Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για την προκήρυξη έργων

 


Μπορούν πλέον να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αμφιθέας και Αγ. Ταξιάρχη Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού  3.355.028 ευρώ, μετά τη διατύπωση θετικής γνώμης της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης του έργου. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.

Επίσης, με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας προς τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και την προκήρυξη του έργου «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Κ. Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 2.839.749,29 ευρώ.

Τέλος, από την Ε.Υ.Δ. διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τη διακήρυξη των έργων:

 -   «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στην Υποδομή των Φωτεινών Σηματοδοτών του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 830.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών.

 - «Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 572.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ζίτσας

-  «Προμήθεια βυτιοφόρου οχήματος – αποφρακτικού», προϋπολογισμού 570.400 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Αρταίων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Πενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 1.402 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα έξι  θάνατοι σήμερα, 1.402 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.402, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.324 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.287 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +10.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παράταξη Διακυβέρνησης, Εγγυητές Ομοψυχίας και Προστάτες των Θεσμών οι Ορίζοντες Ηπείρου

 


Σε τέσσερις άξονες δόμησε τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Αρχικά, εξήγησε ότι στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας όταν προκλήθηκε από περιφερειάρχη, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας αλήθειες και δείχνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικά τα φαινόμενα περιφρόνησης και αλαζονείας που ισχύουν τα τελευταία 22 χρόνια.

Δεύτερον, χαρακτήρισε τη στάση του την ημέρα της ανακοίνωσης της παραίτησης του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ως ένδειξη πολιτικής μεγαλοψυχίας, αποδεικνύοντας ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν τη στόφα της παράταξης που μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των ηπειρωτών.

Τρίτον, τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της ανακοίνωσης της αποχής της παράταξης από την χθεσινή ψηφοφορίας απέδειξε ότι η παράταξή του δεν θα επιτρέψει ποτέ να απειληθούν οι θεσμοί.

Τέταρτον, ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να  απολογηθεί δημόσια απέναντι στους απανταχού ηπειρώτες οι οποίοι υπεραμύνονται του πατριωτισμού τους με τον καλύτερο τρόπο.

«Κακώς εξεπλάγησαν όσοι είδαν τον κ. Καχριμάνη να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Το επίπεδο του περιφερειακού συμβούλιου είναι το ίδιο και ο κ. Περιφερειάρχης είναι ο ίδιος εδώ και 22 χρόνια κι όσους προέδρους κι αν αλλάξει θα παραμείνει ο ίδιος», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να συνεχίσει:

«Στο συμβούλιο της Μ. Δευτέρας δεν επιτρέψαμε την προσωπική επίθεση και αποκαλύψαμε πως κυβερνά η περιφερειακή αρχή. Χτυπήσαμε τη γροθιά στο μαχαίρι, όπως δεν τόλμησε να κάνει καμία άλλη παράταξη όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Ριζόπουλος χαρακτήρισε ως «πολιτική επιτυχία» την παραίτηση του κ. Παργανά από τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβούλιου κάνοντας λόγο για ενδοπαραταξιακή κατάρρευση της Αξιοβιώτης Ανάπτυξης Ηπείρου.

Συνελήφθη αλλοδαπός για μεταφορά παράτυπου μετανάστη στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Κομποτίου Άρτας)

 


Συνελήφθη χθες (16-05-2021) το πρωί στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Κομποτίου Άρτας), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, με το οποίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε αλλοδαπό που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο κατηγορούμενος είχε παραλάβει τον παράτυπο μετανάστη από περιοχή της Ηγουμενίτσας με σκοπό να τον μεταφέρει στην Αθήνα.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας που ενήργησε την προανάκριση, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζίτσας, για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Πασσαρώνας Στέφου Στέφου

 


Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζίτσας, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου Πασσαρώνας Στέφου Στέφου, συνήλθε σήμερα, Δευτέρα  σε κατ’ επείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση, προκειμένου να εκφράσει τη θλίψη του και να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Ο Στέφος Στέφος, διετέλεσε Δήμαρχος Πασσαρώνας και υπηρέτησε τον τόπο μας με ήθος, αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση.

Τον αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας αποφάσισε ομόφωνα:

 Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αείμνηστου Δημάρχου.

 Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Να κυματίσει μεσίστια η σημαία του Δημοτικού Μεγάρου, την Τετάρτη 19/05/2021 από ώρα 09:30 π.μ. έως 14:00.

 Να δοθεί το όνομά του σε οδό του Δήμου (θα καθοριστεί σε επόμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου).

 Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

 

ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο αγώνας των Βορειοηπειρωτών τιμήθηκε χθες στο Δελβινάκι

 


Συμπληρώθηκαν φέτος 107 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού του 1914, έναν αγώνα που ήταν η απάντηση στην προκλητική και ανιστόρητη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να παραχωρήσουν το απελευθερωμένο βόρειο τμήμα της Ηπείρου στο νεοσύστατο τότε Αλβανικό Κράτος, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (Δεκέμβριος 1913).

Οι Έλληνες της Ηπείρου και του οικουμενικού Ελληνισμού ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν από τις αρχές του 1914 πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και λίγο μετά η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, τον Μάιο του 1914, που παραχωρούσε Αυτονομία στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η επέτειος αυτών των δύο σπουδαίων ιστορικών γεγονότων τιμήθηκε χθες στο Δελβινάκι από την Μητρόπολη Δρυϊνουπόλως, Πωγωνιακής και Κονίτσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επετειακή εκδήλωση είχε ξεκινήσει από τον πρωτοπόρο στα Εθνικά θέματα μακαριστό Ιεράρχη Σεβαστιανό (1922 - 1994).

Δήμος Πωγωνίου: Γνωρίστε τις λίμνες Ζαραβίνας και Ριαχόβου

 


Γνωρίστε τις λίμνες Ζαραβίνας και Ριαχόβου μέσα από ένα εκπληκτικό βίντεο.

https://youtu.be/qn0axs6KFK8 

Λίμνη Ζαραβίνα 

Η λίμνη «Ζαραβίνα» ή «Νιζερός» αποτελεί ένα φυσικό στολίδι που περιβάλλεται από λόφους και βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Γιάννενα με την Κακαβιά.

Αποτελεί μία από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της χώρας, με βάθος σχεδόν 31,5 μέτρα. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό με περίμετρο 2,2 χλμ. και έκταση που φτάνει τα 285 στρέμματα. Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου καρστική λίμνη που τροφοδοτείται με νερό από επιφανειακές και από υπόγειες πηγές, αλλά και με τα νερά που κατεβαίνουν από τους χειμάρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς.

Γύρω από τη Ζαραβίνα υπάρχουν πολλά βαλτοτόπια, επιφανειακές πηγές και ρέματα. Η γέννηση της ανάγεται στη εποχή του Πλειστόκαινου και διακρίνεται για το μεγάλο βάθος σε σχέση με το μέγεθος της που φτάνει τα 31,5 μέτρα και την μορφή του βυθού της που προσομοιάζει με έναν ανεστραμμένο κώνο. Η Ζαραβίνα μάλιστα κατατάσσεται ως πέμπτη στη σειρά των βαθύτερων φυσικών λιμνών της χώρας μας μετά την Τριχωνίδα, το Ζηρού, τη Βεγορίτιδα και την Αμβρακία. Αυτό το βάθος είχε δημιουργήσει και διάφορους θρύλους στη λαϊκή παράδοση της περιοχής. 

Ο Γάλλος διπλωμάτης και περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι οι ντόπιοι πίστευαν ότι η Ζαραβίνα δεν είχε βάθος και ρούφαγε ότι έπλεε σε αυτήν. 

 Η εξερεύνηση γύρω από τη Ζαραβίνα είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς τα γαλάζια νερά πάνω στα οποία καθρεφτίζονται οι χρυσόχρωμες βελανιδιές και ο πλούτος της άγριας πανίδας συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο ζωή.

Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσονται καλαμιώνες και υγρά λιβάδια, ενώ οι λόφοι καλύπτονται από πυκνά δάση δρυός που αποτελούνται από τέσσερα είδη βελανιδιάς, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια αιωνόβια . Άλλα είδη είναι οι οστρυές, οι γαύροι, οι φράξοι, οι ψευτοπλάτανοι και οι βατομουριές. 

Το σημαντικότερο φυτό της περιοχής είναι ο σπάνιος Solenanthus albanicus. Άλλα αξιόλογα φυτά είναι ο κρίνος Lilium candidum, το κολχικό Colchicum autumnale, η Asphodeline taurica, το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, η Digitalis grandiflora, η ίριδα Iris sintenisii, η Lysimachia atropurpurea, η Silene coronaria, ο κρόκος Crocus cancellatus, η Lysimachia punctata, το Ornithogalum sphaerocarpum, η Scabiosa tenuis, η Scutellaria rupestris, η Orlaya daucorlaya και οι ορχιδέες Epipactis microphylla, Platanthera chlorantha, Ophrys helenae, O. hystera, O. zeusii και Ο. oestifera, ενώ λίγα χιλιόμετρα από τη λίμνη φυτρώνει και μια εξαιρετικά σπάνια ορχιδέα, η Ophrys bertolonii. 

Στη λίμνη ζει ένας μεγάλος αριθμός από αρπακτικά πουλιά. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία καταφύγια του κραυγαετού και του σπάνιου τσίφτη στην Ελλάδα. Παλιότερα στην γύρω περιοχή ζούσανε σπάνιοι ασπροπάρηδες. Άλλα αρπακτικά είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, η γερακίνα, ο χειμωνόκιρκος, ο καλαμόκιρκος, το ξεφτέρι, το σαΐνι, το διπλοσάινο και ο πετρίτης. 

Στα υγρά λιβάδια της λίμνης συναντάει κανείς λευκούς πελαργούς και μαυροπελαργούς, ενώ στους καλαμιώνες και στις όχθες ζούνε σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, λαγγόνες, αλκυόνες, ψευταηδόνια, νεροκελάδες, σχοινοποταμίδες, τσιχλοποταμίδες, καλαμοτριλιστές, κ.ά. 

Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως κύκνοι, βαλτόπαπιες, φαλαρίδες, νερόκοτες, νανοβουτηχτάρια, σκουφοβουτηχτάρια, μπεκατσίνια, βουνοσταχτάρες, κίσσες, γιδοβύζια, λούγαρα, μεσαίοι δρυοκολάπτες, αετομάχοι, κοκκινοκεφαλάδες, τριγώνια, χρυσοβασιλίσκοι, μελισσοφάγοι, κοκκοθραύστες, κούκκοι, φάσσες, μιλτοχελίδονα, κοκκινοτσιροβάκοι, τσαλαπετεινοί και αιγίθαλοι.

Τα αμφίβια περιλαμβάνουν πολλά είδη, όπως σαλαμάνδρες, κοινούς τρίτωνες, μακεδονικούς τρίτωνες,  κοινούς φρύνους, πρασινόφρυνους, δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, ηπειρωτικούς βατράχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους. 

Η ερπετοπανίδα είναι εξίσου πλούσια και αποτελείται από μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, βαλτοχελώνες, κονάκια, τυφλίτες, σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, σαύρες του Ταύρου, στεφανοφόρους, εφιούς, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα, σαΐτες και κοινές οχιές.

Από τα θηλαστικά μέσα στη λίμνη ζούνε αρκετοί μυοκάστορες, αλλά και λίγες βίδρες. 

Στους γύρω λόφους ζούνε υγιείς πληθυσμοί από αρκούδες, λύκους και ζαρκάδια. Άλλα θηλαστικά είναι τα κουνάβια, οι νυφίτσες, τα αγριογούρουνα, οι αγριόγατες, οι ασβοί, οι αλεπούδες, οι δασομυωξοί και οι σκίουροι. 

Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει 11 είδη από τα οποία ξεχωρίζουν τα χέλια (Anguilla anguilla), η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius), ο κυπρίνος (Cyprinus carpio), το σκαρούνι (Luciobarbus albanicus), η ιονική πέστροφα (Salmo farioides), η λιάρα (Telestes pleurobipunctatus) και το γληνί (Tinca tinca). Η λίμνη Ζαραβίνα θεωρείται ένας από τους τελευταίους τόπους όπου πιθανολογείται η παρουσία της ηπειρωτικής τσίμας (Pelasgus epiroticus), ενός ψαριού που βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης.

Λίμνη Ριαχόβου (ή Ντοβρίτσι)

Λίγο πριν το χωριό Ριάχοβο, σε μία μαγευτική τοποθεσία μέσα σε ένα μοναδικό δρυοδάσος., βρίσκεται η λίμνη Ντοβρίτσι.

Η λίμνη του Ριαχόβου είναι μικρή, με έκταση γύρω στα 45 στρέμματα, στολίζει διακριτικά το τοπίο και δίνει τη δική της γαλάζια πινελιά στο πράσινο του αξιόλογου αυτού τόπου.

Το σχήμα της είναι τετράγωνο, με μία μικρή υδάτινη εξοχή προς τα βόρεια και φιλοξενεί καλαμώνες και μία μικρή παραλία, ενώ στολίδι της είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στη μέση και αποτελεί καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη παρυδάτιων πουλιών. Στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη της περιοχής σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος πιο κάτω από τη λίμνη, γεμάτος καλαμώνες.

Πάνω από τη λίμνη σχηματίζονται δύο μικρές λιμνούλες με νούφαρα, ως συνέχεια του υδροφόρου συστήματος της περιοχής.

Τα χαμηλά υψίπεδα των λόφων, ο τύπος του κλίματος και ο ανθρώπινος παράγοντας καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη βλάστηση της ευρύτερης περιοχής, καθώς έχει διαμορφωθεί μια ομοιογενής ζώνη βλάστησης που ξεκινά από την κοίτη των ποταμών και τους χείμαρρους και φτάνει μέχρι τις κορυφές των βουνών. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα παραποτάμια δάση με λεύκες, σκλήθρα, φτελιές και ιτιές, τους πουρναρότοπους, τις θαμνώδεις εκτάσεις, τα εκτεταμένα δάση δρυών, τις κουμαριές, τις αγριελιές, τον κέδρο, την κρανιά, την κουτσουπιά, το ρείκι κ.α.

Αρκετά είδη χλωρίδας βρίσκονται στην περιοχή. Ξεχωρίζουν οι καμπανούλες (Campanula ramosissima, Campanula spathulata), τα γεράνια (Geranium nolle, Geramium robertium), οι βερόνικες (Veronica anagallis, veronica beccabunga), οι κενταυρέες (Centaurea calicitropa L, Centaurea solstitialis), οι ορχιδέες (Orchis quadripunctata, Orchis simian, Ophrys fusca, Ophrys mammosa, Ophrys apifera) κ.α.

Η πανίδα της περιοχής παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί αρκετά είδη μεγάλων θηλαστικών, όπως το αγριογούρουνο (Sus scrofa), την αλεπού (Vulpes vulpes), το λύκο (Canis lupus), το λαγό (Lepus europaeus), το κουνάβι (Martes foina), τη νυφίτσα (Mustela nivalis), το σκίουρο (Sciurus vulgaris), το σκαντζόχοιρο (Erinaceus concolor) και περιστασιακά το ζαρκάδι (Capreolus capreolus).

Πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα της περιοχής, με την παρουσία αρκετών σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως ο σφηκιάρης (Pernis apivorus), o ασπροπάρης (Neophron percnopterus), το σαΐνι (Accipiter brevipes), ο φιδαετός (Circaetus gallicus), η πετροπέρδικα (Αlectoris graeca) κ.α.

Στα νερά των γύρω ρυακίων και ποταμών απαντώνται η καραβίδα (Astacus epiroticus), η πέστροφα (Salma truta) και άλλα επτά (7) είδη ψαριών.

Κατά την επίσκεψη στην περιοχή αξίζει μία  περιήγηση γύρω από τη λίμνη και τους μικρούς  υγροβιότοπους που δημιουργούνται γύρω της, καθώς προσφέρονται για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και διαδρομές με άλογα.

Ιωάννινα: Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης με το πρόσχημα της πώλησης οχήματος μέσω αγγελίας

 


Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης και σε βάρος του σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, ημεδαπή εντόπισε αγγελία σε ιστοσελίδα πώλησης οχημάτων, σχετικά με την πώληση τροχοβίλας.

Ύστερα από τηλεφωνική της επικοινωνία με άτομο που φέρεται ότι είχε αναρτήσει την αγγελία, πείστηκε για την αγορά της τροχοβίλας και κατέθεσε τμηματικά σε τραπεζικό λογαριασμό το συνολικό χρηματικό ποσό των -1.800- ευρώ ως προκαταβολή, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

Επιπρόσθετα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών, φερόμενων ως κατόχων των τηλεφωνικών συνδέσεων με τις οποίες επικοινώνησε η παθούσα.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

·         Μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

·         Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

·         Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).

·         Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

·         Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 16 Μαΐου Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 54.766 έλεγχοι, από τους οποίους οι 15.846 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 218 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         55 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o      11 στην Αττική,

o        9 στην Κεντρική Μακεδονία,

o        5 στη Δυτική Ελλάδα,

o        5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o        5 στη Θεσσαλία,

o        5 στα Ιόνια Νησιά,

o        4 στην Ήπειρο,

o        3 στη Θεσσαλονίκη,

o        3 στο Νότιο Αιγαίο,

o        2 στην Κρήτη,

o        2 στη Στερεά Ελλάδα και

o        1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 191.925 ομοειδείς παραβάσεις.

·         138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     24 στη Θεσσαλονίκη,

o     21 στη Στερεά Ελλάδα,

o     19 στα Ιόνια Νησιά,

o     15 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     13 στη Κεντρική Μακεδονία,

o       9 στην Αττική,

o       9 στην Ήπειρο,

o       8 στη Κρήτη,

o       7 στη Δυτική Ελλάδα,

o       4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       4 στο Νότιο Αιγαίο,

o       3 στη Δυτική Μακεδονία και

o       2 στη Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 54.242 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 52.155 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.087 των 150 ευρώ.

·         25 παραβάσεις και 11 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική ,

- σύλληψη 3 ατόμων (2 ιδιοκτήτες καφετεριών και προσωρινά υπεύθυνος καφέ – μπαρ), με επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ στο ένα κατάστημα και από 2.000 ευρώ πρόστιμο στα άλλα δυο καταστήματα, για αναπαραγωγή μουσικής,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών σε εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- σύλληψη 3 ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 3.000 ευρώ πρόστιμο στην κάθε επιχείρηση, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων,

- σύλληψη 2 ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 5.000 ευρώ πρόστιμο στην κάθε επιχείρηση, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφέ – σνακ – μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 άτομα για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Στα Ιόνια νησιά, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε αναψυκτήριο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.229 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.967 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 19 Μαΐου, ώρα έναρξης 9:00 π.μ. & ώρα λήξης 10:00 π.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:  Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.  

Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.  

Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ: 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας» κ.λ.π.  

Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε. 

Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 19 η Μαΐου 2021, ημέρα Τετάρτη- ώρα έναρξης 09.00 π.μ. & ώρα λήξης 10.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκρισή του 2ου πρακτικού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού της εκπόνησης μελέτης «Οριοθέτηση – Διευθέτηση ρέματος οικισμού Κουκλιών» Δήμου Πωγωνίου.

2. Έγκρισή του 3ου πρακτικού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ – ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» Δήμου Πωγωνίου.

3. Έγκριση πρακτικού εξακρίβωσης κόστους υλικών για την πράξη «Eφαρμογή του Μέτρου του Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net-metering) στα Δημοτικά Αντλιοστάσια του Δήμου Πωγωνίου» στα πλαίσια της πρόσκλησης ΑΤ03 του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

 4. Έγκριση της υπ. αρ. 21/2021 μελέτης του έργου «Αγροτική οδοποιία Δήμου Πωγωνίου (Α΄ Φάση)» προϋπολογισμού 1.017.700,00 με Φ.Π.Α..

5. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών ( αρ.5/21 μελέτης παροχής υπηρεσιών)και καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού « Δαπάνες αποκομιδής απορριμμάτων» Δήμου Πωγωνίου προϋπολογισμού 365.092,26€ με Φ.Π.Α..

6. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών» στο Δήμο Πωγωνίου αναδόχου της εταιρείας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» .  

7. Αντικατάσταση μελών συγκρότησης Επιτροπής διερεύνησης τιμών στο πλαίσιο της υποβολής πρότασης Δήμου Πωγωνίου για την πρόσκληση ΑΤ11 του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών (σχ. 59/21 Α.Ο.Ε. παρ.Ε).

8. Συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμών έργων έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου σύμφωνα με το άρθρο 221 του Ν.4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 108 του Ν.4782/2021.

9. Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με τον Δήμο Ζίτσας για την παρακολούθησης και παραλαβή μικτής σύμβασης προμήθειας με τίτλο «Ψηφιακές εφαρμογές για την αύξηση της αποδοτικότητας του Δήμου Πωγωνίου»

10. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δύο δημοτικών αγρών στις Θέσεις «Βάλτος» και «Μπουλιανίνες» Κοινότητας Κουκλιών. 11. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα κ. S. CUITIM στην Κοινότητα Μαυροβουνίου Δ.Ε. Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου.

12. Σχετικά με αίτηση του κ. Ν.Σκόρδου για απαλλαγή τόκων που αφορούν τέλη ύδρευσης στην Κοινότητα Παρακαλάμου- Δ.Ε. Άνω Καλαμά.

13. Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης δικηγόρου σχετικά με την υπ. αρ. 8936/31-12-20 αίτηση του Ε.Π. για καταπάτηση κοινόχρηστης δημοτικής έκτασης στην Κοινότητα Παλαιοπύργου.

14. Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης δικηγόρου, κατόπι της από 16-04-21 αίτησης των Α.Γ. και Α.Τ. για συμβιβασμό επί της 11-10-20 επιταγής κάτω από το με αρ.295/17 πρώτου εκτελεστού απόγραφου της αρ.230/17 διαταγή πληρωμής του Μον. Πρωτ. Ιωαννίνων.

15. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου».

16. Σχετικά με έγκριση μετακίνησης Δημάρχου στην Αθήνα – Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr 

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

 

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας στο Δήμο Ζίτσας για τον θάνατο του Στέφανου Στέφου

 


Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Πασσαρώνος και Προέδρου της Κοινότητας Ελεούσας  Στέφανου Στέφου.

Αποχαιρετούμε έναν ασυμβίβαστο αγωνιστή της Δημοκρατίας, έναν μαχητή και οραματιστή της Αυτοδιοίκησης που υπηρέτησε τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε με την οικογένειά του και αναδείχθηκε επαγγελματικά, και ως Πρόεδρος της Κοινότητας Ελεούσας και ως Δήμαρχος Πασσαρώνος, με αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες. Ηθικής, εντιμότητας, δημοκρατίας, συλλογικότητας με επίκεντρο πάντα τον δημότη και τις ανάγκες του.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια  στους οικείους του.

Καλό ταξίδι φίλε και αγωνιστή Δήμαρχε.

Οι αγώνες σου για έναν καλύτερο τόπο, για έναν Δήμο με ποιότητα ζωής και οι αγωνίες που εξέφραζες μέχρι και σήμερα για τα ζητήματα αυτά μας συνοδεύουν και θα εξακολουθούν να συνοδεύουν τον δικό μας παρόμοιο αγώνα και τα κοινά μας οράματα.

Τον Ιούνιο έρχεται ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις

 


Ο υπουργός Οικονομικών κ.  Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις.

Ο κ.  Χρήστος Σταϊκούρας είπε «Από τον Ιούνιο θα υπάρχει ρύθμιση οφειλών συνολικά προς τις οφειλές προς Δημόσιο έως 240 δόσεις».

Απαρίθμησε τις σχετικές πρωτοβουλίες, που έχουν υιοθετηθεί σχετικά, και αναφέρθηκε ειδικότερα στην Επιτρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και στο ότι όλες οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί αφού μετατέθηκαν για τα 2022 και μετά σε 24 και 48 δόσεις.

 «Οι εκτιμήσεις για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι στο παρελθόν», είπε και αναφέρθηκε στις πολιτικές που όπως είπε, είχαν στόχο τη διευθέτηση υποχρεώσεων.

«Όλες οι μειώσεις φόρων, που κάναμε (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, κτλ), βελτιώνουν το εισόδημα του πολίτη, ώστε να είναι πιο συνεπής. Έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις. Ένα κομμάτι αυτών των πόρων θα πάει στην κατανάλωση κι ένα στις υποχρεώσεις».

Τέλος η καραντίνα για τους εισερχόμενους από την Αλβανία, μέσω του τελωνείου της Κακαβιάς

 


Τέλος η καραντίνα για τους εισερχόμενους από την Αλβανία, μέσω του τελωνείου της Κακαβιάς.

Παραμένει ωστόσο η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, η βεβαίωσης  αρνητικού PCR ή αποδεικτικού νόσησης.

Το μέτρο ισχύει και για ανηλίκους από 5 ετών και πάνω.

Έως τις 24 Μαΐου, οπότε και θα επανεξετασθεί το πλαίσιο, παραμένουν εν ισχύ το ωράριο λειτουργίας του τελωνείου, καθώς και ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός εισερχομένων. 

Οι συνοριακοί σταθμοί σε Μαυρομάτι και Μέρτζιανη παραμένουν κλειστοί.

Πως επηρεάζει η πολλή ζάχαρη το δέρμα

 


Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση και την ανάπτυξη βλαβών στο δέρμα, σύμφωνα με ολοένα περισσότερες κλινικές μελέτες. Αν και τα ευρήματά τους δεν είναι ακόμα οριστικά, είναι αρκετά πειστικά ώστε πολλοί ειδικοί συνιστούν πλέον τον περιορισμό της ζάχαρης ως ένα από τα σημαντικά μέτρα για νεανικό, υγιές δέρμα.

Πώς μπορεί όμως η ζάχαρη να γερνάει πρόωρα το δέρμα; Οι πιθανοί μηχανισμοί είναι αρκετοί, αλλά οι περισσότεροι σχετίζονται με τη γλυκόζη αίματος (το «ζάχαρο», όπως κοινώς αποκαλείται) και με τη φλεγμονή στο σώμα. Ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί τι μπορεί να συμβεί.

Αυξάνει τη γλυκόζη αίματος (σάκχαρο). «Πολλές από τις γνώσεις μας για τη συσχέτιση της ζάχαρης με το δέρμα προέρχονται από έρευνες που έχουν γίνει για τον σακχαρώδη διαβήτη», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η περίσσεια γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά δερματολογικά προβλήματα, όπως ρυτίδες, καφέ κηλίδες, κιτρίνισμα και σακούλιασμα».

Η γλυκόζη αίματος αυξάνεται όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα απλούς υδατάνθρακες. Η ζάχαρη, τα τρόφιμα και ροφήματα που την περιέχουν, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, τα επεξεργασμένα (χωρίς πολλές φυτικές ίνες) δημητριακά πρωινού και οι πατάτες είναι μερικά από τα τρόφιμα με πολλούς απλούς υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πως όχι μόνο αυξάνουν σημαντικά τη γλυκόζη αίματος όταν τα καταναλώνουμε, αλλά και απότομα.

Καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος, αυξάνοντας την διάσπαση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης με έναν μηχανισμό που λέγεται γλυκοζυλίωση.