Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Ζίτσα: Συνάντηση των διήμερων αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Δημαρχείο

 


Στις 30 Μαρτίου 2022, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο του Δήμου  Ζίτσας,  στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των διήμερων αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου.

«Όσοι είναι αμπελοκαλλιεργητές που εγγράφονται στο ΟΣΔΕ ή όσοι έχουν άδεια κατοχής αποστακτικού μηχανήματος (άμβυκα) θα πρέπει να δώσουν το παρόν προκειμένου να συζητηθούν οι διεργασίες δημιουργίας συλλόγου διήμερων αποσταγματοποιών και αμπελοκαλλιεργητών».

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

 

Ρώσοι και Ουκρανοί,

«ερηνεύετε ν λλήλοις… δτε τπον τ ργ κα Θες τς γάπης κα ερήνης σται μεθ' μν»

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, μέσα από την πνευματική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι και οι λαοί καυχόμαστε πως έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της εξέλιξης και της προόδου  στις τέχνες, στις επιστήμες και σε όλες γενικά τις πτυχές του πολιτισμού, η αποτυχία μας στην ανεύρεση πανανθρώπινων ειρηνικών λύσεων, σε περιπτώσεις διαφωνιών και αντιθέσεων, που θα αποτρέπουν τους φονικούς και καταστροφικούς πολέμους, δείχνει ότι στον κόσμο μας υπάρχουν ακόμα τεράστια πνευματικά κενά που ζητούν πλήρωση.

Η φρίκη, η αγριότητα και η βαναυσότητα των πολεμικών συρράξεων που βιώνουμε στην Ανατολική Ευρώπη, στις αρχές του 21ου αιώνα, κάνει ιδιαίτερα αισθητή την ανάγκη να βρεθεί, από κοινού, ένας μόνιμος, έγκυρος και αποδεκτός τρόπος, από όλους τους λαούς, που να αποκλείει σε όλους τη δυνατότητα χρήσης βίας ή απειλής βίας και πολέμου.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 27.490 νέα κρούσματα

 


14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 27.490 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.490, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.957.810 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 150 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.165 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.341 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 (58.77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41.23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +27.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το Αποχετευτικό

Δίκτυο και το Βιολογικό Καθαρισμό της Τ.Κ. Κόνιτσας

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ο.Ε. ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου για την«Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Κόνιτσας προϋπολογισμού 2.750.000€. Το έργο κατακυρώθηκε στην Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης Α.Ε. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής κατακυρώθηκε και το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 7.845.154,57 € χωρίς ΦΠΑ με ανάδοχος την εταιρία ΤΕΔΡΑ. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιούνται μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας.

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων:

• «Ανανέωση της με αρ. πρωτ. οικ. 148813/718/23.03.2010 ΚΥΑ ΥΠΕΚΑ- ΥΠΑΑΤ, που αφορά στη λειτουργία χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας, η οποία περιλαμβάνει:

α) εντατική καλλιέργεια χελιών (σε κλειστό κύκλωμα),

Τα 20 επαγγέλματα που δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

 


Απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  αποκαλύπτει τη λίστα με τα  20 επαγγέλματα που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές.

Μετά από καθυστέρηση μηνών, δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση που ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο με τις αλλαγές στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα. 

Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.

 Σύμφωνα με την απόφαση οι αποδείξεις που αφαιρούνται κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα είναι:

Κτηνιατρικές υπηρεσίες

Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης

Εργασίες ηλεκτρολόγου

Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων

Εργασίες ξυλουργού

Αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε περιοχή των Ιωαννίνων

 


Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού που τα κατείχε

 

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων προχώρησαν χθες (27-03-2022) το μεσημέρι στην κατάσχεση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρέθηκαν σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε ακίνητο του κατηγορούμενου, εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ξυλόγλυπτο βημόθυρο, αποτελούμενο από δύο φύλλα και

ξυλόγλυπτο πεσσό.

Από την εξέταση που διενεργήθηκε από αρμόδιο υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, εκτιμάται ότι τα παραπάνω αντικείμενα χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων σε Άρτα- Φιλιάτες

 


Δύο από τα έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων  σε Άρτα και Θεσπρωτία, που έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης)  δημοπρατούνται με αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Πρόκειται:

Α) για τα «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του Δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού € 2.197.000,

Β) για τη  «Βελτίωση - εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας (περ. Λιάτσιλια)», προϋπολογισμού € 816.825,09   της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης».

Οι μελέτες των έργων εκπονήθηκαν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για μείωση του ενεργειακού κόστους των αντλιοστασίων τους.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΡΤ3: «Οι Σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας» στην «Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων», την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12:00

 


«Η ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων»

«Οι Σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας»

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 στις 12:00

 «Η Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων», η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, που κάθε εβδομάδα επικεντρώνεται σε σιδηροδρόμους της χώρας μας, στο επεισόδιο της Τρίτης 29 Μαρτίου 2022 στις 12 το μεσημέρι, μας ταξιδεύει στη Θεσσαλία και τους σιδηροδρόμους της.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό, θα προσέφερε ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη όχι μόνο μίας πλούσιας καλλιέργειας στην περιοχή, αλλά και ενός εκτεταμένου εμπορικού δικτύου. 

Καθώς ένας μεγάλος αριθμός πλούσιων Ελλήνων γαιοκτημόνων, συνέρρεε στη Θεσσαλία από την Κωνσταντινούπολη, γινόταν εμφανής η ανάγκη ενός μέσου, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει τις τεράστιες ποσότητες των παραγόμενων αγαθών, στις κεντρικές πόλεις και στα λιμάνια της περιοχής, και έτσι τα πρώτα σιδηροδρομικά δίκτυα στη Θεσσαλία, δεν θα αργούσαν να ακολουθήσουν.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των δικτύων, ο σταθμός του Βόλου. 

Από τον Βόλο ως την Λάρισα, το Βελεστίνο, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, θα απλωθούν τα δίκτυα των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, ενώ σύντομα, τα πλούσια εδάφη των ορεινών περιοχών του Πηλίου, θα οδηγήσουν σε νέες εμπορικές σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η Δυτική Αθήνα παραμένει ξεχασμένη από τον Πρωθυπουργό παρά τις υποσχέσεις του

 


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσε σήμερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με ποιές κυβερνητικές ενέργειες έχει κατευθύνει τα τελευταία τρία περίπου χρόνια για την επίλυση των μειζόνων προβλημάτων της Δυτικής Αθήνας.

Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Πρωθυπουργός και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Περιστέρι όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τους δημάρχους Δυτικής Αθήνας. Στη συνάντηση οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου έθεσαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα μείζονα προβλήματα:

Αναγκαιότητα άμεσης αναβάθμισης των εγκαταλελειμμένων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και των νοσοκομείων της περιοχής, άμεση στελέχωση του ΓΝ Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» καθώς και επιτακτική ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στη Δυτική Αθήνα.

Παραβατικότητα, έλλειψη αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, ανεπαρκείς περιπολίες και έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων.

Υλοποίηση του προγράμματος του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και έλλειψη προσωπικού από τους Δήμους.

Κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και πρόσθετη επιβάρυνση λόγω της διέλευσης των απορριμματοφόρων με κατεύθυνση τον ΧΥΤΑ Φυλής. Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι δήμοι Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ιλίου έχουν ζητήσει την απαλλαγή τους από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Καθυστέρηση υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων και υπογειοποίησης των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος υψηλής και μέσης τάσης.

Διασύνδεση των περιοχών με το Μετρό και ενίσχυση της συγκοινωνιακής σύνδεσης των δήμων της περιοχής καθώς επίσης αναγκαιότητα άμεσης έναρξης των εργασιών υλοποίησης του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα.

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 27 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 71.698 έλεγχοι, από τους οποίους οι 37.448 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 93 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 7 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

52 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

15 στη Θεσσαλονίκη,

  7 στην Ήπειρο,

  5 στο Βόρειο Αιγαίο,

  5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  4 στη Δυτική Ελλάδα,

  4 στην Κεντρική Μακεδονία,

  3 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στη Θεσσαλία,

  3 στην Κρήτη,

  1 στο Νότιο Αιγαίο,

  1 στην Πελοπόννησο και

  1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.444 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.802 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.642 των 150 ευρώ.

1 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.861 ομοειδείς παραβάσεις.

40 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 25.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες, καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στην Ήπειρο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 34.190 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.035 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Δήμο Κόνιτσας

 

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Κόνιτσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης.

Στις 10:00 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων έξω από το Δημαρχείο και κατάθεση στεφάνων. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Βασίλειος Χρόνης φιλόλογος του Γυμνασίου Κόνιτσας, ενώ η τελετή έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και τμήμα στρατιωτών του 583 Τ.Π. Ακολούθως, ο Δήμαρχος Κόνιτσας παρέθεσε δεξίωση για τους πολίτες και τις Αρχές.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση από τμήμα του 583 Τ.Π. και τμήμα της Εθνοφυλακής, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον covid 19.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου

 


Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας- ISOBOX,08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 12:30-14:00.

Ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καλύτερη αντιμετώπισή της

 


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος στις πάσχουσες περιοχές ανανεώνονται ανά 4-6 ημέρες και όχι ανά 28-30 που είναι ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης. Αυτά τα «πλεονάζοντα» δερματικά κύτταρα που δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες, είναι διαφορετικά στο χρώμα, σκληρά στην αφή ορατά «μπαλώματα», πιο συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα, τις παλάμες, τα πέλματα, το κρανίο και τη μέση.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και σοβαρά, από δερματικά έως και γενικευμένα σωματικά και ψυχικά. Τα πιο συχνά είναι ευαισθησία, φαγούρα, αίσθημα καύσου ή ψωριασικές πλάκες – χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την απομάκρυνση των πλακών με το ξύσιμο εμφανίζεται στικτή αιμορραγία («αιματηρή δρόσος»).
«Ένα ποσοστό 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί επίσης να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα. Επιπλέον, για πολλά άτομα η ψωρίαση έχει μεγάλο και σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο, καθώς αισθάνονται υποχρεωμένα να δίνουν εξηγήσεις στο φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Μηλεούνης, Διευθυντής Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος στο
Metropolitan Hospital.


Ποια άτομα μπορεί να προσβληθούν από ψωρίαση;

Η ψωρίαση δεν «κάνει διακρίσεις». Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο κάθε στιγμή της ζωής του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας (είναι λίγο πιο συχνή σε άτομα 20-35 ετών). Αφορά εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο (2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού). Πρόκειται για έκφραση κάποιων γονιδίων (τα γονίδια υπάρχουν εκ γενετής, αλλά το αν ή πότε θα ενεργοποιηθεί η ψωρίαση έχει να κάνει και με περιβαλλοντικούς και ψυχικούς παράγοντες).

Είναι μεταδοτική η ψωρίαση;

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ούτε απειλεί κατά κανένα τρόπο τη δημόσια υγεία. Προκαλείται από μια πιο έντονη δραστηριότητα, μια υπεραντίδραση του

ανοσοποιητικού συστήματος και όχι από κάποιον ιό ή βακτήριο. Τα πάσχοντα άτομα την εκδηλώνουν, δεν την κολλούν και δεν την μεταδίδουν με κάποιον τρόπο.