Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Προσκλήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων

Η Περιφέρεια Ηπείρου επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. έδωσε στη δημοσιότητα άλλες δύο προσκλήσεις για τον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη», με ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.
Βασικός στόχος των συγκεκριμένων προσκλήσεων είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και η εν γένει προστασία του περιβάλλοντος με την παράλληλη προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων.
Ειδικότερα, πρόκειται για δράσεις:
1. «Δράσεις υλοποίησης Σχεδίων Ασφάλειας Νερού και οριοθέτησης ζωνών προστασίας σημείων υδροληψίας υπόγειου νερού» με δυνητικούς δικαιούχους τους:
•ΔΕΥΑ: Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας
•Δήμοι: Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Πάργας και Ζίτσας
•ΣΥΔΛΙ
Η πρόσκληση περιλαμβάνει μέτρα που προβλέπονται από το Διαχειριστικό Σχέδιο Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και ειδικότερα:

Δήμος Πωγωνίου: Ενημερωτική εκδήλωση «Info-day» στα πλαίσια του έργου «Craftin - Craftsinaction»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Info-Day» που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου, την Παρασκευή 12/2/2016 στο Καλπάκι, στο πλαίσιο του έργου «CRAFTIN - CraftsinAction».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.
Στη συνέχεια, οι συντελεστές του έργου ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τη συμβολή του έργου στην προσπάθεια διάσωσης των παραδοσιακών τεχνών και την ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο πλαίσιο της τοπικής οικονομίας, για τις δράσεις προώθησης της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Αλβανίας, για τα εργαλεία που παρέχονται για την προώθηση πωλήσεων καθώς και για τις επικείμενες εκδηλώσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης. Επίσης έγινε παρουσίαση της Ριζαρείου Χειροτεχνικής Σχολής και των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γενική συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού που αφορούσαν το αντικείμενο και τις επικείμενες δραστηριότητες του έργου.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου www.craftin.eu

Το έργο «CraftsinAction» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013"

Δήμος Πωγωνίου: Χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το κληροδότημα «Αναστασίου Ιλαρίδη»

«Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου  από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το έτος 2015.
    Η  Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ως Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» καλεί τις περισσότερο πτωχές οικογένειες  της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης του Δήμου Πωγωνίου όπως,  σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτει  η οποία έχει  ως εξής:    «μετά το θάνατο της συζύγου μου οι τόκοι  και τα μερίσματα των πέντε μετοχών και εις τα κατατεθειμένα ποσά θα διανέμωνται καλοκαγάθως και δικαίως κάθε εξαμηνίαν πάντοτε και αματατρέπως εις τας μάλλον πτωχοτέρας οικογενείας της πατρίδας μου Βησσάνης.), υποβάλλουν αιτήσεις στα γραφεία του Δήμου στο Καλπάκι ή στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βήσσανης κ. Νικολάου Κωνσταντίνο μέχρι τις  30/3/2016  με τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1) Αίτηση ενδιαφερομένου 
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να είναι  δημότες της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχει από κάθε οικογένεια ένα μέλος.
3) Εκκαθαριστικό σημείωμα  έτους 2015 επικυρωμένο από την εφορία ή υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία είναι αληθή.
4) Έντυπο Ε9 επικυρωμένο από την εφορία ή υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία είναι αληθή .
5) Υπεύθυνη Δήλωση  που θα δηλώνουν ότι δεν έχουν  εισπράξει τέτοιου είδους οικονομική ενίσχυση  από άλλο Νομικό πρόσωπο
   Το ποσό που θα διανεμηθεί για το  έτος 2015 είναι 750,00 € σύμφωνα με σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Τοπικής κοινότητας  και της οικονομικής επιτροπής-διαχειριστικής του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»
   Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο στα τηλέφωνα 2653 360 117 ή 6977410159   (Πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Βήσσανης).

Πρέβεζα: Συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός ο οποίος καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του

Συνελήφθη, χθες (17.02.2016) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 30χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 30χρονου, διαπιστώθηκε ότι καλλιεργούσε σε ντουλάπα στο υπνοδωμάτιό του, έξι φυτά κάνναβης, χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό υδροπονικής καλλιέργειας.

Κατασχέθηκαν:
έξι (6) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,30 έως 0,45 μέτρων, τοποθετημένα σε γλάστρες.
ένας λαμπτήρας τεχνητού φωτισμού, προσαρμοσμένος σε λαμαρίνα ανάκλασης.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Συνελήφθη, σήμερα (18-02-2016) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 24χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, ο 24χρονος μετέβη στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Ιωαννίνων, προκειμένου να παραλάβει ένα φάκελο, από την αποθήκη ασυνόδευτων δεμάτων. Αμέσως μετά την παραλαβή του φακέλου, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, διότι σε έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος περιείχε μία νάιλον συσκευασία με ηρωίνη, βάρους -4,3- γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

  

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει Ηπειρώτικο Forum νεανικής μουσικής δημιουργίας, στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016», στο Κλειστό του Ταε Κβοντό, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00

 Κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή
Το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016», το μεγάλο διήμερο που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την Περιφέρεια Ηπείρου το Σάββατο και την Κυριακή 5, 6 Μαρτίου 2016, στο Στάδιο Ταέ Κβο Ντο, θα είναι το μεγαλύτερο αντάμωμα ξενιτεμένων Ηπειρωτών, φίλων της Ηπείρου και της παράδοσης για το 2016 στην Αθήνα. Στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα» πρωτεύουσα θέση θα έχει η νεολαία, οι νέες και οι νέοι της Ηπειρώτικης Αποδημίας. 

Οι νέοι Ηπειρώτες θα συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου, μέσα από τους συλλόγους, δίνοντας το δικό τους σφυγμό. Ομορφαίνοντας και λαμπρύνοντας με το χορό τους την «Πίτα του Ηπειρώτη», χορεύοντας στην «Άνοιξη της Παράδοσης» και το Πάνδημο Ηπειρώτικο Γλέντι, συμμετέχοντας ενεργητικά στις εκθέσεις, τις συζητήσεις, τις προβολές, τα δρώμενα, έχοντας τη σκυτάλη στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την «Ήπειρο στην Αποδημία».
Ξεχωριστό βήμα για τη συμμετοχή της νεολαίας στο πρόγραμμα του Πανοράματος είναι το ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που θα διοργανωθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου, από τις 7 ως τις 10 μμ, στη συναυλιακή σκηνή του Σταδίου Ταέ Κβον Ντο.

Στο Νεανικό Φόρουμ έχουν δικαίωμα συμμετοχής νεανικά μουσικά σχήματα, ιδιαίτερα από τις Αδελφότητες και τους Συλλόγους αλλά και ξεχωριστές συμμετοχές νέων αποδήμων, από όλα τα ηχοχρώματα, από την παραδοσιακή μουσική, το λαϊκό, το ρεμπέτικο, το έντεχνο τραγούδι, ως την rock, την jazz και το hip hop. Για τρεις ώρες η σκηνή του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος» καλωσορίζει νέους και νέες της αποδημίας, με τον πλούτο και την ποικιλία των μουσικών τους αναζητήσεων, προσφέροντας ένα προνομιακό βήμα προβολής της δουλειάς τους! Ενθαρρύνοντας την επαφή των νέων μας με τους συλλόγους μας, τις Αδελφότητες, την Πανηπειρωτική.
Η Π.Σ.Ε. απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν στη Γραμματεία της Π.Σ.Ε - υπόψη Επιτροπής Νεολαίας - αίτηση συμμετοχής που να συνοδεύεται από στοιχεία για κάθε συμμετοχή (ονόματα μουσικών, σχήματος, σύλλογος προέλευσης ή χωριό καταγωγής, είδος μουσικής, ενδεικτικό ρεπερτόριο, ηχητικές απαιτήσεις, διαδικτυακή παραπομπή σε υπάρχουσες ηχογραφήσεις ή βιντεοσκοπήσεις κάθε συμμετοχής ή ένα απλό
cd). Αιτήσεις συμμετοχής θα συλλέγονται μέχρι και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016,  στα γραφεία της ΠΣΕ, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην Πλατεία Κοτζιά, για να υπάρξει ο χρόνος διαμόρφωσης του αναλυτικού προγράμματος. 
Να σημειωθεί ότι η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί και αντίγραφα των εγγραφών θα είναι διαθέσιμα σε δεύτερο χρόνο στους συμμετέχοντες. 
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας προτείνει τη σκυτάλη του Ηπειρώτικου Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας στους νέους και τις νέες που αναζητούν βήμα έκφρασης και δημιουργίας, προσμένοντας τις μουσικές τους, τον σφυγμό τους, τον παλμό τους, την υπόσχεση ελπίδας που κομίζει η μαζική και ενεργητική συμμετοχή τους στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα»!
Το Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας προτείνει στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα» μέλλοντες διαρκείας!
Η δήλωση συμμετοχών ξεκίνησε!

Τι λέτε, θα πάρετε τη σκυτάλη;
Μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες, στον Νίκο Ζέκη, (τηλ.6955804643, ) τη Θωμαΐς Σούλη (6988136611) και
  την Ματίνα Δάλλα (τηλ. 6976123348) και τα γραφεία της ΠΣΕ 2103243822  και 2103241137

Άρτα: Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη, χθες (17-02-2016) το απόγευμα στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, από την αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι, ο 34χρονος προχθές το μεσημέρι στην Άρτα, αφαίρεσε από το χώρο της αποθήκης του ΚΤΕΛ Άρτας, δύο ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν ρουχισμό και διάφορα προσωπικά έγγραφα.
Επίσης, στην κατοχή του 34χρονου δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (60) ml ηρωίνης, σε υγρή μορφή.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Δήμος Ιωαννιτών: Υποκρισία και λάσπη

Τη σχολική χρονιά 2014-15 εκτός από τις άλλες πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από τα σωματεία και τις γραμματείες του ΠΑΜΕ, διαπιστώθηκε η ανάγκη διδακτικής στήριξης μαθητών. Απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους. Πάρα πολλοί συνάδελφοι απάντησαν θετικά και δήλωσαν ότι είναι διαθέσιμοι στην προσπάθεια αυτή. Άσχετοι με το ΠΑΜΕ. 

Αντέδρασαν σαν δάσκαλοι, γιατί ζουν το πρόβλημα στις τάξεις τους. Το δεύτερο ζήτημα που έπρεπε να επιλυθεί ήταν ο χώρος. Δεν γνωρίζαμε τη γεωγραφική κατανομή των μαθητών που θα ήθελαν να συμμετέχουν. Έτσι σκεφτήκαμε το Εργατικό Κέντρο που είναι σε κεντρικό σημείο.

Μας παραχωρήθηκε ένα γραφείο. Ο αριθμός όμως αυξανόταν. Χρησιμοποιήσαμε τα γραφεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Αβέρωφ. Στη συνέχεια όποτε αυτό ήταν δυνατό, εναλλακτικά, το γραφείο του Συνδικάτου Οικοδόμων, την αίθουσα συνεδρίων στο ισόγειο, το υπόγειο, ακόμα και το χώρο μπροστά στο κυλικείο. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο κάθε συνάδελφος. Έπρεπε να κουβαλάει πίνακα, καθίσματα, τα παιδιά πολλές φορές ακουμπούσαν τα τετράδια τους στα γόνατα για να γράψουν. Όπου συζητιόταν το θέμα, μας ρωτούσαν: Γιατί δεν ζητάτε αίθουσες; Ήταν το ξεκίνημα και δεν ξέραμε που να μαζέψουμε τους μαθητές. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη τη σχολ. χρονιά, συμμετείχαν στα μαθήματα 20 εκπαιδευτικοί και 50 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Το καλοκαίρι γνωρίζαμε τα προβλήματα καλύτερα. Μας δόθηκε ένα ακόμα γραφείο στο Εργατικό Κέντρο. Αγοράσαμε πίνακες φτιάξαμε τους χώρους. Με το ξεκίνημα διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αίτημα από 20 μαθητές στην περιοχή γύρω από τα Καρδαμίτσια. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι τώρα μπορούσαμε να ζητήσουμε από το Δήμο την παραχώρηση αιθουσών. Δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα συναντούσαμε άρνηση. Δουλεύουμε στα Δημόσια σχολεία και γνωρίζουμε ότι παραχωρούνται αίθουσες. Σε συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία, ΜΚΟ. Μόνη προϋπόθεση: να μη διαταράσσεται η λειτουργία του σχολείου.

Δήμος Πωγωνίου: Διανομή πέντε τόνων πορτοκαλιών

Πέντε (5) τόνους πορτοκάλια διένειμε σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου στους
μαθητές και σε οικονομικά αδύναμους δημότες του, στα πλαίσια
προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας.
Πρόσφατα ο Δήμος Πωγωνίου είχε διανείμει, μέσω των προγραμμάτων
ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια, μανταρίνια και ρύζι.

Τα Τίρανα διαγράφουν τους Βορειοηπειρώτες από τους εκλογικούς καταλόγους

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :
          «Χρόνια τώρα, ακούω την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία της Χώρας μας να διατυμπανίζη τις δήθεν άριστες σχέσεις με τους Αλβανούς ! Αλλ’ επίσης, χρόνια τώρα φωνάζω και διαμαρτύρομαι, ότι τα πράγματα για την Βόρειο Ήπειρο και τους Βορειοηπειρώτες δεν πάνε καθόλου καλά. Ατυχώς, τις διαμαρτυρίες μου οι Έλληνες ιθύνοντες τις προσπερνάνε με παγερή αδιαφορία...
          Ήδη, όμως, οι μάσκες της αλβανικής ηγεσίας έπεσαν. Γιατί, όπως έγραψε πρωτοσέλιδα ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα «τα Τίρανα διαγράφουν τους Βορειοηπειρώτες από τους εκλογικούς καταλόγους». Και εννοεί η εφημερίδα, ότι απεργάζονται νομοθετική ρύθμιση που θα αποκλείει τους Βορειοηπειρώτες εφ’ όσον διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό !  (βλ. «ΕΣΤΙΑ», 15.2.2016).

Διαδικτυακά η έκδοση βεβαιώσεων συντάξεων του ΟΓΑ

Μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ www.oga.gr  εκδίδονται οι βεβαιώσεις συντάξεων για το φορολογικό έτος 2015.
Συγκεκριμένα, η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας, όπου υπάρχει η ένδειξη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΓΑ, στην ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», στο πεδίο «Εκτύπωση Βεβαίωσης Συντάξεων για Φορολογική Χρήση».
Ο συνταξιούχος συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ) που αποτελείται από 10 αριθμούς, καθώς  και τον ΑΦΜ. Στη συνέχεια εκτυπώνει την βεβαίωση του.
Την ίδια διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ακολουθούν και οι δικαιούχοι «συντάξεων επιζώντων» (χηρείας – ορφανικές).

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή που ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα, μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Γιάννης Καραγιάννης: «Αγροτικό ζήτημα και παραγωγική ανασυγκρότηση»

Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου, καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική γεωργία, λόγω του καθεστώτος των επιδοτήσεων. Οι αγρότες μας εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες, όπως όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά, και στράφηκαν σε επιδοτούμενα προϊόντα. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν οι αθρόες εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας γεωργικών προϊόντων, από κάθε σημείο του πλανήτη. Το 1961 η χώρα μας παρήγε 12.586 τόνους φακές, το 1981 8.451 τόνους και το 2011 2.856 τόνους. Το ίδιο και με τα ρεβίθια: το 1961 13.365 τόνους, το 1981 12.694 τόνους και το 2011 2.200. Σήμερα εισάγουμε φασόλια από την Κίνα, μαυρομάτικα από το Περού και φακές από τον Καναδά. Το ίδιο συνέβη και με το σουσάμι, βάση του παραδοσιακού μας χαλβά. Το 1961 η παραγωγή ήταν 6.374 τόνοι, το 1981 1.572 και το 2011 μόλις 33 τόνοι.
Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στην παραγωγή ξηρών καρπών, καθώς αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.λπ. έμειναν εκτός επιδοτήσεων. Έτσι, σήμερα, έχουμε μεγάλες εισαγωγές από τρίτες χώρες, καθώς και εισαγωγές καρυδιών από Αμερική, Γεωργία και Μολδαβία. Το ίδιο επαναλήφθηκε στην εγχώρια παραγωγή λεμονιών. Από τους 216.874 τόνους το 1981 πέσαμε σήμερα στους 70.314 τόνους, με την αγορά να έχει πλημμυρίσει από τις εισαγωγές. Η ντομάτα δείχνει μια σχετική αύξηση, αλλά πρόκειται για τη βιομηχανοποιημένη, που ήταν επιδοτούμενο προϊόν. 

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της Περιφέρειας για ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου σε στοχευμένες διεθνείς αγορές

Το πρόγραμμα της οργανωμένης και στοχευμένης προβολής της Ηπείρου, ως ενιαίου τουριστικού προορισμού σε χώρες του εξωτερικού με τη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και τη συμμετοχή επιχειρηματιών του κλάδου, συνεχίζεται και φέτος από την Περιφέρεια.
 Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. του Τελ Αβίβ (Ισραήλ), το τριήμερο 19-21 συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση I.F.T. Βελιγραδίου (Σερβία) και στις 9 (μέχρι 13) Μαρτίου θα συμμετάσχει στην Έκθεση Ι.F.T. στο Βερολίνο της Γερμανίας.
 Η τακτική παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση του Τελ Αβίβ - φέτος συμμετείχε για 6η χρονιά- έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ σε περιοχές - ορεινές κυρίως - της Ηπείρου.
 Η ροή επισκεπτών αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν στην Έκθεση, τόσο από το ενδιαφέρον που υπήρξε από παράγοντες του Ισραηλινού τουρισμού, όσο και από τις επαφές που πραγματοποίησαν Ηπειρώτες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή της Περιφέρειας.

O Σύνδεσμος Αθηνών Κοινότητος Βούρμπιανης της Ηπείρου, κόβει τη Πίτα του, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 10.30' πρωινή, στο ξενοδοχείο Stanley, αίθουσα Βίκος, στην πλατέια Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο


Ανάδοχοι για έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε Άρτα - Φιλιππιάδα- Άλλες αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Τον ανάδοχο του έργου για τα δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμού Καμπής Δ.Ε. Ξηροβουνίου Άρτας προϋπολογισμού 4.002.000 ευρώ, ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 29 εργοληπτικές επιχειρήσεις και ανάδοχος   αναδείχτηκε η Ε.Ε. ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή οριστικοποίησε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Φιλιππιάδος, προϋπολογισμού 3.220.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρία "ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε.Ε. ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ- ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ". (Είχαν καταθέσει προσφορά 15 εταιρίες).
Δημοπρατήσεις νέων έργων
Η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη δημοπράτηση των εξής έργων: