Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον πρόωρο και αδόκητο θάνατο του Ανδρέα Φιλιππούση

 


Ο Πρόεδρος κ. Βρακάς Κων/νος, τα Μέλη της Ε.Ε. της Ε.Π.Σ.ΗΠΕΙΡΟΥ και όλοι οι Παράγοντες του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της περιοχής μας, εκφράζουν την μεγάλη τους θλίψη και τα θερμότατα συλλυπητήρια στους οικείους του Ανδρέα Φιλιππούση, για τον πρόωρο και αδόκητο θάνατό του.

Ενός ανθρώπου ακούραστου που με μεγάλο ζήλο υπηρετούσε το ποδόσφαιρο από τον χώρο της δημοσιογραφίας.

Το Ηπειρώτικο ποδόσφαιρο θρηνεί για την απώλεια ενός νέου, δικού του ανθρώπου.

Καλό Ταξίδι Ανδρέα.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Βαθιά θλίψη για τον χαμό του Ανδρέα Φιλιππούση

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου εκφράζει την θλίψη της, για τον χαμό του Ανδρέα Φιλιππούση.

Το ερασιτεχνικό μας που υπηρέτησε πιστά ο Ανδρέας, από σήμερα είναι πιο φτωχό.

Σύσσωμη η οικογένεια μας εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Καλό ταξίδι φίλε Ανδρέα..

Σοκ στην γιαννιώτικη δημοσιογραφία από την ξαφνική απώλεια του Ανδρέα Φιλιππούση

 


Σοκ στην γιαννιώτικη δημοσιογραφία και στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από την ξαφνική  απώλεια του Ανδρέα Φιλιππούση.

Ο Ανδρέας Φιλιππούσης ήταν μέλος του ΠΣΑΤ και ιδιοκτήτης του Ioannina Arena και ασχολούνταν με την δημοσιογραφία στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Καλό ταξίδι Ανδρέα….

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ.

 


Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ρέματος «Λευκοπόταμος», ισχύος 1,38 MW, στη Τ.Κ. Ανθοχωρίου, Δ.Ε. Μετσόβου, Δήμου Μετσόβου, Π. Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΙΤΕΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Α.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η. από αναβολή).

Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η): «Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, με αύξηση της δυναμικότητας από 40.700 ωοτόκες όρνιθες σε 103.990 ωοτόκες όρνιθες (ήτοι 12.000 ελευθέρας βοσκής και 91.050 αχυρώνα), εγκατεστημένη στη θέση «Παλιουρίες», της Τ.Κ. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Ιωάννινα: Σχετικά με την απουσία του Δημάρχου

 


Απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού του, υποχρεώνει τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να παραμείνει στην Αθήνα, ώσπου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις και ο διαγνωστικός έλεγχος.

Ο Δήμαρχος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους συνεργάτες του και δίνει τις κατευθύνσεις για  όλα τα ζητήματα του Δήμου.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Κόνιτσα: Εκδήλωση παράδοσης ομοιώματος έφιππου οπλίτη του ’40 στον Δήμο Κόνιτσας από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων

 


Παρουσία του επίτιμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου η εκδήλωση παράδοσης προς τον Δήμο Κόνιτσας ομοιώματος έφιππου ιππέα του 1940 από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων. Το ομοίωμα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο και στη συνέχεια θα κοσμήσει το υπό σύσταση Στρατιωτικό Μουσείο Κόνιτσας.

Με τον χαιρετισμό και το εγκάρδιο καλωσόρισμα του Δημάρχου έγινε η έναρξη της εκδήλωσης, ενώ προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες στον επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων Αντιστράτηγο ε.α. Κυριάκο Δημήτριο και στον τέως Πρόεδρο Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο Υποστράτηγο ε.α., ενώ εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, που εκτάκτως απουσίαζε,την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Διοικητής της VIIIΤαξιαρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς.

Energean: Με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η σεισμική έρευνα στο Block 2

 


H Energean ολοκλήρωσε την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, αποκτώντας δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ήταν η τέταρτη σεισμική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία από το 2009 έως σήμερα και η οποία

ολοκληρώθηκε χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο συμβάν και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Στην διάρκεια της έρευνας, κινητοποιήθηκαν συνολικά 5 εξειδικευμένα σκάφη με επικεφαλής το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, εφοδιασμένα με τον πλέον εξελιγμένο για τις έρευνες αυτού του είδους εξοπλισμό.

Επιπλέον, στην έρευνα συμμετείχαν τρεις Παρατηρητές Θαλάσσιων Θηλαστικών καθώς και δύο Καταγραφείς Ήχων, προκειμένου να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα σε περιπτώσεις εντοπισμού κητωδών εντός της ζώνης ασφαλείας που προβλέπεται από το εγκεκριμένο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Παράλληλα, εξειδικευμένο προσωπικό ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους αλιείς της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν τόσο η παρεμπόδιση της έρευνας με βάση την εκδοθείσα NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό όσο και τυχόν προβλήματα στην δραστηριότητά τους.

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

 


Με το ποσό των 403.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου και τους Δήμους προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και για τους επτά Σταθμούς που έχουν κατασκευαστεί  και στη συνέχεια, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης η Περιφέρεια θα απεμπλακεί οριστικά από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται και από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί για τους Σ.Μ.Α.

Ειδικότερα οι προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό είναι για τους ΣΜΑ Ζίτσας (24.800 ευρώ), Πωγωνίου (43.400 ευρώ), Μετσόβου (43.400 ευρώ),  Ηγουμενίτσας (74.400 ευρώ), Άρτας (111.600 ευρώ), Γ. Καραϊσκάκη (43.400 ευρώ),  Ιωαννίνων (62.000 ευρώ).

Άλλες αποφάσεις

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων,  κατακύρωσε τους διαγωνισμούς των έργων:

·         «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Μαλούνι Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού € 66.000. Ανάδοχος Ευγένιος Παππάς

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία


 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2022, διενεργήθηκαν 91.425 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 19.522 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
· 3.154 στη Θεσσαλονίκη,
· 3.145 στην Αττική,
· 2.134 στη Θεσσαλία,
· 1.716 στην Κρήτη,
· 1.686 στη Δυτική Ελλάδα,
· 1.398 στην Ήπειρο,
· 1.203 στην Κεντρική Μακεδονία,
· 1.184 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
· 1.015 στην Πελοπόννησο,
· 880 στη Στερεά Ελλάδα,
· 675 στα Ιόνια Νησιά,
· 477 στο Βόρειο Αιγαίο,
· 452 στη Δυτική Μακεδονία και
· 403 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
• 6.940 για παράνομη στάθμευση,
• 4.115 για υπερβολική ταχύτητα,
• 983 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
• 676 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 644 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• 486 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
• 373 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
• 339 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 297 ανασφάλιστα οχήματα,
• 216 για παραβίαση σηματοδότη,
• 132 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• 101 για αντικανονικούς ελιγμούς,
• 101 για υπέρβαρο φορτίο,
• 94 για φθαρμένα ελαστικά,
• 62 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
• 62 για αντικανονικό προσπέρασμα,
• 53 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
• 39 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
• 33 για αντικανονική χρήση φώτων,
• 25 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
• 20 για παραβίαση προτεραιότητας,
• 7 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και
• 3.724 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 260 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 144 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:
· 39 για υπερβολική ταχύτητα,
· 14 για μη χρήση κράνους,
· 12 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
· 7 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
· 2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
· 1 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
· 1 για θόρυβο και
· 68 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 8 ζεύγη πινακίδων, 12 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και 26 άδειες ικανότητας οδήγησης.
Τέλος, μεταφέρθηκαν και 3 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

Διπλασιάστηκαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων από την αρχή του έτους

 


Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου (από 2,36% στο 4%).

Σύμφωνα με αυτά οι τράπεζες διατηρήσαν τον μήνα αυτό σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο των νέων καταθέσεων (από 0,04% στην αρχή του έτους) αυξάνοντας όμως το σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων στο 4,86%, από 3,90% που ήταν στην αρχή του 2022.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιτοκιακό περιθώριο στο 4,23% από 3,86% που ήταν στην αρχή του έτους.

Πιο αναλυτικά στα νέα δάνεια το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,86%, από 3,82% στις αρχές του 2022.

Τι ισχύει για το νυχτερινό ρεύμα στην περίπτωση δικαιούχου Κοινωνικού Τιμολογίου

 


Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρέχει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Τί γίνεται στην περίπτωση δικαιούχου Κοινωνικού Τιμολογίου με μετρητή νυχτερινού ρεύματος;

Η ΡΑΕ δίνει απαντήσεις για το τι ισχύει σε περίπτωση δικαιούχου ΚΟΤ με μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος:

- Αν το άθροισμα της ημερήσιας και της νυχτερινής κατανάλωσης βρίσκεται εντός των ορίων ημερήσιας κατανάλωσης του δικαιούχου, εφαρμόζεται και για τη νυχτερινή κατανάλωση η έκπτωση του ΚΟΤ και οι απαλλαγές από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις τόσο του Κ.Ο.Τ. όσο και του νυχτερινού τιμολογίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίoυ, 12:30-14:00

10 δεδομένα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

 


Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις στους άνδρες. Την εκδηλώνουν οι περισσότεροι μέχρι να φθάσουν στα 80 τους χρόνια, αλλά σε πολλούς εμφανίζεται πολύ νωρίτερα.

Απόρροια της υπερπλασίας του προστάτη είναι οι διαταραχές ούρησης που τόσο συχνά εκδηλώνουν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες. Μολονότι δεν νιώθουν όλοι άνετα όταν μιλούν γι' αυτές, γεγονός παραμένει πως όσο πιο ειλικρινείς είναι, τόσο πιθανότερο είναι να λάβουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ο Χειρουργός - Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και τ. διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Κοργιαλένειου - Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, εξηγεί ποια είναι τα σημαντικότερα δεδομένα που οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν για την πάθηση.

1. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, που περιβάλλει την ουρήθρα (είναι το «σωληνάκι» από το οποίο αποβάλλονται τα ούρα). Καθώς διογκώνεται, την πιέζει και μπορεί να διαταράξει την ούρηση. Το μέγεθός του υποτίθεται ότι είναι ίσο με εκείνο ενός καρυδιού. Στην πραγματικότητα όμως, ο προστάτης αναπτύσσεται αδιάκοπα στη διάρκεια της ζωής, με αποτέλεσμα στα 40 έτη να έχει συνήθως μέγεθος βερίκοκου και μέχρι την ηλικία των 60 ετών να θυμίζει περισσότερο λεμόνι. Ο φυσιολογικός όγκος του υπολογίζεται στα 20-25 κυβικά εκατοστά.

2. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι καρκίνος. Ο περίσσιος προστατικός ιστός που αναπτύσσεται (λέγεται αδένωμα), δεν είναι καρκινικός. Ωστόσο είναι πιθανό ένας άνδρας να εκδηλώσει ταυτοχρόνως και καρκίνο του προστάτη, που όμως δεν σχετίζεται με το αδένωμά του. Έχει ποικίλο μέγεθος (μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 100 κυβικά εκατοστά).