Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Από τη Δυτική Ελλάδα θα αρχίσουν οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων


Από τη Δυτική Ελλάδα θα αρχίσουν οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης. Μάλιστα τις πρώτες υποψήφιες προς έρευνα περιοχές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού είναι και τα Ιωάννινα, όπου είχαν γίνει και το παρελθόν ανάλογες προσπάθειες.
Ως υποψήφιες για έρευνα περιοχές αναφέρθηκαν αυτές του Πατραϊκού Κόλπου, της Αιτωλοακαρνανίας, τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν, σε 18 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τους επιστήμονες των Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας μας που έχουν γνώση σε θέματα πετρελαίου.
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης ήδη έχει συναντηθεί με το Τμήμα Μεταλλειολόγων του Μετσόβειου, το τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου της Κρήτης και την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους καθηγητές που ασχολούνται με τα πετρέλαια από τρία Γεωλογικά Τμήματα.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι αφού ψηφισθεί ο νόμος για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα ακολουθήσουν διεθνείς διαγωνισμοί για έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι ,όπως είπε, με την Ιταλία έχουν καθοριστεί τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, κυρίως ο μεταλλευτικός, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΓΜΕ, εκτιμάται με τις τρέχουσες τιμές σε 30 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι τα κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα και μπορούν να εξορυχθούν.

ΕΦΕΤ: Δεν εισήχθησαν στη χώρα μας μολυσμένα από διοξίνες προϊόντα


Επεκτείνονται σ’ όλη την Ελλάδα οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ για να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα από διοξίνες προϊόντα από τη Γερμανία. Βάσει των έως τώρα ελέγχων του ΕΦΕΤ σε κεντρικές εισαγωγικές αποθήκες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, έχει διαπιστωθεί ότι το επίμαχο διάστημα δεν έγιναν εισαγωγές από τη Γερμανία.
Ωστόσο ο ΕΦΕΤ για ν’ αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο προχώρησε και στη δειγματοληψία πρώτων υλών που προέρχονται από τη Γερμανία, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκίνησε η δειγματοληψία από σούπερ μάρκετ και αποθήκες όλης της Ελλάδας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιώργος Νυχάς έχουν γίνει έλεγχοι στα τιμολόγια των εισαγωγικών εταιριών για να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει στο επίμαχο διάστημα εισαγωγές από τη Γερμανία, κάτι το οποίο δεν διαπιστώθηκε, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί και δείγματα από εμπορικά καταστήματα.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν συντρέχει λόγος αύξησης της τιμής του ψωμιού


"Προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος αύξησης της τιμής του ψωμιού" δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν αλλάξει τα κοστολογικά στοιχεία.
Ο υφυπουργός είχε σήμερα συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αλευροβιομηχανίας και των αρτοποιών και μετά από την ολοκλήρωση των επαφών ο υφυπουργός δήλωσε ότι η τιμή του ψωμιού δεν θα αυξηθεί καθώς δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν ανατιμήσεις και συμπλήρωσε ''υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ''.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μ. Μούσιος ανέφερε ότι όντως δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής προς το παρόν αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν από τους προμηθευτές τους είναι ότι έρχονται μέχρι το τέλος του μήνα μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων.

Σημείωσε ότι ο κλάδος ήδη έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

Ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι δεν γνωρίζουν οι αρτοποιοί πόσο θα είναι το ποσοστό της αύξησης στην τιμή των αλεύρων.

Από την πλευρά τους οι αλευροβιομήχανοι αναφέρουν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι οι τιμές των αλεύρων θα διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα γύρω στα 320 ευρώ ο τόνος ενώ πέρυσι το καλοκαίρι η τιμή ήταν στα 15Ο ευρώ ο τόνος και αιτία είναι η αύξηση της τιμής των σιτηρών, των μεταφορικών κλπ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ενδέχεται να οδηγήσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε επαναδιαπραγμάτευση με τις βιομηχανίες τροφίμων σχετικά με τις μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι αν αυξηθεί η τιμή των αλεύρων η αύξηση αυτή δεν επηρεάζει μόνο την τιμή του ψωμιού αλλά πλήθος προϊόντων όπως τα ζυμαρικά, είδη ζαχαροπλαστείου κλπ.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Οικονομική απογραφή με πρωταγωνιστή στο έλλειμμα τον «Καποδιστριακό» Δήμο Άνω Καλαμά


Την εντολή για οικονομική απογραφή στα ταμεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνενώθηκαν για τη σύσταση του «Καλλικρατικού» Δήμου Πωγωνίου, έχει δώσει ο νέος Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2011 επιχειρεί να σχηματίσει άποψη για την οικονομική κατάσταση που παραλαμβάνει.
Είναι σημαντικό πως αν και υπήρξε ένα ικανό χρονικό διάστημα του ενάμιση μήνα ακριβώς, στη διάθεση των νέων δημοτικών αρχών, τον οποίο οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι αξιοποίησαν για να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες, την οργανωτική δομή, την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας, τα έργα και τις ολοκληρωμένες μελέτες, τα οικονομικά κτλ., η εικόνα που δημιουργείται κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «Καλλικράτη», είναι πως λείπει η ουσιαστική πληροφόρηση για τα μείζονα ζητήματα.
Δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται στο φως όσο προχωρά η οικονομική απογραφή.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμαρχος Πωγωνίου, ακούει στο όνομα του «Καποδιστριακού» Δήμου Άνω Καλαμά.
Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση το ταμείο του καταργηθέντος Δήμου Άνω Καλαμά εμφανίζει ένα άνοιγμα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.
Τα 1,250 εκατ. ευρώ ανέρχεται το δάνειο του Δήμου Άνω Καλαμά και περί τα 700.000 ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές προς τρίτους, εκ των οποίων τα 540.000 ευρώ αποτελούν υπερβάσεις σε έργα!!!
Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόλις κατά τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες έγιναν 40!!! περίπου απευθείας αναθέσεις, με «σπασμένα» έργα της τάξης των 9.600 ευρώ έκαστο.
Στο σύνολό τους, οι απευθείας αναθέσεις κατά την τελευταία τετραετία, στο Δήμο Άνω Καλαμά, μπορεί και να ξεπέρασαν τις 200!!!, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κ. Κώστα Καψάλη.
Το «γράμμα» του «Καλλικράτη» δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, σε σχέση με τις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων «Καποδιστριακών» Δήμων και ως εκ τούτου, ο κ. Κώστας Καψάλης δε μπορεί να γνωρίζει σήμερα, τι μέλλει γενέσθαι.
Αν ισχύσουν οι παραπάνω πληροφορίες, μπορεί ο Δήμος Άνω Καλαμά να υπαχθεί σε ένα καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και οι πάγιες επιχορηγήσεις προς το Δήμο Πωγωνίου να έρχονται «κουτσουρεμένες», με τη λογική ότι το κράτος παρακρατεί χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν για έργα στη δημοτική κοινότητα Άνω Καλαμά.
Ο περιορισμός όμως, θα ισχύει μόνο για τον υπερχρεωμένο «Καποδιστριακό» Δήμο Άνω Καλαμά και όχι για το σύνολο του «Καλλικρατικού» Δήμου Πωγωνίου.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το νέο οργανωτικό σχήμα


Με μια κίνηση απόλυτης διεύρυνσης ο κ.Αντώνης Σαμαράς ενέταξε στο νέο οργανωτικό σχήμα βουλευτές μέλη και στελέχη όλων των τάσεων και αποχρώσεων της Ν.Δ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές κ.κ. Σ. Κεδίκογλου, Κ. Καραγκούνης, Θ. Γιαννόπουλος που στήριξαν την κ. Μπακογιάννη για ένα διάστημα και μετά την αποχώρηση της από την Ν.Δ., κατέχουν από σήμερα σοβαρές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. και μάλιστα στο κομμάτι που εντός της Ν.Δ. ονομάζουν σκιώδη κυβέρνηση.

Επίσης μετέχουν βουλευτές και στελέχη που στήριξαν την κ. Μπακογιάννη στην κούρσα διαδοχής όπως οι κ.κ. Γ. Αποστολάκος, Γ. Γιακουμάτος, Γ. Ιωαννίδης, Κ. Βιρβιδάκης κ.α. Αλλά και από τον Καραμανλικό πυρήνα μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην ενέταξε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος κ. Καραμανλή όπως ο κ. Π. Παυλόπουλος ή ο Β. Αντώναρος, όμως ενέταξε βουλευτές όπως ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο Γ. Ανδριανός ο Γ. Βλάχος, και στελέχη όπως ο Μ. Δασκαλάκης κ.α.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Επίσκεψη στα ακριτικά χωριά του Δήμου Πωγωνίου


Ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Νέου Έτους επισκέφθηκε παραμεθόρια χωριά του νομού μας και είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με κατοίκους αυτών των περιοχών.
Ειδικότερα επισκέφθηκε την Αγία Μαρίνα, την Καστανή, τη Χαραυγή, τα Κτίσματα, την Πωγωνιανή και το Δολό.

ΓΡΙΠΗ: Αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων αναμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ


Προ των πυλών βρίσκεται το φετινό κύμα της εποχιακής γρίπης και μάλιστα οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο, οπότε και θα λειτουργήσουν από σήμερα τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φέτος ο ιός Η1Ν1 καθυστέρησε να κάνει την εμφάνισή του, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, ωστόσο μετά την πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση περισσότερο… χειμερινών καιρικών συνθηκών, τις τελευταίες εβδομάδες, τα πρώτα κλινικά περιστατικά έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης έχει επανεμφανιστεί στον ευρωπαϊκό χώρο και πιο συγκεκριμένα στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί επίσης στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Εσθονία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα, η γρίπη εμφανίστηκε στη νησιωτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Κίμωλο και τη Λήμνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «από τα δεδομένα τόσο του κλινικού όσο και του εργαστηριακού σκέλους της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και από τις ενδείξεις εμφάνισης συρροών γριπώδους συνδρομής, προκύπτει ότι πιθανώς η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έναρξης του φετινού εποχιακού κύματος γρίπης».
Ειδικότερα, πρόκειται για 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού σε κατοίκους της Κιμώλου, ηλικίας από 16 έως 51 ετών με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής πριν από την Πρωτοχρονιά, για τα οποία το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρίνισε ότι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Την τελευταία εβδομάδα η γρίπη εμφανίστηκε και στη Λήμνο, όπου το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι εντοπίστηκε «μικρή συρροή κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 14 ετών, με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής».
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η φετινή εποχική γρίπη κυριαρχείται από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1). Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011, στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας απεστάλησαν συνολικά 71 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θετικά για τον ιό Η1Ν1 και μόνο το ένα για τον υπότυπο Η3Ν2. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα πρέπει να προκαλέσει αναστάτωση στον πληθυσμό, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκαλούνται. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, αφού είναι η κατηγορία του πληθυσμού που ενδέχεται να παρουσιάσει τις σοβαρότερες επιπλοκές από μία ενδεχόμενη έξαρση της γρίπης. Σχολαστική υγιεινή θα πρέπει να τηρούν και οι μαθητές, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα με το συναγελασμό των παιδιών στα σχολεία. Για την ώρα πάντως, δεν θεωρείται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ: Από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να προσδιορίσουν ένα ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.


Με το ελάχιστο αντικειμενικό εισόδημα και το «πόθεν έσχες» θα «συλληφθούν» τα εισοδήματα της παραοικονομίας. Με το φορολογικό νόμο 3842/2010 έγιναν σαρωτικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με γενίκευση των ρυθμίσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με άμεσο στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αποκατάσταση ίσης μεταχείρισης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων που αποτελούσε αδικαιολόγητη εκτροπή, καθώς και την κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών.
Ταυτόχρονα με τον ίδιο νόμο έγιναν εκτεταμένες μεταβολές στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, με τη θέσπιση αντικειμενικών δαπανών, με τις οποίες προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με τις νέες ρυθμίσεις, ήπιες κατά βάση, επιδιώχθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης διότι με τη νέα μέθοδο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος θα ελέγχεται ο τρόπος διαβίωσης και κοινωνικών ομάδων που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική τάξη.
Κατοικίες
Η αντικειμενική δαπάνη ιδιόκτητης ή μισθούμενης κατοικίας ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά για τα:
* 80 τ.μ. κύριων χώρων 30 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 2.400 ευρώ.
* Για τα επόμενα 81 ως και 120 τ.μ. κύριων χώρων 50 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 2.400 + (40Χ50) = 4.400 ευρώ.
* Για τα επόμενα 121 ως και 200 τ.μ. κύριων χώρων, 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
* Για τα επόμενα 201 ως 300 τ.μ. κύριων χώρων 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
* Για τα άνω των 300 τ.μ., 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ιδιόκτητης ή μισθωμένης έχει οριστεί 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας των χώρων. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ως 4.999 ευρώ ανά τ.μ., τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται 70%. Οταν υπάρχει μονοκατοικία όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Για τις κατοικίες που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης. Στην περίπτωση που στην κατοικία υπάρχει συνιδιοκτησία, η αντικειμενική αξία επιμερίζεται μεταξύ των συνιδιοκτητών με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός. Αν η κατοικία είναι κενή δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται από το φορολογούμενο με την προσκόμιση φωτοαντιγράφου λογαριασμού της ΔΕΗ ή με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
Παράδειγμα: Έστω διαμέρισμα πολυκατοικίας με επιφάνεια κύριων χώρων 130 τ.μ. και επιφάνεια βοηθητικών χώρων 20 τ.μ. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη από 2.800 ευρώ το τ.μ.
* Αντικειμενική δαπάνη κύριων χώρων: (80x30) + (40x50) = 5.200 ευρώ.
* Αντικειμενική δαπάνη βοηθητικών χώρων: 20x30 = 600 ευρώ.
* Συνολική αντικειμενική δαπάνη 5.800 ευρώ.
Εξοχικά
Αντικειμενική δαπάνη ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρηθείσας δευτερεύουσας κατοικίας:
Ως ετήσια αντικειμενική δαπάνη των δευτερευουσών κατοικιών λαμβάνεται το ήμισυ της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει, όταν υπάρχει κύρια κατοικία με συνυπολογισμό των βοηθητικών χώρων. Στην περίπτωση που η δευτερεύουσα κατοικία δεν είναι ιδιόκτητη, αλλά μισθώνεται και διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί για ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης μερίζεται ανάλογα με τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Οι αντικειμενικές δαπάνες
Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης, η οποία αποτελεί την αντικειμενική δαπάνη «βάσης» στην οποία θα προστίθενται όλες οι άλλες αντικειμενικές δαπάνες που κατά περίπτωση έχει ο φορολογούμενος.
Η δαπάνη αυτή έχει οριστεί στο ποσό των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στο ποσό των 5.000 ευρώ για τον έγγαμο. Στα ποσά αυτά θα προστίθενται οι λοιπές αντικειμενικές δαπάνες οι οποίες έχουν οριστεί ως εξής:
Δίδακτρα
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης, όπως αυτή η δαπάνη προκύπτει από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και σε ιδιωτικά σχολεία για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στην περίπτωση γονέων που είναι διαζευγμένοι και που ένας εξ αυτών βαρύνεται με τα παιδιά ως προστατευόμενα και ο άλλος γονέας καταβάλλει τα δίδακτρα, η δαπάνη των διδάκτρων βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τα δίδακτρα.
Αυτοκίνητα
ΠΙΝΑΚΑΣ
Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ή μικτής χρήσης και τύπου jeep έχει οριστεί ως εξής:
* Για αυτοκίνητα ως 1.200 κ.εκ. σε 3.000 ευρώ.
* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.εκ. και ως 2.000 κ.εκ., προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. και ως 3.000 κ.εκ. προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.εκ.
* Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.εκ. προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Τα πιο πάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και ως 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Αν κύριος ή κάτοχος του Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου είναι ανήλικο παιδί η αντικειμενική δαπάνη του αυτοκινήτου αυτού λογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα του άλλου γονέα.
Αν επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. ανήκουν σε εταιρίες η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων αυτών μερίζεται μεταξύ των ομόρρυθμων εταίρων, των εταίρων της ΕΠΕ ή των διαχειριστών εταίρων αυτής, μεταξύ των διευθυντών, των εντεταλμένων, συμβούλων, των διοικητών και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Εξισώσεις προς τα κάτω στις αμοιβές


Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, κεντρικός στόχος του οποίου θα είναι η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων και η εξίσωση προς τα κάτω των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο» αντιδράσεων στην πολιτική της κυβέρνησης.
Εντός της εβδομάδας «πιάνει δουλειά» η επιτροπή που συγκρότησαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία οφείλει να παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθούν υπόψη του κλιμακίου της τρόικας, που καταφτάνει για να πραγματοποιήσει νέο έλεγχο στην ελληνική οικονομία.
Εκτός του νέου μισθολογίου, η επιτροπή θα εισηγηθεί και το σχέδιο για τις μαζικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε εκείνες που εμφανίζουν ελλείψεις, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.
Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου του Δεκεμβρίου, υπάρχει σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για την παρουσίαση εντός του Φεβρουαρίου ενός σχεδίου με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, «για ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών».
Πρόκειται για το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, με πιθανό τα σενάριο να είναι σταδιακή η εφαρμογή του, σε βάθος χρόνου, ώστε να περιοριστούν και οι αντιδράσεις.
Δεδομένες είναι πάντως οι περικοπές των αποδοχών με το νέο μισθολόγιο, αφού το μνημόνιο προσδιορίζει το «ψαλίδισμα» του κονδυλίου των αμοιβών, με μεγάλη ακρίβεια μέχρι και το 2014, κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, ετησίως.
Ειδικότερα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώνεται κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ. Για φέτος (2011) η μείωση του κονδυλίου των αποδοχών είναι 400 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν το μισθολόγιο εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, ενώ το 2010 οι μειώσεις αποδοχών έφτασαν σε 2,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009 ή σε 3,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

ΣΒΕΚΗ: Άγονος και ο τρίτος πλειστηριασμός


Η πολύπαθη ΣΒΕΚΗ μετρά άγονους πλειστηριασμούς και οι εργαζόμενοί της που μέσω της εκποίησης της βιομηχανίας, επιδιώκουν να κερδίσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.
Η τρίτη στη σειρά διαδικασία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος και πλέον, η συνέχεια προβλέπει την διατύπωση αιτήματος από μέρους των εργαζομένων, ο επόμενος πλειστηριασμός να γίνει με ελεύθερο το ποσό. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί έγιναν με εκκίνηση στα 2 εκατ., ως αποτίμηση του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Η διαδικασία από μέρους των εργαζομένων θα απαιτήσει ένα διάστημα 2 με 3 μήνες περίπου.

ΣΔΟΕ: Νέοι έλεγχοι για περαίωση και ΦΠΑ


Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν προσήλθαν στις ΔΟΥ για να ενταχθούν στην περαίωση.
Συγκεκριμένα, θα κληθούν για έλεγχο επαγγελματίες με μεγάλης αξίας ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, με ανέλεγκτες υποθέσεις των οποίων επίκειται παραγραφή, επιχειρήσεις με “περιέργως” μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ ή ασυνήθιστα χαμηλά έσοδα για τον κλάδο, επαγγελματίες με “φουσκωμένους” τραπεζικούς λογαριασμούς ή συναλλαγές με off-shore.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.
Επίσης όπως ενημερώνει του υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης οι ιδιοκτήτες των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) ενώ στην ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.
Με τη νέα εγκύκλιο, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:
-Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.
-Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.
Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210 97 97 400.
Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:
-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.
Ωστόσο οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

2011: Νέα βάρη για όλους φέρνει το νέο έτος


Το κόστος του χρήματος αυξάνει δραματικά σε συνθήκες ύφεσης και οι ροές προς τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω. Οι συνέπειες για τους μικρομεσαίους είναι ήδη δραματικές, καθώς μετρούν από πέρυσι 43.000 λουκέτα, με αποτέλεσμα να χαθούν 170.000 θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 33,7% και ξεπέρασαν τις 621.000. Σε αυτούς θα προστεθούν και άλλες 100.000 φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που θέλουν το ποσοστό ανεργίας να κινείται στο 14,6%. Κι αυτές οι εκτιμήσεις είναι μετριοπαθείς.
Από την ανάλυση του οικονομικού κλίματος που έκανε το ΙΟΒΕ στις επιχειρήσεις, στη βιομηχανία, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες, φαίνεται ότι στους κλάδους αυτούς το νέο έτος θα φέρει απολύσεις.
Ειδικά στις κατασκευές, το 45% των εταιρειών δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού. Σε συνθήκες γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας, τις επόμενες μέρες θα κριθεί εάν οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν αναγκαίο κακό, υπό προϋποθέσεις, ή θα οδηγήσουν στην πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας.
Και στον δημόσιο τομέα όμως έρχεται νέο ψαλίδι, με το ενιαίο μισθολόγιο και την περικοπή των επιδομάτων. Αλλά και αυτοί που πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι σε καλύτερη μοίρα.
Τους επόμενους μήνες θα κριθεί η βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων. Οσα κριθούν προβληματικά πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές. Το 2011 φέρνει αλλαγές και για τους αγρότες. Οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες θα εκκαθαριστούν και θα επιχειρηθεί να στηθούν στη θέση τους νέοι, με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Οι αγρότες ζητούν τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας καθώς βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, όμως το 2011 προμηνύεται δυσκολότερο, καθώς δρομολογούνται οι αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση, χωρίς συμμάχους και κοινωνική υποστήριξη.
Το νέο έτος θα δοκιμαστούν και οι αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά και των ασθενών που θα κρίνουν εντέλει εάν τα νοσοκομεία θα είναι καλύτερα μετά τη συγχώνευση και την απογευματινή λειτουργία τους.
Γεροί να είμαστε να πληρώνουμε τους φόρους, που οι έμμεσοι είναι οι υψηλότεροι στην Ε.Ε. και στην ίδια τροχιά μπαίνουν οι φόροι των ακινήτων. Κι όσοι ήταν αμελείς πέρυσι και δεν μάζεψαν αποδείξεις, φέτος θα πληρώσουν το πρόστιμο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αποκλειστικά μέσω Ιντερνετ το Ε9


Υποχρεωτικά μέσω Internet θα δηλώνονται από εδώ και στο εξής οι όποιες μεταβολές επέρχονται στην ακίνητη περιουσία μας.
Το έντυπο Ε9, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα αποκτήσει μόνο ηλεκτρονική μορφή και θα συμπληρώνεται από όσους αποκτούν ή μεταβιβάζουν ένα ακίνητο. Πρόθεση είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή να ισχύσει ακόμη και από φέτος, προκειμένου να μη συσσωρευθούν επιπλέον 300-400 χιλιάδες έντυπα στα ράφια του υπουργείου Οικονομικών.

Ετσι, εκτός από τους επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους μέσω Διαδικτύου, την ηλεκτρονική οδό θα ακολουθήσουν -εφόσον δεν ανατραπεί η απόφαση- και όσοι μέσα στο 2010:
- Αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο.
- Προχώρησαν σε γονική παροχή ακινήτου.
- Απέκτησαν κάποιο ακίνητο με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή.
- Αλλαξαν οποιοδήποτε στοιχείο από τα ακίνητα που είχαν δηλωθεί σε προηγούμενα έντυπα.
Η απόφαση ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων και να πληρωθεί ταχύτερα ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2011 και ακόμη δεν έχουν αποσταλεί:
*Περισσότερα από 800.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009.
*Το σύνολο των εκκαθαριστικών για τον ΦΜΑΠ του 2010.
Εκτός από την ηλεκτρονική υποβολή, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί λύση και για να περιορίσει τα λάθη που γίνονται κατά τη συμπλήρωση του Ε9. Μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, προβλέπει ότι η δήλωση της όποιας μεταβολής επέρχεται στην ακίνητη περιουσία θα γίνεται μέσω των συμβολαιογράφων ώστε να είναι «πιστοποιημένη».