Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Αγροτική οδοποιία (δρόμος Τζουμπάκες)

 


Αγαπητοί συγχωριανοί (ήδη έχει αναρτήσει και ο Αντ/ρχος κ. Φωτίου Αθανάσιος φωτογραφίες για το συγκεκριμένο έργο και σας έχει πληροφορήσει σχετικά).

Σίγουρα οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) θα χαρούν που άλλος ένας δρόμος θα δίνει την δυνατότητα σε όλους μας να μετακινηθούν πιο εύκολα.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχετε την εντύπωση πως θα μπορούσε το κόστος του έργου αυτού, να υλοποιηθεί στο εσωτερικό δίκτυο της κοινότητας μας.

Το λέει από μόνος του ο τίτλος του έργου.

Αγροτική οδοποιία. Έτσι λοιπόν και με την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης, όλο το χωριό μας έχει πρόσβαση από όλες τις κατευθύνσεις με ασφαλτόστρωση.

Μετά από τον παραποτάμιο δρόμο της Λεμπούσδας, έχουμε κι αυτόν πλέον.

Στο μέλλον θα υπάρξει κι άλλος.

Τώρα θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας πληροφορήσω αγαπητοί φίλοι, πως έχουμε καταθέσει το τεχνικό μας πρόγραμμα στον Δήμο και θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα.

Σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά και πολύ μεγάλο το κόστος. Όμως εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο συζητάμε και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις.

    Έχουμε και το μυαλό μας στους κτηνοτρόφους-αγρότες. Ήδη σε κάποιες συζητήσεις - ενημέρωση που έχει γίνει με αυτούς, τους εξήγησα πως σε κάποια επίσκεψη στον κ. Περιφερειάρχη μαζί με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου συζητήσαμε και για το θέμα της ευκολότερης πρόσβασης στις μονάδες τους.

Η απάντηση του ήταν πως θα προσπαθήσει στο μέλλον για την βελτίωση των δρόμων τους.

Εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο είμαστε εδώ, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες όλων των συγχωριανών και προσπαθούμε για την επίλυση των προβλημάτων.

     Κλείνοντας, θα ήθελα να Ευχαριστήσω την Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για την επιτυχή έκβαση και αυτού του έργου.

Με τιμή

Ο  Πρόεδρος Κοινότητας

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

 

 

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικά τα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης έδωσε διευκρινίσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με το νέο μέτρο των self-test για Covid-19, του διαγνωστικού εργαλείου που διατίθεται δωρεάν στους πολίτες και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους στο σπίτι.

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι τα ατομικά τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να διευκολυνθεί το άνοιγμα των σχολείων, αλλά προαιρετικά για τους υπόλοιπους πολίτες ενώ θα αρχίσει η διάθεσή τους από τις αρχές Απριλίου στα φαρμακεία, και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησής τους αρχικά σε πολίτες έως 67 ετών, επειδή είναι εργασιακά ενεργοί και στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος, αν αυτό προκύψει από το ατομικό τεστ, θα λειτουργεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Νίκος Χαρδαλιάς: Παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ο Νομός Θεσπρωτίας και οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου

 

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και νέες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο στις 6:00 π.μ..

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται:

Π.Ε Κοζάνης (αύξηση 81,8%), Π.Ε. Πέλλας (αύξηση 101,9%),

Δήμος Γρεβενών, Δήμος Κιλκίς (αύξηση 129,4%), Δήμος Βέροιας (αύξηση 116,2%)

Επίσης στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», παραμένουν:

Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια (εκτός του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος.

ΕΟΔΥ: Πενήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 1.496 νέα κρούσματα

 


5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα τρεις  θάνατοι, 1.496 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Για τους διευρωπαϊκούς άξονες

 


Προγράμματα  χρηματοδότησης- εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης- θα αναζητήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τις οδικές συνδέσεις των διευρωπαϊκών αξόνων  Ιωάννινα – Κακαβιά, Κόμβος Καμπής- Φιλιππιάδα- Ζέφυρο Πρέβεζας και Πάργα- Μεσοπόταμος, ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Φαίνεται – ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καχριμάνης- ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα περάσει άλλο έργο, εκτός από τον Ε-65, ως έργο αναπτυξιακό. Γίνεται μια συζήτηση από το Υπουργείο Υποδομών για έργα οδικής ασφάλειας. Κατόπιν αυτού, ετοιμάζουμε το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά ως τρίιχνο δρόμο και μάλιστα ως έργο οδικής ασφάλειας γιατί όπως ξέρετε σε αυτό το σημείο έχουμε πολλά ατυχήματα, όπως το ίδιο συμβαίνει και για το τμήμα Γιάννενα- Καλπάκι. Γι ΄αυτό και  έχουμε ζητήσει επίσης τις  μελέτες, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται, για το Καμπή – Ζέφυρος, και για το τμήμα από διακλάδωση Πάργας – Μεσοπόταμος, ώστε να κοιτάξουμε να τα “ωριμάσουμε” με τις δικές μας υπηρεσίες και να βρούμε πως θα τα εντάξουμε για χρηματοδότηση, αλλού ως έργα οδικής ασφάλειας και αλλού ως έργα του νέου ΕΣΠΑ».

Περιφέρεια Ηπείρου: Υπογράφεται η σύμβαση για τους χάρτες βόσκησης

 


Την ερχόμενη Πέμπτη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα υπογράψει στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό την προγραμματική σύμβαση για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης Ηπείρου.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας τα εξής:

«Μετά από πολύμηνες προσπάθειες που ξεκίνησαν  επί της προηγούμενης Κυβέρνηση και συνεχίστηκαν με τη σημερινή, φθάσαμε επιτέλους σε αίσιο αποτέλεσμα, όσον αφορά την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Ηπείρου. Η υπογραφή της Σύμβασης θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  με τον Υπουργό κ. Λιβανό και πλέον θα μπορέσει σε σύντομο σχετικό χρόνο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και να εκσυγχρονιστεί ο αγροτικός χάρτης της Ηπείρου.  Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου  συνεργάστηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί μακρό χρόνο, ώστε να φθάσουμε στο στάδιο υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων σε όλη τη χώρα».

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους η διαχείριση των νεκρών ζώων

Η Ήπειρος είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας στην οποία έχει αρχίσει η εφαρμογή του Προγράμματος Διαχείρισης των νεκρών ζώων, όπως ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το πρόγραμμα αφορά βοοειδή, αιγοπρόβατα και πτώματα ζώων που εντοπίζονται στο επαρχιακό ή εθνικό οδικό δίκτυο,

Όσοι έχουν ή εντοπίζουν νεκρά ζώα θα πρέπει να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2108960100 που ανήκει στην εταιρία που έχει αναλάβει το έργο χωρίς καμία επιβάρυνσή τους.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, για τις κτηνοτροφικές μονάδες «η   περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι υποχρεωτική και θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία δήλωσης θανάτου και διαγραφής τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Εκτός αυτού προβλέπεται αποζημίωση  για τα βοοειδή  που είναι άνω των 48 μηνών (ή 24 μηνών από ξένες χώρες) και για τα αιγοπρόβατα που είναι άνω των 18 μηνών.  Πρέπει όλοι, κτηνιατρικές υπηρεσίες, δήμοι, συνεταιρισμοί και κτηνοτρόφοι να συνεργαστούν για την επιτυχία του προγράμματος που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και προστατεύει το περιβάλλον».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρακαλάμος: Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου

 


Ξεκίνησε σήμερα η ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου στον κάμπο των Ντριάμικων, από την είσοδο του χωριού στον Γορμό ποταμό έως  την πάνω συνοικία, απόστασης περίπου ενός χιλιομέτρου. Έτσι πλέον αποφεύγεται η είσοδος βαρέων οχημάτων στην κεντρική αγορά του Παρακαλάμου.






Εννέα έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

 


Την ένταξη εννέα έργων στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε η ένταξή τους επιτεύχθηκε χάρη στην εξασφάλιση εκ μέρους της Περιφέρειας πρόσθετων πόρων εννέα περίπου εκατομμύριων ευρώ,( έναντι 4, 3 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικώς εκχωρηθέν ποσό), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 13.338.301,09 ευρώ.

 Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πρόκειται για  έργα που είναι απόλυτα αναγκαία για τις ανάγκες των καλλιεργητών και συνδυάζονται  με εγκαταστάσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  Ήταν  κάτι για το οποίο εργαστήκαμε για χρόνια μεθοδικά στην Περιφέρεια και συμβάλλαμε ώστε τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα μειωθεί το κόστος παραγωγής που σήμερα επιβαρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για τα αντλιοστάσια».

Αναφερόμενος στην προεργασία που υπήρξε,  τόνισε ότι η Περιφέρεια εργάστηκε για αυτό το σκοπό σε όλη την Ήπειρο- και όπου της ζητήθηκε συνδρομή- για να ωριμάσει τα έργα και αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ακολούθως ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα για την έγκριση της ζητηθείσας υπερδέσμευσης, την Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου που εξέτασε τους φακέλους των έργων, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ενεπλάκησαν στη διαδικασία και τον Τεχνικό Σύμβουλο που βοήθησε τους ΤΟΕΒ, ώστε να προωθηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή.

Εβδομήντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (51.779) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.106) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (732) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(561) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(97) στην Αττική,

(97) στη Θεσσαλονίκη,

(72) στην Ήπειρο,

(48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(43) στην Κεντρική Μακεδονία,

(37) στο Βόρειο Αιγαίο,

(34) στη Δυτική Ελλάδα,

(34) στην Κρήτη,

(23) στην Πελοπόννησο,

(22) στα Ιόνια Νησιά,

(18) στη Δυτική Μακεδονία,

(15) στη Θεσσαλία,

(14) στη Στερεά Ελλάδα και

  (7) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (156.424) ομοειδείς παραβάσεις.

(141) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (133) πρόστιμα των 300 ευρώ και (8) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(25) στην Αττική,

(20) στην Κεντρική Μακεδονία,

(15) στο Βόρειο Αιγαίο,

(13) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(11) στην Ήπειρο,

(10) στη Θεσσαλονίκη,

(10) στη Στερεά Ελλάδα,

  (9) στη Δυτική Μακεδονία,

  (7) στα Ιόνια Νησιά,

  (6) στη Δυτική Ελλάδα,

  (5) στην Κρήτη,

  (5) στο Νότιο Αιγαίο,

  (3) στην Πελοπόννησο και

  (2) στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (45.831) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (43.923) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.908) των (150) ευρώ.

(30) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 9 πελάτες παραβίαση περιορισμού κίνησης,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 πελάτες παραβίαση περιορισμού κίνησης,

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 συμμετέχοντες.

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.345) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.633) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έκκληση Περιφερειάρχη για συνεργασία και τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού

 


Έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊού, απεύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εστιάζοντας και στην ανάγκη να υπάρχει συνεργασία στο στάδιο των ιχνηλατήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Ήπειρος εδώ και αρκετές εβδομάδες εμφανίζει έναν απρόσμενα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στα Γιάννενα, καθώς στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες η κατάσταση -προς το παρόν-έχει βελτιωθεί.

Θέλω να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς όλους ώστε τις επόμενες μία- δύο εβδομάδες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τηρούνται τα μέτρα. Να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να σταματήσουν τις συναθροίσεις και τις μαζώξεις πριν ή μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, (κηδείες και μνημόσυνα κ.α.). Όπως έχει διαπιστωθεί -από τις ιχνηλατήσεις- ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από αυτές τις κατηγορίες.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Άμεση ανάγκη στήριξης των πωλητών του περιοδικού δρόμου “Σχεδία”

 


Ερώτηση  για την άμεση και επείγουσα, λόγω της πανδημίας, ανάγκη να στηριχτούν οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι το περιοδικό «Σχεδία» είναι ένα περιοδικό δρόμου, μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου. Η «Σχεδία» δεν πωλείται από τα περίπτερα και τα συνηθισμένα μέρη πώλησης των περιοδικών και εφημερίδων, αλλά πωλείται αποκλειστικά από το δικό του δίκτυο πωλητών, οι οποίοι είναι μέλη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων , όπως είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι κτλ.  Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να αποκτήσουν μια έστω και ελάχιστη αυτάρκεια και ένα επίπεδο επαφής με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία.

Για πολλούς συνανθρώπους μας που έτυχε η ζωή να τους τα φέρει έτσι και να βρίσκονται σε μια δυσχερή κατάσταση, αυτός ο τρόπος βιοπορισμού είναι κυριολεκτικά το μοναδικό τους εισόδημα, ένας τρόπος να ξανακτίσουν τη ζωή τους. 

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για ανέργους με μισθό ως 710 €

 


Στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και ζουν σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.

Οι δικαιούχοι είναι οι άνεργοι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, στις 23:59.

Το πρόγραμμα, έχει προϋπολογισμό 44 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, προσφέρει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, για περίοδο 12 μηνών.

Τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης έχουν ως εξής:

473 ευρώ για ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών

568 ευρώ για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω

615 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους

710 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, καθώς επίσης στους ανέργους άνω των 50 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

COVID-19: Προσοχή στους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

 


Τα δύο πιο συχνά χρόνια αναπνευστικά νοσήματα είναι το χρόνιο βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Το χρόνιο βρογχικό άσθμα κατατάσσεται στην κατηγορία του ήπιου άσθματος και τα άτομα που πάσχουν από αυτό συνήθως ακολουθούν εισπνεόμενη φαρμακευτική αγωγή και δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όσον αφορά την COVID-19. Ως εκ τούτου δεν έχουν κανέναν λόγο να μην είναι συνεπή όσον αφορά την αγωγή τους, αναφέρει ο κ. Ελευθέριος Μ. Βρουβάκης, Ειδικός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «ΑΝΑΣΑ» του Metropolitan Hospital.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια όμως είναι μια βαρύτερη χρόνια κατάσταση και τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, δυστυχώς, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αυτές που επηρεάζονται δυσμενώς από τη νόσο COVID-19. Η αγωγή που ακολουθούν τα άτομα αυτά συνήθως περιλαμβάνει εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή ή/και οξυγονοθεραπεία.

Τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν ότι οι θεραπείες αυτές θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν στηρίζουν δηλαδή την επιφυλακτικότητα και το φόβο που οδηγούν αρκετούς ασθενείς στο να μην είναι συνεπείς με την αγωγή τους. Επομένως. και τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, θα πρέπει να κάνουν ό, τι και τα άτομα με άσθμα: να μη διακόπτουν την όποια αγωγή τους εν όψει πιθανής λοίμωξης COVID-19. Ένα καθησυχαστικό στοιχείο που αφορά και τα δύο νοσήματα είναι ότι δεν βρίσκονται στα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα των προσβληθέντων από COVID-19, που είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Γιατί η συμμόρφωση στην αγωγή τους είναι ζήτημα ζωής για τα άτομα με ΧΑΠ;

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω η εισπνεόμενη κορτιζόνη δεν έχει επιδείξει ανοσοκατασταλτική δράση, δηλαδή δεν επιβαρύνει τη δράση του κορωνοϊού εντός του οργανισμού. Ωστόσο, τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια διατρέχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της COVID-19 σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη νόσο, και επιπλέον διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εάν νοσήσουν.