Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Κορυτσά: Εξαρθρώθηκε αλβανική σπείρα που εξαπατούσε Έλληνες πολίτες

 


Η Αλβανική αστυνομία συνέλαβε σπείρα Αλβανών που με «έδρα» την Κορυτσά εξαπατούσε Έλληνες πολίτες, αποσπώντας από τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελλάδα χιλιάδες ευρώ, εξαρθρώθηκε από το τοπικό παράρτημα της αλβανικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Κορυτσάς, εγκέφαλοι της σπείρας ήταν ένας τριαντάχρονος από τα Τίρανα κι ένας 29χρονος από την Κορυτσά, ενώ τα θύματά τους στην Ελλάδα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε πέντε χιλιάδες.

Κατά την αλβανική αστυνομία, οι δράστες προωθούσαν ένα λογισμικό σε υπολογιστές ανύποπτων Ελλήνων, μέσω του οποίου είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σε άλλα προσωπικά τους δεδομένα. Στη συνέχεια, μέσω εικονικών διαμεσολαβητών, αποσπούσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων χρηματικά ποσά που κατέληγαν σε άγνωστους λογαριασμούς.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Ο καθένας με την ιδεολογία του, αλλά στα της Ηπείρου ας υπάρχει συνεργασία»

 


Με τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αντάλλαξε ευχές και μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Με δήλωσή του τόνισε:

«Έγιναν οι Εκλογές για το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής. Καλή χρονιά, Καλή αρχή για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο καθένας με την Ιδεολογία του, αλλά στα της Ηπείρου ας υπάρχει συνεργασία».

Εικοσιοκτώ ανατροπές στη φορολογία το 2024

 


Το 2024 χαρακτηρίζεται έτος φορολογικών ανατροπών για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Πάνω από 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2023 με το νέο τεκμαρτό σύστημα. Περισσότερες από 1,3 εκατ. οικογένειες με παιδιά θα διαπιστώσουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές λόγω αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ η οποία οδηγεί σε μικρότερη παρακράτηση φόρου.

Περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν μείωση 10% στο νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων κατοικιών θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία καθώς θα θεωρούνται πλέον επιχειρηματίες. Ολοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένοι να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα τους στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Όσοι αγοράζουν ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν το τίμημα αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος.

Οι αλλαγές στο φορολογικό τοπίο που φέρνει το 2024 είναι οι εξής:

Νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλει η Εφορία σε 735.000 επαγγελματίες με το νέο σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του 2023 τα οποία θα φορολογηθούν το 2024.

Στο Δελβινάκι, την ιστορική έδρα, έγινε η κοπή πίτας του Δήμου Πωγωνίου

 


Στο Δελβινάκι, την ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου πραγματοποιήθηκε την πρωτοχρονιά η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας σε μία όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, παρουσία αιρετών και πλήθους κόσμου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε στο Δημαρχείο Δελβινακίου ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης δίνοντας ευχές για μία δημιουργική χρονιά ενώ ευχές για πρόοδο και ευημερία έδωσε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δελβινακίου κ. Γιώργος Τσώνης.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι χρονιά χαράς και ευτυχίας για τους δημότες αλλά και χρονιά παραγωγική για ολόκληρο το Δήμο Πωγωνίου. «Η σημερινή σας παρουσία, σε αυτή την όμορφη εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς γιατί αποδεικνύει τη στενή σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Το 2024 θα είναι χρονιά εξελίξεων και θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Εύχομαι σε όλους υγεία, αγάπη και ευτυχία αλλά και παγκόσμια ειρήνη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Τις ευχές του για το 2024 έδωσε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόριος Άρμπιρος λέγοντας «Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει μόνο ευχάριστες στιγμές σε όλους και προκοπή για ολόκληρο το Δήμο Πωγωνίου».

Το φλουρί κέρδισε ο π. Νικόλαος.

                                    ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

                                     ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Όλες οι νέες τιμές στα τιμολόγια ρεύματος

 


Ανακοινώθηκαν οι νέα τιμές των τιμολογίων ρεύματος, από όλες τις εταιρείες.

Οι τιμές, δείχνουν ότι προς το παρόν, ο ανταγωνισμό λειτούργησε, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως, που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι τιμές στο πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, με τη ΔΕΗ να ρίχνει την τιμή, στα 13,6 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα, στο πράσινο τιμολόγιο και στα 12,6 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα, στο κίτρινο τιμολόγιο.

Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο, κυμαίνονται από 13,6 λεπτά έως 17 λεπτά του ευρώ.

Επίσης, όσοι καταναλωτές, δεν δήλωσαν πιο τιμολόγιο θα διαλέξουν, μεταφέρονται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο, μέχρι να αποφασίσουν.

Οι τιμές για το πράσινο τιμολόγιο

ΔΕΗ: Τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες 0,13635 ευρώ/kWh και για τις 500 και πάνω 0,14595. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%, ενώ η τελική τιμή προμήθειας στη νυχτερινή χρέωση διαμορφώνεται στα 0,11155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

PROTERGIA: Η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,1426 η κιλοβατώρα με το πάγιο στα τέσσερα ευρώ το μήνα.

ΗΡΩΝ: Πράσινο τιμολόγιο στα 14,05 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκλογή Προεδρείου και Μελών Περιφερειακής Επιτροπής

 


Η κυρία Σταυρούλα Μπότση- Μπραΐμη, εξελέγη Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στην Ειδική Συνεδρίαση του Σώματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

 Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε  ο κ.  Μάριος- Γρηγόριος Τσίρκας  (από την παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών) και Γραμματέας η κα Μαρία- Τατιάνα Καράλη (από την παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ».

Το νέο Προεδρείο συνεχάρησαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Η Πρόεδρος κ. Σταυρούλα Μπραίμη- Μπότση σε σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους για την εκλογή της, υπογραμμίζοντας – μεταξύ άλλων- ότι σταθερή της επιδίωξη θα είναι η σύνθεση των θέσεων και των απόψεων που θα διατυπώνονται. «Ζητώ τη βοήθεια όλων με την ιδιότητα που φέρει ο καθένας, ώστε να αποτελέσει το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, λίκνο της δημοκρατίας, αντίθετο σε κάθε λαϊκισμό, απρεπείς συμπεριφορές και να διακρινόμαστε για το  ήθος και την ευπρέπεια», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί.

Ακολούθησε η εκλογή των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής.

Από την παράταξη της πλειοψηφίας (Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου) εκλέχτηκαν οι:

Γιάννενα: Τι ισχύει για τους συνοδούς και το επισκεπτήριο στο Nοσοκομείο Xατζηκώστα

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), θα ισχύουν έως και 15.01.2024 τα κάτωθι:

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.

Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου,

Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00

παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των εποχικών  ιώσεων και  των κρουσμάτων covid-19

  Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 2 έως και 5 Ιανουαρίου

 


Από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 5 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 29,6 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει η εξής καταβολή, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Στις 5 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 3,9 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

19 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

6 εκατ. ευρώ σε 7.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Στο «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος όσοι δε δήλωσαν προτίμηση

 


Τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ η διαδικασία έκδοσης λογαριασμών ρεύματος με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο με την κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας.

Το πράσινο τιμολόγιο είναι ειδικό τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας με δομή απλή και ομοιόμορφη, που επιτρέπει τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.

Το μπλε τιμολόγιο έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, ένα ή δύο έτη.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού

 


Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα ποσά του επιδόματος παιδιού για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Αυτό αφορά τους εργαζόμενους του δημοσίου:

που έχουν 1 παιδί. Το ποσό αυξάνεται στα 70 ευρώ από τα 50 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

που έχουν 2 παιδιά. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται στα  120 ευρώ από 70 ευρώ που ήταν μέχρι στιγμής

που έχουν 3 παιδιά. Το ποσό διαμορφώνεται στα 170 ευρώ από 120 ευρώ.

που έχουν 4 παιδιά. Το ποσό αυξάνεται στα 220 ευρώ από 170 ευρώ

Οι αιτήσεις

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024 θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-  https://www.idika.gr/epidomapaidiou  για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού  του έτους 2023, το οποίο αυξάνεται το 2024  όπως γνωστοποίησαν από κοινού το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τον εποπτευόμενο ΟΠΕΚΑ. Η προθεσμία αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2023 και  τους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης Πωγωνίου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ώρα 11:30 π.μ.

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης Πωγωνίου κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, ώρα 11:30 π.μ..

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου

 


Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.