Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 7.000 ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας

 


Στο πλαίσιο των ενισχυμένων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού, την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα δημιουργίας 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την

πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

• 473 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών

• 568 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω

• 615 € για τους μακροχρόνια ανέργους

• 710 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Σκοπός της δράσης είναι η προώθηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών των οποίων η διαρκής ανεργία δυσχεραίνει την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Παρατείνονται μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου τα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα

 


Παρατείνονται μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου τα μέτρα και οι απαγορεύσεις για όσους εισέρχονται από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Η παράταση ισχύει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου και κρίθηκε απαραίτητη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην γείτονα χώρα.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα τελωνεία στην Μέρτζιανη και το Μαυρομάτι.

Νίκος Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα

 

Δεν επιτρέπεται και πάλι η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Κατά τη σημερινή  ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί.

Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

 

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, (γυμνάσια και λύκεια) την 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου βασίστηκε στην εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασαν το πρωί της Παρασκευής και άναψαν το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Στις "κόκκινες" περιοχές, όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως και τα φροντιστήρια.

ΕΟΔΥ: Είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 585 νέα κρούσματα

 


7  εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι οκτώ νέοι θάνατοι, 585  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Έφυγε από την ζωή ο γνωστός μαιευτήρας-γυναικολόγος Κώστας Παππάς

 


Έφυγε από την ζωή ο γνωστός μαιευτήρας-γυναικολόγος Κώστας Παππάς.

Η είδηση του θανάτου έχει προκαλέσει θλίψη καθώς πέρα από ένας εξαίρετος επιστήμονας ήταν κι ένας υπέροχος άνθρωπος.

Δραστήριος μέχρι το τέλος, κοινωνικός και ιδιαίτερα αγαπητός. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν μόνο καλά λόγια έχουν να πουν και καλές στιγμές να θυμούνται.

Θερμά συλλυπητήρια...

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους

 


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί ότι διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επιδεινώσουν τον καιρό στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Α. Η πρώτη επιδείνωση από το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου κυρίως στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της

Κυριακής 24 Ιανουαρίου

β. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 24 Ιανουαρίου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα αργά το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου.

2. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στα πελάγη, που πιθανώς το Σάββατο το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Β. Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 26 Ιανουαρίου από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας χώρας, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

 

 

Τριάντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (69.839) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.324) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.539) παραβάσεις και (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.214) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (478) στην Αττική,

o    (142) στη Θεσσαλονίκη,

o      (81) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (71) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (70) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (70) στην Κρήτη,

o      (56) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (49) στην Πελοπόννησο,

o      (47) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (45) στη Θεσσαλία,

o      (37) στην Ήπειρο,

o      (26) στα Ιόνια Νησιά,

o      (21) στη Δυτική Μακεδονία και

o      (21) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (87.895) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (267) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (264) πρόστιμα 300 ευρώ και (3) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (55) στην Αττική,

o    (33) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (26) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (26) στην Κρήτη,

o    (24) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (20) στη Θεσσαλονίκη,

o    (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (15) στην Ήπειρο,

o    (14) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (14) στην Πελοπόννησο,

o      (8) στα Ιόνια Νησιά,

o      (7) στο Νότιο Αιγαίο,

o      (6) στη Θεσσαλία και

o      (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (30.085) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (28.616) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.469) των (150) ευρώ. 

·         (57) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

·         σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αναψυκτήριου - κουρείου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (8) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος παραγωγής έτοιμων γευμάτων και φαγητών, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο.

Στη Δυτική Ελλάδα,

·         5.000 ευρώ πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια και 3.000 ευρώ στην προσωρινά υπεύθυνη καφετέριας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (6) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη και 300 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος ψιλικών.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (6) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο καφενείου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (8) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε κομμωτήριο, για μη τήρηση του μέτρου της αναστολής προσέλευσης κοινού μετά την 20.00 ώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Κρήτη, από (300) ευρώ πρόστιμο σε (5) καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπονται στο κατάστημα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (944) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (898) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες.

Τέλος, βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (42) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τη Πελοπόννησο, αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες στα νότια θα εξασθενήσουν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Παγίδα για τα παιδιά το σπίτι καθώς το 80% των ατυχημάτων συμβαίνει μέσα σε αυτό


 Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών & εφήβων

Παγίδα για τα παιδιά και όχι ασφαλές καταφύγιο είναι τελικά το σπίτι, καθώς μέσα σε αυτό συμβαίνει το 80% των σοβαρών παιδικών  ατυχημάτων!

Αυτό τονίστηκε χτες στην 5η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, πρώην Συντονιστής - Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στις αναπτυγμένες χώρες οι κακώσεις από ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.

Καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, δυο χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων, χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, ενώ εκατοντάδες μένουν ανάπηρα! Μάλιστα, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 60% των θανάτων στα παιδιά κάτω των 18 χρόνων, οφείλεται σε ατυχήματα, ενώ το 40% σε όλες τις άλλες νόσους μαζί.

«Καθώς το σύνολο των μολυσματικών ασθενειών έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χάρη στους εμβολιασμούς, το κύριο πρόβλημα υγείας για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε χρόνων, είναι ο τραυματισμός που οδηγεί σε κίνδυνο της ζωής τους αλλά και σε μόνιμες αναπηρίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής.

Αιμορροϊδοπλαστική με laser: Τα πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής μεθόδου

 


Παρόλο που η αιμορροϊδοπάθεια ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο εντοπισμός της σε μια περιοχή «ταμπού» και ο δικαιολογημένος για την κλασική χειρουργική αντιμετώπισή της φόβος του πόνου και των υποτροπών, κρατούν πολύ κόσμο μακριά από την αντιμετώπισή της. 

Κι όμως, καθώς η τεχνολογία αιχμής έχει βρει και στον τομέα αυτόν την εφαρμογή της, έχει δώσει λύση ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη, αναίμακτη, που εγγυάται ταχεία ανάρρωση καθώς και μόνιμα και εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP). 

Μια αντιμετώπιση που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο Metropolitan Hospital, αναφέρει ο δρ Παναγιώτης Κ. Σκιαδάς, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Tι είναι η αιμορροϊδοπάθεια?

Η νόσος των αιμορροΐδων ή αιμορροϊδοπάθεια, όπως αποκαλείται επιστημονικά, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Η πρώτη γραπτή αναφορά απαντά σε αιγυπτιακό πάπυρο, που χρονολογείται από το 1.700 π.Χ. 

Ο Ιπποκράτης αφιέρωσε ένα από τα συγγράμματά του («Περί αιμορροΐδων») στην περιγραφή των συμπτωμάτων, την αιτιολογία, αλλά και τη θεραπεία της πάθησης με μεθόδους, οι οποίες, σε μεγάλο  βαθμό, αποτέλεσαν τον προπομπό των σύγχρονων τεχνικών, όπως η απολίνωση (περίδεση) των αιμορροΐδων με μάλλινο νήμα ή ο καυτηριασμός τους.

Η αιμορροϊδοπάθεια αντιπροσωπεύει ένα από τα συχνότερα νοσήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί η ακριβής συχνότητά της, καθώς πολλοί πάσχοντες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, εκτιμάται ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων στις δυτικές κοινωνίες θα εμφανίσει κάποια περίοδο της ζωής του συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας. Ένα ποσοστό 5-10% εξ αυτών θα χρειαστεί τελικά χειρουργική επέμβαση.

Είναι λάθος να χρησιμοποιείται η έκφραση «έχω αιμορροΐδες», γιατί, στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες από τη γέννησή τους. 

Οι αιμορροΐδες ή αιμορροϊδικοί όζοι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δίκτυο μικρών αγγείων στην περιοχή του πρωκτού, που εντοπίζεται κάτω από τον χιτώνα που επενδύει εσωτερικά το παχύ έντερο και ονομάζεται βλεννογόνος. Οι αιμορροΐδες συμμετέχουν στη λειτουργία της εγκράτειας των κοπράνων και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται συχνά ως «μαξιλαράκια» της περιοχής.