Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

 


Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα διαρκούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Μάλιστα, στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων περιλαμβάνεται και μία Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με τους 5 κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις εκπτώσεις.

Αναλυτικά οι κανόνες έχουν ως εξής:

Πρωτοχρονιάτικη δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες αντάλλαξαν ευχές στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην καθιερωμένη δεξίωση στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παραβρέθηκαν, πολιτικοί παράγοντες του τόπου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πολίτες, και αντάλλαξαν ευχές για τον καινούριο χρόνο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2023 με υγεία και ευτυχία

 


Αγαπητά μέλη, συγχωριανοί και φίλοι,

Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δολιανών " ο Γεννάδιος " αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη το 2022 και σας εύχεται Καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2023 με υγεία και ευτυχία!

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Κοινοτικό κατάστημα του χωρίου υποδέχτηκε τους μικρούς μας φίλους με ιδιαίτερη χαρά, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, δώρα, πολύ κέφι και χορό!

Αυξημένη από σήμερα η τιμή του Πετρελαίου θέρμανσης

 


Αυξημένη είναι από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2023 η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ισχύει η μειωμένη επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης στις 30 Δεκεμβρίου έδειξαν μέση τιμή 1,133 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια.

Ακόμα και εάν δεν αλλάξει κάτι στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» 10 λεπτών στο λίτρο από σήμερα, δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου, δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ έως τα τέλη Μαρτίου.

Σύνδεση Ιωαννίνων-Ηρακλείου για 4 χρόνια

 


Μετά από την πολύμηνη προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, και με τη συνεργασία της διοίκησης του Διεθνούς Αερολιμένα Ιωαννίνων, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλογιάννη και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της μελέτης για την άγονη γραμμή και η εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για τη σύνδεση Ιωαννίνων και Ηρακλείου για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ένταξη της γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις ανά περίπτωση:

Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 90 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο.

Τέσσερις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη μέση περίοδο.

Ο Δήμος Πωγωνίου έκοψε την Βασιλόπιτα στο Δελβινάκι

 


Ο Δήμος Πωγωνίου μετά την Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Ανδρέα, έκοψε την Βασιλόπιτα στο Δελβινάκι.

Τρεις τραυματισμοί στο Μέτσοβο από πυροτεχνήματα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

 


Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και πριν την αλλαγή του χρόνου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου για να υποδεχτεί το νέο έτος.

Μόλις αλλάζει ο χρόνος ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα, κάτι που συνέβη και στο Μέτσοβο χωρίς, ωστόσο, θετικό τέλος. Κατά τη διάρκεια της ρίψης των πυροτεχνημάτων, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας από την παρέα της Θεσσαλονίκης τραυματίστηκαν από αυτά τα οποία «έσκασαν» στο κεφάλι τους πριν πάρουν το απαιτούμενο ύψος.

Στο χώρο της πλατείας έφτασε ασθενοφόρο και οι τρεις γυναίκες με ελαφρά τραύματα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για θέματα του αγροτικό τομέα

 


Σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στις δηλώσεις που έκανε με το κλείσιμο του έτους.

«Κάναμε μεγάλη δουλειά στα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Βλέπετε αυτές τις ημέρες έφτασαν στον Εισαγγελέα υποθέσεις για βοσκοτόπους χωρίς ζώα ή αρόσιμη γη χωρίς άροτρα. Αυτή ήταν μια δουλειά που γινόταν για  παρά πολλά χρόνια. Είδαμε το ζήτημα και στην περιοχή μας, είχαμε μια συνεχή επαφή και  με τις οργανώσεις, όπως με την Ένωση, βρήκαμε και τα χαρτιά αυτών που έλεγαν ότι είχαν εκτάσεις στο Γράμμο, κινητοποιήθηκε το κράτος και όλη η διαδικασία εντάχθηκε πλέον στο σύστημα gov.gr» ανέφερε σχετικά με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τρίμηνη παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης

 


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με την παράταση ισχύος της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χορήγηση επιδότησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

Το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, έχει παραταθεί κατά ένα τρίμηνο αλλά με 15 λεπτά το λίτρο.

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά:

Η ισχύς της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 77/17-10-2022 (Β’5366) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης – Αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 76/13-10-2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 5331), παρατείνεται από τη λήξη της για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, ήτοι έως και την 31η Μαρτίου 2023. 

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

Την Άνοιξη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

 


Αρχικά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε να τρέχει μέσα στο 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες του δηλώσεις, κάτι τέτοιο θα γίνει από το 2023 με χρονικό ορίζοντα μέχρι και την Άνοιξη.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας, θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ' επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες.»

Προσέξτε τα μάτια σας στην αλλαγή του χρόνου

 


Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πολλοί θα ανοίξουν ένα μπουκάλι αφρώδη οίνο ή μια σαμπάνια «για το καλό». Αν όμως το ποτό δεν έχει κρυώσει καλά ή αν δεν χρησιμοποιήσετε την σωστή τεχνική, υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού στο μάτι, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology - AAO).

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο φελλός μπορεί να εκτοξευτεί με αρκετή ταχύτητα και δύναμη ώστε να προκαλέσει ακόμα και ρήξη του οφθαλμικού βολβού, οδηγώντας σε απώλεια της όρασης που αρκετές φορές είναι μόνιμη. Επιπρόσθετα, απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενούς, διότι ο τραυματισμός μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

Η AAO αναφέρει την περίπτωση του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος παραλίγο να  χάσει το μάτι του τον Μάιο του 2015, όταν άνοιξε με λάθος τρόπο ένα τεράστιο μπουκάλι σαμπάνια μετά από τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του Rome Masters (ο φελλός τον χτύπησε στο μέτωπο). Αναφέρει επίσης τον σταρ του βρετανικού ριάλιτι Love Island, Theo Campbell, ο οποίος το 2019 έχασε την όραση από το δεξιό του μάτι, καθώς χτυπήθηκε από φελλό σαμπάνιας.

Καλή Χρονιά

 


Ευχόμαστε το 2023 να είναι περισσότερο ειρηνικό και αισιόδοξο για ολόκληρο τον κόσμο.
Καλή Χρονιά!!!