Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Γιάννενα: Ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών

 


Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινούν για το σχολικό έτος 2023-2024 οι εγγραφές στα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Αναλυτικά, για κάθε τμήμα, ισχύουν τα εξής:

Δημοτικό Ωδείο,

Μπιζανίου 2

Καθημερινά 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

Πληροφορίες: 2651025429 (Μπιζανίου 2), 2651045395 (Χριστοφορίδου και Ποντοηρακλείας, παράρτημα Ανατολής)

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών

Δωδώνης 35

Εγγραφές: 5-9 μ.μ.

Εικαστικό Εργαστήρι,

Δωδώνης 35

Εγγραφές: 5-9 μ.μ.

Πληροφορίες: 2651046220

Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού,

Αγίας Μαρίνας 55

Εγγραφές: Καθημερινά 5-9 μ.μ.

Πληροφορίες: 2651073657

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανοικτή συζήτηση με την Έφη Αχτσιόγλου τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, στο Ξενοδοχείο Du Lac, Ιωάννινα

 


Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και θα συμμετάσχει στις 19:00 σε ανοιχτή συζήτηση με μέλη και φίλους του κόμματος στο Ξενοδοχείο Du Lac (Κ. Παπούλια και Ίκκου).

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

6 αθλητές του Ν.Ο.Ι. με την Εθνική Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα under 23

 


Έξι αθλητές του Ν.Ο.Ι. συμμετέχουν στην Εθνική Ομάδα που θα αγωνιστεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα under 23, το οποίο διεξάγεται στις 26 & 27 Αυγούστου στο  Κρέφελντ της Γερμανίας.

Με το εθνόσημο θα αγωνιστούν οι αθλητές του Ν.Ο.Ι.:

  • Ντάρα Νεφέλη στο διπλό Σκιφ Γυναικών -23 με την Ασβεστά Ιωάννα (αθλήτρια του ΝΟΘ)
  • Καραγιάννης Κωνσταντίνος στο Διπλό Σκιφ Ελ.Βαρών -23 με τον Αθανασιάδη-Καούδη Άγγελο (αθλητή του ΕΝΟΑ)

  • Παλαιοπάνος Λεωνίδας, Κωστούλας Βασίλης και Κούτρας Βασίλης στην 4- Ανδρών -23 μαζί με τον Τζουμέζη Λεωνίδα (αθλητή του ΕΝΟΑ)Έξι αθλητές του Ν.Ο.Ι. συμμετέχουν στην Εθνική Ομάδα που θα αγωνιστεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα under 23, το οποίο διεξάγεται στις 26 & 27 Αυγούστου στο  Κρέφελντ της Γερμανίας.

Σπύρος Ριζόπουλος: Ο λόγος στους πολίτες

 


Στα πλαίσια των οδοιπορικών που πραγματοποιεί σε όλη την Ήπειρο ο Σπύρος Ριζόπουλος  βρέθηκε στο Δελβινάκι του Δήμου Πωγωνίου. Εκεί είχε την ευκαιρία  να συναντηθεί  και να συζητήσει με τους πολίτες.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κάθισε  για έναν καφέ μαζί τους. Σε μια φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις για πολλά θέματα ενώ άκουσε και τους  προβληματισμούς τους.

Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι:

- η σταθερή μείωση του πληθυσμού,

-οι υποδομές υγείας,

-το υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο

- η έλλειψη θέσεων εργασίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: «Κερνάμε ΄Ηπειρο» στην Πρέβεζα

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για την προβολή και προώθηση των τοπικών της προϊόντων, «Κερνάει Ήπειρο» στο λιμάνι της Πρέβεζας το τριήμερο 25-27/08/2023.

Δικαίωμα  δωρεάν συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών. Στις εκδηλώσεις αυτές , θα υπάρξει και δυνατότητα άμεσης πώλησης των προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες στo τηλέφωνο 26510-1287151 (κ. Σοφία Φούκη).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Σοβαρά τραυματισμένος 40χρονος παραγωγός μετά από έκρηξη σε πτηνοτροφείο στην περιοχή των Μουζακαίων Ιωαννίνων

 


Ένας 40χρονος παραγωγός που εργαζόταν σε πτηνοτροφείο ιδιοκτησίας του, στην περιοχή των Μουζακαίων Ιωαννίνων τραυματίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Ο 40χρονος με εκτεταμένα εγκαύματα έχει διακομισθεί στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου εξετάζεται από τους γιατρούς.

Η έκρηξη πιθανότατα από φιάλη υγραερίου σημειώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς η πρώτη εικόνα που δόθηκε ήταν ότι ξέσπασε φωτιά από κεραυνό.

Δήμος Πωγωνίου: Εγκρίθηκε η Ενεργειακή Αναβάθμιση 3 σχολικών κτιρίων

 


Εγκρίθηκε στο 1ο στάδιο η Ενεργειακή Αναβάθμιση τριών (3) σχολικών κτιρίων στο Δήμο Πωγωνίου μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Πρόκειται για το Δημοτικό σχολείο Καλπακίου, το Δημοτικό σχολείο Παρακαλάμου και το Γυμνάσιο – Λύκειο Δολιανών. Τα κτίρια επιλέχθηκαν με βάση τη χρήση τους και το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σύμφωνα με το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Ο προϋπολογισμός της πράξης που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 388.758,38€ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πωγωνίου έχει υποβάλει επίσης ακόμα μία αίτηση προς ένταξη που αφορά σε δημοτικά κτίρια, η οποία επίσης αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα. Η πρόταση αφορά πέντε (5) δημοτικά κτίρια και συγκεκριμένα: το Δημαρχείο Καλπακίου, το κτίριο της Τεχνικής Υπηρεσίας Καλπακίου, το πρώην Δημαρχείο Παρακαλάμου, το πρώην Δημαρχείο Δελβινακίου και το πρώην Δημαρχείο Κεφαλοβρύσου.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από πόρους του ιδίου και πόρους προερχόμενους από δανειακή σύμβαση μεταξύ αυτού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για διαρρήξεις κατοικιών σε χωριά της Θεσπρωτίας

 


Διακριβώθηκε η εμπλοκή του σε 7 περιπτώσεις

Ταυτοποιήθηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2022 σε χωριά του Δήμου Σουλίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συστηματικής διερεύνησης υποθέσεων διαρρήξεων επτά (7) σπιτιών, οι περισσότεροι ένοικοι των οποίων απουσίαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προέκυψε η εμπλοκή τού κατηγορούμενου σε αυτές.

Όπως καταγγέλθηκε, κατά τις παραπάνω περιπτώσεις αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 400 ευρώ και κοσμήματα, ενώ η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς για την ακριβή καταγραφή των κλοπιμαίων και τυχόν συμμετοχή του κατηγορούμενου και σε άλλες υποθέσεις συνεχίζεται.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός, που εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (23-08-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τα αδικήματα της «αρπαγής» και «εκβίασης».

Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης από τον κ. Ανακριτή Ιωαννίνων και θα οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης.

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Ωράριο λειτουργίας του γραφείου του Συλλόγου

 


Συνάδελφοι κυνηγοί, εγκαινιάζουμε την ιστοσελίδα και τη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100094868529786 με στόχο την άμεση ενημέρωση και επικοινωνία.

 Το γραφείο του συλλόγου είναι πλέον καθημερινά ανοιχτό, στο Δελβινάκι, από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι κι ο αντιπρόεδρος κ Χρήστος Σιμος  είναι εκεί για να σας εξυπηρετεί.

 Επικοινωνήστε μαζί του στο 6945073202 - 2657022359

 Στόχος η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση σας στην έκδοση των φετινών αδειών.

Λεπτομέρειες για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του παραβόλου ακολουθούν.

Σύντομα θα ενημερωθείτε και για την ημερομηνία της  Γενικής Συνέλευσης.

Ιωάννινα: Συνεχίζονται οι δράσεις για την ισότιμη εκπαιδευτική συμπερίληψη των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

 

Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του ΟΚΠΑΠΑ σε συνεργασία με τα στελέχη του  προγράμματος “Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους” του ΕΚΠΑ ολοκλήρωσαν τις επιμορφωτικές συναντήσεις και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για  την ενίσχυση της συμμετοχής των ανήλικων αλλά και των ενηλίκων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έχουν ξεκινήσει  τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές  και το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν  τμήμα γραμματισμού ενηλίκων  στοχεύοντας στη συμμετοχή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο  10ο Δ.Σ. Ιωαννίνων και στους κατά τόπους οικισμούς της πληθυσμιακής  ομάδας  των  Ρομά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 24 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Μάτια: Οι επιπτώσεις από τις φωτιές στα δάση

 


Οι φωτιές στα δάση έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία δεκαετία καταστροφικές δασικές πυρκαγιές έχουν πλήξει την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αμερική, εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον τοξικό καπνό τους. Αυτό έχει συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, με τα μάτια, που έχουν άμεση επαφή με την επιφάνειά του, να είναι από τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται.

«Η ομαλή λειτουργία της επιφάνειας των ματιών (οφθαλμική επιφάνεια) έχει ζωτική σημασία για την όραση. Ωστόσο δεν είναι μία ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από επιμέρους δομές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να επηρεαστεί από τον καπνό», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η οφθαλμική επιφάνεια αποτελείται από τον κερατοειδή χιτώνα, τον επιπεφυκότα, τη δακρυϊκή στοιβάδα, τα βλέφαρα και από αδένες που παράγουν διάφορα συστατικά της δακρυϊκής στοιβάδας.

Η κίνηση των βλεφάρων διεγείρει την παραγωγή δακρύων, τα οποία επιστρώνουν τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους, η τροφοδοσία τους με θρεπτικά συστατικά και η προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξίνες.