Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Πυρκαγιά σε αγροτική αποθήκη στην Πρέβεζα

 


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτική αποθήκη στην περιοχή Ποδόγυρος Πρέβεζας, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην αποθήκη.

Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Ακριβότερο από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου το πετρέλαιο κίνησης

 


Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου ακριβαίνει και το πετρέλαιο κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο καθώς τερματίζεται η οριζόντια επιδότηση στην αντλία, που ίσχυε εδώ και περισσότερο από δύο μήνες.

Τα 15 λεπτά επανέρχονται στο κόστος του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν σήμερα το λίτρο κοστίζει ένα ευρώ και 75 λεπτά, αύριο θα κοστίζει 1,90€ το λίτρο.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον "3ο Δρόμο της Νίκης"

 


Ραντεβού στα ιστορικά χώματα που Καλπακίου δίνουν αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα με τον «3ο Δρόμο της Νίκης».

Ο αγώνας τρεξίματος που έχει γίνει πλέον θεσμός επιστρέφει μετά από 2 χρόνια για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες του Έπους του ’40 καθώς σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022».

Ο «Δρόμος της Νίκης» είναι αφιερωμένος στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα, με τους αθλητές να διέρχονται από ιστορικούς χώρους και δρόμους του Καλπακίου, όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο 1940, το Ύψωμα «Μαχητής», η Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κ.α.

Ο αγώνας, εκτός από την κεντρική διαδρομή των 21χλμ, πλαισιώνεται και από μία διαδρομή 9χλμ. ενώ φέτος προστίθεται και παιδικός αγώνας 1000μ.

 «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να συναντηθούμε στον «3ο Δρόμο της Νίκης» και να αποτίσουμε με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Ο αγώνας διεξάγεται σε έναν ιστορικό τόπο που συνδέεται με τους νικηφόρους αγώνες του έθνους μας. Φέτος και μετά από απαίτηση μικρών και μεγάλων έχουμε προσθέσει μία ακόμη διαδρομή για τους μικρούς μας φίλους που εξέφρασαν την επιθυμία συμμετοχής σε αυτόν το πολύ ξεχωριστό αγώνα δρόμου» τόνισε  ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής.

Στις λεπτομέρειες του αγώνα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ. αναφέρθηκε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Βαγγέλης Τσίμαρης. «Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι δωρεάν για όλους και φαίνεται ότι η συμμετοχή θα είναι και φέτος αυξημένη. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο αγώνα και καλούμε όλους τους αθλητές να δώσουν το παρών» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η διαδρομή των 9 χλμ. Κινείται στη σκιά του υψώματος του Μαχητή ενώ ο αγώνας των 21 χλμ.

Περικλείει τοποθεσίες της αμυντικής γραμμής του Έπους του 40’.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι εγγραφές υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://myadventure.gr/registration/

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου, στο πλαίσιο εορτασμού του ιστορικού «ΟΧΙ» διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, τον 3ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»  21χλμ, ο οποίος θα πλαισιώνεται από έναν αγώνα 9χλμ και παιδικό αγώνα 1000μ . Ο αγώνας θα γίνει για τρίτη φορά , σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», οι οποίες ξεκινούν από την ημερομηνία του αγώνα και  κορυφώνονται την ιστορική ημέρα της 28η Οκτωβρίου.

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

 


Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς μπαίνουμε στο χειμερινό ωράριο.

Ειδικότερα, οι ώρες κοινής ησυχίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Η περίοδος διάρκειας του χειμερινού ωραρίου ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και λήγει την 31ή Μαρτίου.

Τι απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας

Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη

θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας

 


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ακρίβειας από φέτος, καθώς την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ θα λαμβάνουν και οι συνταξιούχοι με σύνταξη μέχρι τα 800 ευρώ.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων καθώς την ενίσχυση θα τη λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ αντί των 600 ευρώ που ίσχυε, ενώ αντίστοιχα διευρύνονται και τα κριτήρια του οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσίας.

Δικαιούχοι είναι:

1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,

225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

Στο 12,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat στο 12,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 11,1% τον Αύγουστο.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10% από 9,1% τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι οι έκτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκίνητό σου εύκολα και γρήγορα!

Τις πρώτες θέσεις έχουν η Εσθονία (24,2%), η Λιθουανία (22,5%) και η Λετονία (22,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Φινλανδία (8,4%) και την Ιρλανδία (8,6%).

Στην Ελλάδα οι τιμές σε μηνιαία βάση, αυξήθηκαν 3% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 02/10/2022 ως εξής:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Καλπάκι, συνοικισμός Αγ. Γεώργιος, πέριξ χοιροστασίων κ. Ριζώφ – κ. Ντάγκα – κ. Κολιάκη, πτηνοτροφείου κ. Χρόνη, Φ/Β Σταθμού Ηλιοδυναμικής, περιοχή Ανδριάντα Καλπακίου.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:μα

Κόνιτσα, Πηγή, Ελεύθερο, Παλαιοσέλλι, Άρματα, Πάδες, Δίστρατο,  Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι, Λαϊστα, περιοχή Γυφτόκαμπου Σκαμνελίου.

Γ) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Άνω Ραβένια, Μαυροβούνι, πέριξ χοιροστασίου κ. Αλεξίου, πέριξ εγκαταστάσεων Φάρμα Νάκης, πέριξ αντλιοστασίου Γεροπλάτανου και εργοταξίου κ. Μπίντου, πέριξ ποιμνιοστασίου κ. Τσιόκου στο Κεφαλόβρυσο.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

 

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,2% ανήλθε η ανεργία τον Αύγουστο

 


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο 12,2% ανήλθε η ανεργία τον Αύγουστο, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να διαμορφώνεται σε 569.609 άτομα.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2022 ανήλθε σε 12,2% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 13,7% τον Αύγουστο του 2021 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,2% τον Ιούλιο του 2022.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.105.420 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 46.812 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (+1,2%) και κατά 1.618 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 569.609 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 73.289 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (-11,4%) και κατά 2.662 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 (-0,5%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.151.133, σημειώνοντας μείωση κατά 4.274 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (-0,1%) και κατά 1.581 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 (-0,1%).

Στρατίνιστα Πωγωνίου: 34η Γιορτή Τσίπουρου το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Στρατίνιστας Πωγωνίου διοργανώνει την 34η Γιορτή Τσίπουρου  το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού.

 Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

1. Διαγωνισμός καλύτερου τσίπουρου (16.00 μ.μ.)

2. Τα "Καζάνια" - Παραδοσιακή παρασκευή τσίπουρου (16.15 - 19.00 μ.μ.)

3. Παραδοσιακό Φαγητό και Μουσική μέχρι το πρωί (19.00 μ.μ.)

Ευχαριστούμε θερμά την Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου για τη συμμετοχή της.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

 


Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεοον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

HPV: Πώς επηρέασε η πανδημία τους εμβολιασμούς;

 


Η COVID-19 διατάραξε τα τελευταία χρόνια την υγειονομική περίθαλψη και μία από τις λιγότερο γνωστές συνέπειές της είναι ο αντίκτυπος στην παροχή σημαντικών υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών. Στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέψεις για τον συγκεκριμένο λόγο στους ιατρούς μειώθηκαν συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά, παραδόξως, η πανδημία δεν επηρέασε αρνητικά τους εμβολιασμούς κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). 

«Ο ιός αυτός είναι πολύ συχνός και μπορεί να προσβάλει διάφορα μέρη του σώματος. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 200 τύποι HPV, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του που προκαλούν βλάβες στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο κ.λπ. Περίπου 40 από αυτά μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη και προσβάλουν τα γεννητικά όργανα, το ορθό και τον πρωκτό ανδρών και γυναικών.

Στην πλειονότητά τους είναι ακίνδυνα, αλλά ορισμένα στελέχη του θεωρούνται υψηλού κινδύνου και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα προφυλακτικά είναι σε θέση να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του HPV, αλλά δεν την αποτρέπουν εντελώς. Μόνο η αποφυγή του σεξ προστατεύει 100%. Ουσιαστικά, ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό ισχυρό όπλο που έχουμε ενάντια στον HPV. Και ευτυχώς ο κόσμος φαίνεται να το συνειδητοποιεί σιγά - σιγά», σημειώνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.