Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων: Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για στις 17 Αυγούστου

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί μας συγχωριανοί.

Το Δ.Σ της Αδελφότητας Ιερομνημιτών Ιωαννίνων δηλώνει την βαθιά του θλίψη και συγκίνηση για τον αιφνίδιο χαμό του νεότατου συγχωριανού μας Απόλλωνα Τάτση και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Λόγω του απρόσμενου θλιβερού γεγονότος που κλόνισε όλους μας, το Δ.Σ αποφάσισε να ακυρώσει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις 17 Αυγούστου 2022.

Εκ μέρους του Δ.Σ της Aδελφότητας

Ο Πρόεδρος

Γ. Σωτηρίου

Αποκαλυπτήρια προτομής του Τάσου Χαλκιά στη γενέτειρά του την Κοινότητα Γρανιτσοπούλας από το Δήμο Ζίτσας

 


Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα, Τάσου Χαλκιά, πραγματοποιεί ο Δήμος Ζίτσας στη γενέτειρά του την Κοινότητα Γρανιτσοπούλας την Δευτέρα 08/08/2022, κάνοντας πράξη την υπόσχεση του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου προς τον γιο του, Λάκη Χαλκιά.

Την προτομή του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και τοποθετήθηκε στην πλατεία της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας  και θα πλαισιωθεί από μουσική εκδήλωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

20:30 Προσέλευση

20:40 Χαιρετισμοί

20:50 Ομιλία του δημοσιογράφου Στέφανου Ντόβα,  «Αναφορά στον Τάσο Χαλκιά»

20:50 Αποκαλυπτήρια της προτομής

Στο  μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, τη μνήμη του Τάσου Χαλκιά, θα τιμήσουν με την παρουσία τους  οι τραγουδιστές: Σάββας Σιάτρας – Δημήτρης Υφαντής – Νότα Καλτσούνη και ο Λάκης Χαλκιάς καθώς και ο εκλεκτός δεξιοτέχνης στο κλαρίνο, Γιώργος Κωτσίνης. Τους  τραγουδιστές θα συνοδέψει η κομπανία του Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ανακοινώθηκαν οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

 


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα τους οριστικούς δικαιούχους του προγράμματος μετά και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων.

Οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος ενημερώθηκαν με την αποστολή sms στο κινητό τους τηλέφωνο, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/στην οποία έχουν αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες κατάταξης στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Από τις 879.026 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 151.450 κατατάσσονται στις «οριστικά επιλέξιμες».

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

Δηλώσεις του Αλέξανδρου Καχριμάνη, για απορρίμματα και LED

 


Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ σχετικά με την αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ, η οποία δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Περιφέρειας.

Την γνωστοποίηση της απόφασης έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταβίβασης του Εργοστασίου στον ΦΟΔΣΑ.

«Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να έχουμε στην επιμέλειά μας το Εργοστάσιο. Δεν παύει όμως διαχρονικά η Περιφέρεια να συνδράμει τους Δήμους:   Όταν  χρειάζονταν να αποκατασταθούν  οι ΧΑΔΑ τo αναλάβαμε εμείς. Όταν χρειάστηκε να κατασκευαστούν οι ΧΥΤΑ, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήμασταν εμείς και γενικά σε ο, τι χρειάστηκε ήμασταν πρωτοπόροι», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε:

Κεράσοβο Πωγωνίου: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών την Κυριακή 14 Αυγούστου, ώρα 9:30 π.μ.

 


ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΛΕΚΚΑ 12 ΑΘΗΝΑ (Τ.Κ.105 62) 

ΤΗΛ. 2103220394

FAX: 2103232543

                      

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου Πωγωνίου και η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου.

Σας προσκαλούμε στην ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών που θα τελεσθεί την Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 και ώρα 09:30  στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ στην πλατεία  της Κεντρικής Εκκλησίας στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ηπείρου, για να αποτίσουμε όλοι μαζί φόρο τιμής στους συγχωριανούς μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΟΒΟΥ- 15 Αυγούστου 1944. Θα είναι μάλιστα μία ξεχωριστή ημέρα για το χωριό μας δοθέντος του γεγονότος ότι το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό».

Η τιμητική εκλεκτή παρουσία όλων των Αρχών και των Φορέων της πατρίδας μας θα προσδώσει στην σεμνή τελετή το σεβασμό και την τιμή που αρμόζουν στους ένδοξα υπέρ της πατρίδας θυσιασθέντες συμπατριώτες μας.

Προσοχή: λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η νέα πανδημία, στη φετινή τελετή θα είναι υποχρεωτική η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΩΓΩΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ

***

ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΛΕΚΚΑ 12 ΑΘΗΝΑ (Τ.Κ.105 62) 

ΤΗΛ. 2103220394

FAX: 2103232543

                       

                                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 και ώρα 09:30 θα τελεστεί στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ στην πλατεία  της Κεντρικής Εκκλησίας στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ηπείρου, η ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΟΒΟΥ-15 Αυγούστου 1944. Θα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για το χωριό μας δοθέντος του γεγονότος ότι το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό».

  Η τιμητική εκλεκτή παρουσία όλων των Αρχών και των Φορέων της πατρίδας μας θα προσδώσει στην σεμνή τελετή το σεβασμό και την τιμή που αρμόζουν στους ένδοξα υπέρ της πατρίδας θυσιασθέντες συμπατριώτες μας. Λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η νέα πανδημία, στη φετινή τελετή θα είναι υποχρεωτική η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΩΓΩΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ

Θανατηφόρο τροχαίο στο 7ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας

 


Μετά από σφοδρή σύγκρουση που έγινε στο 7ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας ένας 51χρονος ανασύρθηκε νεκρός, ενώ στο νοσοκομείο με αρκετά τραύματα έχει μεταφερθεί ένα ζευγάρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το τροχαίο έγινε όταν ένα αγροτικό που κινούνταν με κατεύθυνση προς την Κακαβιά επιχείρησε προσπέραση σε νταλίκα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 51χρονος.

Ο οδηγός του λεωφορείου που ακολουθούσε αντέδρασε άμεσα, φρέναρε και κατάφερε να μην πέσει πάνω στα δύο οχήματα που ήδη είχαν συγκρουστεί.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με άλλο ΙΧ που ακολουθούσε το λεωφορείο.

Αποτέλεσμα ήταν να πέσει πάνω στο λεωφορείο και να τραυματιστεί το ζευγάρι που επέβαινε.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Από τους 40 επιβάτες του λεωφορείου δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα διερευνώνται από την τροχαία Ιωαννίνων.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 12:30 στο χώρο της Κεντρικής Εκκλησίας

 


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΛΕΚΚΑ 12 ΑΘΗΝΑ (Τ.Κ.105 62) 

ΤΗΛ. 2103220394

FAX: 2103232543

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

       Το Τοπικό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου Πωγωνίου και η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου

Σας    προσκαλούν

στο Πανηγύρι μας, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 και ώρα 12:30 στο χώρο της Κεντρικής Εκκλησίας του Χωριού μας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου με τη Θεία Λειτουργία και θα συνεχιστεί το μεσημέρι με τα πατροπαράδοτα έθιμα της Επαρχίας μας, την ομαδική συνεστίαση, με παραδοσιακά φαγητά και σπεσιαλιτέ τον περίφημο “καβρουμά”, και σε συνδυασμό ένα δωρεάν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή ορχήστρα των Δημήτρη Ζιάγκα και Δημήτρη Τότσικα σας εγγυώνται την καλή διασκέδαση σας  σε αυθεντικά Πωγωνήσιο περιβάλλον.

Η δική σας παρουσία θα τιμήσει το Πανηγύρι μας και θα επισφραγίσει την επιτυχία των εορταστικών μας εκδηλώσεων.

Με εκτίμηση

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παρουσίαση του βιβλίου της κας Γραμμόζη-Σωπίκη Σοφίας με τίτλο «Μαμά μου, χάρισέ μου λίγο ουρανό» την Κυριακή 7 Αυγούστου, ώρα 8:00 μ.μ.

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου και ο Σύλλογος Γυναικών  Κεφαλοβρύσου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα-εκπαιδευτικού κας Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη, με τίτλο «Μαμά μου, χάρισέ μου λίγο ουρανό» την Κυριακή 7 Αυγούστου, ώρα 8:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κεφαλοβρύσου.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με τον Διονύση Τσακνή στον αρχαιολογικό χώρο Μεγ. Γαρδικίου του Δήμου Ζίτσας

Με συναυλία του Διονύση Τσακνή, θα γιορτάσει φέτος την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο ο Δήμος Ζίτσας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Μ. Γαρδικίου, στο  λόφο «Καστρί» την Πέμπτη 11/08/2022.

Η μουσική βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο που γιορτάζει κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού σε επιλεγμένους  αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία όλης της χώρας και στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Ζίτσας.

Ο αγαπημένος συνθέτης και τραγουδοποιός θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο με όλες τις μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του, αλλά και με τραγούδια φίλων του που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην Ελληνική μουσική. Θα παρουσιάσει επίσης  τραγούδια από τον τελευταίο  του δίσκο με τίτλο Bandiera Rossa.

Μαζί με τον Διονύση Τσακνή  εμφανίζεται και η  Ιωάννα Καβρουλάκη. Τους δύο ερμηνευτές, πλαισιώνει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών. Ο Δημήτρης Μπέλλος στο πιάνο, ο Δημήτρης Καρασούλος στην κιθάρα, ο Γιάννης Ράλλης στα τύμπανα και ο Άκης Αμπράζης στο μπάσο.

Η είσοδος για το κοινό το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Μ. Γαρδικίου, θα είναι ελεύθερη και ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από 20:00μ.μ. έως 24:00 μ.μ.

Εξιχνιάσθηκε κλοπή από αυτοκίνητο σε περιοχή της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή από αυτοκίνητο, που έγινε την 28-07-2022 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ανήλικη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη αφαίρεσε σακίδιο πλάτης από το εσωτερικό αυτοκινήτου, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό -50- ευρώ, χρυσή αλυσίδα και προσωπικά αντικείμενα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ξεκινούν οι εγγραφές στα αγροτικά ΙΕΚ

 


Από τις 8 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις  εγγραφής  στα έξι Αγροτικά ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Οι εγγραφές αφορούν νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων και τους επιτυχόντες υποψηφίους, που υπέβαλαν «παράλληλο μηχανογραφικό».

Τα ΙΕΚ και οι ειδικότητες

Το έτος κατάρτισης 2022-2023 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, 6 ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων,  Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Τρικάλων και Αττικής με τις παρακάτω επτά ειδικότητες:

Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος

Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό Κάλυψη

Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας

Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανήματων

Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων

Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογές σε Ξύλινες Κατασκευές

Τεχνικός Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.

Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στη Νεμέα υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί 5 εξάμηνα, από τα οποία τα 4 εξάμηνα είναι Θεωρητικής και Εργαστηριακής Κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης

Επίσης με δαπάνες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ.

Στους αποφοίτους ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 3 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Κυστίτιδα το καλοκαίρι: Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

 


Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι εξαιτίας μιας πληθώρας παραγόντων που έχουν σχέση με τα μπάνια στη θάλασσα, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα, το ότι μπορεί να ξαπλώσουμε στην άμμο ή σε ξαπλώστρα χωρίς καθαρή πετσέτα, τις συχνότερες σεξουαλικές επαφές και γενικά τη χαλάρωση των μέτρων υγιεινής που συνοδεύει τη ραστώνη των διακοπών.

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

«Στατιστικά, η κυστίτιδα αντιπροσωπεύει το 90% των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, με τη βακτηριακή λοίμωξη να αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία της, γεγονός το οποίο έχει άμεση συσχέτιση με τη γυναικεία ανατομία, που καθιστά τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε τέτοιες λοιμώξεις», εξηγεί ο κ. Γιώργος Σακελλαρίου, Ουρολόγος, Συν-διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Metropolitan General.

Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου

Παρότι η κυστίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται από τις περισσότερες γυναίκες σαν μια σοβαρή ενόχληση, και όχι σαν μια απειλητική πάθηση, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους νεφρούς και να καταστεί ύπουλη απειλή για την υγεία. Όταν η κυστίτιδα έχει βακτηριακή αιτιολογία, οφείλεται κυρίως στην είσοδο μικροβίων μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη.