Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Παράταση των μέτρων για την πανδημία έως τις 23 Ιανουαρίου

 


Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε παράταση των μέτρων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ για μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα επτά θάνατοι σήμερα, 24.246 νέα κρούσματα

 


68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα επτά θάνατοι σήμερα 24.246, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460

(ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 633 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.40 (95% ΔΕ: 1.22 - 1.58)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31.59%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΕΡΤ3: «Βαλκάνια Εξπρές» – «Βουλγαρία: Αγαθούπολη-Βασιλικό, Μαύρη Θάλασσα» την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, στις 13:00

 


«Βαλκάνια Εξπρές»

«Βουλγαρία: Αγαθούπολη-Βασιλικό, Μαύρη Θάλασσα»

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022, στις 13:00

Σε αυτό το επεισόδιο της αγαπημένης εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» που θα προβληθεί αυτήν την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, στις 13:00, ταξιδεύουμε στη μυστηριακή Στράντζα της βορειοανατολικής Θράκης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ξεκινάμε από το Ρέζοβο, το «ηλεκτρισμένο σύνορο» μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, που είναι το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ε.Ε. Συνεχίζουμε στο Σινεμόρετς και στις εντυπωσιακές εκβολές του ποταμού Βέλεκα στη Μαύρη Θάλασσα.

Επόμενος σταθμός μας, το παραθαλάσσιο Αχτόπολ, η ελληνική Αγαθούπολη, απαγορευμένη περιοχή επί Ψυχρού Πολέμου και σήμερα τουριστικό θέρετρο, αλλά με μεγάλη ναυτική ιστορία και μνήμες Ελληνισμού.

Βορειότερα συναντάμε την Βαρβάρα, η εξωτική παραλία της οποίας φιλοξενεί από τη δεκαετία του 1970 τον «εναλλακτικό τουρισμό» της Βουλγαρίας. Συνεχίζουμε προς το Τσάρεβο, το Βασιλικό των Ελλήνων, που είναι και η διοικητική πρωτεύουσα της Στράντζα.

Εδώ ταξιδεύουμε στην Ιστορία και παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τα Αναστενάρια μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας. Τελευταίος μας σταθμός το παλιό ελληνικό χωριό Κωστή που φωλιάζει στην καρδιά της δασωμένης Στράντζα και θεωρείται η «Ιερουσαλήμ των Αναστενάρηδων». Πηγαίνουμε στην εκκλησία του χωριού, όπου φυλάσσονται και οι Αναστενάρικες εικόνες, και μαθαίνουμε γι’ αυτές τις πανάρχαιες πυροβατικές τελετές, που διατηρούνται και σε χωριά της Μακεδονίας από τους απογόνους των Ελλήνων της Στράντζα.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης

Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης

Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα

Eικονολήπτης: Θεόφιλος Καλαϊτζιδης

Β΄ κάμερα – χειρίστης drone:Νικόλαος Βαρβουχάκης

Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος

Σκριπτ: Νόπη Ράντη

Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

Επανάληψη στις 23:00 την ίδια ημέρα

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.

Παρακάλαμος: Εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, από 9:00 έως και 14:00 στο Ιατρείο

 


Δίνοντας Αίμα, προσφέρουμε Ζωή.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 8 χρόνια αγαπητοί φίλοι, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Σας παρακαλώ την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 από 09:00 έως και 14:00 στο Ιατρείο του χωριού μας, να δώσουμε το μήνυμα της Αγάπης για τον φίλο, τον συγγενή ή και για μας του ίδιους που κάποια στιγμή θα χρειαστεί αίμα, για μια δύσκολη στιγμή της ζωής μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Κοινότητας Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Γιάννενα: Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη μέσω διαδικτύου

 


Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για απάτη μέσω διαδικτύου, στο πλαίσιο αγοραπωλησίας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ο κατηγορούμενος κατάφερε να πείσει ημεδαπό, ο οποίος είχε αναρτήσει αγγελία για πώληση αυτοκινήτου, ότι του κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό το συμφωνημένο χρηματικό ποσό, στέλνοντάς του και φωτογραφία από την υποτιθέμενη μεταφορά των χρημάτων, καταφέρνοντας έτσι να του αποσπάσει το αυτοκίνητο.

Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου: Τρία περιστατικά παράνομης άσκησης θήρας

 


Σε τρία διαδοχικά περιστατικά παράνομης άσκησης θήρας επιλήφθηκε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου τις τελευταίες ημέρες και οι τρεις στην ΠΕ Ιωαννίνων.

Στην πρώτη περίπτωση, την περασμένη Κυριακή, η υπηρεσία ενημερώθηκε, ότι ασκούνταν θήρα τριχωτών θηραμάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Καστρίτσας της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Στο σημείο έφτασε κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με τη συνδρομή της Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και εντόπισαν δύο άτομα να ασκούν θήρα εντός του αρχαιολογικού χώρου, που ορίζεται ως χώρος απαγόρευσης για την άσκηση θήρας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην Τ.Κ. Δροσοχωρίου του Δήμου Ιωαννιτών, όταν κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ κατά τη διάρκεια περιπολίας εντόπισε ένα άτομο να ασκεί παράνομη θήρα (καρτέρι μπεκάτσας) πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου, κάτι που απαγορεύεται και σε βάρος του υποβλήθηκε μήνυση,όπως και για το ότι δε διέθετε άδεια θήρας.

Τέλος, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια περιπολίας στη θέση «Άγιος Νικόλαος» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας του Δήμου Μετσόβου, απογευματινές ώρες, σε σήμα στάσης σε διερχόμενο Ι.Χ. εντόπισε στη θέση του συνοδηγού, ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα) που περιείχε στη θαλάμη του τρία φυσίγγια και ήταν εκτός θήκης.

Σε βάρος του οδηγού και κατόχου του όπλου υποβλήθηκε μήνυση για παράνομη μεταφορά όπλου.

Τριάντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 48.779 έλεγχοι, από τους οποίους οι 18.506 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 483 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 15 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         401 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 400 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    126 στην Αττική,

o      65 στη Θεσσαλονίκη,

o      33 στα Ιόνια Νησιά,

o      31 στην Ήπειρο,

o      27 στη Δυτική Ελλάδα,

o      22 στη Στερεά Ελλάδα,

o      22 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      20 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      20 στην Κρήτη,

o      15 στην Πελοπόννησο,

o        7 στο Νότιο Αιγαίο,

o        5 στη Δυτική Μακεδονία,

o        4 στη Θεσσαλία και

o        4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 87.909 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 84.465 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.444 των 150 ευρώ.

·         82 παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση πελάτισσας με πιστοποιητικό εμβολιασμού άλλου προσώπου. Σύλληψη και 300 ευρώ πρόστιμο στην πελάτισσα,

- σύλληψη ατόμου για παράβαση του αρ. 285 Π.Κ. και 300 ευρώ πρόστιμο για μη χρήση μάσκας,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σύλληψη και 5.300 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας και μη χρήση μάσκας. Επιπλέον, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη καθήμενους πελάτες,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Αττική, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.307 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.904 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δελβινάκι: Έργα – παρεμβάσεις και εκδηλώσεις από 1-7-2021 έως 31-12-2021

 

Τελειώνοντας το 2021 θα θέλαμε να κάνουμε μία αναφορά σε έργα – παρεμβάσεις και εκδηλώσεις που έγιναν στο Δελβινάκι το 2ο εξάμηνο του έτους.

Για τα έργα-παρεμβάσεις χρειάστηκε η βοήθεια και η συνεργασία του Δημάρχου  Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, του Προέδρου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των Αντιδημάρχων και υπαλλήλων του Δήμου Πωγωνίου.

Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων έγιναν με δαπάνες του Δήμου Πωγωνίου.

Ιδιαίτερη αναφορά μπορούμε να κάνουμε στα εξής:

1.   Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου προμηθεύτηκε καινούργιο ασθενοφόρο. Η προμήθεια έγινε από την 6η ΥΠΕ. Για την πραγματοποίηση του χρόνιου αιτήματος βοήθησαν πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα. Η συλλογική προσπάθεια έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2.   Αντικατάσταση τμήματος της στέγης (η μπροστινή πλευρά) στο πρώην Ειρηνοδικείο. Η πίσω στέγη είχε αντικατασταθεί το 2020.

3.   Αντικαταστάθηκε η στέγη των βοηθητικών χώρων στο Τσελέπειο Γυμναστήριο.

4.   Τοποθετήθηκαν έντεκα (11) ενημερωτικές πινακίδες σε διάφορα σημεία του Δελβινακίου. Οι πινακίδες είναι οι εξής:

στις οικίες Ηροκλή Βασιάδη και Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στο πηγάδι της Χούνης, στον νερόμυλο στα Κουτσομίλια, στο ηρώο στο Χάνι Δελβινακίου, τρεις (3) πινακίδες οι οποίες αναφέρονται στο σκοπευτήριο Πωγωνίου, δύο (2) πινακίδες οι οποίες προειδοποιούν για πάγο στην περιοχή του ανήλιου και μία (1) πινακίδα STOPστην περιοχή Κουτσομίλια, στην επαρχιακή οδό που έρχεται από το Λέπενο.

Επίσης τοποθετήθηκαν δύο (2) καθρέφτες σε «τυφλές» διασταυρώσεις εντός του Δελβινακίου.

5.   Επισκευάσθηκαν δύο (2) τοιχία στήριξης στις συνοικίες των Αγ. Θεοδώρων και στο Μπουλάλι.

6.   Τοποθετήθηκαν κάγκελα στις δεξιές και αριστερές σκάλες του Δημοτικού Σχολείου. Οι εργασίες έγιναν δωρεάν από τον κ. Θεόδωρο (Λάκη) Κούρο.

7.   Επισκευάσθηκε μία (1) σχάρα ομβρίων που βρίσκεται στην Κάτω Χώρα.

8.   Καθαρίστηκαν με μηχάνημα του Δήμου Πωγωνίου οι δρόμοι προς τα εξωκλήσια της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη. Οι δρόμοι προς Άγιο Γεώργιο και Άγιο Δημήτριο είχαν καθαριστεί το 1ο εξάμηνο.

9.   Έγινε κλάδεμα επικίνδυνων δέντρων, όπου χρειαζόταν.

10.            Τοποθετήθηκε «σειρήνα» μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας.

11.            Ξεκίνησαν οι εργασίες στο πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο.

12.            Βάφτηκαν αίθουσες στο Γυμνάσιο Δελβινακίου.

13.            Αντικαταστάθηκαν κάδοι σκουπιδιών σε διάφορα σημεία του χωριού.

14.            Διοργανώθηκε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη συμβολή των Δελβινακιωτών σε αυτή. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πωγωνίου, την Τ.Κ. Δελβινακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δελβινακίου και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου.

15.            Διοργανώθηκε ποδηλασία και τριήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την Τ.Κ. Δελβινακίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου.

16.            Τοποθετήθηκαν προστατευτικά στηθαία, σε δύο (2) σημεία, στην είσοδο του Δελβινακίου, μήκους περίπου ενενήντα (90) μέτρων. Η προμήθεια και η τοποθέτηση έγινε με δαπάνη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλους σας υγεία, καλή χρονιά και το 2022 να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες όλων μας.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δελβινακίου

Γεώργιος  Τσώνης

Άρτα: Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών

 


Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή που έγινε προχθές (10-01-2022) το απόγευμα σε περιοχή της Άρτας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου, από όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ζηκόπουλος Σταύρος: Πρόταση παραδοσιακής απόσταξης τσίπουρου


 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 13 ΓΕΝΑΡΗ 2022

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΜΠΕΚΡΗ

Μ ε την  ευκαιρία   την    διαβούλευσης  σχετικά  με  την   αναμόρφωση   της  φορολογίας    και  την  ονομασία  του  τσίπουρου  των  διημέρων  και με την  ιδιότητα  του  προέδρου του   ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ – ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ    έχω  να πω  τα  εξής:

Aπό  την  εποχή   του  Ελευθερίου Βενιζέλου   άλλα  και  παλιότερα  το  απόσταγμα   στεμφύλων   που  παρήγαγαν   οι  αμπελοκαλλιεργητές  ονομαζόταν    Τσίπουρο  στην ηπειρωτική Ελλάδα και  στην  Κρήτη  τσικουδιά!!!!   Έτσι  ονομαζόταν   από   το  κράτος  τους  παραγωγούς   και  τους  καταναλωτές.  

Η παραδοσιακή απόσταξη   με  ήπιες  θερμοκρασίες    των   στεμφύλων   που  διατηρούταν  σε  άριστη  κατάσταση   στον  λίγο  χρόνο  από  την  οινοποίηση  μέχρι  την  απόσταξη      είχε  ως  αποτέλεσμα    την  άριστη  ποιότητα  του  αποστάγματος   που  το  χαρακτήριζε  το  πρωτογενές   άρωμα  και  η  γεύση  του  σταφυλιού!!

Αυτό  ακριβώς  διαφοροποιεί  το  απόσταγμα των  διημέρων   από  το  απόσταγμα των  συστηματικών  αποσταγματοποιών  που  πλην  ελαχίστων  εξαιρέσεων  είναι  ένα  υποβαθμισμένο  ποιοτικά  προϊόν   το  οποίο  δεν  μπορεί  σε  καμία  περίπτωση  να φτάσει την  ανώτερη    ποιότητα    την  ανώτερη  γεύση  και  άρωμα  του  αποστάγματος παραδοσιακής  απόσταξης  των  διημέρων  η  οποία  εκτελείται  με  τα  σωστά  πρωτόκολλα απόσταξης    και  ελέγχεται  ορθά  από  τους  κρατικούς  φορείς.  Αυτό  εξηγεί και  γιατί  ο  καταναλωτής   δίνει  μεγαλύτερη  έμφαση  στο  καλό  παραδοσιακό παραγωγικό  τσίπουρο   και  δεν  προτιμά  το  βιομηχανικό. Το πρόβλημα  λοιπόν  δεν  είναι  η  παραδοσιακή ¨ μη ελεγχόμενη  απόσταξη¨  για  τις  μειωμένες  πωλήσεις  του  βιομηχανικού  αλλά  η  σαφέστατη  προβληματική ποιότητα  του.  Ο υποβιβασμός  της  ποιότητας   του  βιομηχανικού  αποστάγματος είναι  φυσικό  επακόλουθο του  όγκου  παραγωγής, της  χρησιμοποίηση  κακής  ποιότητας  πρώτης  ύλης ή/και του αρωματισμού έτοιμης αιθυλικής αλκοόλης χωρίς καν παρουσία στεμφύλων  και   της  κλασματικής  απόσταξης,    η  οποία  απαιτεί  τεράστιες  χημικές  διορθώσεις   γεύσης  και  αρώματος πριν  την   τελική  εμφιάλωση.

Το  τσίπουρο  των  διημέρων   είναι  λοιπόν  ένα  εθνικό  προϊόν    που  διαχρονικά  με  την   διαδικασία  της  απόσταξης, δηλ.  τα  γνωστά   καζανέματα,  δημιούργησε   κουλτούρα  και  παράδοση και   αύξησε  την  κατανάλωση τοπικών αποσταγμάτων   εις  βάρος   των  εισαγόμενων ποτών. Θα  ήταν  σοφό  οι  πολιτικοί  της  χώρας  αυτό  το  προϊόν   να  θέλουν  να  το  κάνουν  περισσότερο,    πιο ελεγχόμενο  στην  παραγωγή  και  κατανάλωση   και  πιο φορολογήσιμο.  Ένα προϊόν  που το προτιμάει ξεκάθαρα το καταναλωτικό κοινό,  φορολογώντας το και ελέγχοντας  το υγειονομικά θα αποφέρει  μεγαλύτερα έσοδα  στον  κράτος. Αντιθέτως, θα έχουμε  ακριβώς  τα  αντίθετα αποτελέσματα αν τα βιομηχανικά αποστάγματα  αποκτήσουν  το  αποκλειστικό δικαίωμα   στη  χρήση του ονόματος   Τσίπουρου και Τσικουδιάς. Μιλάμε για προϊόντα  τα οποία    εμφανίστηκαν  στην  αγορά   εδώ   και  μόλις 30  χρόνια   και  δεν  εμφανίζουν  εκείνα  τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά     που    να  τα  συνδέουν    με   τον  τόπο  τον  χρόνο και  με  την  παραδοσιακή  μέθοδο παραγωγής ούτε με την ιδιαίτερη κουλτούρα της κατανάλωσης του χύμα αποστάγματος στα τσιπουράδικα, τα ρακάδικα, τα μεζεδοπωλεία και τα ταβερνάκια.  Τα αντίθετα  φοροεισπρακτικά αποτελέσματα θα προκύψουν  διότι, λόγω   του υποβαθμισμένου ποιοτικού χαρακτήρα  του βιομηχανικού τσίπουρου, ο συνολικός όγκος πωλήσεων θα μειωθεί. Παράλληλα, στα χύμα αποστάγματα η «no name» ονομασία θα συνεχίσει να δίνει τη  δυνατότητα  στους ήδη υπάρχοντες παράνομους  να  εξακολουθήσουν να δρουν   ακόμα  πιο  ανεξέλεγκτοι  (και φυσικά αφορολόγητοι), προωθώντας τα παράνομα και συχνά ακατάλληλα αποστάγματά τους στην αγορά ως «ανώνυμα» προϊόντα διήμερων αποσταγματοποιών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και λόγω των εντελώς παράλογων προβλέψεων, που απαγορεύουν στους διήμερους αποσταγματοποιούς να επιθέτουν ενδείξεις, ετικέτες και πινακίδες στις συσκευασίες των παραδοσιακών αποσταγμάτων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο στην πράξη να ελεγχθεί, κατά πόσον το τσίπουρο ή η τσικουδιά που σερβίρεται στην εστίαση προήλθαν όντως από τοπικό διήμερο αποσταγματοποιό/αμπελουργό ή είναι λαθραίες μπόμπες!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου

 


Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας- ISO BOX, 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα,  Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, 11.00-13.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 09.00-10.30.

Σκαφοειδής Θώρακας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

 


Ο σκαφοειδής ή χοανοειδής θώρακας (pectus excavatum ή funnel chest) περιγράφεται ως εμβύθιση του στέρνου και των κατώτερων πλευρών. Συνήθως η διαταραχή αρχίζει μετά τη λαβή του στέρνου και τις δύο πρώτες πλευρές. Η διαταραχή μπορεί να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη συνοδευόμενη από στροφή του στέρνου.

Η συχνότητα εμφάνισης είναι από 1:300 έως 1:400 γεννήσεις και παρατηρείται συνήθως στη λευκή φυλή και στους άρρενες. Η αναγνώρισή του γίνεται στο 90% των περιπτώσεων κατά τη γέννηση, ενώ σε ποσοστό μικρότερο του 5% αναπτύσσεται σε εφήβους. Το 37% των ασθενών παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης, στο 26% η δυσπλασία συνοδεύεται από σκολίωση, ενώ το 1,5% παρουσιάζει κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας και ανάλογο ποσοστό άλλες μυοσκελετικές ανωμαλίες. Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Marfan παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος και κυρίως σκαφοειδή θώρακα.

«Τα βρέφη δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά παραπονούνται για πόνο στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα ή και προκάρδιο άλγος μετά από παρατεταμένη άσκηση. Λίγοι ασθενείς παραπονούνται για αίσθημα παλμών και δύσπνοια, ενώ ελάχιστοι παρουσιάζουν συγκοπικά επεισόδια. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών συνοδεύει την ύπαρξη παροδικών κομβικών αρρυθμιών λόγω πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας», εξηγεί ο κ. Χριστόφορος Σ. Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς-Θώρακος του Metropolitan General.


Ο έλεγχος των ατόμων που παρουσιάζουν σκαφοειδή θώρακα συνίσταται στον αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο ρουτίνας, στην απλή ακτινογραφία θώρακος, στο σπιρομετρικό έλεγχο, στο υπερηχογράφημα καρδίας (διαθωρακικό ή διοισοφάγειο), στην ορθοπαιδική εκτίμηση για την ύπαρξη και το βαθμό σκολίωσης, στην απλή αξονική τομογραφία θώρακος και σε περίπτωση σοβαρής μορφής, η τρισδιάστατη απεικόνιση με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας. Σε περιπτώσεις εμφάνισης που υποδηλώνει σύνδρομο Μarfan, ο έλεγχος ολοκληρώνεται με οφθαλμολογική και γναθοχειρουργική εξέταση, αλλά και με έλεγχο του γονότυπου.