστή οδικής συμπεριφορά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ώρα 13:00

 


Σας καλούμε  στις  έντεκα (11) του μηνός Δεκεμβρίου  έτους 2023,  ημέρα Δευτέρα και ώρα 13.00, στην ΕΙΔΙΚΗ (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 78 του Ν. 4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, τις διατάξεις των άρθρων 163, 176 και 268 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύουν) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα),   με μοναδικό  θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2024  της Περιφέρειας Ηπείρου» (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αναζητούμενος αλλοδαπός

 


Συνελήφθη χθες (4-12-2023) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών, για παραβάσεις την νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ώρα 15:00

 


Σας καλούμε στις έντεκα (11) του μηνός Δεκεμβρίου έτους 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00, στην ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ του Περιφερειακού Συμβούλου Πρέβεζας, κου Παύλου Φραγκούλη, σχετικά με:

1. Την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους κατοίκους της Πρέβεζας και των όμορων περιοχών στα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου

2. Τους οδικούς άξονες του Ν. Πρέβεζας και τη σύνδεσή τους με τους κύριους οδικούς άξονες

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων των συνεδριάσεων:

16η/14-11-2023 (τακτική διά ζώσης)

17η/29-11-2023 (κατεπείγουσα διά περιφοράς)

2. Έγκριση 8ης τροποποίησης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2023 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

3. Λήψη απόφασης σχετικά με την Άδεια Χρήσης Ύδατος από υδρομάστευση των πηγών Αγίου Γεωργίου Δήμου Ζηρού με δικαιούχους τους Συνδέσμους Ύδρευσης Πρέβεζας -Φιλιππιάδας, πεδινών και ημιορεινών Δήμων Άρτας και Λευκάδας Αιτωλοακαρνανίας (εισήγηση: η Δ/νση Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.)   

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Δήμος Ζίτσας: Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Ε.Σ. “Εύξεινη πόλη”

 


Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (05-12-2023) η συνάντηση του Δημάρχου Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκου, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) “Εύξεινη πόλη” και Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Ε.Σ. “΄Ευξεινη πόλη” συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών υπηρεσιών & Κοινωνικής πολιτικής, Χρυσόστομο Βούζα και το συνεργάτη του ομίλου, Αργύρη Παξινό, επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ζίτσας στο γραφείο του στο Δημαρχείο όπου παρουσία του Αντιδημάρχου Δημήτριου Λάμπρου, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για τη νέα δημοτική θητεία.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ζίτσας ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) “Εύξεινη πόλη” μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα με επίκεντρο την περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη, τον αγροτικό τομέα, τον πολιτισμό, καθώς και δράσεις που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr  

Συνάντηση Περιφερειάρχη – Πρέσβη Πολωνίας

 


Τον  Πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα κ. Artur Lompart, ο οποίος  συνοδεύονταν από τον Α΄ Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Hubert Swietek, υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές αύξησης των τουριστικών ανταλλαγών, ως και της προώθησης των ηπειρωτικών προϊόντων, με βάση και τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Πολωνία.

Εξετάστηκε επίσης  η δυνατότητα σύναψης μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με κάποια αντίστοιχη Πολωνική Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο εμπορικών και τουριστικών ανταλλαγών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

 


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προκηρύχθηκαν εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Οι εξετάσεις αρχικής χορήγησης αδειών θα διεξαχθούν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 και οι εξετάσεις ανανέωσης αδειών την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι σχολές ΣΕΚΟΟΜΕ οφείλουν να προσκομίσουν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων την Υ/Δ του Διευθυντή Σπουδών με τις τελικές καταστάσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων έως και την Παρασκευή 5/1/2024 για τις εξετάσεις ανανέωσης και έως και την Παρασκευή 12/1/2024 για τις εξετάσεις αρχικής χορήγησης.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Οδοιπορικό αντιπροσωπείας του Ζωγράφειου Σχολείου στη Βιέννη

 

Την πρωτεύουσα της Αυστρίας, την πανέμορφη Βιέννη, μία από τις σημαντικότερες μητροπόλεις της Ευρώπης και έναν σημαντικό πόλο του παροικιακού ελληνισμού, που κατά την προεπαναστατική περίοδο αποτέλεσε ένα σημαντικό τροφοδότη της ελληνικής επανάστασης του 1821, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής το διάστημα 21-27 Νοεμβρίου 2023. Η αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής αποτελούμενη από μαθητές, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί κορυφαίους θεσμικούς φορείς της χώρας, σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς που φιλοξενούνται στη Βιέννη και να γνωρίσει τη σύγχρονη όψη της Αυστριακής πρωτεύουσας. Επίσης, ήρθε σε επαφή με το ένδοξο αυτοκρατορικό παρελθόν της, γνώρισε τα μνημεία, τα μουσεία, την αρχιτεκτονική, την κουλτούρα, τους ανθρώπους της Βιέννης, επισκέφτηκε ένα Αυστριακό Σχολείο, περιηγήθηκε στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης και ακολούθησε τα ίχνη της παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη, που ανάγεται στις αρχές του 18ου αιώνα.

Συνοδευόμενη από την τέως Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα Mag. Hermine Poppeller, η αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, επισκέφτηκε το Αυστριακό Κοινοβούλιο (Österreichisches Parlament) και είχε τη δυνατότητα της επαφής με ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο του Αυστριακού κράτους. Μέσα από την ξενάγηση, οι  συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν τον κοινοβουλευτισμό της Αυστρίας, τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου και να παρακολουθήσουν από τα θεωρεία τη συνεδρίαση που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, θαύμασαν την αρχαία Ελληνική αρχιτεκτονική που κοσμεί το κτίριο της Αυστριακής Βουλής, το οποίο δημιούργησε ο Δανός φιλέλληνας αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δράσεις επικοινωνίας του διασυνοριακού έργου WASTE RREACT

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο  ολοκλήρωσης του διασυνοριακού έργου WASTE REACT του Προγράμματος  IPA CBC INTERREG “Ελλάδα Αλβανία 2014-2020”, διοργανώνει δράσεις επικοινωνίας και διάχυσης του έργου, κατά το διάστημα 7-9/12/2023. Οι δράσεις επικοινωνίας και διάχυσης περιλαμβάνουν:

Πέμπτη, 07-12-23: Τελικό Συνέδριο του Έργου & Ημερίδα Ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση:

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα του Έργου που αφορούν σε παρεμβάσεις διαχείρισης  απορριμμάτων στις Περιφέρειες της διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας και της Αλβανίας. Για την Περιφέρεια Ηπείρου, η βασική δράση αφορούσε στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Άρτας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα βραβευτούν και οι ομάδες των μαθητών των Γυμνασίων που αναδείχθηκαν πρώτες στον μαθητικό διαγωνισμό βίντεο και ταξίδεψαν στην Κοπεγχάγη για να επισκεφτούν το εργοστάσιο ανακύκλωσης  Copenhill.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα Ευαισθητοποίησης του κοινού, με ενημερωτικές ομιλίες για τα θέματα ανακύκλωσης, με στόχο την εξοικείωση του γενικού κοινού στις αναβαθμισμένες εφαρμογές και πρακτικές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο  Du Lac και θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ

Σάββατο, 9-12-2023: Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά Δημοτικού με παιχνίδια και δώρα!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της  οδού Μελανίδη, πίσω από κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις 10:00 π.μ μέχρι τις 14:00 μ.μ.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Νοέμβριο 2023 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Νοέμβριο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν -5-τροχαία ατυχήματα (έναντι 9το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

 -1-θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα(όπως και το 2022)

 -1-τροχαίοατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2022).

 -3-τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου(έναντι -8-το 2022)

Από τα τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -6-παθόντες (έναντι -12-το 2022). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

 -1-νεκρός(όπως και το 2022)

 -1-σοβαρά τραυματίας(έναντι κανενός το 2022)

 -4- ελαφρά τραυματίες (έναντι -11- το 2022)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

• Υπερβολική ταχύτητα

• Λοιπά αίτια αναφερόμενα στον οδηγό

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.544) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (137) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (56) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (705) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος παιδιού Α21

 


Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ επισημαίνονται τα εξής:

«Ο ΟΠΕΚΑ, αναφορικά με την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού, σας ενημερώνει ότι λόγω των αναγκαίων τεχνικών επεξεργασιών για την καταβολή τόσο του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης κατά την 22η Δεκεμβρίου όσο και λόγω του γεγονότος ότι την ίδια ημέρα θα γίνει και η καταβολή της 6ης δόσης του επιδόματος παιδιού, δεν θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων.

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων έτους 2023 και πάλι, στις 22 Δεκεμβρίου και έως την 15η Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι όσοι δικαιούχοι υποβάλουν τις αιτήσεις στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο, θα λάβουν και την έκτακτη επιδότηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης».

Επίδομα παιδιού με «δώρο Χριστουγέννων»

Πάντως, το επίδομα παιδιού χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά σε πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά. Το ποσό υπολογίζεται βάσει των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

 


Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

 


Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα των αναπνευστικών ιών την προσεχή περίοδο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η έναρξη της εποχικής γρίπης και τα αυξημένα περιστατικά COVID-19 πρέπει να επιστήσουν την προσοχή των  ενηλίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Οι επιπλοκές που είναι πιθανό να προκύψουν, μπορεί να γίνουν αιτία καθυστέρησης της ανάρρωσης αλλά και νοσηλείας.

Μεταξύ των σημείων που χρειάζονται φροντίδα και στα οποία, ομολογουμένως, δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία είναι τα φλέματα. Κι όμως, η υπερβολική παραγωγή τους εκτός από δυσάρεστη ενόχληση, δυσχεραίνει την αναπνοή και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, η οποία μπορεί να βλάψει περαιτέρω τους πνεύμονες. Γι’ αυτό επιβάλλεται η λήψη μέτρων τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποβολή τους.

«Ειδικά κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού και βλεννογόνοι αδένες είναι επιφορτισμένοι με την παραγωγή βλέννας, η οποία είναι απαραίτητη στον οργανισμό, γιατί λιπαίνει και παγιδεύει ερεθιστικούς παράγοντες στους αεραγωγούς, όπως ιούς, βακτήρια και αλλεργιογόνα.

Μια οξεία αναπνευστική νόσος (όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα), μια χρόνια πνευμονοπάθεια (όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι βρογχεκτασίες και η χρόνια βρογχίτιδα), μια φλεγμονή από κάποιο μικρόβιο ή κάποιος ερεθισμός της από γύρη ή καπνό μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή της. Η ίδια αντίδραση προκύπτει από την αφυδάτωση, την κατανάλωση αλκοόλ και την παραμονή σε χώρους με ξηρή ατμόσφαιρα.