Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους


Σύμφωνα με την ΕΜΥ πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, από τα δυτικά και τα βόρεια, που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά και τα βορειοανατολικά, από το απόγευμα όμως στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε 7 μποφόρ στο Ιόνιο και τη νύχτα στο βορειοδυτικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Αναλυτικά στα Νησιά Ιονίου,  την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και το βράδυ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 και θα ενισχυθούν στο Ιόνιο τοπικά σε 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Μίνι lockdown σε όλο το Νομό Ιωαννίνων


Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκαν ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι σήμερα, 407 νέα κρούσματα

 


25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τέσσερις νέοι θάνατοι, 407   νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 407 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκαν δενδρύλλια, ποσότητες κάνναβης και ελαίου κάνναβης καθώς και ειδικός εξοπλισμός 


Συνελήφθη, προχθές (05-10-2020) το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, εντόπισαν τον κατηγορούμενο προχθές το βράδυ στην πόλη της Άρτας και τον συνέλαβαν διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.


Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας πραγματοποιήθηκε έρευνα χθες το πρωί στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου διαπιστώθηκε η υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης, με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, σε χώρο της κατοικίας του.

Συγκεκριμένα στο χώρο του υπνοδωματίου βρέθηκαν δύο ειδικά διαμορφωμένες ντουλάπες, με κατάλληλο εξοπλισμό υδροπονικής καλλιέργειας, εκ των οποίων στη μία καλλιεργούνταν δύο δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ενώ επιπρόσθετα βρέθηκε ειδικός χώρος φυτωρίου εντός του οποίου υπήρχε ένα δενδρύλλιο κάνναβης σε πρώιμη ανάπτυξη.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

δύο δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 74 και 65 εκατοστών, καθώς και ένα δενδρύλλιο σε πρώιμη ανάπτυξη,


δύο γυάλινα βάζα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (34,10) γραμμαρίων,

τέσσερα πλαστικά μπουκάλια με έλαιο κάνναβης, συνολικού βάρους (53,54) γραμμαρίων,

εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (θερμόμετρο, υγρασιόμετρο, σύστημα εξαερισμού και φωτισμού),

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

τρίφτης και εργαλείο κλαδέματος με υπολείμματα κάνναβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Γιάννενα: Συνελήφθησαν ημεδαποί για κατοχή ηρωίνης


Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στην Ανατολή Ιωαννίνων από αστυνομικούς άνδρες ημεδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, συνολικού βάρους -11,6- γραμμαρίων.

Εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (32.681) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (4) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (790) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (68) άτομα.

·         (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (151) σχετικές παραβάσεις.

·         (1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (211) σχετικές παραβάσεις.

·         (215) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

§  (48) στη Θεσσαλονίκη,

§  (34) στην Κεντρική Μακεδονία,

§  (31) στη Στερεά Ελλάδα,

§  (22) στο Βόρειο Αιγαίο,

§  (14) στην Αττική,

§  (13) στην Κρήτη,

§  (11) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

§  (10) στη Δυτική Ελλάδα,

§  (9) στην Ήπειρο,

§  (8) στη Θεσσαλία,

§  (8) στην Πελοπόννησο και

§  (7) στα Ιόνια Νησιά.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (18.988) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (18.972) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρέβεζα: Εξιχνίαση υπόθεσης προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας εξιχνιάστηκε υπόθεση προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας που έγινε σε βάρος ανήλικης ημεδαπής στην Πρέβεζα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας, ο κατηγορούμενος, απογευματινές ώρες της 30-09-2020 στην Πρέβεζα, προσέγγισε ανήλικη ημεδαπή και προέβη σε χειρονομία γενετήσιου χαρακτήρα προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά της.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Σεπτέμβριο 2020 στην Ήπειρο

 

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 14 τροχαία ατυχήματα (έναντι 11 το 2019 ).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-5- θανατηφόρα τροχαίο (έναντι -1- το 2019)

-1- τροχαίο ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -2- το 2019)

-8- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (όσα 2019)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 24 παθόντες (έναντι 16 το 2019).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-9- νεκροί (έναντι -2 το 2019 )

-1- σοβαρά τραυματίες (έναντι -3- το 2019 )

-14- ελαφρά τραυματίες (έναντι -11- το 2019)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

παραβίαση προτεραιότητας

οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή

ολισθηρότητα οδοστρώματος

αίτια αναφερόμενα στον καιρό – ισχυροί άνεμοι

λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.686) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.505  για υπερβολική ταχύτητα

77 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

429  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

214  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

123  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

63  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

26  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

25  για αντικανονικό προσπέρασμα

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (95) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (591) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 εντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα Γκούρας Δ. Ηγουμενίτσας, Τούση Δ. Πάργας και Τύργιας Δ. Ζηρού

Τρία έργα – συνολικού προϋπολογισμού 12.675.090 ευρώ - εντάσσονται στην πρόσκληση «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε πεδινές – μη δασικές περιοχές ΙΙ» της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Πρόκειται για τις πράξεις:

Ø   «Έργα διευθέτησης ρέματος Γκούρας», προϋπολογισμού 8.903.531,75 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση οριοθετημένου τμήματος του ρέματος Γκούρας, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης οικισμού Νέας Σελεύκειας του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε μήκος 1.738 μ.

Ø   «Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας (ρέμα Τούση)», προϋπολογισμού 2.437.569,58 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Π.Ε. Πρέβεζας (Δ/νση Τεχνικών Έργων)

Η πράξη περιλαμβάνει έργα διευθέτησης οριοθετημένου τμήματος του ρέματος της Πάργας (ρέμα Τούση) που βρίσκεται στη θέση Βάλτος του δήμου Πάργας του νομού Πρέβεζας. Οι εργασίες αφορούν τμήμα του ρέματος, μήκους 1.253μ από τις εκβολές (γραμμή αιγιαλού).

Ø   «Διευθέτηση  – οριοθέτηση ρεμάτων στον οικισμό Τύργιας Τ.Κ. Κρανέας Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 1.333.988,86  ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ζηρού.

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η διευθέτηση δύο οριοθετημένων τμημάτων υδατορεμάτων εντός του οικισμού Τύργιας της Τ.Κ. Κρανέας του Δήμου Ζηρού, προκειμένου να εξαλειφθούν  φαινόμενα υπερχείλησης και εκδήλωσης πλημμύρας  σε παρακείμενες ιδιοκτησίες και τοπικές οδούς.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr 

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον Αργεντίνο Fabricio Brener

 


Η Car.gr-Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Αργεντίνο Fabricio Brener, ο οποίος ήρθε στην ομάδα μας με την μορφή δανεισμού από τη Belgrano.

O Fabricio είναι 22 ετών και αγωνίζεται ως αριστερός μεσοεπιθετικός. Στην ομάδα μας θα παίζει με το νούμερο 8.

Ο νέος ποδοσφαιριστής της ομάδας μας δήλωσε ενθουσιασμένος με την προοπτική που του δόθηκε να αγωνιστεί στην Ελλάδα με τα χρώματα του ΠΑΣ.

 

ΠΗΓΗ http://pasgiannina.gr/

e-TEP: Νέα μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi στο Metropolitan General


Οι λαπαροσκοπικές και ρομποτικές αποκαταστάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με την τεχνική eTEP  είναι γεγονός, πλέον και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τεχνικές (eTEP, eTEP-RS, eTEPTAR) ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, που διορθώνουν και αποκαθιστούν πλήρως τις κήλες της κοιλίας, με τρόπο εντελώς διαφορετικό, με άμεση επιστροφή του ασθενούς στη καθημερινότητά του.

H τεχνική eTEP αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά διεθνώς από τον Jorge Daez, στην Κολομβία, το 2012, ως βελτίωση της τεχνικής TEP (που είναι γνωστή ήδη από το 1993) για την ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών και μηροκηλών. Το 2014 η τεχνική eTEP εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και στις κοιλιοκήλες με τις τεχνικές eTEP-RS (για μετρίου μεγέθους ομφαλοκήλες και κοιλιοκήλες) και eTEP-TAR (για μεγάλου και σοβαρού βαθμού κοιλιοκήλες) από τους Igor Belyansky (Baltimore, USA) και Victor Radu (Bucharest, Romania). 

Oι τεχνικές eTEP–RS και eTEP–TAR δεν έχουν καμία σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των κοιλιοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.